2strawberry -> RE: Jelovnik za trudnice (20.5.2013 14:29:16)
|
Da ozivim malo temu, evo i moj doprinos sto se tice ishrane u trudnoci. Ja skoro svako jutro doruckujem kifle i pavlaku (to mi je na poslu zgodno i brzo, a nije fast food) a ponekad uzmemo i salatu / paradajz, krastavac, ako imamo vremena. Tijekom posla pojedem neko pecivo iz pekare (najcesce sa makom) I pijem puno vode. Da ne bi zaboravila, drzim na stolu litarsku flasu vode i popijem po jednu svaki dan. Rucak - kada kuci pravim, uglavnom pravim raznorazne kombinacije piletine, sto sjeckane na komadice, u woku ih smiksam sa povrcem i nekim umakom, pohane sa prilozima - riza/krompir/povrce, ili kao prilog tjestenini. Nedavno sam pravila na kineski nacin (pohala u tijestu i napravila slatko-kiseli umak, recept pronasla na internetu) danas cu napraviti integralnu tjesteninu sa piletinom i pesto sosom. Jedino sto mi je mrsko pravit i nikako se natjerati su juhe. Jako volim domace juhice, ali uzivam u njima samo kad nas mama pozove na rucak (a ne zalim se, cesto nas pozove [sm=smiley36.gif]) Poslije rucka jedem dosta voca. Priznajem, da mi mm nije kuci, ne bih, ali on uvijek to donese, oguli, nasjecka, tako da poslije rucka pojedem bar 2 jabuke, narandzu, jagode, breskve, bananu.. kako kad, ali uvijek kombinaciju bar 2-3 vocke. Kad se sjetim, ponekad uzmem pa grickam bademe/suhe sljive/brusnice, ali ne bas toliko cesto koliko bih trebala. Ne veceram redovno, ali kad veceram to su uglavnom sirni namazi, svjezi sir, travnicki itd. Nekad napravim frape banana/plazma keks/mlijeko, sto je dosta zasitno pa mi to dodje kao vecera, a nekad pojedem zitarice sa mlijekom. Jogurt bas i ne volim, natjeram se ponekad popit vocni, a mlijeko se isto natjeram casu dnevno da popijem, ali ga jedem kroz zitarice s mlijekom i frapee. Kao dodatak prehrani pijem prenatal, al ne bas svaki dan, vise svaki drugi. Doktor mi je savjetovao da ne moram unositi nikakvu hemiju u sebe ako se hranim ispravno, ali eto prenatal mi daje neki psiholoski efekat da sam unijela dovoljno vitamina, ako hranom nisam.
|
|
|
|