RE: Pravna pitanja (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvo

Poruka

mamich -> RE: Pravna pitanja (13.3.2012 12:08:08)

Molim Vas za pomoc...naime ja sam u petom mjesecu trudnoce,prijavljena sam na neodredjeno,u privatnoj firmi,nazalost moji su se strahovi obistinili...dugo sam odlagala razgovor sa direktor o tome,ali kako sam usla u peti mjesec i sve je teze prikriti stomak odlucila sam reci za trudnocu...prva reakcija izvrsnog direktora je bila jako pozitivna,sve ok,radit cu ,otici na bolovanje pa se vratiti na posao,medjutim jutros me direktor pozvao kod sebe u ured i iznjeo svoje stavove,kako je protiv toga,kako im ja sada nisam potrebna,kako ce mi smanjiti platu cak 50 % i kako trebam mnogo vise nego sto sam cinila do sada...ja sam na sve to ostala sokirana...ne znam sta mi je ciniti sada...nadam se da ce neko odvojiti par trenutaka za mene,zaista se osjecam nemocno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

pocahontas -> RE: Pravna pitanja (13.3.2012 12:25:26)

IZVORNA PORUKA: mamich

Molim Vas za pomoc...naime ja sam u petom mjesecu trudnoce,prijavljena sam na neodredjeno,u privatnoj firmi,nazalost moji su se strahovi obistinili...dugo sam odlagala razgovor sa direktor o tome,ali kako sam usla u peti mjesec i sve je teze prikriti stomak odlucila sam reci za trudnocu...prva reakcija izvrsnog direktora je bila jako pozitivna,sve ok,radit cu ,otici na bolovanje pa se vratiti na posao,medjutim jutros me direktor pozvao kod sebe u ured i iznjeo svoje stavove,kako je protiv toga,kako im ja sada nisam potrebna,kako ce mi smanjiti platu cak 50 % i kako trebam mnogo vise nego sto sam cinila do sada...ja sam na sve to ostala sokirana...ne znam sta mi je ciniti sada...nadam se da ce neko odvojiti par trenutaka za mene,zaista se osjecam nemocno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

pa da...raspitao se i pravi uvod prvo da ti "legalno" da otkaz..zato sto si "tehnoloski visak" i zbog ekonomske situacije i bla bla..da je sve to lijepo formalno upakovano kako ne se pravi razlog(trudnoca) naravno ne bi pominjao...

a sta da ti kazem, osim da mu ukazes na svoja prava i da mu das do znanja da si i ti itekako upoznata s istima..
otkaz ti ne moze dati osim ako sporazumno (na sto neces naravno pristati), osim ako nisi tehnoloski visak, osim ako nisi ucinila tezu povredu na radu (pazi da dolazis na vrijeme, da redovno i savjesno izvrsavas obaveze, da uzimas godisnji i nakon sto ti je odobren i sl)...

samo nije mi jasno ovo gore: "kako im ja sada nisam potrebna,kako ce mi smanjiti platu cak 50 % i kako trebam mnogo vise nego sto sam cinila do sada."

ako im trebas činiti mnogo vise nego do sada, onda im definitivno treba radnik, te stoga ova prva konstatacija da im "nisi potrebna" ne stoji..ne kontam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (13.3.2012 12:33:35)

Molim Vas za pomoc...naime ja sam u petom mjesecu trudnoce,prijavljena sam na neodredjeno,u privatnoj firmi,nazalost moji su se strahovi obistinili...dugo sam odlagala razgovor sa direktor o tome,ali kako sam usla u peti mjesec i sve je teze prikriti stomak odlucila sam reci za trudnocu...prva reakcija izvrsnog direktora je bila jako pozitivna,sve ok,radit cu ,otici na bolovanje pa se vratiti na posao,medjutim jutros me direktor pozvao kod sebe u ured i iznjeo svoje stavove,kako je protiv toga,kako im ja sada nisam potrebna,kako ce mi smanjiti platu cak 50 % i kako trebam mnogo vise nego sto sam cinila do sada...ja sam na sve to ostala sokirana...ne znam sta mi je ciniti sada...nadam se da ce neko odvojiti par trenutaka za mene,zaista se osjecam nemocno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Koliko dugo radiš u toj firmi?

najprije za vrijeme trudnoće tebi samojne može smanjiti plaću za 50%...nema osnova za to....
ako svima amnjuje o tome će donijeti odluke...
ako smanjuje obim spola i želi ubrzo iskazati tehnološli višak onda se to ne može smao na tebe odnositi
ali ako će ukinuti radno mjesto tvoje...onda ima zakonski osnov da te tretira kao tehniliški višak ali na tvoje radno mjesto u tom opisu poslova on ne smije uz tebe kojoj je rakinuo ugovor o radu zaposliti nikoga narednig 2 godine...inače spremi mu inspekciju.

nemoj slučajno da potpišeš sporazumni rakid ugovora...
najprije sporazum znači da sve to prihavtaš pa te ne štiti ni zakon niti imaš prava sa biroa kao nezaposlena...

nemoj olako d aprihvatiš situaciju...
ako te opusti za vrijeme trunoće...odmah se obarti inpekciji rada...
samo nek porba nekoga drugoga na tvoje mjesto staviti...tel će mu se žalosno pisati...

svi misle pravd aje spora...al bogami pokaži mu zube neka zna da u slučaju smanjenja plaće samo tebi imat će posla s ainskcijom...
u slučaju da te itpusti kao tehničoški višak reci da znaš da na tvoje mjesto drugoga ne smije zapoliti doće insepkcija
i u slučaju da ti da sporazumni nećeš ga potpisati...

i reci jasno i glasno da ti napimesno da obrazloženje za smanjenje plaće tvoje...
kako stoji u ugovoru...
jel ti stoji iznos plaće ili način obračuna iste?

mamich -> RE: Pravna pitanja (13.3.2012 12:44:13)

Kao prvo hvala Vam puno na odgovorima...9 mjeseci radim u ovoj firmi,prijavljena 8,u ugovoru je naveden neto iznos od 650 KM,na taj iznos placaju dobrinose,a mjesecno dobivam cca 800 KM,vjerujte mi da sam u soku jer pola onog sto je naveo nema nikakvog smisla,radim kao racunovodstveni sluzbenik a u firmi ima jos jedna djevojka koja radi kao knjigovodja,pa kao sto se tice fakturisanja,kompenzacije i ugovora moze ona i to obavljati,(dakle moje poslove) pa kao ja visak,a zatim mi nudi 400 KM fiksnu platu i da preuzmem poslove marketinga,da pravim i saljem ponude itd....sto do sada nisam radila..u prevodu zeli me natjerati da sama napustim...

M kao Mama -> RE: Pravna pitanja (13.3.2012 12:46:33)

meni nije jasno ako si na neodređeno, kako on to tako lako , mada danas sve može

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (13.3.2012 12:55:19)

Kao prvo hvala Vam puno na odgovorima...9 mjeseci radim u ovoj firmi,prijavljena 8,u ugovoru je naveden neto iznos od 650 KM,na taj iznos placaju dobrinose,a mjesecno dobivam cca 800 KM,vjerujte mi da sam u soku jer pola onog sto je naveo nema nikakvog smisla,radim kao racunovodstveni sluzbenik a u firmi ima jos jedna djevojka koja radi kao knjigovodja,pa kao sto se tice fakturisanja,kompenzacije i ugovora moze ona i to obavljati,(dakle moje poslove) pa kao ja visak,a zatim mi nudi 400 KM fiksnu platu i da preuzmem poslove marketinga,da pravim i saljem ponude itd....sto do sada nisam radila..u prevodu zeli me natjerati da sama napustim...

za ovo što on tebi nudi..morao bi ti ponuditi i izmjenji ugovor o radu koji sada imaš...
koji bi se donosio na izmjenu pormjene plaće...
na izmjenu mjesta rada i opisa poslova....

ti nećeš sama napuštati ali ćeš mu tražiti da ti uz izmjenjeni ugovor o radu da obrazloženje pismeno zašto dolazi do istoga...
kad bude to radio...nudio ti ugovor o radu pod izmenjenim okolnostim obrazloženje mora zakonski podkrijepiti...imat će fino psola da se izvuče laganini da to nije radi trunoće...

ovo ti je moj svajet...
kad je tako đubre kao što jeste...vrati mu istom mjerom..
reci da ako smatra da ne može drugačije neka ti ponudi uvovog pod izmjenjenim okolnosima uz koji očekuješ obrazloženje zakonsko zašto je do njega došlo...

nemoj puno pirčat usmeno, samo pismeno....
imaš zakonksi rok do 15 dana da tražiš obrazloženje razloga izmjenjenog ugovora o radu...dužan je zakonom da ti odgovori...
nagazi i ti njega kad on ima srac nagaziti tebe sada u trudnoći

mamich -> RE: Pravna pitanja (13.3.2012 13:25:00)

Hanady,imam jedan problem prijavljena sam kao producent,firma se bavi marketingom i zbog tendera im je odgovaralo da budem prijavljena kao producent...i nije mu u cilju da mjenja opis posla...tako da ne znam kako cemo to regulisati...i plate koje su navedene u ugovorima nisu tacne...ne znam..jedini dokaz su mi platne liste o primanjima istih,mislim da ce mi samo smanjiti platu bez ikakvog izmjenjenog ugovora,a da ce ciniti sve da samoinicjativno napustim posao...sto naravno necu uciniti!!!

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (13.3.2012 13:29:41)

Hanady,imam jedan problem prijavljena sam kao producent,firma se bavi marketingom i zbog tendera im je odgovaralo da budem prijavljena kao producent...i nije mu u cilju da mjenja opis posla...tako da ne znam kako cemo to regulisati...i plate koje su navedene u ugovorima nisu tacne...ne znam..jedini dokaz su mi platne liste o primanjima istih,mislim da ce mi samo smanjiti platu bez ikakvog izmjenjenog ugovora,a da ce ciniti sve da samoinicjativno napustim posao...sto naravno necu uciniti!!!

[sm=smiley13.gif]

hm....

dobro...neka smanji...al traži obrazloženje smanjenja plaće napismeno....
i reci naglas da platan lista i ugovor u radu du u koliziji te da nisi spremna raditi kao trunica posao za koji će ti umanjti plaću iako si lijepo do sada radila zanjući da ova kolizija između platnih listi i ugovora nije zakonita.

Džaba...on će uraditi što je naumio...
lijepo je on to sve pokrenuo, rješio itd...
al onda pokaži zube sada kada nisi tada jer imaš ugovor koji ničim haman nije vezan za tebe[sm=smiley13.gif]

Joj kako bi se inspekcija nalsadila kod njega kad bi uporedila te platne liste i ugovor u radu[sm=smiley36.gif] sad sma zlodba...al sma jko ljuta i žao mi je što ti ne mogu više pomoći...jer ''rupe u zakonu'' iskoristi je o kao poslodavac[sm=smiley13.gif]

mamich -> RE: Pravna pitanja (13.3.2012 13:39:09)

Ne znam....[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Hvala tebi puno i na ovom do sada,pomogla si mi... privatnici..otvoreno i hladno je rekao da njemu i njegovoj firmi ne odgovara moja trudnoca...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] A ja nista ni izustiti nisam uspjela...

simke -> RE: Pravna pitanja (14.3.2012 9:25:04)

mene zanima obzirom da mi je plaća umanjena naravno neosnovano preko ta 42 dana bolovanja da li ću brže ostvariti svoja prava ako angažujem advokata što moram platiti ili da im složim inspekciju i kako to sve ide sa inspekcijom zanima me je li neko imao iskustva [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (14.3.2012 9:28:53)

IZVORNA PORUKA: simke

mene zanima obzirom da mi je plaća umanjena naravno neosnovano preko ta 42 dana bolovanja da li ću brže ostvariti svoja prava ako angažujem advokata što moram platiti ili da im složim inspekciju i kako to sve ide sa inspekcijom zanima me je li neko imao iskustva [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

ja bih ti svajetovala da najprije nazoveš inspekciju rada i putem telefona od njih dobiješ informacije po pitanju nihove nadležnosti u ovome slučaju...
angažiranje advokata podrazumjeva pokretanje ili tužbe u roku do 3 godine od dana saznanja za dešavanje povrede ili prigovora u roku do 15 dana do dana saznjana za nanešenu povredu.

Mislim da u slučaju razgovora sa insepkcijom opet ćeš dobiti tačniji podatak što tačno i kojim redom raditi. traži na informacijama inspekciju rada dole kod televizije i putem telefona postavi upit oni će ti dati smjernice što dalje...
u slučaju da ti mogu pomoći morat ćeš otići lično i podnijeti prijavu njima...al ipak kontaktiraj ih i razgovaraj[sm=smiley1.gif]

mama2884 -> RE: Pravna pitanja (21.3.2012 17:15:00)

Molim Vas,potrebna mi je pomoc....ako neko poznaje propise RS-a...
Mama mi je dans isla u PIO da se raspita kada bi mogla u penziu...ona ima 60 god i oko 24 god staza...stim da stalno prebivaliste ima u RS,a privremeni boravak u Federaciji...U PIO u Fedraciji su joj rekli,da je zakon izmjenjen i da su i muskarci i zene izjednaceni da u penziju mogu ici sa tek 65 god starosti i cinimi se 35 god staza..Ona ne ispunjava ni jedan uvjet..Pa je mislila pokusati svoje pravo ostvariti u RS-u po osnovu stalnog prebivalista, ali ne znamo koji uvjeti tamo se traze...Ako iko zna,molim Vas da mi cim prije odgovori....

chuci -> RE: Pravna pitanja (22.3.2012 7:55:27)

moja svekrva je u decembru ostvarila pravo na penziju sa 55 godina starosti i 30 godina staža ovdje u federaciji ako ti neštro znači info.

chuci -> RE: Pravna pitanja (22.3.2012 7:59:08)

evo nađoh ovo ako pomaže
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Uvedeni-novi-uslovi-za-penziju-118743.html

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (22.3.2012 8:07:52)

chuci tvoja se svekrva penzionisala u trenzutku kada su važile odredbe povoljnijih uvjeta za sticanje penzije...gdje je trebao jedan ili drugi uvjet biti ispunjen
sa novom godinom taj zakon nije više na snazi ni u F Bih i u RS-a....

mama2884 tvoja mama ni u Rs-u neće ostaviri uvjete za starosnu penziju...ima godine starosti ali joj nedotsaju godine staža...

oba ujeta moraju biti ipunjena da se stekne pravo na penziju, osim u uslovima sticanja prava na invalidsku penziju pri čemu je postupak drugačiji kao i uvjeti a i manja je u odnosu na starosnu.

chuci -> RE: Pravna pitanja (22.3.2012 8:21:01)

zato sam ja napisala u decembru
valjda je promijenjeno poslije nove godine
sreća ona napunila 60 godina u decembru pa je upala u ta stara pravila

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (22.3.2012 8:22:31)

IZVORNA PORUKA: chuci

zato sam ja napisala u decembru
valjda je promijenjeno poslije nove godine
sreća ona napunila 60 godina u decembru pa je upala u ta stara pravila

da sreća ...tada je trebalo ispuniti jedna od uvjeta...ona je ispunila godine starosti...

sad se bogami treba načekati a dobra dio raje ostao je ni tamo ni vamo[sm=smiley13.gif]

Mirkica -> RE: Pravna pitanja (22.3.2012 8:45:21)

IZVORNA PORUKA: mama2884

Molim Vas,potrebna mi je pomoc....ako neko poznaje propise RS-a...
Mama mi je dans isla u PIO da se raspita kada bi mogla u penziu...ona ima 60 god i oko 24 god staza...stim da stalno prebivaliste ima u RS,a privremeni boravak u Federaciji...U PIO u Fedraciji su joj rekli,da je zakon izmjenjen i da su i muskarci i zene izjednaceni da u penziju mogu ici sa tek 65 god starosti i cinimi se 35 god staza..Ona ne ispunjava ni jedan uvjet..Pa je mislila pokusati svoje pravo ostvariti u RS-u po osnovu stalnog prebivalista, ali ne znamo koji uvjeti tamo se traze...Ako iko zna,molim Vas da mi cim prije odgovori....

je li mora oboje biti ispunjeno ili samo jedan uslov ???

chuci -> RE: Pravna pitanja (22.3.2012 11:09:37)

ko je dužan ispuniti prijavu poreza?
moja mama je na minimalcu prijavljena i nema nikakvih dodatnih prihoda, jel i ona dužna to da radi.

hvala

chuci -> RE: Pravna pitanja (22.3.2012 11:35:40)

našla, ne treba ipak
hvala

Malenaoduvijek -> RE: Pravna pitanja (27.3.2012 13:55:10)

poreska kartica ako nije nikada predata u firmu gdje se moze podici?

veeseelaa -> RE: Pravna pitanja (27.3.2012 13:58:10)

odgovorila sam ti na temu chat

veeseelaa -> RE: Pravna pitanja (9.7.2012 17:26:13)

jedno pitanjce

izgubila sam jednu presudu, na koju će mi advokat raditi žalbu

sutra idem u pisarnu da tražim kopiju rješenja presude

Koliko se čeka na isto?

frka mi je jer sud radi do petka

Jel imao neko iskustva???

veeseelaa -> RE: Pravna pitanja (9.7.2012 17:27:18)

il još bolje ako neko nekog zna da mi to sutra odrade, počastiću

imam jednu drugaricu koja je u sudskoj policiji, radi sutra al haj znaj koliko ona može uraditi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

pocahontas -> RE: Pravna pitanja (11.7.2012 11:56:31)

kako je u praksi rješeno oznacavanja rednog broja iz trgovacke knjige uz maloprodjanu cijenu na proizvodu?
mora li to biti istaknuto na svakom proizvodu ( u skladu s čl. 25.st.8 Zakona o unutrašnjoj trgovinu FBIH iz 2010 MORA), međutim u skladu s Pravilnikom o o obliku, sadrzaju i vodjenju trgovačke knjige koji je donesen na osnovu starog zakona u trgovini FBIH koji vise nije na snazi pise da ukoliko postoji bar code ili ti ga sifra artikla pomoću koje se moze proizvod identifikovati i po kojim ulazima u TKM su ušli pojedini artikli, ova obaveza isticanja broja pored cijene ne postoji..
Novi pravilnik na osnovu novog zakona o unutras.trgovini nije donesen.

sta misle kolegice pravnice?

hvala [sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sljedeća stranica >   >>