RE: Prvi simptomi poroda (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod

Poruka

simba00 -> RE: Prvi simptomi poroda (29.7.2012 12:31:41)

IZVORNA PORUKA: Inela_007

ja bih vam preporucila da ne idete u zadnjoj minuti u bolnici i da ne cekate kod kuce,jer tako je moja mama kad je mene trebala rodit odlucila da ostane kod kuce dok moze pa sam se ja okrenula karlicno i vec pocela silazit u karlicu. tako da je bilo kasno da je porode na carski i rodila me karlicno i prosla kroz pakao. kako god okrenete procemo kroz boloce da li kod kuce ili u bolnici,mislim da je bolje odma ici u bolnicu da ipak oni jos jednom provjere jel se beba okrenula i da pripreme za carski ako ima potrebe. sretno nam :)

Prije koliko godina? Danas se pregledi pred termin rade svaka 2 dana i bilo koja nepravilnost može na vrijeme biti uočena. Naravno, niko ne može predvidjeti tok poroda ali takve stvari, koje navodiš, može- Sestrice na pripremnim vježbama uvijek ponavljaju da ne treba trčati u bolnicu pri prvim bolovima ako su pregledi uredni a beba fino okrenuta. Jedino ako pukne vodenjak.
Najgore je što žene od panike potrče pa se tumbaju u autu i opet ih vrate ili ih priključe na drip pa se vesele u većim bolovima nego da su bile kući i disale, tuširale se, masirale...

vila_7 -> RE: Prvi simptomi poroda (29.7.2012 13:34:15)

Inela nije bezveze rekla.....ja na prvi simptom poroda (ispadanje sluznog cepa i kontrakcije odmah na svake 3 minute) sam otisla u bolnicu , rekli odmah porod jeste poceo al nece jos , ja rekla da ne bih voljela ostati u bolnici nego da odem kuci - i oni se slozili, rekli da sto vise hodam i dodjem kad bolovi postanu jaki. Al znaci na pregledu rekli da je beba skroz se spustila, glavicom nalegla tako da je sve OK.
I opet bih isto- volim provjeriti jel sve u redu i tek se onda vratiti kuci da malo lakse podnesem,a ne da sam cijeli dan bila u bolnici i slusala druge, ili da ne odem da vidim jel sve krenulo kako treba pa da se nesto iskomplikuje....btw trudovi su mi trajali 22 sata tako da bih se bas nacekala...

mishkica -> RE: Prvi simptomi poroda (29.7.2012 13:49:18)

Smatram takodje da ne treba cekati zadnji cas pa ici u bolnicu. Ja sam prvorotkinja bila lani i naravno nisam znala kako ce sve to ici, svi mi cujemo price svakakve, ali svaki porodjaj je prica za sebe..ja sam prenijela 12 dana, svaki dan isla na kontrole, vadjena mi plodna voda 8 puta, uvijek bila cista, apsolutno nikakvih simptoma poroda ni na mapi..e taj 12-i dan navece mene podje zigati po dnu ledja, pa po dnu stomaka. i za sat vremena to ziganje je postalo sve cesce i jace..u bolnicu dodjem, rekli mi da sam prst i po otvorena, kao i dotad i da nije to jos to, ali eto neka me tu jer sam ipak prenijela,, a muz neka ide kuci spavati..to je bilo u 2 poslije ponoci..u 3 sata potpuno otvorena, glavica virila vec, a u 3 i 15 sam rodila, tako da su me vratili kuci, ja ne bi znala da je to to,i ko zna bi li stigla i do bolnice, jer mi je porod bio expres. Da Bog da svakome onakav:))uglavnom, iz iskustva ne bih cekala do zadnjeg, neka vide doktor, lahko se vratiti kuci, ako nije to to.[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

simba00 -> RE: Prvi simptomi poroda (29.7.2012 14:19:48)

IZVORNA PORUKA: mishkica

Smatram takodje da ne treba cekati zadnji cas pa ici u bolnicu. Ja sam prvorotkinja bila lani i naravno nisam znala kako ce sve to ici, svi mi cujemo price svakakve, ali svaki porodjaj je prica za sebe..ja sam prenijela 12 dana, svaki dan isla na kontrole, vadjena mi plodna voda 8 puta, uvijek bila cista, apsolutno nikakvih simptoma poroda ni na mapi..e taj 12-i dan navece mene podje zigati po dnu ledja, pa po dnu stomaka. i za sat vremena to ziganje je postalo sve cesce i jace..u bolnicu dodjem, rekli mi da sam prst i po otvorena, kao i dotad i da nije to jos to, ali eto neka me tu jer sam ipak prenijela,, a muz neka ide kuci spavati..to je bilo u 2 poslije ponoci..u 3 sata potpuno otvorena, glavica virila vec, a u 3 i 15 sam rodila, tako da su me vratili kuci, ja ne bi znala da je to to,i ko zna bi li stigla i do bolnice, jer mi je porod bio expres. Da Bog da svakome onakav:))uglavnom, iz iskustva ne bih cekala do zadnjeg, neka vide doktor, lahko se vratiti kuci, ako nije to to.[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

Super iskustvo, ali nisam ni ja rekla da ću čekati do zadnjeg. Meni je bolnica 4 minute od stana, naravno da ću otići da provjerim je li sve ok, ali ću računati period između kontrakcija. Nemoguće je da ti trudovi u sat vremena sa pola sata razmaka dođu na 3 minute. To bi bio medicinski fenomen. Znači, tebe je zaboljelo, ali si vjerovatno ranije imala trudove koje nisi osjetila ili su bili bezbolni.

simba00 -> RE: Prvi simptomi poroda (29.7.2012 14:20:56)

IZVORNA PORUKA: vila_7

Inela nije bezveze rekla.....ja na prvi simptom poroda (ispadanje sluznog cepa i kontrakcije odmah na svake 3 minute) sam otisla u bolnicu , rekli odmah porod jeste poceo al nece jos , ja rekla da ne bih voljela ostati u bolnici nego da odem kuci - i oni se slozili, rekli da sto vise hodam i dodjem kad bolovi postanu jaki. Al znaci na pregledu rekli da je beba skroz se spustila, glavicom nalegla tako da je sve OK.
I opet bih isto- volim provjeriti jel sve u redu i tek se onda vratiti kuci da malo lakse podnesem,a ne da sam cijeli dan bila u bolnici i slusala druge, ili da ne odem da vidim jel sve krenulo kako treba pa da se nesto iskomplikuje....btw trudovi su mi trajali 22 sata tako da bih se bas nacekala...

Kontrakcije na tri minute su već period kad moraš biti u bolnici. Tako kažu sestrice i babice. Čak se ide i kad su na 10 minuta, ako je bolnica dalje.

vila_7 -> RE: Prvi simptomi poroda (29.7.2012 14:26:52)

ma joj simba ja sam ti specijalni slucaj [sm=smiley36.gif]- ja sam imala kontrakcije 22 sata al od prve mi je krenulo odmah na 3 minute i to pravilno- sve do samog kraja kad su bile na minutu . Al eto opet mi dopustili i da sa takvim kontrakcijama odem kuci jer saam se jako sporo otvarala.

simba00 -> RE: Prvi simptomi poroda (29.7.2012 14:33:45)

ma joj simba ja sam ti specijalni slucaj [sm=smiley36.gif]- ja sam imala kontrakcije 22 sata al od prve mi je krenulo odmah na 3 minute i to pravilno- sve do samog kraja kad su bile na minutu . Al eto opet mi dopustili i da sa takvim kontrakcijama odem kuci jer saam se jako sporo otvarala.

Znači ipak medicinski fenomen:D Haj' dobro.
Najgore je što ne znaš kako da postupaš jer je sve nepredvidivo. Knjige kažu jedno, doktori drugo, žene treće, a tvoj dojam na kraju bude nešto sasvim četvrto. Ja već imam kontrakcije par sedmica, ali nepravilne i ponekad znaju biti bolne. Opet ima žena koje ih nemaju do samog poroda.

vila_7 -> RE: Prvi simptomi poroda (29.7.2012 14:50:08)

znam to je i najgore..nekad mislim da je bolje manje citati, jer ja GDJE GOD da sam citala kazu pocnu kontrakcije bubam na pola sata pa se to vrijeme sve vise i vise smanjiva.....tako da ja kad sam skontala da su mi na 3 minute odmah, blesa se obradovala reko ja cu se poroditi za satic-dva [sm=jezicek.gif]

a tebi je malo zafrkano sto imas stalno te kontrakcije-vjerovatno stalno mislis evo sad ce [sm=smiley1.gif]

Alma_27 -> RE: Prvi simptomi poroda (29.7.2012 15:45:15)

IZVORNA PORUKA: simba00

Super iskustvo, ali nisam ni ja rekla da ću čekati do zadnjeg. Meni je bolnica 4 minute od stana, naravno da ću otići da provjerim je li sve ok, ali ću računati period između kontrakcija. Nemoguće je da ti trudovi u sat vremena sa pola sata razmaka dođu na 3 minute. To bi bio medicinski fenomen. Znači, tebe je zaboljelo, ali si vjerovatno ranije imala trudove koje nisi osjetila ili su bili bezbolni.

e ovako, na drugom porodu ostisla u bolnicu na kontrolu jer sam prenijela. i to otisla prijepodne a mogla sam bilo kada u toku dana. bila prethodni dan na kontroli i nista nije krenulo. kad sam dosla, vide da sam se pocela otvarati i posalju me na porodjajno, prave bolove kao na prvom porodu nisam kako treba ni osjetila. jesam one neke bolove koji se osjete na pocetku poroda a otvarala se uveliko. u 14,30 su mi rekli da necu prije 17h ali tako je islo da sam se porodila u 15,04. iznenadila sam i sebe i njih.
sta da sam ostala kod kuce da cekam da krenu pravi bolovi?

samo da dodam da nisam medicinski fenomen i da su mnoge zene slicno prosle

mishkica -> RE: Prvi simptomi poroda (29.7.2012 18:25:28)

Eh ni kod mene nije ni bilo tih "pravih" bolova, to i jeste to..niti pravilnih razmaka izmedju trudova, sve jedan za minutu, pa drugi za 5, pa je babica meni stalno govorila ma nece to jos, nije to ono pravo, ja joj kazala da mene boli, je li pravo ili krivo sta ja znam, a kad me pogledala dole, brzinom munje je zovnula doktora da dodje, ne znam kako se stvorio za 2-3 minute, znala sam da zivi blizu, ali bas je doletio, i u tome sam za koji minut rodila, jednostavno moje porodjajno iskustvo nikakve veze nema sa onim skolskim porodom, nisam imala dugo bolove, otvarala se brzo, nisu bili pravilni razmaci, jednostavno prica za sebe, bas sam imala tu srece, svima vama trudnicama zelim sto laksi porod[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

simba00 -> RE: Prvi simptomi poroda (29.7.2012 23:55:53)

znam to je i najgore..nekad mislim da je bolje manje citati, jer ja GDJE GOD da sam citala kazu pocnu kontrakcije bubam na pola sata pa se to vrijeme sve vise i vise smanjiva.....tako da ja kad sam skontala da su mi na 3 minute odmah, blesa se obradovala reko ja cu se poroditi za satic-dva [sm=jezicek.gif]

a tebi je malo zafrkano sto imas stalno te kontrakcije-vjerovatno stalno mislis evo sad ce [sm=smiley1.gif]

Jeste, ali doktor mi je rekao da su to lažni trudovi i da se uterus priprema za porod, tako da se ne brinem nešto previše. Vjerujem da ću imati više simptoma, na kraju to je moje tijelo i osluškujem ga, valjda ću znati da je to to. Pratim jesu li pravilni razmaci i kako, kad osjetim da jesu i da su kratki, idem u bolnicu. Alma27, ti govoriš o drugom porodu, a ja o prvom, razlika postoji... Nemoguće je da bez simptoma beba tek tako krene i eto je za dva sata van. Mislim, čak i da je tako, imaš vremena sjesti u auto i doći do bolnice[sm=bravo.gif]

vila_7 -> RE: Prvi simptomi poroda (30.7.2012 20:50:27)

simba zene ti ne govore jer misle lose, ali ja kako god skontam ima nas vise "medicinskih fenomena" i da smo gledale pravilne razmake i jesu dugi i kratki ......
Moja kuma je mislila da se prejela sarme i stomak je malo bolio, nije jo ni termin bio, trudnoca uredna,.....i sreca svekrva zivjela sa njima i ona je natjera da ipak ode na pregled, muz je dovuce u bolnicu,ostave je odmah jer se kao pocela otvarati , i muz krene nazad po stvari i na pola puta mu javi da je vec rodila- bukvalno expresno i bez jakih bolova! Kaze da od prvog bola do poroda nije proslo vise od 3 sata. I da...bio joj je prvi porod

P.S. I nisi me skontala kroz postove - nisu meni kontrakcije bile pola sata pa odjednom na 3 minute - nego od prvog malog bola su trajale odmah na 3 minute - ni sestra nije vjerovala dok me nije prikopcala na CTG i kaze: aaa vidi stvarno,ma sad ce tebe onda odmah na porodjajni odjel....

milenium -> RE: Prvi simptomi poroda (30.7.2012 21:03:14)

svako tijelo je drugačije,ne može kod svake žene biti isto.kad sam ja rodila u sobu je došla nova trudnica koja je bila za rodit i tako... ja nju upitah,imaš li trudove i na koliko su.kaže ona ,imam svako minutu! ja [sm=smiley3.gif] ženooo,ti ćeš rodit za čas,imaš trudove svako minutu a šetaš po sobi i pričaš sa mnom,ja kad sam imala na 3 minute nisam mogla ni zinut,ni glasa nisam mogla pustit.

ksena -> RE: Prvi simptomi poroda (30.7.2012 22:08:15)

Simba, u bolnici ne muce zene, vec im nastoje olaksati da na svijet donesu zdravu bebu. Ti, koliko god osluskivala svoje tijelo i mjerila kontrakcije, ne mozes znati kakvi su otkucaji srca bebe. Doktori mogu. Ne trebas se bojati ranijeg odlaska u porodiliste. Ako nisi za radjaone smjestice te u sobu gdje mozes setati, slusati muziku, ili raditi bilo sta, ali ce te, malo-malo neko obici, pitati kako napreduju bolovi, pregledati, i poslusati bebu. To kod kuce niko ne moze. U krajnjem slucaju, nikada ne znas, moze biti neki zastoj u saobracaju. I jos jedna, jako bitna stvar: u bolnici imaju lijekove protiv bolova[sm=jezicek.gif]. U svakom slucaju, brz i lak porod ti zelim i da brzo ugledas najsladje okice na svijetu [sm=bravo.gif]

simba00 -> RE: Prvi simptomi poroda (31.7.2012 7:28:13)

IZVORNA PORUKA: ksena

Simba, u bolnici ne muce zene, vec im nastoje olaksati da na svijet donesu zdravu bebu. Ti, koliko god osluskivala svoje tijelo i mjerila kontrakcije, ne mozes znati kakvi su otkucaji srca bebe. Doktori mogu. Ne trebas se bojati ranijeg odlaska u porodiliste. Ako nisi za radjaone smjestice te u sobu gdje mozes setati, slusati muziku, ili raditi bilo sta, ali ce te, malo-malo neko obici, pitati kako napreduju bolovi, pregledati, i poslusati bebu. To kod kuce niko ne moze. U krajnjem slucaju, nikada ne znas, moze biti neki zastoj u saobracaju. I jos jedna, jako bitna stvar: u bolnici imaju lijekove protiv bolova[sm=jezicek.gif]. U svakom slucaju, brz i lak porod ti zelim i da brzo ugledas najsladje okice na svijetu [sm=bravo.gif]

Draga Ksena, hvala na lijepim željama, nadam se i ja najboljem.
Nije mene strah ranijeg odlaska u bolnicu (doduše, priznajem da ne volim bolnice i činjenicu da, čim uđeš, ti kao zdrava trudnica koja je došla uraditi najprirodniju stvar na svijetu - poroditi se, postaješ PACIJENT i tako te tretiraju), ne vidim samo razlog za to. Mislim da upravo iz straha i panike žene i trče u bolnicu kao da je svaki porod rizičan i bebi treba spašavati život. Procentualno, većina poroda prođe i prošla bi bez ikakvih problema. Često žene gledaju u onog doktora ko u sveca, spremaju se koverte, ganja se štela - kao da je on taj od kojeg zavisi kako ćeš se ti poroditi. Nije tako... to zavisi ponajviše od tebe. Kao što kaže ona sestrica jedna: "Ne dolaziš ti ovdje da te porodimo nego da ti rodiš". Vjerujem da je dosta žena zgrčeno upravo iz razloga jer su u bolnici i tu naravno nema spontanog i dobrog otvaranja i brzog poroda. Nažalost, kod nas, za razliku od većine Evrope, žene moraju doći u bolnicu da rode a ne smiju rađati kod kuće. Nadam se da će se to jednog dana promijeniti, a čula sam da je u Hrvatskoj već napravljen korak naprijed u certificiranju babica.

simba00 -> RE: Prvi simptomi poroda (31.7.2012 7:30:52)

simba zene ti ne govore jer misle lose, ali ja kako god skontam ima nas vise "medicinskih fenomena" i da smo gledale pravilne razmake i jesu dugi i kratki ......
Moja kuma je mislila da se prejela sarme i stomak je malo bolio, nije jo ni termin bio, trudnoca uredna,.....i sreca svekrva zivjela sa njima i ona je natjera da ipak ode na pregled, muz je dovuce u bolnicu,ostave je odmah jer se kao pocela otvarati , i muz krene nazad po stvari i na pola puta mu javi da je vec rodila- bukvalno expresno i bez jakih bolova! Kaze da od prvog bola do poroda nije proslo vise od 3 sata. I da...bio joj je prvi porod

P.S. I nisi me skontala kroz postove - nisu meni kontrakcije bile pola sata pa odjednom na 3 minute - nego od prvog malog bola su trajale odmah na 3 minute - ni sestra nije vjerovala dok me nije prikopcala na CTG i kaze: aaa vidi stvarno,ma sad ce tebe onda odmah na porodjajni odjel....

Da, vjerujem ti, kao što milenium reče, svako individualno poima bol - samo sam htjela reći da je kontrakcija vjerovatno bilo ali ih ti nisi osjetila[sm=smiley1.gif]

Alma_27 -> RE: Prvi simptomi poroda (31.7.2012 8:54:16)

IZVORNA PORUKA: simba00

Procentualno, većina poroda prođe i prošla bi bez ikakvih problema.

Statistika pojedincu nista ne znaci [sm=smiley1.gif]
Uostalom, ja se ne bih igrala s procentima kad je zdravlje u pitanju.
Mi ovdje samo dajemo svoja iskustva. Ti se mozes poroditi kako zelis kao sto je i svako od nas sebi birao. Ne moras opravdavati svoj izbor

Dz3ni -> RE: Prvi simptomi poroda (31.7.2012 10:50:57)

Statistika pojedincu nista ne znaci

Tačno, a vidim statistički nas je dosta sa nepravilnim razmacima između kontrakcija. [sm=smiley36.gif] Meni krenuli trudovi odmah na 5 min kući, kad sam stigla u bolnicu, dok su mi uzimali podatke kontrakcije došle na 3 minute, oni kontali porodit ću se pravo brzo...ali to se odužilo pravo, rodila tek nakon 18 sati i to pošto su mi probili vodenjak i dali drip. Čim su me primili kontrakcije počele a 20 minuta - pola sata... ja se čak naspavala tu noć haha
A prvorotkinja sam [sm=smiley1.gif] i to naopaka izgleda haha [sm=smiley1.gif]

selmoni -> RE: Prvi simptomi poroda (31.7.2012 11:11:57)

Meni je puko vodenjak ( tj. visoko prsnuće ) i nakon 2 sata su krenule kontrakcijew u razmaku od 30 min nakon jedno 5 sati su došle na razmek od 2 min . Sve je individualno.

mala_sa -> RE: Prvi simptomi poroda (31.7.2012 14:25:13)

Ma svako je prica za sebe [sm=smiley36.gif]

Meni je vodenjak puknuo kuci, bez ijednog najmanjeg bola. Nakon sat vremena u bolnici, trudovi su poceli odmah na 15 min; i za 4,5 sata moja ljubav je stigla [sm=smiley36.gif]

mali_leptiric -> RE: Prvi simptomi poroda (31.7.2012 17:13:47)

Drage moje da li je neka od vas presla termin poroda i koliko?? Ja ssam vec par dana,i nemam nekih znakova kada bi moglo krenuti? Koliko doktori dopustaju vremenski da se prenese?

Selma.K -> RE: Prvi simptomi poroda (31.7.2012 19:29:00)

Zdravo drage mamice...mali leptiriću i ja sam prešla termin već4 dana i brinem pravo kako će i šta biti u narednom periodu,iščitavam poruke ranije objavljene i moram priznati da sam puno toga saznala što nisam znala,eto recimo za taj sluzni čep nisam imala pojma i upravo sam ga i ja danas vidjela kako izgleda,izašao mi je na veš,a juče sam bila na pregledu u bolnici upravo zbog isteka termina(pregled me užasno bolio sve do danas,nisam mogla ni hodati ni sjesti) ali s obzirom da mi je pl.voda ok i beba ok,i rekli da nemam kontrakcije,iako ja osjećam bolove u donjem dijelu stomaka,poslali su me kući...sutra imam ponovo zakazano pa vidjećemo ako Bog da šta će biti.Inače ne osjećam ni ja neke jake bolove o kojima žene pričaju,sem bolove u stidnim kostima i cerv.kanal ali to me boli već mjesec dana,da li to znači da se otvaram pojma nemam...inače znam da trudnoća po pravilu traje 180 dana(ili 10 lunarnih mjeseci) pa eto drage računajte,mada niko od nas ne zna tačno u dan kad je oplodnja nastala.
Sretno svim budućim mamama,da se što brže i lakše porodimo![sm=bravo.gif]

Alma_27 -> RE: Prvi simptomi poroda (31.7.2012 19:33:20)

IZVORNA PORUKA: mali_leptiric

Drage moje da li je neka od vas presla termin poroda i koliko?? Ja ssam vec par dana,i nemam nekih znakova kada bi moglo krenuti? Koliko doktori dopustaju vremenski da se prenese?

max dvije sedmice ali ce ti vjerovatno ponuditi indukciju nakon 8-10 dana

mala_sa -> RE: Prvi simptomi poroda (31.7.2012 22:52:09)

Meni je termin bio nedjelja 24i, a porodila sam se petak 29i; tacno sam 5 dana prenijela. Doktori su me bili narucili za subotu 30ti na indukovani porod; medjutim bebac je hB krenuo dan ranije [sm=smiley36.gif]. Otprilike cekaju oko 10ak dana da se prenese, pe tek onda indukuju porodjaj. U svakom slucaju sretno vam [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

veeseelaa -> RE: Prvi simptomi poroda (31.7.2012 23:59:28)

a zašto bi išla na indukciju ako je sve ok, s bebom, mamom, plodnom vodom ...?
ja nikada ne bi pristala

Stranica: <<   < Prethodna stranica  24 25 [26] 27 28   Sljedeća stranica >   >>