RE: Muško ime (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Razgovori u očekivanju (djeteta) >> Imena

Poruka

djoisa -> RE: Muško ime (14.6.2012 11:29:55)

http://www.knjigaimena.com/?muska&imena-koja-pocinju-sa-A&stranica=2

vila_7 -> RE: Muško ime (24.6.2012 17:15:06)

evo super stranica sa imenima za sve - ima cak i par stranih ali koja se uklapaju u nase govorno podrucje :
http://www.imenazadjecu.com/

Suncica_ -> RE: Muško ime (8.8.2012 9:25:44)

ehhh drage mooje, da li neko zna ime Nadin znacenje, ne mogu nigdje da nadje.. a znam dwa djecaka sa tim imenom ??[sm=smiley4.gif]

R&T@ -> RE: Muško ime (8.8.2012 9:33:16)

Nadin je zensko ime, francusko...

Precious -> RE: Muško ime (11.8.2012 16:03:27)

http://www.muslimbabynames.net/Boynames.asp?Alphabet=A&StartingRecord=321

Ovdje nema kakvih nema [sm=bravo.gif]

Mevlija -> RE: Muško ime (27.9.2012 14:41:09)

Haris je meni odlicno musko ime

AminaZana -> RE: Muško ime (28.9.2012 12:09:33)

mi smo dali imena nasim blizancima:
DAANIN i DARIS

Just smile -> RE: Muško ime (1.10.2012 11:19:17)

Ja koliko znam da je Nadin žensko ime :) I mene zanima značenje i da li ima ikakvu osnovu u arapskom j.?

mo girl -> RE: Muško ime (1.10.2012 11:28:44)

Ja znam par momaka da se zovu Nadin pa sad neznam eto ispada da moze biti i zensko i musko.

teacher75 -> RE: Muško ime (1.10.2012 12:49:23)

koliko znam nadin je zensko francusko ime, al eto kod nas poceli nadijevati muskarcima. isto kao sto su i danin i jasmin izvorno zenska imena a kod nas daju djecacima

AminaZana -> RE: Muško ime (1.10.2012 17:41:18)

danin jeste zensko ime, koje daju francuzi. a muslimansko musko ime je Daanin, sto u prevodu znacu blizak, blizu ;)

teacher75 -> RE: Muško ime (1.10.2012 22:12:08)

IZVORNA PORUKA: AminaZana

danin jeste zensko ime, koje daju francuzi. a muslimansko musko ime je Daanin, sto u prevodu znacu blizak, blizu ;)

ja ovo nigdje ne nadjoh[sm=zmeden.gif]

AminaZana -> RE: Muško ime (2.10.2012 9:57:01)

IZVORNA PORUKA: teacher75

evo draga:

rijaset.ba

"Nije čudo da spomenuto ime niste našli u djelima o muslimanskim imenima, budući da atribut daniin (dad i dugo i) znači škrt, što se smatra pokuđenim svojstvom. Ako bi se izgovaralo sa dalom (obično d i dugim a: daanin), što je particip aktivni od glagola denaa, ova riječ bi značila: biti blizu, blizak."

grozđe -> RE: Muško ime (6.10.2012 10:26:55)

Nikad nisam cula da se musko zove Nadin... imam rodicu koja je iz Francuske, zove se Nadin a mi je u Bosni zovemo Nadija, Nadza...

Muska imena koja mi se svidjaju:

Rijad, Tarik, Dzenan... ta mi sad padaju na pamet...

mala_sa -> RE: Muško ime (7.10.2012 22:18:10)

Ovdje cesto ime kod malih djecaka je Dalil (Dahleel je izvorno) - arapskog je porijekla i znaci vodic, vodja.

teacher75 -> RE: Muško ime (7.10.2012 22:20:24)

IZVORNA PORUKA: mala_sa

Ovdje cesto ime kod malih djecaka je Dalil (Dahleel je izvorno) - arapskog je porijekla i znaci vodic, vodja.

bas lijepo ime

mala_sa -> RE: Muško ime (7.10.2012 22:26:28)

IZVORNA PORUKA: mala_sa

bas lijepo ime

Meni se takodjer jako svidjelo[sm=smiley1.gif]

rahatluk -> RE: Muško ime (19.11.2012 9:44:21)

Draga vidjela sam da imas sina Darisa, je li to ime arapskog porijekla? Ja sam naisla na prevod : ucenik, ucevan te porijeklo da je arapsko. Jako mi se svidja ali zelim jos jednom sigurno znati da li je ime islamskog porijekla. Hvala ti unaprijed

rahatluk -> RE: Muško ime (19.11.2012 9:46:01)

Drage mame,

mozete nam pomoci u odabiru imena: Meni se svidja Daris - da li ste naisle na prevod i porijeklo ovoga imena? Ako bude curica imamo vec ime ali za muskarcica nikako da se odlucimo.

teacher75 -> RE: Muško ime (19.11.2012 9:59:53)

daris je meni liepo ime, znaci "student, ucenik"

Jeca_Perec -> RE: Muško ime (19.11.2012 10:03:04)

Daris, je ime arapskog porijekla, koje se može napisati na dva načina, i to:
- Dāris – دَارِس sa značenjem zameten, izbrisan, star, otrcan, pohaban zastarjeo.
- Darīs – دَرِيس sa značenjem djetelina, sijeno, slama, pohabana i iznošena odjeća.
Ovdje Vam skrećemo pažnju da ćete naći da ovo ime ima značenje učenika, što je pogrešno jer se u tom slučaju kaže darrās – دَرَّاس .

(izvor www.mullasadra.ba )

teacher75 -> RE: Muško ime (19.11.2012 21:47:13)

onda mu je ruzno znacenje, bas steta[sm=smiley13.gif]

mala_sa -> RE: Muško ime (19.11.2012 21:58:14)

Mi smo takodjer razmisljali o imenu Daris, i nalazili smo samo znacenje ucenik, student. Na kraju smo se ipak odlucili za drugo ime. Sad kad procitah post od Jace, bas mi je drago pa ga nismo dali nasem djecaku.

rahatluk -> RE: Muško ime (22.11.2012 11:48:47)

Bas ti hvala, ja sam nailazila uvijek na prevod "ucenik" na nasim stranicama a na arapskim " ucevan". Ti prevodi koje si ti navela su mi bas ruzni :( i sada smo stvarno ponovo na pocetku jer nam je Daris jedino ime koje je dolazilo u pitanje. Daanin je isto lijepo, kakvo mu je znacenje? Znas li?

Hvala ti unaprijed.

Jeca_Perec -> RE: Muško ime (22.11.2012 18:11:54)

IZVORNA PORUKA: rahatluk

Bas ti hvala, ja sam nailazila uvijek na prevod "ucenik" na nasim stranicama a na arapskim " ucevan". Ti prevodi koje si ti navela su mi bas ruzni :( i sada smo stvarno ponovo na pocetku jer nam je Daris jedino ime koje je dolazilo u pitanje. Daanin je isto lijepo, kakvo mu je znacenje? Znas li?

Nije čudo da spomenuto ime niste našli u djelima o muslimanskim imenima, budući da atribut daniin (dad i dugo i) znači škrt, što se smatra pokuđenim svojstvom. Ako bi se izgovaralo sa dalom (obično d i dugim a: daanin), što je particip aktivni od glagola denaa, ova riječ bi značila: biti blizu, blizak.
(www.rijaset_.ba)

o imenu Danin na nasem forumu
www.ringeraja.ba/forum/Da_li_ste_čuli_za_ime%25%25%25/m_210372/tm.htm

Stranica: <<   < Prethodna stranica  25 26 [27] 28 29   Sljedeća stranica >   >>