|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: potrošačka korpa
3.4.2013 10:12:55   
Emmy
Evo još malo savjeta za štednju po pitanju režija, posebno struje, dakle ovo i sami kući primjenjujemo:
1. Zamijeniti obične sijalice štednim sijalicama (koje su skuplje, ali se dugoročno isplati). Meni se ta ideja u početku nije sviđala, ali sada postoji veliki izbor jačine i boje svjetlosti koje daju, tako da se može naći ona koja "oponaša" klasičnu sijalicu. Osim što manje troše struje, mnogo, mnogo duže traju. Dok smo ranije svako malo mijenjali pregorene sijalice, zadnje tri godine imamo štedne i još ih nikad nisamo promijenili, jer uredno rade.
2. Koristiti jeftinu (malu) tarifu što je moguće više, po noći uključivati mašinu za veš (kod mene se npr. mašina za veš može programirati, i npr. postavim da se uključi oko 2 ujutro kada uglavnom svi čvrsto spavamo, jer kad je uključim oko 23h onda imam problem zaspati, jer se čuje kako radi). Postoji jedan mali uređaj (ne znam kako se tačno zove, moram pitati mm) koji se instalira i podesi se vrijeme, tako da kada je MT automatski se uključuje bojler na struju, a kada je VT sam ga automatski gasi.
3. Ko koristi sušilicu, kada god je moguće veš sušiti na zraku (sušilica troši mnogo struje):
4. Gasiti svjetla po kući. Nema potrebe da sva gore, recimo ako u nekoj prostoriji u tom trenutku nema nikoga, kupatilo, itd. Jednostavno to treba da postane navika. Meni su prije u cijelom stanu bezveze sva svjetla skoro uvijek bila "popaljena"
5. Ko koristi električni bojler, provjeriti da li se nakupilo kamenca, očistiti grijač, mi smo prošli mjesec veliki bojler očistili, 2 pune kante kamenca (šljunka) izbacili, ovaj mjesec 10 KM umanjen račun za struju (bojler star 5 godina);
6. Kupovati kućanske aparate A ili A+ energetske klase. B u krajnjem slučaju, C nipošto (to obavezno provjerite sa prodavačem). Energetska klasa A je skuplja, ali dugoročno se isplati. Račun za struju sve sam kaže na kraju kada se uporedi.
7. Ko koristi plin za grijanje kuće/stana, obavezno zamijeniti ručni termostat digitalnim. Opet, digitalni je skuplji, ali dugoročno se isplati, preciznije određuje temperaturu i potvrđeno manji računi.
8. Loša stolarija također izvlači toplotu, po mogućnosti zamijeniti ili je barem restaurirati, šmirglati, kitovati i polijepiti trake za dihtovanje prozora.
9. LCD TV ili plazme su veliki potrošači. Mi smo izračunali da nam jedna plazma (koja je malo starija) troši 20 kf po satu, kada god joj priđem, užasno grije. Nemojte da TV bezveze radi ako ga niko ne gleda. Ovo pričam iz iskustva, jer sam jedno vrijeme navikla da mi TV "onako" radi, a ne znam ni o čemu je riječ.

Iako se radi o manjim uštedama, markica po markica se nabere, a kad se sve to sabere i pomnoži sa 12 mjeseci, izađe jedna fina rata za kredit....
Sad za sad toliko, ako se još nečeg sjetim, pišem.......

Mamina radost 20.12.2006.
Druga radost stigla 20.08.2010.

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 301
3.4.2013 10:19:47   
mamaibabo
ma da draga mm mi elektricar a pazi sad ovo ,nemamo veliki potrosaca struje sem pegle
bojler na plin kuham i pecem na plin renla mi je na plin 2011 zamjenili frizider,masinu za ves,susilicu,masinu za sudje sve je AA+ kategorija ustede el.energije ,pvc-stolarija i racun za struju 70 km plus -minus 5-7 km zalili se evo vec drugi putal nista..........

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

(odgovor članu Emmy)
Neposredna veza do poruke: 302
3.4.2013 10:31:44   
leona81
Emmy
mi koristimo samo jeftinu struju, bojler je uvijek na eco, stedne sijalice, masina za ves ne moze po noci jer nemamo vode(redukcije) ali zato je palimo samo nedjeljom, tad i peglam. gasimo svjetlo, tv rijetko radi, cak i prije smo ostavljali punjace u utikacu a sad i to vadimo. kad idemo na put sve pogasimo na produznim. susilicu koristimo samo u ekstremnim slucajevima inace sve susimo onako.
meni je prosle god u ljeto dolazilo redom po 98 KM i 65 pf. dakle nemoguce je 3 racuna identicna a od toga mi bili u engleskoj 10 dana

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu mamaibabo)
Neposredna veza do poruke: 303
3.4.2013 10:36:45   
tinkivinki

IZVORNA PORUKA: leona81

kako vama struja i grijanje tako malo dodju? nama samo struja oko 180-200, doduse grijemo se na struju ali ova zima nije ni bila hladna, plus ukljuceno je samo na jeftinoj, osim bojlera koji je stalno upaljen.
voda, sarajevostan, rad, moja tv, plus mobiteli nam dodju oko 200 KM. dakle rezije 400 KM od oktobra do aprila. sad ce valjda manje struja dolaziti(iako i ljeti bude 70-90)
vrtic 350 uz ples, renta 350, kredit i stednja 450, prevoz, kafe mm na poslu(mjesecno daju iznos za kafe), saljemo sveki svaki mjesec, to nas dodje uz prvu sedmicnu nabavku oko 2000 cim plata legne.

ako nije 100% ispravan i ako u kazanu ima kamenca jako puno struje rasipa kad je stalno upaljen,jer se pali češće da dogrije vodu.iskusila sam to sa 2-3 različita bojlera.po noći ga bar isključuj.i mi imamo uljani radijator na struju koji palimo po noći i dođe nam 60km struje

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 304
3.4.2013 11:24:30   
Emmy

IZVORNA PORUKA: mamaibabo

ma da draga mm mi elektricar a pazi sad ovo ,nemamo veliki potrosaca struje sem pegle
bojler na plin kuham i pecem na plin renla mi je na plin 2011 zamjenili frizider,masinu za ves,susilicu,masinu za sudje sve je AA+ kategorija ustede el.energije ,pvc-stolarija i racun za struju 70 km plus -minus 5-7 km zalili se evo vec drugi putal nista..........

I meni isto toliko struje dolazi, s tim da mi kuhamo na struju, ali meni je račun ovaj ok, kada izračunam koliko smo potrošili, znači sve regularno. Do unazad par mjeseci je znalo izaći i na 100 KM, ali sada je već 70-75 KM. Eh sad o cijeni struje bi se dalo diskutovati.....

(odgovor članu mamaibabo)
Neposredna veza do poruke: 305
3.4.2013 11:27:42   
aazra
Za one koje prate akcije, na ovoj stranici su katalozi nekoliko trznih centara s najnovijim akcijama, vrijedi prelistati prije odlaska u kupovinu

http://snizenja.veza.ba/

Mislim da neovisno o budzetu koji je kod svake od nas razlicit, treba voditi racuna o ustedama i ako treba nekad i "zrtvovati" nesto kao mi npr. fiksni telefon...nije nam dolazio ispod 50 KM i to sve zbog pretplate, plus pretplata na tv, plus pdv, a posmatrajuci listing u nekoliko mjeseci dosli smo do zakljucka da varaju i dodaju impulse kako im je volja...

A nisam znala da LCD tv trosi puno struje...koliko puta muz i dijete zaspu, ja u kuhinji nesto radim a tv upaljen...user posted image

(odgovor članu tinkivinki)
Neposredna veza do poruke: 306
3.4.2013 11:34:08   
Emmy

Emmy
mi koristimo samo jeftinu struju, bojler je uvijek na eco, stedne sijalice, masina za ves ne moze po noci jer nemamo vode(redukcije) ali zato je palimo samo nedjeljom, tad i peglam. gasimo svjetlo, tv rijetko radi, cak i prije smo ostavljali punjace u utikacu a sad i to vadimo. kad idemo na put sve pogasimo na produznim. susilicu koristimo samo u ekstremnim slucajevima inace sve susimo onako.
meni je prosle god u ljeto dolazilo redom po 98 KM i 65 pf. dakle nemoguce je 3 racuna identicna a od toga mi bili u engleskoj 10 dana

Ma da, jasno mi je, mada čudno da uvijek dođu isti računi, nama kad smo na odmoru bude sigurno 20-ak KM manje na računu. Jedino da malo upratite. Meni kada dođu nelogični računi, ja odmah "iskopam" svoju arhivu (čuvam onaj gornji dio računa gdje je sve taksativno navedeno) i upoređujem stanja. Čim vidim da nema logike onda idem u "praćenje" potrošnje, mada kod svih slučajeva do sada gdje sam bila sumnjičava, bila je neka caka pa se pokazalo da ipak nismo bili u pravuuser posted image

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 307
   [Obrisana poruka]
3.4.2013 11:34:52   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu aazra)
  Neposredna veza do poruke: 308
3.4.2013 11:44:38   
Emmy
Iman83 i ja se vodim time da nisam bogata da kupujem jeftine stvari, uvijek kvalitetne proizvode, na uštrb nečeg drugog, jedno, ali vrijednouser posted image . Mada se i svi ti neki "skuplji" proizvodi fino mogu naći na akcijama, tako da dođu kao neki jeftiniji. Eto npr. ove sedmice je nutella u tusu 8.95 750g, a ja je redovno kupujem na pijaci Heco (original njemačkuuser posted image ) za 9 KM, a do skoro je bila 8 KM, i to bude skoro uvijek 750+50 ili 75g gratis. Da se razumijemo, u kuci se ne smije zanociti bez nuteliceuser posted image

A to za laptop stand-by, vodite racuna, posto se radi o osjetljivoj tehnici, zna se desiti da dodje do promjene napona i meni i mojoj prijateljici se desilo da nam je "riknula" baterija zbog oscilacija u naponu ili npr. nestane struje pa opet dodje. Drugoj prijateljici je otisao ekran iz istog razloga. Ja novi laptop ne drzim na stand-by nego ga ugasim preko noci, bateriju sam izvadila i samo koristim struju, posto mi je uglavnom u kuci, a kabal je svakako dug, tako da mogu s njim gdje hocu. Jops sam si zbavila ovo zgodno čudo: http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/60150176/#/60150176/ za svega 2 EUR u IKEI, tako da se sada zavalim i lagano surfamuser posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 309
3.4.2013 11:47:22   
Medić*
Emmy ovo cudo sam i ja nabavila :))

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu Emmy)
Neposredna veza do poruke: 310
3.4.2013 11:48:45   
Emmy

IZVORNA PORUKA: medic slatki

Super je stvarnouser posted image , ja nisam to viđala ranije, tek smo kupili prije nekih mjesec dana. A cijena, smiješna, korist za 10user posted image

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 311
3.4.2013 11:50:31   
malena sharena

IZVORNA PORUKA: aazra

Za one koje prate akcije, na ovoj stranici su katalozi nekoliko trznih centara s najnovijim akcijama, vrijedi prelistati prije odlaska u kupovinu

http://snizenja.veza.ba/

Mislim da neovisno o budzetu koji je kod svake od nas razlicit, treba voditi racuna o ustedama i ako treba nekad i "zrtvovati" nesto kao mi npr. fiksni telefon...nije nam dolazio ispod 50 KM i to sve zbog pretplate, plus pretplata na tv, plus pdv, a posmatrajuci listing u nekoliko mjeseci dosli smo do zakljucka da varaju i dodaju impulse kako im je volja...

A nisam znala da LCD tv trosi puno struje...koliko puta muz i dijete zaspu, ja u kuhinji nesto radim a tv upaljen...user posted image

I mi smo otkazali fiksni jer nam stvarno ne treba, vala bezveze se truni na tel. po pola sata i kad treba i kad ne treba.
A o struji vodimo racuna, ganjamo jeftinu, TV inace slabo gledamo, mozda od 8 navece tek, ja peglam samo po potrebi kad treba izaci negdje. I doje nam 50-tak KM struje. Doduse grijemo se na plin i bojler nam je plinski.

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 312
3.4.2013 11:53:51   
leona81

IZVORNA PORUKA: tinkivinki

kako vama struja i grijanje tako malo dodju? nama samo struja oko 180-200, doduse grijemo se na struju ali ova zima nije ni bila hladna, plus ukljuceno je samo na jeftinoj, osim bojlera koji je stalno upaljen.
voda, sarajevostan, rad, moja tv, plus mobiteli nam dodju oko 200 KM. dakle rezije 400 KM od oktobra do aprila. sad ce valjda manje struja dolaziti(iako i ljeti bude 70-90)
vrtic 350 uz ples, renta 350, kredit i stednja 450, prevoz, kafe mm na poslu(mjesecno daju iznos za kafe), saljemo sveki svaki mjesec, to nas dodje uz prvu sedmicnu nabavku oko 2000 cim plata legne.

ako nije 100% ispravan i ako u kazanu ima kamenca jako puno struje rasipa kad je stalno upaljen,jer se pali češće da dogrije vodu.iskusila sam to sa 2-3 različita bojlera.po noći ga bar isključuj.i mi imamo uljani radijator na struju koji palimo po noći i dođe nam 60km struje

on je po noci svakako iskljucen jer nema vode pa ne smijemo grijati prazan, a bojler je nov, ispravan, nedavno ga mijenjali

For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu tinkivinki)
Neposredna veza do poruke: 313
   [Obrisana poruka]
3.4.2013 11:54:00   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Emmy)
  Neposredna veza do poruke: 314
3.4.2013 11:55:21   
Medić*

IZVORNA PORUKA: Emmy

IZVORNA PORUKA: medic slatki

Super je stvarnouser posted image , ja nisam to viđala ranije, tek smo kupili prije nekih mjesec dana. A cijena, smiješna, korist za 10user posted image

Meni je to muz iz Istanbula donio, i jos jedan dio ima ravni, posebno od toga, na cemo laptop sjedi stalno :)

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu Emmy)
Neposredna veza do poruke: 315
3.4.2013 11:57:59   
canim
A sto vadite bateriju iz laptopa i koristite samo na struju user posted image ja redovno punim laptop po noci, dakle po jeftinoj struji a koristim cijeli dan na bateriju bez problema, isto kao i mobitel.

(odgovor članu malena sharena)
Neposredna veza do poruke: 316
3.4.2013 11:58:27   
leona81

Emmy

Ma da, jasno mi je, mada čudno da uvijek dođu isti računi, nama kad smo na odmoru bude sigurno 20-ak KM manje na računu. Jedino da malo upratite. Meni kada dođu nelogični računi, ja odmah "iskopam" svoju arhivu (čuvam onaj gornji dio računa gdje je sve taksativno navedeno) i upoređujem stanja. Čim vidim da nema logike onda idem u "praćenje" potrošnje, mada kod svih slučajeva do sada gdje sam bila sumnjičava, bila je neka caka pa se pokazalo da ipak nismo bili u pravuuser posted image

nama se desavalo da ne prebaci na jeftinu u 2 lupam nego u pola 3 ili cak 3. ja sam to sve pratila i upratila i opet isto. pa sam ih zvala i peglal ih pa su mi poceli dolaziti manji racuni. i sad opet ogromni a nije uopste neka zima bila. mislim nemoguce da mi dodje kad se non stop grijem i svi smo kuci- npr kad smo imali ospice 180 i sad 180 ovaj mjesec.

(odgovor članu Emmy)
Neposredna veza do poruke: 317
   [Obrisana poruka]
3.4.2013 12:07:03   
Brisani uporabnik

(odgovor članu canim)
  Neposredna veza do poruke: 318
3.4.2013 12:09:04   
*pcelica*

Emmy

nama se desavalo da ne prebaci na jeftinu u 2 lupam nego u pola 3 ili cak 3. ja sam to sve pratila i upratila i opet isto. pa sam ih zvala i peglal ih pa su mi poceli dolaziti manji racuni. i sad opet ogromni a nije uopste neka zima bila. mislim nemoguce da mi dodje kad se non stop grijem i svi smo kuci- npr kad smo imali ospice 180 i sad 180 ovaj mjesec.

Meni rijetko racun za struju predje 50KM. Oko 60 dolazi kad radi klima. Jos su mi vecinom ukljucen frizider i zamrzivac a ljeti jos jedan frizider radi. Kod mene je nekakva srednja tarifa tako da ne gledam kad cu ukljuciti masinu za ves. Radi nekad i po tri cetiri puita u toku dana. Jedino masinu za sudje rijetko palim. Samo ako imam goste na rucku ili uz Ramazan. Leona prati ocitanje struje. Mozda ti dobro ne ocitaju. Ja sam imala problem sa onim cikom sto ocitava, doduse uvijek je tacno ocitao ali sam se zalila i sad dodje do sata i fino ocita.

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 319
   [Obrisana poruka]
3.4.2013 12:12:56   
Brisani uporabnik

(odgovor članu *pcelica*)
  Neposredna veza do poruke: 320
3.4.2013 12:13:08   
Hanady RR
Da moram uštediti, da je zaista prpa, pripazila bih i više...ovako štedim u nekim granicama, gledam da se ne razbacujemo i počesto mi rat prolazi kroz glavu i ona nestašica svega...user posted image

evo ovako i jauser posted image

nego oko struje...

sa dolaskom u kuću po udaji struje nam je mnogo dolazilo...iako i tada sma pazila , ne gore svjetla bezveze, Tv, itd...

ali sa izmjenom starih aparata meni se račun umanjio za 40-50 KM...
a imam i škrinju i frižude5r i računar i štedne sjelice koristimo, i mašina sa suđe radi svaki dan...i mašina za veš sa sušilicom...
manje mi dolazi i struje i vode kako sam uzela aparate energetskoga razreda A+...a stare aparateizbacila iz kuće

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu *pcelica*)
Neposredna veza do poruke: 321
3.4.2013 12:17:43   
chuci

2. Koristiti jeftinu (malu) tarifu što je moguće više, po noći uključivati mašinu za veš (kod mene se npr. mašina za veš može programirati, i npr. postavim da se uključi oko 2 ujutro kada uglavnom svi čvrsto spavamo, jer kad je uključim oko 23h onda imam problem zaspati, jer se čuje kako radi). Postoji jedan mali uređaj (ne znam kako se tačno zove, moram pitati mm) koji se instalira i podesi se vrijeme, tako da kada je MT automatski se uključuje bojler na struju, a kada je VT sam ga automatski gasi.
...

nama se ovaj uređaj jučer zapalio u wc-u. sreća pa smo bili u kući. otvorili ga kad izolacija na žici se zapalila.
ovo je tajmer utičnica pa je možete koristiti za bilo šta što hoćete da upalite i ugasite u određeno vrijeme.
bilo ih je kupiti u OBIju

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Emmy)
Neposredna veza do poruke: 322
3.4.2013 12:18:18   
Emmy

IZVORNA PORUKA: Iman83

IZVORNA PORUKA: canim

A sto vadite bateriju iz laptopa i koristite samo na struju user posted image ja redovno punim laptop po noci, dakle po jeftinoj struji a koristim cijeli dan na bateriju bez problema, isto kao i mobitel.

A što džabe da koristim bateriju kad sam kući i laptop moguu ključiti u struju.
Nedavno je neko pisao da je bateriju za Dell laptop platio cca 300 KM.
Ovako baterija k'o nova, punimo je samo i koristimo kad idemo negdje...a čestim punjenjem one brzo 'odu'.

Isto ovakouser posted image . A isto i ono iznad što si napisala, htjedoh i ja napisati za palačinke ide alternativauser posted image , ali sam se i ovako rapisala.......

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 323
3.4.2013 12:20:04   
Emmy

IZVORNA PORUKA: chuci

...

nama se ovaj uređaj jučer zapalio u wc-u. sreća pa smo bili u kući. otvorili ga kad izolacija na žici se zapalila.
ovo je tajmer utičnica pa je možete koristiti za bilo šta što hoćete da upalite i ugasite u određeno vrijeme.
bilo ih je kupiti u OBIju

Jao užasa, tu onda može biti više štete nego koristi. Sva sreća da ste bili tu.........

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 324
3.4.2013 12:20:35   
chuci
moja mama je ove godine kombinovala etažno grijanje na plin i 2 uljana radijatora na stuju u trosdobnom stanu koji je potkrovlje i još na ćošku zgrade. došao račun za struju 50KM veći a račun za plin 150 KM manji. tako da su fino uštedili.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 325
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *