RE: Pravna pitanja (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvo

Poruka

simke -> RE: Pravna pitanja (6.3.2012 21:07:25)

meni je firma do 42 dana isplaćivala100% plaće a preko umanjila za nekih 40% iz meni nepoznatih razloga šta da radim kako da reagujem niko mi se nije obratio povodom tog umanjenja jer se svim radnicima kao umanjuje shodno izvršenim planovima. kontam da angažujem advokata koji će ih podsjetiti na njihove obaveze a moja prava jer ne želim da razgovaram sa direktorom. on je išao na  to da se neću žaliti iz solidarnosti. šta da radim

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (6.3.2012 21:14:15)

IZVORNA PORUKA: simke

meni je firma do 42 dana isplaćivala100% plaće a preko umanjila za nekih 40% iz meni nepoznatih razloga šta da radim kako da reagujem niko mi se nije obratio povodom tog umanjenja jer se svim radnicima kao umanjuje shodno izvršenim planovima. kontam da angažujem advokata koji će ih podsjetiti na njihove obaveze a moja prava jer ne želim da razgovaram sa direktorom. on je išao na  to da se neću žaliti iz solidarnosti. šta da radim

ovo predpodtavljama na diganozi čuvanja trunoće...

neko dođe do toga smanjenja od nekih postotaka...
uglanom privatnici...koriste zakonsku mogućnost porsjeka najniže plaće kantona 80 % pa to dođe umanjenje tvoje za 40%..
umanjenje plaća onima koji rade shodno izvrnnim planivima, slabijom poslovanjem...on ima zakosnku mogućnost porvesti...ali plaću na bolovanju on mora zakonski obračunati jer istu će refundiratii od države...

Pitaj otvoreno , pismeno sama bez advokata koritelji odredbe zakona o zdravstvenoj zaštiti...
uradi sama računicu...koja je bila tvoja posljednja plaća prije supanja na bolovanje i iz nje računaj 80 % koliko jeste to je najmanje što smije isplatiti...
pošalji pismeno i čekaj odgovro...
u zavisnoti što napiše onda se obrati ili insekciji rada ili angažiraj advokata...
s tim napominjem zakon čuvanje trunoće od komlikacija i preko 42 100% plaća...sve to poslodavaca do zavoda za zadravstveno refundira uredno

chuci -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 8:58:14)

može li me neko (Hanady obično dežurna [sm=smiley31.gif]) uputiti na zakon ili napisati dio koji se odnosi na prava na korištenje godišnjeg i dobivanje regresa u vezi s tim.

naime ja radim na fakultetu, i mi imamo godišnji odmor u julu/avgustu zvog obaveza oko nastave i ispita. pošto je meni termin kraj maja, ja sam mislila da probam dogovoriti sa ovima mojim da odem na godišnji prije porođaja samo onoliko koliko mi treba da dobijem pravo na regres. znači koliko dana minimalno moram biti, i je li to moguće zakonski odraditi. lahko ću ja sa ovim svojima na fakultetu jer bi svakako dolazila na nastavu i odradila posao. samo bih da me regres ne maši :D

hvala unaprijed

Alhemicarka -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 11:58:13)

Clan 44.

Godisnji odmor moze se koristiti u dva dijela. Ako zaposlenik koristi godisnji odmor u dijelovima, prvi dio koristi bez prekida u trajanju od najmanje 12 radnih dana u toku kalendarske godine, a drugi dio najkasnije do 30. juna naredne godine. Zaposlenik ima pravo koristiti jedan dan godisnjeg odmora kad on to zeli, uz obavezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegovog koristenja.

Iz zakona o radu. U 12 radnih dana se računaju i subote, znači dvije sedmice. Mada su meni na poslu rekli da je važno da započnem odmor, jedno sedmicu, ali ja namjeravam uzeti dvije da mi ne bi kasnije rekli morala si dvije (ne vjerujem da bi, ali šta ja znam šta se može promjeniti za godinu, a bolje zakonski ispoštovati).

Lady26 -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 12:02:31)

Kod nas je minimalno 10 radnih dana (prvi dio) i godisnji se moze uzeti od 01.07. jer se do 30.06. mora iskoristiti stari godisnji....
I subote se ne racunaju, jer je to neradni dan.... znaci striktno pon-petak...
Nadam se da ces uspjeti [sm=bravo.gif]

Alhemicarka -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 12:05:09)

To je samo pogrešno tumačenje zakona, koji poslodavci koriste. Godišnji odmor za određenu godinu se može početi koristiti sa početkom te godine, to je sigurno, sama sam to koristila.
Je li radiš u privatnoj ili državnoj službi?

Lady26 -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 12:08:56)

Član 28.
1. Godišnji odmor može se koristiti u jednom ili dva dijela.
2. Ako zaposlenik koristi godišnji odmor u dva dijela, prvi dio koristi bez prekida u trajanju od najmanje 12 radnih dana u toku kalendarske godine, a drugi dio najkasnije do 30. juna naredne godine.

Moja greska, nije 10 dana nego 12, po zakonu... [sm=smiley1.gif]
Mada kod nas u rjesenju o godisnjem odmoru stoji minimalno 10 radnih dana....i tako evo godinama radimo...
Ovo sto sam ja navela je zakon o radu u institucijama BiH....

Alhemicarka -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 12:10:41)

IZVORNA PORUKA: Lady26

I subote se ne racunaju, jer je to neradni dan.... znaci striktno pon-petak...

Po zakonu, subote se računaju:

Clan 43.

Trajanje godisnjeg odmora duze od najkraceg propisanog ovim ili drugim zakonom, ureduje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu. U trajanje godisnjeg odmora ne uracunava se vrijeme privremene nesposobnosti za rad, vrijeme praznika u koje se ne radi, kao i drugo vrijeme odsustvovanja sa rada koje se zaposleniku priznaje u staz osiguranja. Ako je rad organiziran u manje od sest radnih dana u sedmici, pri utvrdivanju trajanja godisnjeg odmora smatra se da je radno vrijeme rasporedeno na sest radnih dana, ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drugacije uredeno.

E sad, internim pravilnikom o radu firme može se računati da se ne radi subota, odnosno, mora se ispuniti minimum iz zakona, ili omogućiti još više zaposleniku. Valjda sam ovo jasno formulisala [sm=smiley36.gif]

Lady26 -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 12:11:13)

A evo i u Federaciji
Clan 44.

Godisnji odmor moze se koristiti u dva dijela. Ako zaposlenik koristi godisnji odmor u dijelovima, prvi dio koristi bez prekida u trajanju od najmanje 12 radnih dana u toku kalendarske godine, a drugi dio najkasnije do 30. juna naredne godine. Zaposlenik ima pravo koristiti jedan dan godisnjeg odmora kad on to zeli, uz obavezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegovog koristenja.

Alhemicarka -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 12:15:53)

IZVORNA PORUKA: Lady26

Član 28.
1. Godišnji odmor može se koristiti u jednom ili dva dijela.
2. Ako zaposlenik koristi godišnji odmor u dva dijela, prvi dio koristi bez prekida u trajanju od najmanje 12 radnih dana u toku kalendarske godine, a drugi dio najkasnije do 30. juna naredne godine.

Moja greska, nije 10 dana nego 12, po zakonu... [sm=smiley1.gif]
Mada kod nas u rjesenju o godisnjem odmoru stoji minimalno 10 radnih dana....i tako evo godinama radimo...
Ovo sto sam ja navela je zakon o radu u institucijama BiH....

Da, ali to što ti možeš iskoristiti stari godišnji do kraja juna ne sprijećava te da od nove godine koristiš novi odmor. Ja sam se zaposlila u augustu i tek nakon 6 mjeseci sam stekla pravo na godišnji, znači u februaru. I odmah sam uzela godišnji od te godine (dobro, ne odmah, već u martu), jer iz prethodne godine nisam ni imala godišnjeg (nisam stekla pravo).

A subote se računaju kao radne, zna se kad praznik pada u subotu ne prenosi se na ponedjeljak, a ako padne u nedjelju, prenosi se.

Lady26 -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 12:17:59)

Kod nas u ministarstvu ne moze!
Zna se tacno kad se dobije lista za popunjavanje i planiranje godisnjeg odmora....Pocetkom 6. mjeseca
I subote se ne racunaju, tvrdim i dalje....ne znam tacno kako je odredjeno pravilnikom kod Chuci ali ako su korektni ljudi sa kojima radi sve se moze srediti...

Alhemicarka -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 12:22:06)

Vjerujem ti, većina poslodavaca to tumači tako, ali to ne znači da je ispravno. Kad bi bilo stani pani, moglo bi se izganjati to pravo, jer nigdje u zakonu ne stoji da ne možeš početi koristiti godišnji. Ja ću sad opet u aprilu uzeti godišnji od ove godine do poroda, da ostvarim pravo na regres i da ne uzimam onih 28 dana prije poroda i sebi tako skratim porodiljsko.

A za subote sam navela zvaničan stav ministarstva za rad i zakon, ali po internom pravilniku se može urediti tako da se ispoštuje minimum ili da se ide u korist zaposlenika. Ni kod nas se ne računaju subote, jer je tako pravilnikom određeno, znači poslodavac može povećati broj dana godišnjeg, ali ne može smanjiti.

chuci -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 12:36:51)

hvala vam za ovo

još me interesuje šta će biti sa mnom iduće godine. ja se vraćam sa porodiljskog u maju aBd nekad. A godišnji standardni je juli/avgust. hoću li imati pravo na regres za tu godinu? i kada bi mi ga isplatili obzirom da nam regres obično isplaćuju nekad u aprilu.

jah i imam li uopšte pravo na godišnji sljedeće godine odmah dva mjeseca nakon povratka sa bolovanja.

Lady26 -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 12:38:55)

Naravno da ces imati pravo na regres...pises godisnji i to je to...
Uh nisam vidjela ovo kad isplacuju regres...kod nas regres ide uz julsku platu, znaci pocetkom avgusta...
Najbolje da pitas svoje na poslu vezano za iducu godinu...

D_K -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 13:39:08)

IZVORNA PORUKA: chuci

hvala vam za ovo

još me interesuje šta će biti sa mnom iduće godine. ja se vraćam sa porodiljskog u maju aBd nekad. A godišnji standardni je juli/avgust. hoću li imati pravo na regres za tu godinu? i kada bi mi ga isplatili obzirom da nam regres obično isplaćuju nekad u aprilu.

jah i imam li uopšte pravo na godišnji sljedeće godine odmah dva mjeseca nakon povratka sa bolovanja.

ja sam jedne godine prijavila da koristim godisnji odmor u terminu malo prije trudnckog bolovanja (februar) i dobila regres a vratila se sljedece godine prije kolektivnog godisnjeg i dobila regres.. mislim da i ti mozes ovo iskoristiti. samo na vrijeme javi opstoj sluzbi o terminima kada koristis godisnji i kada otvaras trudnicko i kada se vracas na posao. porazgovaraj i za tetama/cikama iz finansija - cisto da ti daju neke dobre upute i da te stave na spiskove za regres [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

chuci -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 15:20:48)

pa to sam i kontala D_K. pošto sam ja angažovana u nastavi ja ne pišem nikada kad koristim godišnji. jedini termin kada mogu je druga polovina jula/prva polovina avgusta i tada sve iskoristim. iako sad više nemamo kolektivni godišnji nego svako dobije rješenje koliko dana godišnjeg ima. D_K ti si ono na mašinstvu, jesil u nastavi ili si vannastavno osoblje. i kod nas vannastavno osoblje može koristiti godišnji i u drugim terminima ako ne iskoriste sve kada je raspust.
htjela sam se ovdje prirpemiti kad odem pričati sa prodekanom za finansije jer je on glavni za to pa zato pitam.

hvala svima na odgovorima

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 15:24:11)

može li me neko (Hanady obično dežurna [sm=smiley31.gif]) uputiti na zakon ili napisati dio koji se odnosi na prava na korištenje godišnjeg i dobivanje regresa u vezi s tim.

naime ja radim na fakultetu, i mi imamo godišnji odmor u julu/avgustu zvog obaveza oko nastave i ispita. pošto je meni termin kraj maja, ja sam mislila da probam dogovoriti sa ovima mojim da odem na godišnji prije porođaja samo onoliko koliko mi treba da dobijem pravo na regres. znači koliko dana minimalno moram biti, i je li to moguće zakonski odraditi. lahko ću ja sa ovim svojima na fakultetu jer bi svakako dolazila na nastavu i odradila posao. samo bih da me regres ne maši :D

hvala unaprijed

da možeš zakonski uzeto prije porodiljskog godišnji iz ove godine s tim da si iskoristila komletan stari odmor što je do 30.juna tekuće godine za prošlu. Orvi dio minimum za korištenje je 12 dana ...znači tih 12 kosriti i ostavrit ćeš pravo na regres

chuci -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 15:29:51)

e iskoristilasam cijeli prošlogodišnji odmor jer sam morala.

a šta je sa isplatom godišnjeg za sljedeću ghodinu. obzirom dsa je to obično u aprilu, kad ću ja još da budem na bolovanju moraju li oni meni isplatiti regres kad dođem na posao ili šta.

prošli put kad sam bila na trudničkom išla sam od septembra i za tu godinu sam dobila a za sljedeću nisam jer nisam stigla iskoristiti odmor jer je nastava krenula i nisam mogla na godišnji. zato se sad pripremam kako da izmajmunišem da dobijem obe godine regres.
bilo bi šega da nam sad ukinu regres [sm=smiley36.gif]

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 15:32:33)

e iskoristilasam cijeli prošlogodišnji odmor jer sam morala.

a šta je sa isplatom godišnjeg za sljedeću ghodinu. obzirom dsa je to obi�no u aprilu, kad ću ja još da budem na bolovanju moraju li oni meni isplatiti regres kad dođem na posao ili šta.

prošli put kad sam bila na trudni�kom išla sam od septembra i za tu godinu sam dobila a za sljedeću nisam jer nisam stigla iskoristiti odmor jer je nastava krenula i nisam mogla na godišnji. zato se sad pripremam kako da izmajmunišem da dobijem obe godine regres.
bilo bi šega da nam sad ukinu regres [sm=smiley36.gif]

kad se ti vraćaš na posao...sa porodiljskog
skontah kraj maja termin, krajem maja se vraća...
znači koritit će taj kolektivni godinji sa njima juli/avgust...
čim se varti pisat će te u kolektivni godinji ...al ti prije toga mora iskoritstiti drugi dio godinjeg od ove godine...znači sa porodiljskog domag dogvori koritenje drugoga dijela godinjeg ne smiju ti to osporiti...pa se s anjima pii u kolektivni...samim tim ostavrit će pravo da po povratku na posao isplate ti regres.

chuci -> RE: Pravna pitanja (7.3.2012 17:57:45)

hvala hanady puno

D_K -> RE: Pravna pitanja (8.3.2012 10:37:19)

pa to sam i kontala D_K. pošto sam ja angažovana u nastavi ja ne pišem nikada kad koristim godišnji. jedini termin kada mogu je druga polovina jula/prva polovina avgusta i tada sve iskoristim. iako sad više nemamo kolektivni godišnji nego svako dobije rješenje koliko dana godišnjeg ima. D_K ti si ono na mašinstvu, jesil u nastavi ili si vannastavno osoblje. i kod nas vannastavno osoblje može koristiti godišnji i u drugim terminima ako ne iskoriste sve kada je raspust.
htjela sam se ovdje prirpemiti kad odem pričati sa prodekanom za finansije jer je on glavni za to pa zato pitam.

hvala svima na odgovorima

nastavno osoblje ali nisam imala nikakvih problema da iskoristim godisnji van termina kolektivnog godisnjeg.. ja sam ionako dolazila i zavrsavala svoje obaveze tipa ispit ili konsultacije a tamo su mi pisali da sam na godisnjem.. najbolje ti je razgovarati sa prodekanom ali nisam ni ja znala da mogu iskoristiti godisnji van kolektivnog (ko kad ja nemam pojma o svojim pravima niti o nekim fintama) nego mi je dobra teta iz finansija dala dobar savjet.. jedna kolegica se malo prije mene zeznula i nije iskoristila to pravo pa nije ni dobila regres.. vrijedi pokusati..
P.S. ne brinem se ja za vannastavno osoblje, oni mogu kako hoce [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

D_K -> RE: Pravna pitanja (8.3.2012 10:41:48)

može li me neko (Hanady obično dežurna [sm=smiley31.gif] ) uputiti na zakon ili napisati dio koji se odnosi na prava na korištenje godišnjeg i dobivanje regresa u vezi s tim.

hvala unaprijed

ovako sam i ja - pisali su me zvanicno da sam na godisnjem a ja sam dolazila po potrebi na posao i odradjivala svoje obaveze.. ja nisam prtljala to dio po dio godisnjeg, izracunala sam kad moram otvoriti trudnicko i prije toga uplanirala cijeli godisnji.. regres sam dobila za tu godinu a sljedece godine sam se na vrijeme javila u opstu sluzbu da znaju da cu koristiti godisnji u terminu kolektivnog i sve je bilo ok..

chuci -> RE: Pravna pitanja (8.3.2012 10:44:26)

D_K hvala ti puno ovo mi je baš pomoglo. [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

D_K -> RE: Pravna pitanja (8.3.2012 10:45:14)

D_K hvala ti puno ovo mi je baš pomoglo. [sm=smiley31.gif] [sm=smiley31.gif]

drago mi je.. ljubim :))

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (8.3.2012 10:55:29)

eto super[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
sad znaš što će i dovozili...samo pametno nedajte d avam neko oduzme prava [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
mene porodilje plaho vole na poslu...
ja sma jedina pravnica koja regularno dam im savjet kako d auzmu sve što s euzeti može[sm=jezicek.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>