simba00 -> RE: Prvi simptomi poroda (31.7.2012 7:28:13)
|
IZVORNA PORUKA: ksena Simba, u bolnici ne muce zene, vec im nastoje olaksati da na svijet donesu zdravu bebu. Ti, koliko god osluskivala svoje tijelo i mjerila kontrakcije, ne mozes znati kakvi su otkucaji srca bebe. Doktori mogu. Ne trebas se bojati ranijeg odlaska u porodiliste. Ako nisi za radjaone smjestice te u sobu gdje mozes setati, slusati muziku, ili raditi bilo sta, ali ce te, malo-malo neko obici, pitati kako napreduju bolovi, pregledati, i poslusati bebu. To kod kuce niko ne moze. U krajnjem slucaju, nikada ne znas, moze biti neki zastoj u saobracaju. I jos jedna, jako bitna stvar: u bolnici imaju lijekove protiv bolova[sm=jezicek.gif]. U svakom slucaju, brz i lak porod ti zelim i da brzo ugledas najsladje okice na svijetu [sm=bravo.gif] Draga Ksena, hvala na lijepim željama, nadam se i ja najboljem. Nije mene strah ranijeg odlaska u bolnicu (doduše, priznajem da ne volim bolnice i činjenicu da, čim uđeš, ti kao zdrava trudnica koja je došla uraditi najprirodniju stvar na svijetu - poroditi se, postaješ PACIJENT i tako te tretiraju), ne vidim samo razlog za to. Mislim da upravo iz straha i panike žene i trče u bolnicu kao da je svaki porod rizičan i bebi treba spašavati život. Procentualno, većina poroda prođe i prošla bi bez ikakvih problema. Često žene gledaju u onog doktora ko u sveca, spremaju se koverte, ganja se štela - kao da je on taj od kojeg zavisi kako ćeš se ti poroditi. Nije tako... to zavisi ponajviše od tebe. Kao što kaže ona sestrica jedna: "Ne dolaziš ti ovdje da te porodimo nego da ti rodiš". Vjerujem da je dosta žena zgrčeno upravo iz razloga jer su u bolnici i tu naravno nema spontanog i dobrog otvaranja i brzog poroda. Nažalost, kod nas, za razliku od većine Evrope, žene moraju doći u bolnicu da rode a ne smiju rađati kod kuće. Nadam se da će se to jednog dana promijeniti, a čula sam da je u Hrvatskoj već napravljen korak naprijed u certificiranju babica.
|
|
|
|