|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  53 54 [55] 56 57   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 1:37:26   
Honey3
eh i mene interesuje,moze li nesto drugo umjesto slatkog kajmaka,a kako ovo za gotove jufke,jednu uz drugu stavis da bude duza,je li ?
a monte vidis,vrhnje je bilo hopla,ali cokolada se nije dobro istopila,jer vidim da ima malo grudvica,eto sad i to znamuser posted image

_____________________________

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 1351
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 1:43:01   
Hanady RR
umjesto kajmaka ne znam šta bi moglo....
fakat...možda lejla sutra bude imala ideju...ja sma nešto poršle godine sjetila se pituljica i od mame uzela recept...pravila sma svako drugi dan jer mso višnja imali u izobilju...

a od gotove staviš jednu pored duge...pa iz te dvije dužine jednu pituljicu motaš...


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Honey3)
Neposredna veza do poruke: 1352
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 1:49:22   
Hanady RR
a žene nešto kontam...ima se i sad negdje kupiti ono mlijeko u kesama jel da...kupite ga i skuhate ...dok ohladi na njemu eto kajmakauser posted image
to vam je najsigurnije u ovim toplim danima...ja nešto ne znam dla ima kupiti slatki kajmak nekoga porizviđačauser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 1353
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 1:50:51   
Aiša
Slatki kajmak imate kupiti na tržnici u gradu.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 1354
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 1:54:21   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Aiša

Slatki kajmak imate kupiti na tržnici u gradu.


ma da al eto u ovim vrućim danima reče canim izvjegla bi tu vrstu kupovine...sigurnije joj u marektima tipa ono meggle sir mladi itd...

a možda ima kod onoga lemeša na tržnici...mladi sir pakuje u kutije...ima deklaraciju, datum proizvodenj itd...
ako tako ima i slatki kajmak pakovan to dođe kao da je meggle

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Aiša)
Neposredna veza do poruke: 1355
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 2:19:48   
Aiša
Mi smo kupovali nedavno i sve je u redu bilo user posted image , a nisam vidjela po tržnim centrima isti da se kupi.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 1356
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 2:22:28   
canim

IZVORNA PORUKA: Aiša

Selam žene,

Evo samo da napišem recept za merđimek ili (čorbu nevjeste Ezo od leće), koji pravim po receptu iz turskog kuhara već nekoliko godina. Ne mogu a da ne primijetim da vam svima jedan osnovni sastojak nedostaje, koji po meni uveliko razlikuje merđimek od obične čorbe od leće.
Ovaj je i mnogo jednostavniji od ovoga što vi pravite:

Neću sada pisati tačne mjere, nije mi pri ruci knjiga, ali ide ovako:
1. Naspete u šerpu vode u koju stavite komad putera (oko 50 g) i jednu goveđu kocku za supu (može i bez nje – probala sam)
2. U to dodate crvenu leću koju kuhate 10-15 minuta i kašikom skidate pjenu dok ključa
3. U šerpu dodate riže (ja stavljam bungur, jer mi je neutralnijeg okusa od riže) i kuhate nekih 15 minuta
4. Sklonite sa šporeta i dodate paradajz pirea toliko da čorba poprimi crvenkastu boju
5. U jednu posudu stavite so, biber, crvenu papriku i dva do tri prstohvata sušene nane (metvice) i sve to lijepo sameljete, ja to radim onim drvenim tučkom, da bude sitno
6. Začine dodate čorbi, pustite samo malo da prokuha, par minuta
7. Izmiksate čorbu ili štapnim mikserom ili blenderom

Sušena nana je sastojak koji nedostaje ,a daje jedinstvenu aromu ovoj čorbi i bude zaista fenomenalna.
So dodajete po vlastitom ukusu, a paprike ide jedna mala kašika, bibera pola male kašike. Riže ili bungura dodajte toliko da kada se izmiksa čorba bude kremasta ili malo gušća (otprilike 50 g), a ukoliko na kraju bude gusta uvijek možete dodati vode i još začiniti. Ovdje nema luka, mrkve, peršuna i ostalog, pa je mnogo lakša i brža za napraviti. Probajte.



A.selam

Corba nevjeste Ezo tj Ezo Gelin corbasi i Mercimek corbasi su dvije razlicite corbe bez obzira sto im je isti sastav mercimek, imaju drugaciji ukus, da nebih ja sad objasnjavala razlike nasla sam video pa i ko ne razumije turski moze skontati kako se kuha user posted image

Ezo Gelin corbasi http://www.youtube.com/watch?v=2EmLE7LFjGY&feature=plcp
Mercimek corbasi http://www.youtube.com/watch?v=cTcYUlps7Q0&feature=plcp


Turci jako puno koriste susenu nanu u jelima a ja sam vec navela kao preporuku da stave nane jer corba bude preukusna ne samo mercimek vec i neke druge corbe kao yogurt corbasi mmm, jedna od mojih omiljenih hehe

Sto se slatkog kajmaka tice, mm jako voli slatki kajmak i uvijek smo ga kupovali na trznici ali kako je ljeto pocelo samo smo jednom kupili i taj kajmak je zavrsio u kanti user posted image a zaista nebih da bacam hranu pa pitam jeli ima kakav proizvodjac da ima svoje proizvode u supermarketima kao meggle npr.
I ovi u trznici sve pakuju u plasticne kutijice ali bez obzira sad su vrucine, mozda neki nemaju bas toliko dobre uslove za proizvodnju na ovim vrucinama, ili smo mi peh pa naletili na pokvareno user posted image ostaje misterija.



(odgovor članu Aiša)
Neposredna veza do poruke: 1357
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 2:25:49   
Aiša
canim, mi smo u Istanbulu jeli ovakav merđimek sa nanom i u biti su to meni po ukusu dvije totalno neuporedive čorbe.

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 1358
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 3:39:55   
real mama
Ima li neki restoran u Sarajevu merdzimek corbu, voljela bih je probati prije nego se upustim u experiment.

(odgovor članu Aiša)
Neposredna veza do poruke: 1359
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 3:45:51   
canim
Trebao bi da ima onaj turski restoran na Ilidzi Turkuaz.

(odgovor članu real mama)
Neposredna veza do poruke: 1360
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 4:07:18   
DM
Ne pročitah cijelu raspravu...uglavnom pijemo domaće mlijeko(ja slabije od dijece) i kako se masnoća povećava tako i količinba kajmaka na nj kad se ohladi.
Slatki kajmak imate od dukata, pakuju ga pod nazivom slatko vrhnje za šlag(ili slično) i mliječni je tj. životinjskog je porijekla i kad ga jedete ima baš ukus onog domaćeg(mada je velika razlika između domaćeg i nj, ali to je to), dfok meggle pravi biljno vrhnje(ono koje kupujemo za šlag).
E sad, da li vam ovo može za čorbu-ne znamuser posted image
http://online.konzum.hr/products/50004342/vrhnje-za-slag-36-mm-200-g-dukat
Evo ovo ja uzimam, možda imaju i slatko, a da nije za šlag namijenjeno....

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 1361
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:00:10   
hapymum
ima li nekih brzih prjedloga za iftar,nocas mi dolaze mama brat i snaha(njeno velicanstvo)

_____________________________

30.05.2012 02:20 Hana
03.07.2014 07:40 Ejna

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 1362
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:07:43   
animagical
topa, begova corba iz kesice, krompir i meso/piletina/riba, kolac ili sladoled

(odgovor članu hapymum)
Neposredna veza do poruke: 1363
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:16:19   
mama75
Drage zenice koje volite turske specijalitete, imate kod Sebilja onu tursku prodavnicu i kod njih je bio kao mali prirucnik, recepti turskih jela na bosanskom. Ja ga imam i super su recepti. Zena bas pisala onako kako ona pravi, nema fule niako user posted image

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 1364
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:21:26   
R&T@

IZVORNA PORUKA: zaha

eh i mene interesuje,moze li nesto drugo umjesto slatkog kajmaka,a kako ovo za gotove jufke,jednu uz drugu stavis da bude duza,je li ?



Pusti kajmak i voce...

Stavi mljevene orahe...user posted image
a sasvim je dovoljna duzina gotove jufke...

i hvala za ideju...potpuno sam ih zaboravila...user posted image



_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu Honey3)
Neposredna veza do poruke: 1365
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:22:18   
treće
canim, u pravu si merdžimek se ne pravi s rižom,
i ja sam u Turskoj jela ovu jogurt znaš li kako se ona pravi,
ja sam uzimala u Turskoj mješavinu začina, dominira nana , za čorbe i stvarno juče u čorbu od leće zaboravila staviti mm kaže ni nalik
IZVORNA PORUKA: canim


IZVORNA PORUKA: Aiša

Selam žene,

Evo samo da napišem recept za merđimek ili (čorbu nevjeste Ezo od leće), koji pravim po receptu iz turskog kuhara već nekoliko godina. Ne mogu a da ne primijetim da vam svima jedan osnovni sastojak nedostaje, koji po meni uveliko razlikuje merđimek od obične čorbe od leće.
Ovaj je i mnogo jednostavniji od ovoga što vi pravite:

Neću sada pisati tačne mjere, nije mi pri ruci knjiga, ali ide ovako:
1. Naspete u šerpu vode u koju stavite komad putera (oko 50 g) i jednu goveđu kocku za supu (može i bez nje – probala sam)
2. U to dodate crvenu leću koju kuhate 10-15 minuta i kašikom skidate pjenu dok ključa
3. U šerpu dodate riže (ja stavljam bungur, jer mi je neutralnijeg okusa od riže) i kuhate nekih 15 minuta
4. Sklonite sa šporeta i dodate paradajz pirea toliko da čorba poprimi crvenkastu boju
5. U jednu posudu stavite so, biber, crvenu papriku i dva do tri prstohvata sušene nane (metvice) i sve to lijepo sameljete, ja to radim onim drvenim tučkom, da bude sitno
6. Začine dodate čorbi, pustite samo malo da prokuha, par minuta
7. Izmiksate čorbu ili štapnim mikserom ili blenderom

Sušena nana je sastojak koji nedostaje ,a daje jedinstvenu aromu ovoj čorbi i bude zaista fenomenalna.
So dodajete po vlastitom ukusu, a paprike ide jedna mala kašika, bibera pola male kašike. Riže ili bungura dodajte toliko da kada se izmiksa čorba bude kremasta ili malo gušća (otprilike 50 g), a ukoliko na kraju bude gusta uvijek možete dodati vode i još začiniti. Ovdje nema luka, mrkve, peršuna i ostalog, pa je mnogo lakša i brža za napraviti. Probajte.



A.selam

Corba nevjeste Ezo tj Ezo Gelin corbasi i Mercimek corbasi su dvije razlicite corbe bez obzira sto im je isti sastav mercimek, imaju drugaciji ukus, da nebih ja sad objasnjavala razlike nasla sam video pa i ko ne razumije turski moze skontati kako se kuha user posted image

Ezo Gelin corbasi http://www.youtube.com/watch?v=2EmLE7LFjGY&feature=plcp
Mercimek corbasi http://www.youtube.com/watch?v=cTcYUlps7Q0&feature=plcp


Turci jako puno koriste susenu nanu u jelima a ja sam vec navela kao preporuku da stave nane jer corba bude preukusna ne samo mercimek vec i neke druge corbe kao yogurt corbasi mmm, jedna od mojih omiljenih hehe

Sto se slatkog kajmaka tice, mm jako voli slatki kajmak i uvijek smo ga kupovali na trznici ali kako je ljeto pocelo samo smo jednom kupili i taj kajmak je zavrsio u kanti user posted image a zaista nebih da bacam hranu pa pitam jeli ima kakav proizvodjac da ima svoje proizvode u supermarketima kao meggle npr.
I ovi u trznici sve pakuju u plasticne kutijice ali bez obzira sad su vrucine, mozda neki nemaju bas toliko dobre uslove za proizvodnju na ovim vrucinama, ili smo mi peh pa naletili na pokvareno user posted image ostaje misterija.





(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 1366
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:24:37   
treće
vjerovatno i u OAZA kampu na Ilidži u restoranu, a što je tamo lijepo otići na kafu djeca imaju park, sve ograđeno baš u miru sjesti
IZVORNA PORUKA: canim

Trebao bi da ima onaj turski restoran na Ilidzi Turkuaz.


(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 1367
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:30:02   
Super Beba

IZVORNA PORUKA: animagical

topa, begova corba iz kesice, krompir i meso/piletina/riba, kolac ili sladoled


E, ovako će biti kod mene tunajt :)
Ja već dva dana nepostač. baš mi neobično :) I tek ću od narednog pon moći postiti...baš se oduži...al hB, ove godine ću ispostiti aBd zadnju sedmicu ramazana, uključujući 27. noć...Već unazad nekoliko godina mi se portefilo da nisam mogla postiti u tom periodu...

_____________________________

Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 1368
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:31:09   
hapymum
pa nemogu da vjerujem,neznam kako je to uopste moguce u hermeticki zatvorenoj posudi nadjem crva u kompotu

_____________________________

30.05.2012 02:20 Hana
03.07.2014 07:40 Ejna

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 1369
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:33:45   
bebacha
user posted image user posted image
koji kompot

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu hapymum)
Neposredna veza do poruke: 1370
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:34:06   
Emica_sa

IZVORNA PORUKA: hapymum

pa nemogu da vjerujem,neznam kako je to uopste moguce u hermeticki zatvorenoj posudi nadjem crva u kompotu



Ako su visnje vrlo moguce iz voca ostale,nista strasnouser posted image

_____________________________

Hello, it's me...

(odgovor članu hapymum)
Neposredna veza do poruke: 1371
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:38:16   
hapymum

IZVORNA PORUKA: bebacha

user posted image user posted image
koji kompot

user posted image user posted image user posted image user posted image
ma ja pravila,domaci ali evo mama kaze mozda je bio u sljivi ili jabuci,fuj sve sam bacila


_____________________________

30.05.2012 02:20 Hana
03.07.2014 07:40 Ejna

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 1372
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:38:35   
R&T@
Znaju crvi sta valjauser posted image

_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 1373
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:39:48   
Emica_sa

IZVORNA PORUKA: hapymum


IZVORNA PORUKA: bebacha

user posted image user posted image
koji kompot

user posted image user posted image user posted image user posted image
ma ja pravila,domaci ali evo mama kaze mozda je bio u sljivi ili jabuci,fuj sve sam bacila



Pa sto si bacila iz voca ostao,ja ne bi bacila.Koliko sam tresanja sa crvima u zivotu pojelauser posted image

_____________________________

Hello, it's me...

(odgovor članu hapymum)
Neposredna veza do poruke: 1374
   RE: Sehuri/Iftari
7.8.2012 11:44:07   
Medi_87
Da uletim i posaljem zagrljajeuser posted image nije me bilo nekoliko dana moram upratiti recepteuser posted image

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 1375
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  53 54 [55] 56 57   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  53 54 [55] 56 57   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *