RE: Sehuri/Iftari (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


shpagica -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:15:56)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

ja za vikned planiram veliki Iftar aBd za postače iz familije...
sve ideje su dobro došel...pa budite fine i nabrajajte a ja ću jedna word dokument pristaviti[sm=smiley36.gif]
nešto bih malo drugčije nego do sada...mada moram i neke dosadašnje stavri radi želja postača...što bi moj suprug reklao...''kako ćeš bez imama baildi ko da ne znaš da zbog njega dolaze''[sm=jezicek.gif]


Ja kad spremam velike iftare obavezno izmedju ostalog napravim i:

- sis-cevap u zemljanoj tepsiji se krcka pola dana u paradajz sosu i bude za prste polizati...

- grilovano povrce (patlidzan, paprika, tikvica, sampinjoni, mrkva...)

- sampinjoni (veliki samo klobuci) punjeni kajmakom i zapeceni

...ako se jos nesto sjetim, napisem...




damma -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:17:26)


IZVORNA PORUKA: amanullah

http://imageshack.us/a/img152/2789/kolac.jpg

jucer bio na sofri ..




daj recept zeno..




Honey3 -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:18:08)

Mi veceras na Bascarsiji na iftaru[sm=sloncek.gif]




mykica -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:19:56)

Što ste mi vrijedne sve mashAllah! Ja evo od jutros kontam šta bih, pa sam "ukrala" par vaših ideja za večeras:

hurma i limunada
topa
begova čorba
punjene paprike (s mesom)
punjene paprike sa sirom i krompirom
sirnica slagana
i onaj dženanin kolač sa jogurtom




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:21:00)


IZVORNA PORUKA: mykica

Što ste mi vrijedne sve mashAllah! Ja evo od jutros kontam šta bih, pa sam "ukrala" par vaših ideja za večeras:

hurma i limunada
topa
begova čorba
punjene paprike (s mesom)
punjene paprike sa sirom i krompirom
sirnica slagana
i onaj dženanin kolač sa jogurtom


kako ih punite sirom i krompirom...
to nisma nikada jela...
ni pravila[sm=smiley36.gif]

ja znam rndan krpmpir pa u papriku...al ovaj sir me buni...koji sir[sm=smiley1.gif]




mamine oci -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:21:04)

danas topa,pileca jetrica i srca pohovano, sezonska salata ,i male papricice samo malo przene na ulju:)voce




palachinken -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:23:51)

Evo recept piletine i gljiva iz rerne, s mjerama:
- 400gr pilećeg filea,
- 200gr (ili jedna tacna) šampinjona
- 0,5l vrhnja za kuhanje
- prah od dvije krem supe od šampinjona
- začini po želji - bosiljak, peršun, so, biber, origano

Pileći file rezati na trake debljine 1cm. Svaku traku uvaljati u prah supe od gljiva i redati po nauljenoj vatrostalnoj posudi ili nekom drugom pekaču, po izboru. Ostatak praha umiješati u vrhne za kuhanje i preliti preko piletine. Po tome redati nakrupno narezane šampinjone i začiniti po želji.
Peći na 200 stepeni nekih 40-50 minuta.

Umjesto pilećeg filea, može se koristiti i meso od bataka, očišćeno od kosti, a ukoliko imate vremena, potopite meso u neku pileću marinadu noć ili koji sat prije. Ja preferiram marinadu sa maslinovim uljem, limunom i bijelim lukom ili senfom.




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:27:38)

samo da ga sliknemo palachinken i da ga onda upišeše na RR recepte[sm=smiley36.gif] lijepo...[sm=bravo.gif]




damma -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:28:02)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: mykica

Što ste mi vrijedne sve mashAllah! Ja evo od jutros kontam šta bih, pa sam "ukrala" par vaših ideja za večeras:

hurma i limunada
topa
begova čorba
punjene paprike (s mesom)
punjene paprike sa sirom i krompirom
sirnica slagana
i onaj dženanin kolač sa jogurtom


kako ih punite sirom i krompirom...
to nisma nikada jela...
ni pravila[sm=smiley36.gif]

ja znam rndan krpmpir pa u papriku...al ovaj sir me buni...koji sir[sm=smiley1.gif]


ja sam pravila sa svjezim sirom, ne sjecam se kako ono id epostupak, dobro ste me napomenule, nisam pravila stogodina a bude dobro.




mykica -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:31:55)

Hanady Krompir narendaš, i prondistaš ga 10-tak minuta na nasjeckanom luku. Naravno začiniš po želji. Onda dodaš mladi sir u taj krompir. Nemoj previše da se ne izgubi ukus. I filuješ paprike koje redaš u tepsiju. Poslije te paprike pospeš vrhnjem i staviš da se peku. Eto ga. Meni je ukusno, jer volim i paprike i krompir a sir pogotovo [sm=smiley36.gif]




djoisa -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:34:09)

zene, kako pravite bamiju?
ako nije zahmetli da probam..




HAHA -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:34:22)

Ja sam juče svašta na temu paprika spremila:pečene pa s vrhnjem zalivene;sataraš;punjene mesom i rižom;pečene ogulila i stavila u sirće,ali nisam ništa pipnula,jutros bananu,malo čokolade i kafu.Za iftar aBd supa,malo pirea od krompira i nešto od ovih silnih paprika[sm=smiley36.gif].Kafa mi opet najvažnija.




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:34:24)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
super ideja...
fakat...
to sutra pravim...
ovo vrhnje mi namah vodu na usta potjera...zamilih i namirisah[sm=bravo.gif]




damma -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:37:31)


IZVORNA PORUKA: mykica

Hanady Krompir narendaš, i prondistaš ga 10-tak minuta na nasjeckanom luku. Naravno začiniš po želji. Onda dodaš mladi sir u taj krompir. Nemoj previše da se ne izgubi ukus. I filuješ paprike koje redaš u tepsiju. Poslije te paprike pospeš vrhnjem i staviš da se peku. Eto ga. Meni je ukusno, jer volim i paprike i krompir a sir pogotovo [sm=smiley36.gif]


kod mene cini mi se ne ide krompir, ide mladi sir, jaja, luk sitno isjeckan, kajmak ili pavlaka. veceras cu napravit ovo, nisam dugo, a budu njami. probat cu ovu tvoju verziju.




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:39:13)


IZVORNA PORUKA: djoisa

zene, kako pravite bamiju?
ako nije zahmetli da probam..


eh ja ovako radim bamiju i ludilo je dobra...da više druga mesa i ne kosrirm...

najprije iskuham teleđu koljenicu...pa iskomadam meso sa nje...( jednu od kilo na jednunamiju ...ako je veća od soatatk zadaj supu sa knedala :)

onda stavim bamiju sa koncem u hladnu vodu i malo sirćeta vinskoga ili jabukovog naspem da kuha...
kad porkuha jedno 10 minuta nek kuga...
onda direkt pod hladnu vodu...i skineš sa konca i nek stoji u hladnoj vodi...

onda u šerpu stavim ulje, porpržim glavicu crvenoga luka, izrendam paradajz jedan oguljen samo...dodam dvije mrkve na kolutove, jedno čehno bijeloga luka i peršuna ...na to stavim meso od koljenice, bamiju ocjeđenu iz hladne vode, 2-3 susaka vode od kuhanje koljenice...pormješam ...dodm aleve paprike slatke, bibera, soli ( vegetu ko koristi) , zalijem da prelije preko svega vodom i kuham u tovroenoj šerpi jedno 30 minuta na tihoj vatri da upihtija...ako treba dodoaš po fildžan vode...mada meni relano ne treba dodoavanje vode...

u tanjir kad se stavi mi volimo polimunutiti ...pa jednu četvrtinu limuna svakome pripremim...
naumačeš se mašalllah..




palachinken -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:43:49)

Skontah današnji meni aBd:

- harmonika sirnica
- leptir pečeno pile u grčkoj marinadi
- grčka salata
- sladoled

Sve tradicionalno bosansko [sm=jezicek.gif]




djoisa -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:44:01)

handay, evo voda mi na usta [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
zapisat cu recept..nisam nikako kuhala bamiju, a ni moja mama je ne pravi, a ja volim i pozeljala sam..


palacinko, kakva je sad to harmonika sirnica?
i kod mene sirnica na meniju za veceras, daj objasnjenje pa da napravim po tvom?

e treba mi i ideja za supu?




mala_sa -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:44:27)

Kod nas veceras aBd: supa sa kiselom terhanom; sirnica, salata, desert je cudo od cokolade. I dodat cemo jos nesto mesno, al dok skontam sta [sm=smiley36.gif]




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:45:22)

vjeruj ni moja mama nije je nikada pravila...
ja krenem jedne godine...davno prije 5 godina po prvi put...
sad je vrlo često jedemo...
muž neće ni kod koga samo ''našu''[sm=smiley36.gif]




bebacha -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:49:53)


IZVORNA PORUKA: palachinken

Skontah današnji meni aBd:

- harmonika sirnica
- leptir pečeno pile u grčkoj marinadi
- grčka salata
- sladoled

Sve tradicionalno bosansko [sm=jezicek.gif]


hajdi recepte za sve ovo[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




treće -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:52:00)

žene mašAllah baš ste vrijedne i finih recepata imate sve miriše[sm=smiley1.gif]
probala sam damma paprike[sm=smiley20.gif]
i kolač od Dženane sa jogurtom stavljala sam breskve, u biti bolje sa više voća, i 2 šlag kreme Vispak, dobar je, sljedeći put ću probati sa čvrstim jogurtom, čini mi se da bi to još poboljšalo ukus,




Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:54:10)


IZVORNA PORUKA: bebacha


IZVORNA PORUKA: palachinken

Skontah današnji meni aBd:

- harmonika sirnica
- leptir pečeno pile u grčkoj marinadi
- grčka salata
- sladoled

Sve tradicionalno bosansko [sm=jezicek.gif]


hajdi recepte za sve ovo[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]


Palachinken dobra ti ova tradicionalna [sm=smiley36.gif], ovo leptir pile mi primamljivo, vi veceras u grckom fazonu [sm=smiley36.gif]




palachinken -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:54:40)

Harmonika sirnica
Ovo je brzinska varijanta, sa kupovnim korama za savijače.
Ide
jedno pakovanje jufki, mislim pola kile,
svježi sir, pavlaka, jaje, so (standardni nadjev za sirnicu)
maslac, istopljen

Pomastiš pleh, pa staviš dvije jufke, ravno. Ostale jufke slažeš kao harmoniku ili ono k''o šro smo nekad pravile lepezu od papira, redaš jednu kraj druge dok ne "popodiš" tepsiju i sve zaliješ istopljenim maslacom i zapečeš deset_ak minuta u rerni dok ne porumene.
Onda izvadiš, zaliješ nadjevom i pečeš na 180 stepeni nekih pola sata.


Leptir pile je "normalno" pile koje se preko leđa rasiječe, rasvori rukama pa bude ko leptirić. To skraćuje pečenje i ne mora se obrati.
A marinada, ova grčka, eh tu ide redom: origano, ruzmarin, timjan,sok limuna, senf, protisnuti bijeli luk, maslinovo ulje -tim se okupa pile, umota u alu foliju i stavi u frizider min 3 sata.
Pile se peče standardno, sa malo vode u tepsiji, bez folije, na 250 nekih 40ak minuta




Super Beba -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:56:16)


IZVORNA PORUKA: djoisa

e treba mi i ideja za supu?


Kad pravim bistru, onda na ulju (može i maslinovom) popržim povrća (koristim npr. ledo zaleđenu mješavinu za juhu ili carsku mješavinu), dodam još svježe mrkve, luka, graška ako imam i piletine (ili neko drugo meso) ..dodam začina, zalijem vodom i pustim da se kuha na niskoj temperaturi...10ak min pred kraj dodam domaće tarhane (možeš rezance obične) i eto supe...
Ako hoćeš, možeš dodati i pileću kocku..Ja je nešto izbjegavam, radije dodajem raznorazne začine direkt u vodu :)
A krem supu, možeš napraviti od brokula, tikve, tikvica i sl...Bitno je da imaš vrhnje za kuhanje i blender :))
A uvijek imaš i kupovne supe + dodaj mrkve i luka unutra i komadiće mesa...




canim -> RE: Sehuri/Iftari (23.7.2012 13:57:49)

Kod nas danas

-hurme
-topa
-limunada
-jogurt corba sa komadicima teletine i povrca
-riza sa sis cevapom ili sitnim, nisam jos odlucila
-paprike sa pavlakom
-salata
-tavuk gogsu nesto ovako http://soframiz.com/wp-content/uploads/old_images/stories/mutfak/tatlilar/tavuk-gogsu.jpg
-sladoled
....eh onda kafa, caj i ostalo [sm=jezicek.gif]


Hanady de postavi tu bamiju na kuharicu ako ti nije zahmetli i meni ce trebati nekad kasnije ili da otvorimo novu temu za iftarske recepte, cisto radi inspiracije.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>