drznica
|
Dok mamina dusha spava, odlucih da vam napisem svoju porodjajnu pricu poroda u vodi, tacnije pripreme u vodi! Termin bio 26.11. ali se nista nije desavalo, pokusali su me 3-4 puta ostaviti u bolnici prije termina, da me prate jer na CTG-u beba uvijek miruje. ja nisam na to pristajala sta cu gore lezati, a samo prst otvorena, nema bolova... 27.11. bila na pregledu, dr.Masic me molio da ostanem, radio mi aminoskopiju od koje su mi oci na plafonu ostale Ja opet potpisala da idem kuci, a on kaze dodji sutra nemoj se saliti. Ja sutra ne odem, sta cu ja osjetim bebu, oni na CTG-u ne cuju da se mice...samo me nasekiraju i tako 29.11. ujutro kazem mm hajmo mi danas na CTG, a radice mi opet aminoskopiju, kazu svaka 2 dana Predala knjizicu za pregled i kazem mm jooj mogli smo ipak kuci ja moram u wc bas me nesto presjeca...on me gleda kaze strpi se brzo ces na pregled...hmmm stade bol u stomaku, ma reko necu u wc i smijemo se...malo za tim opet bol ipak bih u wc i osjetim kao iscjedak neki ...hmmm odem u wc kad imam sta vidjeti, sluzni cep Vratim se mm i kazem ovo izgleda pocelo, pocnem gledati na sat, bol svakih 5 minuta...kazem ja sestri sta se desava ona me odmah uvede na CTG i tu osjetim da curi plodna...pregleda dr.kaze otvorena prst, pocela voda curit. Ostajes!!! Onako zbunjena izadjem i kazem mm ostajem, pocelo je. On zbunjen , ja jos vise...nemam kod sebe ni ulozaka, ni gacica...nista, a sva mokra. Prime me na odjeljenje a mm ode po moje stvari. Kazu raspremi se...hmmm kako, nemam nista. Dade mi sestra ulozak, spavacicu...odmah jedna radi CTG, druga uzima podatke, treca priprema klistir...sve nekako na brzinu u 11:30 nadjoh se u sobi i pocinju sve jaci bolovi...kao menstrualni... Legla u krevet i cekam sta ce da se desi...poce bolit ustanem, disem...kad prestane bol legnem...brojim doslo na svake 3 minute. Dosao dr.i kaze da mi daju nesto...nisam ni zapamtila sta...neka indukcija vjerovatno...bolovi vec onako ludzacki, stiscem se,puhcem, cuvam se za sipku...usput se posvadjam sa sestrom jer od mene trazi zdravstvenu knjizicu a dala njoj i na kraju joj kazem da izadje necu da pricam snjom kasnije zena dosla da se izvinjava jer je bila ipak kod nje knjizica U momentu kad prestane bol, nekih 2-3 minute zaspem, nevjerovatno ali zaspem, cim pocne bolit skacem...i sve tako. Kaze dr.otvorena 5 pripremite kadu... Presla sam u sobu gdje je kada za porod, voda topla, muzika svira...super atmosfera. Posto smo mm i ja odlucili da on bude na porodu, zamolim sestru da ode po moj mobitel i nazove mm da dodje. Kad je on dosao, onako obucen u ono zeleno odjelo sve mi je bilo lakse. Znala sam da imam podrsku, nisam vise sama...Kad nadodje kontrakcija ja se previjam u kadi, cuvam se za sipku, cim stane pricam sa mm, smijemo se, slika me...Tu sam opet dobila indukciju i osjetila sam kao paru kroz nos, bolovi neopisivi...dolazi nagon za tiskanje. Zovem sestru i pitam sta cu, kaze ona nemoj tiskati rano je...Disi...Ma disem ja ali me tjera da tiskam...dolazi opet dr.kaze otvorena totalno, mozes tiskati. Gleda mene specijalizantica i kaze hajmo mi ipak izgon napraviti na stolu, pristajem na to, ustanem iz kade, skupim noge jer osjetim da je beba na pola negdje...cupkam do sale i sjednem na sto, kad cujem NEEEE SJEDIS MU NA GLAVI brzo legnem...mm sve sa mnom i oko mene. Prvi napon na stolu i vidim glavicu, drugi...olaksanje, beba izasla u 17:10. I to je dio koji ne boli, vec je olaksanje veeelikooo. Beba mi se ucinila ko crnac, modar bio dusha draga. Stavise mi moje pile na prsa, a on svojim okama gleda u mene kao da mi nesto zeli reci Nisam imala sad neki majcinski osjecaj kao sto opisuju zene, vise sam bila zbunjena i onako jos nesvjesna da je to moja beba. To nije kraj...eto napona opet...pitam sestru sta je sad kaze posteljica...aaaa opet napon, pocelo izlazit ali posto je prezrela raspala se...pa je slijedilo ciscenje, komadic po komadic...nije bolilo. Sve sam pricala sa sestrom i specijalizanticom...nakon toga posto sam pukla, a malo su me cap-carap ide anestezija i sivanje koje je trajalo ravno pola sata. Tu su uslijedili vicevi, smjeh...meni bas bilo dobro. U jednom momentu, dosadilo mi vise, pitala sam specijalizanticu jel umjetnik neki, ona cudno gleda...pa kazem kao da goblen veze Kad je sve bilo zavrseno opet ja u istoj sobi lezim, infuzija prikljucena u jednoj ruci, a u drugoj mobitel...sretna mama obavjestava sviju o svom SINU PONOSU nakon par sati slijedilo je tusiranje i donijeli su mi bebu da se malo gledamo. Mali smotuljak koji je imao sirom oci otvorene, gledali smo se...nisam znala sta da mu kazem, samo sam ga zagrlila i zahvalila Bogu na tako divnom stvorenju. Sutra dan smo se vec "sprijateljili" i uspostavili dojenje Ostala sam 2 noci jer su mi pazili na ranu od epi, bolje da sam gore nego kuci, beba je bila krupna 3950 pa je zato bilo neophodno uraditi epi,a i glava je mashallah heheheh. Mogu reci da sam imala poprilicno brz i lagan porod, kontrakcije jesu bolne ali nista sto se ne moze izdrzati. Meni je puuunoo gore bilo oporavljati se kuci ovaj mjesec dana. Da nisam napisala sad pricu, ko zna bil se sjetila ovih detalja za koji dan...bas se brzo zaboravlja Sad sam jako sretna i ponosna na sebe kako sam sve to pregurala, izdrzala...uz sve to imala sam podrsku mm koji je rekao da smo mi zene pravi zmajevi kroz sta prolazimo. Svima bih predlozila da na porod povedu muza, puno znaci u takvom trenutku. Zaboravih naglasit da se kontrakcije puno lakse podnose u vodi, tj.u kadi predvidjenoj za porod, nego onako u sobi na krevetu. Nisam imala taj cin izgona u vodi jer sam bila nemirna, ali ne kajem se jer je na stolu bilo jako kratko,par sekundi SRETNO DRAGE MOJE TRUDNICE!!! p.s. Ukoliko ima gresaka, nemojte zamjeriti, zurila sam tipkati dok se MAK nije probudio
|