ivannna -> RE: Endometrioza (20.2.2011 16:12:17)
|
Hm sve ti je to individualno i zavisi od toliko faktora da ti ni doktor ne zna puno reci. Moj je prije te trudnoće bio jako mali tako oko 1 cm i niko nije obraćao pažnju na njega, ali nakon tog pobačaja, naglo je narastao jos dva cm, kažu vjerovatno od stresa, dugo je onda ostao oko 3cm sto isto nije veliko, al obzirom da do trudnoće nije dolazilo, a svi ostali nalazi moji i mm su ok, onda je ostalo da je ipak to uzrok. Kasnije kad sam malo vise citala vidjela sam da endometrioza - odnosno endometriomi i endometriomska žarišta luce određene "toksine" i drži okolno tkivo pod konstatnom upalom, sto onda moze smetati zatrudnjivanju, odnosno, oplodnji, implantaciji, ili daljnjem razvitku ploda. Sve je ovo individualno kao što rekoh, ne mora da bude slučaj, ali ako do trudnoće ne dolazi, a nema drugih prepreka, onda se endometriom skida i pregledaju ostali dijelovi reproduktivnog sistema u potrazi za endometriotičnim lezijama koja se također uklanjaju, čime se pogotovo u slijedećih 6 do 8 mjeseci povećava šansa za [sm=duda.gif] (tom prilikom se može uraditi i hsg i provjeriti prohodnost jajovoda) Sorry ja uvijek odužim [sm=smiley36.gif]
|
|
|
|