Lulu_08
|
IZVORNA PORUKA: smajli80 IZVORNA PORUKA: mamma mumi Drage moje, imama sina od 4,5 god koji je iz dana u dan sve gori.Odgovara mi, dere se na mene,, histerise, nista mu se ne moze dokazati. ja sam sve metode primjenila, ali niti jedna ne pali. Bojim se da mi je kasno za ista, jer je do 3 god. cuvala ga nana, a potom obdeniste, sve sto ne valja pokupio je od nje. kakva su vasa iskustav Moja kćerka će za koji dan napuniti 5 god.I radi isto što i tvoj sin.S tim da smo prije godinu dana dobili i otad je počelo ovakvo ponašanje.Doduše ona je uvjek bila otresita i imala svoj STAV. Uradiće sve ama baš sve da da skrene pažnju na sebe.Bilo je dana kad jednostavno nisam znala šta da radim sa njom.Odgovara,pljuje se, poteže ruku na mene i sjedi na ušima kad joj se priča. Takve stvari nisam i nikad neću tolerisati.Opomenem je da je to ružno što radi i ako se izvine ide u kaznu.I ako se ne izvine ide u kaznuAli ostanem dosljedna mora mirno sjediti u kazni onoliko minuta koliko ima godina.Pokušavala je svašta od vrištanja,silaženja sa kreveta,zvanja,lupanja glavom o zid...Jednom je to naše nagurivanje trajalo cjeli sat dok se nije smirila i odradila kaznu.A novorođenče u kući na to sve I poslije joj još jednom obrazložim zašto je kažnjena. Nema ti druge nego naoružaj se strpljenjem i polako.A umeđuvremenu kad ima mirne faze lijepo sjedneš i razgovaraš sa njim.Šta voli ,šta ne ,kako je u vrtiću,kakvi su mu drugari da steknete prijateljski odnos.I treba samo pričati i pričati i pričati. A to što misliš da je kasno -NE sad tek počinješ.Sad je dosta razumniji nego prije godinu i možeš mu objasniti dosta tog. I što mi reče dj.psiholog iz S.vrtića samo se treba spustiti na njihov nivo sagledati kako oni gledaju na te stvari i ojašnjavati. Eto nadam se da sam ti bar malo pomogla Identicna situacija i kod nas, moja ce za 2 mj napuniti 5 aBd, takodjer dijete koje ima tipican temperament od rodjenja, u sustini umiljata i maza ali sa izrazenim egom i stavom. Od kada se beba rodila prije 7-8 mj, situacija je isla gore-dole - tj. mjenjala se a uspijevala sam nalaziti neki balans do unazad 2 mj kada smo imali nestabilnu situaciju kod kuce, stres zbog nekih zdravstvenih trzalica MM. U tom periodu zbog mojih i MM kratkih zivaca je ona podivljala, jer galama i sve ostalo uticali su tako da njeno ponasanje postane gore. Kako sam se uspjela smiriti i preuzeti kormilo i vratiti na isti postupak - mirno upozorenje ako ne poslusa "time-out" 5 minuta, koje se produzava sa 1 minutom ako pravi tantrume kojekakve, i vec se rezultati vide ovih dana = razumnije, mirnije dijete. Uz to da dodam da sam takodjer povratila nasu svakodnevnu igru, nekim danima je to setnja, nekada igranje barbika ili lego kockica i sl. Znaci u "mirnom" stanju djeteta koristiti priliku za zblizavanje!