Gigana
|
Mi smo svog sincica juce osunetili u SaNaSi. Za 5 dana ce, ako Bog da, napuniti tacno 6 mjeseci. Osunetio ga je Dr. Nana u opstoj anesteziji i sve je, hvala Bogu, proslo dobro. Najgore mi je bilo kad su ga budili iz anestezije, poceo je kasljati i naravno plakati. Plakao je do kuce i jos nekih sat vremena, poslije toga je zaspao i kad se probudio poceo se smijati. Bio je promjenjivog raspolozenja cijeli dan, a kad je navece oko pola 9 zaspao, spavao je cijelu noc do 7 ujutro bez da se pomjerio. Jutros mi se smijao i cijeli dan je super raspolozen. Inace, nakon suneta smo dobili pismene upute sta da radimo kad dodjemo kuci. Prvi dan nista, osim da skinemo tupfer najkasnije 5 sati nakon operacije. Drugi dan ga treba 2-3 puta oprati mlakom vodom i sapunop, pa isprati cistom vodom, posusiti i nakapati ljiljanovo ili kantarionovo ulje. Ako otekne, onda stavljati oblog od 3% rastvora Acidi Borici. Normalno je da se pojavi bijela skama i normalno je da poplavi i mozda otekne. Moj je sin veliki bucko i doktor nam je rekao da je sreca da smo dosli ranije, jer je zbog jako puno kozice kasnije mogao imati probleme (infekcije, itd.). Posto mu se ćuna bila uvukla skroz unutra (iako sam stalno povlacila kozicu i cistila kamilicom, a ocito ne dovoljno dobro), doktor je prov morao sve izvaditi prema napolje, pa tek onda osunetiti. Sve je, hvala Bogu, proslo u redu, iako ne bi nikome preporucila da udje u salu i pogleda "umjetnicki rad" doktora dok je dijete jos na stolu (nas je doktor zovnuo u salu i mi ko budale usli unutra. Kad mi srce nije puklo kad sam vidjela dijete na stolu sa maskom na licu). Inace, cijena suneta u Sanasi kosta 300 KM (opsta anestezija) i 200 KM (lokalna). Posto se ovdje ne radi o klasicnoj opstoj anesteziji, vec, da tako kazem polu-dubokoj anesteziji, mi smo djetetu odmah nakon 15 minuta dali da jede, a 2 sata prije anestezije nije smio nista jesti. Savjet doktora je bio da se ponasamo normalno i da sve radimo normalno kao i do tad, znaci, najnormalnije mu stavljamo pelenu i peremo ga. Isto tako, doktor nam je rekao da nam garantuje da nece biti nikakve krvi, i stvarno je nije ni bilo. Bilo je samo malo sukrvice i to je sve.