jasmin -> RE: Mi pitamo, jasmin odgovara (13.3.2013 7:25:44)
|
IZVORNA PORUKA: amra_sa Jasmin ja bih samo da ti mahnem a u međuvremenu mi pade na pamet... Imam pitanje za ove (kako da se precizno izrazim) u duši vjernike poput mene (vjerujem u Boga) koji ne prakticiraju vjeru (ne postim, nekad sam postila itd.)... Kako nadoknaditi sve postove i namaze koje sam propustila ? Željela bih se više posvetiti vjeri, početi klanjati ali me grize savjest šta sa onim što sam propustila. Valja nama na onaj svijet a ja se Boga mi plašim Božije kazne i džehenemske vatre. Skoro smo imali jednu blažu diskusiju,kakva je razlika između mu`mina (vjernika) i muslima (muslimana). Mu`min,tj,iman je ono unutra,u srcu,što zna samo Allah,Njega ne možemo prevariti. A muslim je ono vanjsko,po čemu prepoznajemo da je neko musliman,dakle da klanja,posti,daje zekat,i po mogućnosti,obavlja hadž. Mila moja,po mišljenju islamskih učenjaka nisi dužna naklanjati ono što si propustila u prethodnim godinama,ali sad,kada si spoznala važnost namaza,ne bi trebala da ga propuštaš. Sjeti se hadisa: „Prvo za šta će čovjek biti pitan na Sudnjem danu je namaz, pa ako namaz bude valjao, valjat će i ostala djela, a ako ne bude valjao,neće valjati ni ostala djela.“
|
|
|
|