Blue rose RR
|
Prenos postova: IZVORNA PORUKA: Alka Hej svima, ja sam novi clan... Zovem se Almira i majka sam dvoipogodisnjeg Farisa. Moja dilema ovih dana i mjeseci je sljedece: Moj muz i ja jos uvijek nismo obrezali naseg sina. Sve, sad ce mo - sutra ce mo, i sve tako.... Medjutim, kako vrijeme prolazi sve smo jaceg stajalista da ga nikako ne sunetimo, jer se kod njega kozica koliko-toliko moze svuci(jos radimo na tome). Pa sve kontamo - sto dzaba raditi to... Molim sve roditelje za savjet, posebno roditelje neosunecene djece! Kako vi vodite brigu oko neosunecenog sina i koji savjet bi ste mi dali? Na sta moram da obratim posebnu paznju ako ga ostavimo neosunecenog? Unaprijed hvala!! IZVORNA PORUKA: mojamura ja imam 2 sina niti jednog nismo dali obrezati. stariji ima 10 godina a mlađi če imati uskoro dvije godine. doktorica mi je kazala da kada kupam bebu (kad su još bili vrlo mali) trbeam mu kožicu polaku 'vuči dole'....ali ne sa silom. polako polako če sve biti ok. kad ti sin bude stariji pazi kod higiene i reci mu da mora da se pere i tako da povuče kožu dolje IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR Draga Alka, ja nemam muško dijete, ali da mi je Bog dao ne bih se jednu sekundu libila da ga osunetim, kako iz higijenskih, tako i iz vjerskih razloga. Pronađoh isječak, pa da se ne pravim smart-ica, www.bhdani.com/arhiva/193/t19303.shtml "Nova istraživanja dokazuju da je kod obrezanih muškaraca manja mogućnost upala mokraćnih kanala, a prema studiji američkog Zdravstvenog instituta provedenoj među afričkim kamiondžijama (?!), cirkumcizija može zaštititi muškarce od bolesti koje se prenose seksualnim putem, uključujući i virus side. Neobrezani muškarci izloženi su četiri puta većoj opasnosti od zaraze HIV-om, kaže se u izvještaju, dok je mogućnost obolijevanja od Limphogranuloma venereum (genitalne ulceracije) veća do dva i po puta. Nije jasno na koji način prisustvo kožice može zaštititi od HIV-a; pretpostavlja se da u necirkumciziranom okruženju virus može duže preživjeti i umnožavati se. Loša higijena povećava ovaj efekt." Odluka je tvoja. IZVORNA PORUKA: Alka Prije nekoliko mjeseci kad sam nosila Farisa na prefled, i nama je doktorica rekla slicno. Kad mu je pregledala chunu rekla nam je da nema potrebe i da ne treba da ga sunetimo vec da mu ponekad povucemo kozicu na dole i operemo. Tako i radimo i cini mi se da djeluje... Moj muz je obrezan i on kaze da mu je to bolno iskustvo. Tako da ni on a ni ja ne zelimo da Farisa provedemo kroz to sve. Medjutim zbunjena sam nekim izjavama da je to ipak zdravo i korisno, pa sve kontam sta sad... Moje dvije (muslimanke)koleginice nisu sunetile svoju djecu i one mi kazu da je sve odlicno i da im je drago sto ih nisu obrezali. IZVORNA PORUKA: ćevap treba treba to uraditi draga moja- inaće ti ja nisam strućnjak a ni doktor ali ipak je to stvarno najbolje iz higienskih razloga a i zbog bolesti! Naime ako se dijete osuneti kako treba to znači da nema više mogučnosti da mu se u starostnoj dobi razvije rak ( na tom mjesu) - kad se suneti mora ljepo mu se dio kožice odreže i tamo nema više mogućnosti da dođe do bolesti osim nedaj bože gde god drugde! A i kad budeš sunetila traži pravog berbera, jer dandanas ti to hoče haman svak uradit samo da platiš a ne uradi kako treba!!! A i najzad valjda zna ovaj stari narod bolje nego mi iako se nisu još u mnogim stvarima uspijeli da moderniziraju nekad treba da jih saslušamo jer znaju bit u pravu!! Al ipak na kraju krajeva odluka je na vama, samo čuvajte da vam ne bi bilo kad žao! IZVORNA PORUKA: travnicanka Ja imam sina i njemu je 8 mjeseci,i dolazim u konflikt sa mojim muzem kad da ga sunetimo.Ja sam zato da uradimo to sto prije dok je mali,da nema traume i da se ne sjeca nicega,a on opet je za to da ga sunetimo bas kad bude svijestan ,kao dobit ce posebne poklone u ime toga,imat ce kuma,festu i tako dalje.Ja bi iskreno volila da mi to ne radimo nikako ali svi ostali se ponose tim kako ce da sunete svog sincinu unuka itd.a niko nije kao mama,mene dusa boli kako ce to mali sve podnijeti a dok se ostali dice nekim glupostima.I ja sam cula da se to najvise radi iz higjenskih razloga,pa onda kontam mozda je i bolje obrezati ga sad nego mozda poslije kad odraste da nam zamjeri. IZVORNA PORUKA: Alka Ako si protiv suneta, onda to ne cini! Moj muz i ja to vjerovatno necemo uraditi, to je nasa zajednicka odluka. Sto dzaba dijete muciti. IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR Draga travničanko, nego ako je tvom mužeku do fešte neka on legne, pa mu ti naruči opet berbera (možda će mu šta i kanuti od love i poklona) . Ako imaš nijet da malog osunetiš, uradi to što prije, zamisli kako to boli. IZVORNA PORUKA: mojamura IZVORNA PORUKA: maryam amina Draga travničanko, nego ako je tvom mužeku do fešte neka on legne, pa mu ti naruči opet berbera (možda će mu šta i kanuti od love i poklona) . slažem se! IZVORNA PORUKA: AIDA P Mi smo pravo odugovlacili sa tim,danas cemo,sutra cemo.Sve dok Sead nije dobio odvratnu infekciju,strasno!Trpio je strasne bolove,dok su mu to ocistili!Ne daj boze nikome!Nakon 10 dana bolova pri mokrenju,otisli smo i zavrsili to i to u potpunoj anesteziji(imao je 17mjeseci).Sve je proslo super,na tebi je da odlucis sta je za tvoje dijete najbolje.PUSA IZVORNA PORUKA: BUBAMARA Izvinite cure ja sam slovenka kao i svi moji.Zato mi obrazivanje djece baš nije tako poznato ali sam mnenja ,da nikad u životu nebi dala decu obrezati jer mislim ,da je to preveliko bolno izkustvo.Neznam ni u koji doba se to radi znam da je kod vas nekako povezano i sa verom ali čini mi se da ako je to potrebno ja bih to uradila što prije da dete nebi imalo kakih trauma. IZVORNA PORUKA: Anoniman uopce se ne slazem da se to je bolno iskustvo.ta pod lokalnom anestezijom ili opcom ne osjetis nista.jedva cekam dan da svog malca osunetimo,jos je mali.akobogda.kako iz vjerskih tako iz higijenskih zaloga.za mene nema nista ruznije,estetski od neosunecene chune.tako je gr.al ko voli nek izvoli.samo mi nije jasno zar ima roditelja muslimana a da to NE ZELE.NO COMMENT. IZVORNA PORUKA: SMIRI IZVORNA PORUKA: aylla uopce se ne slazem da se to je bolno iskustvo.ta pod lokalnom anestezijom ili opcom ne osjetis nista.jedva cekam dan da svog malca osunetimo,jos je mali.akobogda.kako iz vjerskih tako iz higijenskih zaloga.za mene nema nista ruznije,estetski od neosunecene chune.tako je gr.al ko voli nek izvoli.samo mi nije jasno zar ima roditelja muslimana a da to NE ZELE.NO COMMENT. Iskreno receno to ni meni ne ide u glavu...Ne mogu se nacuditi IZVORNA PORUKA: SMIRI IZVORNA PORUKA: travnicanka Ja imam sina i njemu je 8 mjeseci,i dolazim u konflikt sa mojim muzem kad da ga sunetimo.Ja sam zato da uradimo to sto prije dok je mali,da nema traume i da se ne sjeca nicega,a on opet je za to da ga sunetimo bas kad bude svijestan ,kao dobit ce posebne poklone u ime toga,imat ce kuma,festu i tako dalje.Ja bi iskreno volila da mi to ne radimo nikako ali svi ostali se ponose tim kako ce da sunete svog sincinu unuka itd.a niko nije kao mama,mene dusa boli kako ce to mali sve podnijeti a dok se ostali dice nekim glupostima.I ja sam cula da se to najvise radi iz higjenskih razloga,pa onda kontam mozda je i bolje obrezati ga sad nego mozda poslije kad odraste da nam zamjeri. Kad smo mi naseg malog sunetili imao je isto 8 mjeseci! Tako je to lijepo podnio! Odmah 3. dan je opet puzao, zavoj mu skinuli i sve bilo zaraslo! Sad ima 2 godine i vjeruj mi da on ni nezna sta mu je uradjeno! Nit se sjeca, nit ima kakve traume! Dobio je gomilu poklona (ima ih dan danas pa se igra snjima) i dosta para (te pare su na njegovoj knjizici, pa kad bude imao 18 nek radi sta hoce snjima)...nista to nije propalo! I normalno da se svaka mama pita kako ce to njen sin podnijeti...Ja sam cekala pred vratima i plakala...ALi znam da je to za NJEGOVO DOBRO! Sa njegovim bracom cemo isto tako jer je stvarno sve dobro proslo! IZVORNA PORUKA: SMIRI A sta kad vam sin odraste? Pa kad vas bude pitao zasto nije osunecen a svi ostali jesu? Boze mili ne mogu zamisliti sta bih svom djetetu odgovorila ;-( IZVORNA PORUKA: ismihana Drage moje, nemam dijete jos uvijek, pa mozda i nije u redu da se javljam na ovu temu, ali eto, reci cu vam svoje misljenje pa ako zelite, procitajte Vjerski razlozi mislim ovdje moraju ici u drugi plan! Ako neko zeli ili ne zeli sunetiti dijete iz vjerskih razloga, to je njegova licna odluka i niko ne treba da se mijesa u to i da komentarise sta ce neko reci ili nece reci. Ja mislim da treba pogledati cijelu stvar sa zdravstvene strane. U islamu i judaizmu je vjerom propisan sunet, ali upravo radi higijene. Medjutim, sve je vise i ljudi koji nisu muslimani i jevreji a koji sunete djecu. Moj rodjak se rodio u Njemackoj, u katolickoj bolnici, i ljekar je pitao moju tetku odmah u porodilistu da li zele da obrezu dijete? Citala sam da je narocito u Americi sve vise obrezenaih muskaraca, a sto nema veze sa religijom. Ja licno bih se dobro raspitala i provjerila sve zdravstvene aspekte, a religiozni su eventualno samo dodatni argument. Sto se tice boli, svi moji prijatelji koji su obrezivali dijete, radili su to prije navrsene 3.godine, i djeca su to sjajno podnijela - to je bol od nekoliko minuta, jos dan-dva paznje prilikom oblacenja i vrsenja nuzde, i onda sve prodje... IZVORNA PORUKA: travnicanka hvala ti na odgovotu!!!!Osunetit cemo i mi malog na ljeto i to na godisnjem u Bosni.Bas sam srela jednu prijateljicu i oni su to radili dole i sve je super proslo!!!!! IZVORNA PORUKA: jupajdi Mi smo sina osunetili kada su mu bila 4 mjeseca.Super je prošlo.To smo uradili u Sanasi, privatna klinika u Sarajevu.Dobio je lokalnu anesteziju. Nije bilo nikakvih posljedica. Mislim da je bolje dijete osunetiti sto ranije, čak dok i ne prohoda da ne bi tražio da sam hoda. Nismo trebali stavljati nikakve haljinice i druge stvari oko njega kao sto su to radile naše majke.Doktor je rekao da mu možemo odmah staviti pampers pelenu sto smo i uradili. Od kremica nismo nista stavljali, samo uljane AD kapi. Sve u svemu, nije moglo bolje da prođe.