babilon
|
Drage moje zenice s kojima sam provela najdivnijih i najbrzih 9mj u mom zivotu. Prvo da se svakoj redom zahvalim jer ste mi uljepsale dane, nasmijavale me komentarima, trecim smjenama i zabranama sa keksom :))))) btw, kad se porodite keks vam nece pasti na pamet hahah :D Nisam stigla ranije da napisem pricu ali evo ide ukratko... SVAKOJ zelim laksi porod od mog a moj je bio shasha. Ja se shokirala. eh, pa da krenem... Srijeda, 19.10.2011 punih 40 sedmica (i to od dana zaceca, ja znala datum a i mjerice bebija pasale ;)... Dosla na zakazn termin, a u pon, tj dva dana ranije, doktor mi rekao da dodjem u srijedu sa torbom pa cemo vidjeti, mozda me ostavi da lezim da mi prate plodnu vodu jer sam punih 40 sedmica ako ne bi porod krenuo.... Ponedjeljak navecer, krsta me ubijala do te mjere da e nisma mogla sageti, ista bol kad vas ukljeste krsta pe ne mozete da se sagnete ni da se umijete nad lavaboom... MM fino izmasirao ledja i sve prodje... Par dana prije par puta me gospodja probadala ali kad bih isla na kontrole zatvorena a beba spustena, tako da vise tom osjecaju i nisam davala nekih poseban znacaj... kontam treba tako ionako sam zatvorena... Vracam se na srijedu :D... Prozvao me doktor, usla u salu kaze hajde da vidimo sta ima novo :))) ja se skinula nakacila na onu stolicu, zabacila noge, pregled vaginalni, kaze 'eto ga, 4 prsta otvorena ostajes, hajde pravo u prijemnu' mislim da mi je n alicu bilo najmanje 1.000.000 upitnika, ja nikakvihbolova, smijsala se, pricala sa Vodolijom (koja je isto dosla na pregled :D) meni koma - cuj ostajem :))) Nakon tog pregleda, na gacicama krv. Ja u prijemnoj, naodgovarala na nekih milion (glupih) pitanja pa onda vaaganje, pa ctg od 5sec samo da cuju srce, onda mjere obim stomaka sa nekim metalnih hepekom i mjere kuka i onda ti mjeri ne znam ni ja sta tacno valjda da vide mozete li se poroditi prirodno, ugl stavi taj jedan metalni dio (podsjeca na stetoskop samo sto je umjesto one gume sto u usi ide metalno) i tako ti to stavi nazad kao na kost a drugi dio naprijed na kuk i pritisne, e tu samo sto nisam vrisnula, kaze ona 'bolice malo', poslije toga ja joj kaze 'sta malo suze mi na oci', govori ona 'pa nisam ti mogla reci da ce pravo boljeti' :))) poslije toga spavacica (moja j ebila bez 2 dugmeta pa su mi sifoni letali hahaha), pa klistir, posto su pravo 'blage'treba reci da imas hemeroide i da bude blaza... i onda odmah u wc... u to sam izasla da uzmem sta mi treba, sa mnom bili MM i mama, ugl: toalet pair OBAVEZNO, carape OBAVEZNO sledila se samo tako, dole je hladno nenormalno, ako ikako mozete AVENE termalna voda, mala flasica u spreju spasice vas samo tako! one gace jednokratne i najmanje 2 paketa VIRa... Eh gaca jednokratnih iskreno ja sam imala 2 pakovanja, poslije poroda kod mene nije bas lilo u smislu da sam sakih 5min morala u wc, za 1 dan sam potroisla jedno pakovanje i sutradan jos pola i izasla iz bolnice u 14h tako da znate da su ti 2 dovoljna zaista, a vi ako zeliste ponesite jos 1 pakovanje za svaki slucaj :)) Meni je trudnocu vodio dr.Murtezic... (ja i dalje bez ikakvih bolova, a vec je cca 15.15h) Murtezic kao Murtezic je bio super, bodrio, obilazio svakih 20ak min, babice predivne kao i sestre, jos sam ja zapela u 2 smjene, i samo rijeci hvale imam, zaista! stvarno, nemam nista drugo reci osim same pohvale! eh dalje.. ja dole u salu, sa jos 1 curom (kasnije bile u istoj sobi :D) rade ctg i onda slijedi pregled, kaze meni babica 'hajde ti prva' jooooj a meni muka, kontam da hoce bilo ko prvi samo da vidim kakav je pregled pa da se pripremim, i uzela ona prijemni list kaze jesi li ti 'lejla?' ,reko nisam. kaze ona hajde onda lejla neka ide prva :)) uh meni laknulo samo tako a i odmah mi se i pripiskilo od radosti :))) ja u wc.. kad sam izasla iz wc-a izvirujem u salu gdje lejlu pregledaju, vag pregled, puko joj vodenjak... eto nje nazad, gega se ko pingvin, pitam je li boli.. kaze ona boli... joooj kontam moze li ista bez boli... ja na sto, rasiri noge, pregled kad samo topla voda..??!?? ja nista osjetila nisam... shokirana... lezim ja tu 3min jer je lilo iz mene samo tako :))... smijesno pravo pomislla sam da nece nikad stati hahaha... eh i onda nas je odmah u porodjajne sale prebacio da budemo spremne ali smo i hodale, rekao doktor babicama, pustite ih neka hodaju dok ne krene porod (ja i dalje bez bolova vec je 16.30)...ugl po svom nahodjenju ono ako ti se hoda hdoas i tako.. eh opet me pregledao vag za jedno 2h, ovi vag pregledi sve manje i manje nerviraju hahaha.. i tu ja skor 6cm i nikakvih bolova, sa 7cm su mi krenuli blagi menstrualni bolovi (oko 1730h) ali doslovno blagi da ih je smijesno i spominjati.. Pocela da se spricam Avene vodom, cisto da mi usta nisu suha, a bice vam od disanja... onda me opet pregledao tad sam vec bila 8cm otvorena, tad je ubacio dole neku tableticu, vjerovatno da se brze otvorim, nista ne boli nit sam osjetila.. i onda sa 9cm mi je ukljucio infuziju koja je kapala tacno 5min jer sam u roku od 5min bil otvorena 10cm, krece interesantan dio nasih zivota :)) guraj, disi, guraj disi, ne disi, guraj :)) i za 4min (tolikoje trajao sam porod) je moj bebi dosao na svijet, pitam 'je li u jednom komadu beba' svi se odvalili smijat :))) kaze doktor 'sta tebi nece pasti na pamet'... Pitam je li posteljica izasla, kaze on ne sikiaj se , sad ce ona, hocu li morati opet gurati? kaze, samo se opusti ovo ti je od nas... stisnuo mi stomak 2 puta, i izleti kompletna posteljica sama bez bolova... i ja rahat :D a bebi plaki :D Kaze doktor 'cestitam dobila si sina 3850gr, dug 54cm u 18.59h' :) ja ga gledam, od radosti ne mogu da ga cijelog sagledam vec gledam je li sve na broju, prsti, oci, nos, usi... :)) Sto se tice bolova, kontrakcija, nikakvih nisam imala do 1h pred porod, sve jaci i jaci, zadjnih 15min su bili uzasno jaki bolovi i krenu porod.. Doktor usao u salu kaze babicama 'ova zena vam je heroj pravi, pazite je, moze da se i porodi a da vam ne kaze' :)))) prelezala haman cijelih 9 prstiju u tisini i bez bolova... Shivenje, haos :)) dali mi injekciju, sacekali 2min, poceli da siju, ugl boli ali istrpi se, stavili me u hodnik skoro 3h, sledila se pravo, a lije iz mene krv pa sve toplo po guzi :)) doktor obilazi i obilazi pita je li imam sta da jedem i pijem, rekla da nemam sa s obom ali da je u torbi sve kod mm, poslao sestru do mm i eto nje sa mojom torbom, napila se vode... nakon tih skoro 3h provedenih u hodniku dolaze sestre sa krevetom, polako se prebacila na njega i krenula u sobu.. pita sestra imam li sta da jedem, posto moram ubrzo d ustanem da se istusiram pa da ne kolabiram, a ja ni gladna ni zedna.. a jela zadnji put u 10h :)) jedva 4 keksa pojela, ona mi donijela toplog caja... pomogla mi da ustanem, rekla mi da izvadim gazu iz gospodje, topla voda - ja ljepote i tusiranja, uh :) obukla se i u krevet, a krevet udoban, uh ljepota :) bebija mi ubrz donijeli i tu mojoj sreci nema kraja :D jucer je mom Faruku bio 21 puni dan a mami ispao prvi konac od 4 vanjska :) Zato kazem, moj porod je bio shasha i zelim svakoj od vas da vam bude jos laksi i kraci porod :D :D :D ja sam nekako na preskake pisala, sorry, ali pisala sam sta mi je padalo na pamet :)))) cmoka