maja78 RR
|
Prenos posta: IZVORNA PORUKA: emina24 Pozdrav drage mame, Ne znam se naći u već otvorenim temama pa ću ovako iznijeti svoja pitanja pa ili me uputite ili podijelite koji savjet : Mama sam sina od 4,5 godina i u poslijednje vrijeme sam primjetila da je postao pravi "mali divljak po ponašanju". Ja sam u 8.-om mjesecu trudnoće i zadnjih 5 mjeseci ne radim tako da sam non-stop s njim... (a za vrijeme dok sam radila čuvala ga teta od 6 mjeseci starosti). Izluđuje me to što kad nekog sretnemo vani ne želi da se pozdravi, počne skakati i praviti grimase koje bas i nisu simpatične. Kad odemo kod dida i nana ( i mojih i muzevih) ne zeli uopste s njima da normalno komunicira, samo im se krevelji, place, galami, histerise i tako slične stvari... Nikako ne zeli da ostane da prespava kod njih osim ako ja pobjegnem da me ne vidi, a to kad uradim osjecam krivicu jer ne zelim da ga ostavljam na silu iako nekad stvarno moram .... Ako mu pocenm nesto govoriti sta valja a sta ne valja raditi, pocne mi govoriti:"Bla-bla-bla" ili "Znam, znam, nisam glup" :), zamislite, a i ne zna znacenje rijeci "glup" A moram napomenuti da sam do sada bila prilicno stroga mama i ne dopustam svakakve budalestine da radi niti da se svakako ponasa, posebno kad smo vani, i druge mame-moje prijateljice, me osudjuju zbog toga, govore mi da sam stoga,ljuta, da ga previse tucem i previse galamim ali ja jadnostavno ne mogu gledati da on skace i galami bilo sam ili sa drugom djecom i time ocito smeta drugima oko nas... Svasta bih ja sada napisala ali ne zelim da duzim, nadam se da ce me neko shvatiti sta sam htjela da kazem... Mene zanima da li je ovo sve neka faza ili se previse umazio pa provodi svoju volju.... Roditelji me kritikuju, kazu da je "upustan" pa sam se i ja pocela pitati da li je ili nije.... Ne zelim da budem mama koja samo galami i govori:"Ne to, nemoj, ostavi, ne slusas me..." ili da budem mama koja tuce djecu za svaku sitnicu..., ali isto tako ne zelim da budem popustljiva, da mi je sve svejedno jer time bi postao ( a i ovo koje ce se aBd roditi) jos gori.... Ako je neka mama prosla slicne stavri, zamolila bih za savjet jer se bojim da ne postane gore kad se beba rodi... Hvala unaprijed.... IZVORNA PORUKA: mamma mumi Potpuo Vas razumijem. Imam isto djecaka od 4,5 god koji se upravo tako ponasa, divlja, histerise, odgovara, jednom rijeci bezobrazno deriste koje me izludjuje. Ja sam se porodila prije 6 mj, pa sada kad citam vase iskustvo,a trudni ste pomislih da to nije razlog. Mene moj dovodi do ludila toliko da posezem za valerijanom , ali se nadam da je to faza. Volila bih strucno misljenje cuti ako ko ima da nam da ili mama sa slicnim klincima. IZVORNA PORUKA: jasmin Pozdrav draga. Jesi li pricala s njim? Ono da ga uzmes na krilo,kazes da ga puno volis i sta nije lijepo da radi,a sta bi trebalo,jer je on fin decko koji slusa mamu i td...? Nekako,normalo je da dijete nekada pravi scene,ja se u takvim situacijama naljutim,kazem da ne pricam s njim dok se ne izvine. Cak i ako kaze nesto ruzno svom drugaru,djetetu iz komsiluka,posaljem ga da se izvine i kazem da to nije lijepo. Ne mozes ocekivati od djeteta da te odmah poslusa,da se ponasa kao odrastao,ali mozes pricati i pricati,svaki put kada pogrijesi,opet ponoviti isto,do onog trenutka kada ne pocne praktikovati,a hoce sigurno. Moj cetverogodisnjak je takodjer ters,medjutim,da se s njim pricati. Za ruzno ponasanje ima kaznu,ako ne zeli da se popravi. Ako je napolju,ulazi u kucu,ako je u kuci,ide na hodnik ili spajz,ako smo u gostima,odemo pricati u wc,ili se naljutim...pa kaze izvini,necu vise. Ponovi opet,ali meni je bitno da ja stalno pricam da to nije ok i da on ipak kaze izvini. I mi smo veliki,pa ponovimo greske . IZVORNA PORUKA: tajra Cijelo njihovo djetinstvo je iz faze u fazu... a jedna uvijek traje: ispitivanje granica Obje ste sada posebno osjetljive... Prva zbog trudnoce, divljanja hormona, straha od drugog djetata, boravka u kuci... Druga zbog bebe i svega sto je njen dolazak promijenio... Vasi djecaci bi u isto vrijeme da budu i bebe i veliki, i ta borba u njima radja takvo njihovo ponasanje... Zbunjeni su koliko i vas dvije... Treba im mnogo razgovora, paznje i boravka s drugom djecom... Treba vam zajednicko vrijeme, vrijeme bez bebe ili razgovora o njoj... Mozda i neka mala obaveza, neki trening i sl. (na njihovom nivou,naravno) gdje ce potrositi taj visak energije i "ufurati" se u ulogu odraslog... IZVORNA PORUKA: MELLI oooooooo pa nismo sami Ja sam mama jednog dječaka od četiri godine, prvo je bio jedan mali, stidni, kulturni dječak, a onda se jedno jutro probudio kao "spajdermen" . Ja evo mjesecima ne prepoznajem to dijete. Postao je " pravi " ratoborni dječak. Sav je u fazi skakanja po namještaju, penjanja po štokovima, ljuljanja na vratima, vješanja i ... Meni je simpatično i ne nervira me. Ne krevelji se, ali ima faze odgovaranja na svaku isl. Buntovan jest, u granicama normalnog valjda. Mada kada upredim sa mojom starijom kćerkom nije niti sličan. Ona je u tom periodu bila prava nježna mrvica. Prvi puta se zaljubila do ušiju , nije prolazila kroz te faze, daj da se popnem na luster i sl. Odgovarala je takođe na svaku i dan danas to radi i to ne osporavam. (svako ima pravo na svoje mišljenje zar ne ? ) Znači odgajala sam ih isto a dva su svijeta različita. Sad je li kod vas, možda, i druga trudnoća doprinijuela da faza bude izraženija to ne znam. Nadat se možemo jedino da će utihnuti i ova faza, kao i sve prije nje P.S nemoj me molim te shvatiti pogrešno, ali to što pobjegneš i ostaviš ga mislim da je totalno kontraproduktivno. Zamisli sebe, da neko od tebe pobjegne, nikada mu više ne bi vjerovala zar ne? Izgubit ćeš povjerenje, a to ne želiš. Kao što jasmin reče, stavi ga pred sebe i objasni situaciju, Ako zna " da nije glup " zna i da mama mora otići, ali će se pobrinuti ,da ga ostavi kod nekog ko ga takođe jako puno voli. ... IZVORNA PORUKA: mamma mumi Salezm se da treba pricati, ponavljati, to i radim, mada nekada izgubim zivce i ja pobudalim. Znam da sam neispavana, umorna, razdrazljiva. Ljetos sam ga upisala na plivanje, vrlo cesto sami setamo, bez brace, a sada sam nasla i trajnije rjesenje, upisala sa ga u vrtic, tamo je sa dugom djecom, nesto se drugo desava, a ja imam vremena za sebe i bebu. IZVORNA PORUKA: emina24 Ma stalno razgovaram s njim, i bas se trudim da kad pricam da ne galamim i da govorim njemu razumljivim jezikom,a i on ako nesto pogrijesi i svjestan je greske odmah kaze "Izvini" ili "necu vise" sto naravno ne bude slucaj ali se makar izvine :) Po kuci je i on Spajdermen, i skace i galami, i to uglavnom tolerisem jer ipak je u kuci i meni ne smeta... Meni je najgore to njegovo ponasanje (divljanje) kad smo kod dida i nana... Oni se max trude da mu ugode i hranom, igrackama, dopustaju sve i svasta ali on ne dopusta da mu se priblize, ne zeli s njima ama bas nikako da normalno komunicira, osim dernjave i plakanja.... meni je to malo neobicno jer sva djeca uglavnom volei idie i nane bas zbog popustljivosti njihove ali on je bas cista suprotnost... Mada smatram da se sve to moze pretrpjeti ukoliko je faza i ukoliko ce ga to proci ali ako ostane ovakav, tesko meni :) Ja sam kao dijete uzivala kod dida i nana i najljepse mi je bilo kod njih ali vjerovatno sam bila starija, dok je on jos mali... IZVORNA PORUKA: eldinky IZVORNA PORUKA: MELLI oooooooo pa nismo sami Ja sam mama jednog dječaka od četiri godine, prvo je bio jedan mali, stidni, kulturni dječak, a onda se jedno jutro probudio kao "spajdermen" . Ja evo mjesecima ne prepoznajem to dijete. Postao je " pravi " ratoborni dječak. Sav je u fazi skakanja po namještaju, penjanja po štokovima, ljuljanja na vratima, vješanja i ... Meni je simpatično i ne nervira me. Ne krevelji se, ali ima faze odgovaranja na svaku isl. Buntovan jest, u granicama normalnog valjda. Mada kada upredim sa mojom starijom kćerkom nije niti sličan. Ona je u tom periodu bila prava nježna mrvica. Prvi puta se zaljubila do ušiju , nije prolazila kroz te faze, daj da se popnem na luster i sl. Odgovarala je takođe na svaku i dan danas to radi i to ne osporavam. (svako ima pravo na svoje mišljenje zar ne ? ) Znači odgajala sam ih isto a dva su svijeta različita. Sad je li kod vas, možda, i druga trudnoća doprinijuela da faza bude izraženija to ne znam. Nadat se možemo jedino da će utihnuti i ova faza, kao i sve prije nje P.S nemoj me molim te shvatiti pogrešno, ali to što pobjegneš i ostaviš ga mislim da je totalno kontraproduktivno. Zamisli sebe, da neko od tebe pobjegne, nikada mu više ne bi vjerovala zar ne? Izgubit ćeš povjerenje, a to ne želiš. Kao što jasmin reče, stavi ga pred sebe i objasni situaciju, Ako zna " da nije glup " zna i da mama mora otići, ali će se pobrinuti ,da ga ostavi kod nekog ko ga takođe jako puno voli. ... Ima nas još isti slučaj,bio jedinstveno dijete,jednostavno poseban,ali sada uopšte ne čuje šta mu govorimo.još uvijek imam puno živaca i jedino upali kada mu kažeš fino.kritike nikako.nadam se da će uskoro i ta faza proći.sretno svima