RE: Pravni savjet? (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvo

Poruka

Skvo RR -> RE: Pravni savjet? (5.10.2012 11:12:48)

Sve vrste ugovora se zavrsavaju kod notara.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Dida79 -> RE: Pravni savjet? (5.10.2012 11:16:34)

IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Sve vrste ugovora se zavrsavaju kod notara.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Znaci notar sigurno Hvala ti Skvo..a da ne znas slucajno otprilike koliko bi ta vrsta ugovora kostala

R&T@ -> RE: Pravni savjet? (5.10.2012 11:17:33)

IZVORNA PORUKA: Dida79

Potreban mi savjet za advokata ili notara..ni sama nisam sigurna koji mi treba.Tacnije radi se o darovnom ugovoru koji mm i ja moramo napraviti izmedju moje mame.Ona je nama poklonila zemlju na kojoj smo mi kucu napravili e sad bi to htjeli i pravno da zavrsimo.

Kako pojma nemam odakle da krenem neka me neko uputim sta da radim

Zna li neko koliko se placa taj darovni ugovor?

R&T@ -> RE: Pravni savjet? (5.10.2012 11:18:37)

Dobijemo "dar", a "cicijamo" na placanju ugovora[sm=smiley36.gif]

Skvo RR -> RE: Pravni savjet? (5.10.2012 11:20:04)

Evo vam cjenik...iako ja te darodavne ugovore ne volim...

http://www.notaribih.ba/cjenik

Dida79 -> RE: Pravni savjet? (5.10.2012 11:20:08)

IZVORNA PORUKA: tajra

Dobijemo "dar", a "cicijamo" na placanju ugovora[sm=smiley36.gif]

a suti vidis kakva su vremena mi vec vise od 8 godina odgadjamo to sve jedno drugo preteze..samo se sad bojim cifre [sm=hudicek1.gif]

Dida79 -> RE: Pravni savjet? (5.10.2012 11:21:24)

Evo vam cjenik...iako ja te darodavne ugovore ne volim...

http://www.notaribih.ba/cjenik

A zasto ? Pa sta bi drugo mogli uraditi..ja sam ti totalni laik po tom pitanju

ena0002 -> RE: Pravni savjet? (5.10.2012 11:22:13)

IZVORNA PORUKA: tajra

IZVORNA PORUKA: Dida79

Potreban mi savjet za advokata ili notara..ni sama nisam sigurna koji mi treba.Tacnije radi se o darovnom ugovoru koji mm i ja moramo napraviti izmedju moje mame.Ona je nama poklonila zemlju na kojoj smo mi kucu napravili e sad bi to htjeli i pravno da zavrsimo.

Kako pojma nemam odakle da krenem neka me neko uputim sta da radim

Zna li neko koliko se placa taj darovni ugovor?

Ne znam sad posto je zemlja u pitanju mozda je jeftinije, za stan se notaru plati oko 400 KM

R&T@ -> RE: Pravni savjet? (5.10.2012 11:24:16)

Nista ne skontah iz ovog cjenika[sm=zardeva.gif]

A sta dalje kad dobijemo taj ugovor?

Skvo RR -> RE: Pravni savjet? (5.10.2012 11:28:30)

Pa otprilike ces platiti 5% notaru od vrijednosti zemljista...nisam toliko upucena..ali cini mi se da je to...I kako je poklon sa roditelja na dijete, ne placa se porez, dakle mama tebi poklanja.

hanabanana -> RE: Pravni savjet? (5.10.2012 11:44:07)

Pa otprilike ces platiti 5% notaru od vrijednosti zemljista...nisam toliko upucena..ali cini mi se da je to...I kako je poklon sa roditelja na dijete, ne placa se porez, dakle mama tebi poklanja.

Ma jok, kakvi 5 %. Pa nisu lihvari.
Max ćepš platiti 0,5 % od vrijednosti zemlje.

Skvo RR -> RE: Pravni savjet? (5.10.2012 12:03:55)

Izvinjavam se....mislila sam dosta manje...mahinalno opucah postotak poreza....ma ne znam mi smo za drugu vrstu ugovora isto za  zemljiste  platili 350 KM, prije dvije godine.

koka i po -> RE: Pravni savjet? (10.10.2012 13:48:07)

koliko pripadnost odredjenoj populaciji (tacnije porodici poginulog borca) zakonski utice na zaposlenje?
kao i staz na birou za zaposljevanje?

Hanady RR -> RE: Pravni savjet? (10.10.2012 13:54:28)

IZVORNA PORUKA: koka i po

koliko pripadnost odredjenoj populaciji (tacnije porodici poginulog borca) zakonski utice na zaposlenje?

ovo se navodi u posebnim uslovima konkursa...
ako ne piše zakosnki nije regulisano...
sam o pripadnosti bodačkoj populaciji tj.demobilisani borac što je opet dio zakona i boračkoj zaštiti

koka i po -> RE: Pravni savjet? (10.10.2012 13:57:33)

cekam te ko neogrijano sunce ovdje[sm=smiley36.gif]
u posebnim uslovima konkursa nema..
medjutim koliko se svojevoljno prilaganje potvrde pika tokom odlucivanja o prijemu ili ne prijemu u radni odnos?
pa valjda mora malo [sm=smiley13.gif]

Anoniman -> RE: Pravni savjet? (10.10.2012 13:59:54)

Koko, ako si iz Boracke populacije, dijete poginulog borca, vrijeme provedeno na Birou za zaposljavanje...sve to nosi velike poene pri zaposljavanju, ali opet to sve nista ne znaci ako nemas nekog jakog iza sebe koji je naumio da te po sto po to zaposli.

koka i po -> RE: Pravni savjet? (10.10.2012 14:00:45)

ma ja....ko hebe zakon...ko i uvijek[sm=smiley13.gif]

veeseelaa -> RE: Pravni savjet? (10.10.2012 15:28:22)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

ovo se navodi u posebnim uslovima konkursa...
ako ne piše zakosnki nije regulisano...
sam o pripadnosti bodačkoj populaciji tj.demobilisani borac što je opet dio zakona i boračkoj zaštiti

da, a i ovisi gdje konkuriraš, možeš spomenuti u biografiji a i na razgovoru, što da ne
kod nas u firmi je ovo ključno za zapošljavanje

hanabanana -> RE: Pravni savjet? (10.10.2012 15:48:38)

Zavisi od onog ko raspisuje konkurs.
ADS po pravilo to ne stavlja u posbene uvjete.
Privatnici još manje.
Da li je pravedno ili ne, ne znam...ali to je život.

mimh -> RE: Pravni savjet? (11.10.2012 13:39:14)

pravedno ili ne ali tako je ne pika se nigdje ako imaš nekog jakog iza sebe i zaposlit ćeš se a ako ne čak i da prođeš sve faze konkursa i budeš prva i to u državnoj (fed., itd) inst. ne znači aspolutno ništa. ovo nažalost znam iz vlastitog iskustva jer i sam sama dijete poginulog borca. ja ipak na svaki konkurs predam istu potvrdu mada su me zvali par puta iz ads da im ne šaljem nepotrebnu dokumentaciju i da sljedeći put pošaljem samo ono što se traži.

Hanady RR -> RE: Pravni savjet? (11.10.2012 14:08:19)

ma ja....ko hebe zakon...ko i uvijek[sm=smiley13.gif]

koko zakon je jedno
...zakon koji definiše šta zu konkursu smiju tražiti su opšti i posebni uvjeti...
ako je pitanje posbenih uvjeta to zavisi od onoga ko konkurs objavljuje...u parvilu zakosnki gledamo državne institucije ovo u posebnim usvjetime ne smiju navoditi...čisto jer bi to bio vid dikriminacije...

ti možeš priložiti potvrde, možeš i na eventulanom razgovoru pričati o tome o pripadnaju određenoj skupini boračke ili šehidnsek populacije..no ako ista nije tražena posbenim uslovima ona neće imati utjecaja na bodovanje pri odabisru kandidata prijevljenih na konkursu...
čak će ti se ta potvrda mstrati viškom dokumentacije...pri otvaranju koverti prate konkurs službenici i slažu dokumente po redosljedu traženja u konkuru..oni komsiji za odabir kandidata mogu uoće da ne dostave sve ono šro u konkursu navedeno nije

sad dali je ti pravedno ili nije ja sa svog čovječnoga stanovišta imama svoj stva
ali formlano-pravno gledano ovako je kako ti rekoh...
ako nisu tražili potvdu, ako posbeni uvjeti s ene pozivaju na član zakona o boračkoj zašitititi i daje s eprednost pripadnicima polučacija demobilisani borac, član porodic demobilisnaoga borca, član šehidske porodice...onda nažalost ne bih se nadal da će ti isto pomoći...

Nedi -> RE: Pravni savjet? (11.10.2012 15:06:13)

Na jednom konkursu gdje sam se prijavila naglaseno je da demobilisani borci i pripadnici njihjovoh porodica kao i djeca šehida imaju prednost ukoliko priloze odgovarajuce potvrde i ukoliko imaju isti broj bodova sa nekim ko to nije.
No stela je bitna. Od juna sam bila prekvalifikovana, sa previse iskustva, prestara, premlada...ustvari samo sam bila bez stele.

de_de -> RE: Pravni savjet? (7.11.2012 16:01:12)

Zanima me na sto trebam obratiti paznju prilikom kupovine zemljista, a vezano za dokumentaciju koju bi prethodni vlasnik trebao imati. Zatim me zanima (konkretno za Tuzlanski kanton, ako nije isto na podrucju FBiH) koje su moje zakonske obaveze prilikom kupovine (kao kupca). Da li placam porez, kao i kod kupovine stana i koja jos placanja su obavezna. Hvala za odgovore :)

hanabanana -> RE: Pravni savjet? (7.11.2012 22:34:54)

Neće ni jedan notar napraviti ugovor dok ne provjeri da li je zemlja čista, odnosno slobodna u pravnom prometu.
Tako da to ne treba biti tvoja briga, to mora provjeriti notar.
Ti dakako moraš platiti porez, isto kao kod kupovine bilo koje druge nekretnine.

zagy -> RE: Pravni savjet? (8.11.2012 10:09:55)

IZVORNA PORUKA: de_de

Zanima me na sto trebam obratiti paznju prilikom kupovine zemljista, a vezano za dokumentaciju koju bi prethodni vlasnik trebao imati. Zatim me zanima (konkretno za Tuzlanski kanton, ako nije isto na podrucju FBiH) koje su moje zakonske obaveze prilikom kupovine (kao kupca). Da li placam porez, kao i kod kupovine stana i koja jos placanja su obavezna. Hvala za odgovore :)

Izvadiš zk na Općinskom sudu, u njemu sve vidiš ko je vlasnik, ima li tereta i odlučiš hoćeš li kupovati. Sve ostalo je briga notara, on će ti sve reći prilikom kupovine, kako šta ide. Ukoliko nisu zakon nedavno mijenali, u Tuzlanskom kantonu u skladu sa Zakonom o prometu nepokretnosti,  porez na promet je 5 % i plaća ga prodavac, a ne kupac.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  17 18 [19] 20 21   Sljedeća stranica >   >>