Vinetu -> RE: Pravni savjet? (19.9.2012 20:01:57)
|
Potreban pravni savjet! Dobila sam Rješenje o izvršenju zbog neplaćenog računa iz 2010. Evo nekoliko stavaka tog Rješenja oko kojih imam dilemu. 1. U Rješenju je navedeno da nije plaćen račun za 9. mjesec 2010. godine. Imam isječak plaćenog računa kao dokaz da sam ga platila. Međutim, taj račun nije plaćen u predviđenom roku, već nekih deset_ak dana kasnije. No, niti jedan račun u prethodnim i slijedećim mjesecima i godinama nije plaćen u tom roku (do 8-og dana u mjesecu već oko 20-og). Ipak, eto, oni su odabrali da me "sudski gone" samo zbog toga računa, koji je ipak plaćen. 2. Računi za smeće stižu jednom godišnje unaprijed, a onda se plaćaju pojedinačno mjesečno. Ipak, na svakom računu piše: "Plaćanje izvršiti u roku od 8 dana od datuma isporuke". To bi, doslovno, značilo da račune za svih 12 mjeseci u godini trebam platiti u roku od 8 dana od isporuke "knjižice" sa računima, a ne u roku koji sam navela prethodno (do 8. u svakom mjesecu) 3. Ovim Rješenjem je određeno i da platim troškove tražioca izvršenja (KJKP "Rad") u iznosu od 0,50 KM. Pitanje: s obzirom na sve gore navedeno, smijem li odbiti platiti troškove tražioca izvršenja i koje bih posljedice snosila? Da li da se uopće upuštam u raspravu i svađu sa službenicima oko tih 0,50 KM ili da ih jednostavno platim. Isti problem sam imala prije dvije godine kad nam je stiglo rješenje o neplaćenom računu iz 2006, a račun bio plaćen. Znam da je i svekrva, koja je i išla dokazati to, rondala što je morala platiti za njihovu grešku, jer nisu detaljno provjerili da li je račun plaćen. Baš sam se naoštrila da se posvađam, samo ne znam da li da im pismeno pošaljem prigovor na rješenje, uz isticanje svih mahana njihovog poslovanja, izdavanja računa i obračuna, ili da odem lično.
|
|
|
|