Emmy
|
Evo još malo savjeta za štednju po pitanju režija, posebno struje, dakle ovo i sami kući primjenjujemo: 1. Zamijeniti obične sijalice štednim sijalicama (koje su skuplje, ali se dugoročno isplati). Meni se ta ideja u početku nije sviđala, ali sada postoji veliki izbor jačine i boje svjetlosti koje daju, tako da se može naći ona koja "oponaša" klasičnu sijalicu. Osim što manje troše struje, mnogo, mnogo duže traju. Dok smo ranije svako malo mijenjali pregorene sijalice, zadnje tri godine imamo štedne i još ih nikad nisamo promijenili, jer uredno rade. 2. Koristiti jeftinu (malu) tarifu što je moguće više, po noći uključivati mašinu za veš (kod mene se npr. mašina za veš može programirati, i npr. postavim da se uključi oko 2 ujutro kada uglavnom svi čvrsto spavamo, jer kad je uključim oko 23h onda imam problem zaspati, jer se čuje kako radi). Postoji jedan mali uređaj (ne znam kako se tačno zove, moram pitati mm) koji se instalira i podesi se vrijeme, tako da kada je MT automatski se uključuje bojler na struju, a kada je VT sam ga automatski gasi. 3. Ko koristi sušilicu, kada god je moguće veš sušiti na zraku (sušilica troši mnogo struje): 4. Gasiti svjetla po kući. Nema potrebe da sva gore, recimo ako u nekoj prostoriji u tom trenutku nema nikoga, kupatilo, itd. Jednostavno to treba da postane navika. Meni su prije u cijelom stanu bezveze sva svjetla skoro uvijek bila "popaljena" 5. Ko koristi električni bojler, provjeriti da li se nakupilo kamenca, očistiti grijač, mi smo prošli mjesec veliki bojler očistili, 2 pune kante kamenca (šljunka) izbacili, ovaj mjesec 10 KM umanjen račun za struju (bojler star 5 godina); 6. Kupovati kućanske aparate A ili A+ energetske klase. B u krajnjem slučaju, C nipošto (to obavezno provjerite sa prodavačem). Energetska klasa A je skuplja, ali dugoročno se isplati. Račun za struju sve sam kaže na kraju kada se uporedi. 7. Ko koristi plin za grijanje kuće/stana, obavezno zamijeniti ručni termostat digitalnim. Opet, digitalni je skuplji, ali dugoročno se isplati, preciznije određuje temperaturu i potvrđeno manji računi. 8. Loša stolarija također izvlači toplotu, po mogućnosti zamijeniti ili je barem restaurirati, šmirglati, kitovati i polijepiti trake za dihtovanje prozora. 9. LCD TV ili plazme su veliki potrošači. Mi smo izračunali da nam jedna plazma (koja je malo starija) troši 20 kf po satu, kada god joj priđem, užasno grije. Nemojte da TV bezveze radi ako ga niko ne gleda. Ovo pričam iz iskustva, jer sam jedno vrijeme navikla da mi TV "onako" radi, a ne znam ni o čemu je riječ. Iako se radi o manjim uštedama, markica po markica se nabere, a kad se sve to sabere i pomnoži sa 12 mjeseci, izađe jedna fina rata za kredit.... Sad za sad toliko, ako se još nečeg sjetim, pišem.......