Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
vidjela sam neke AS u BBI u katalozima u beba centru, izgedaju pravo dobro, njemacki proizvodjac i mogu se naruciti za oko 450km (9-36kg) imaju i naprijed nakakvu zastitu za dijete. ne mogu se sjetiti koji je proizvodjac u pitanju, ima cetifikate i kazu da je kvalitetno. zna li neko slucajno ime proizvodjaca?
Baby centar drži, BeSafe, Cam i Romer. Cam je tu naj niži razred kvaliteta, Romer su izuzetno dobre i kvalitetne, ali i gornjeg ranga cijene, BeSafe su isto jako dobre, kvalitetne, imaju neka korisna inovativna rješenja ali su basnoslovno skupe.
Ako nije problem, mogu li dobiti pojašnjenje šta znači "čovjek prodaje nove, sa certifikatom". Radi se o nekoj marki sjedalica koje neko prodaje mimo prodavnice, ili su neke noname sjedalice, nije mi jasno.
chicco vjerovatno lik nabavlja izvana jeftinije i uzima sebi proviziju...
ja iščitah nekoliko zadnjih postova (nemam na žalost raspoloživog vremena za sve sa teme) pa ću ukratko odgovoriti na neke, čini mi se najčešće nedoumice u vezi sa izborom adekvatne autosjedalice: Većina zna da su autosjedalice podjeljene po grupama, kojima je glavni parametar težina djeteta (0 do 13 kg za novorođenčad ; 9 do 18kg za manju djecu, 15 do 36 za veću djecu). Pojedini proizvođači imaju i tzv kombinovane autosjedalice, kojima je obuhvaćeno dvije ili više grupa odnosno veći raspon kilaže. Prednost ovih vrsta sjedalica je uglavnom cijena, jer umjesto dvije ili tri različite sjedalice kupujete jednu. S druge strane, da bi se napravilo rješenje koje obuhvata različite dobne i težinske raspone, uvijek se negdje mora popustiti sanečim. I onda se dogodi sa na pregled sjedalica dođu roditelji sa autosjedalicom grupe 0/I sa tek rođenom bebom, za koju je nemoguće postaviti adekvatan ugao suprotno smjera vožnje, ili sa kombinovanom I/II/III koja se ne može postaviti u položaj za spavanje. Naravno, tu je i sigurnosni aspekt.... Prilikom kupovine uvijek kupovati samo autosjedalice koje imaju oznaku atesta. Svaka sjedalica ima rok trajanja, ako nije drugačije propisao proizvođač, uzima se da je rok 6 godina od datuma proizvodnje. Od dostupnih na tržištu, koje imaju atest, moja lična preporuka je da Brevi zaobilazite u širokom luku zbog mnogo razloga: od 10 automobila u prosjeku se u 7 ne može montirati pravilno, djeca ih prerastu po visini prije nego ih prerastu po težini itd... Još jedan koristan tekst o pravilnom postavljanju as: http://www.djeca.org/djeca/teme/autosjedalice/838-pravilno-vezanje-autosjedalice Samo pravilno montirana sjedalica koja je adekvatna za dijete i koja posjeduje atest i u roku je može zaštiti dijete. Ono što je također važno je da nije dovoljno staviti dijete u as, ako majka ili bilo ko drugi sjedi pored djeteta, a ije vezan je opasnost za dijete unatoč autosjedalici ukoliko do sudara dđe. Za sva pitanja sam vam na raspolaganju:)
ja sam kontala uzeti Chicco Neptun od 9-36 kg, bas mi se svidja u merkatoru su po 350 KM a ja sam nasla covjeka koji prodaje nove sa certifikatom po 290KM i najvjerovatnije da cu je kupiti...
Kad sam kupovala AS meni je i ova bila u opciji ali nakon što sam svaku pojedničano provjerila kako su ocijenjene testovima sigurnosti odustala sam od nje jer se pokazala kao jako loša. Ovdje možeš vidjeti kako joj je ocjena za sigurnost ispod zadovoljavajućeg KLIK
Ako sam rekla da su chicco onda nisu noname jel tako...A mislim da ih gospodin nabavlja iz Italije....znaci nove su.
Nisam shvatila da li čovjek nabavlja chiccove ili neke druge, zato sam pitala. On to u nekoj svojoj režiji nabavlja? U glavnom, provjeri svakako ima li naranđasta naljepnica na kojoj su oznake atesta. Ako je Neptun, to je novi tip, ne bi trebalo biti problema sa rokom trajanja. Dobro pregledaj da li kopče liježu dobro, da li se jednostavno uklapaju, otkopčavaju, i što je najvažnije, provjeri kako se montira u vaše auto, može li se dovoljno učvrstiti, maya je gore link kako da to provjerite. Znam da će zvučati kao pametovanje, ali uzmi tu sjedalicu iz privatne režije sa većim oprezom, 60KM na sumu koju daješ za sjedalicu nije vrijedno kasnijeg zezanja.
gdje se može provjeriti da li je sjedalica pravilno montirana ili bolje da kažem gdje mogu doći da mi neko pomogne oko pravilnog montiranja sjedalice promjenili smo auto i sad nikako da fino montiramo sjedalicu
gdje se može provjeriti da li je sjedalica pravilno montirana ili bolje da kažem gdje mogu doći da mi neko pomogne oko pravilnog montiranja sjedalice promjenili smo auto i sad nikako da fino montiramo sjedalicu
najbolje da nazoves udruzenje Djeca i tamo se dogovoris s nekim od savjetnika kad i gdje da ti pogledaju sjedalicu (ovo ti govorim ako si iz Sarajeva) evo ti broj telefona pa se dogovori s njima 033 465-683 062 013-058
Vezano za "neki čovjek prodaje as" - i kod nas je bio čiko i prodavao sjedalice po cijeni od 50-200KM jeftinije nego su inače u prodaji. Meni to odmah šuhveli...međutim nije bilo. AS su bile ok, čiko vlasnik prostora u kojem se nalazila prodavnica baby opreme koja se zatvorila i kao kompenzaciju nekih dugova on dobije 10tak AS. Šta će, morao ih je pradavati i jeftinije samo da izvuče lovu.
Vezano za "neki čovjek prodaje as" - i kod nas je bio čiko i prodavao sjedalice po cijeni od 50-200KM jeftinije nego su inače u prodaji. Meni to odmah šuhveli...međutim nije bilo. AS su bile ok, čiko vlasnik prostora u kojem se nalazila prodavnica baby opreme koja se zatvorila i kao kompenzaciju nekih dugova on dobije 10tak AS. Šta će, morao ih je pradavati i jeftinije samo da izvuče lovu.
Nemam ja ništa protiv toga, samo preporučujem potrebni oprez.
Nemam ja ništa protiv toga, samo preporučujem potrebni oprez.
Ovako, moja djevojčica ima 19 kg visoka je oko 95, imamo AS do 18 kg. Muž bi joj rado zamjenio sjedalicu, a u ovim AS do 36 kg nema više položaja. Često putujemo duže od sat i ona spava,žao mi je da je lomim u toj. Nisam pametna.
mamabb, žao mi je što te moram razočarati, ali grupa II/III nema onaj tzv položaj za spavanje. Neke sjedalice iz ove grupe mogu se malo nagnuti prema nazad, ali ni jedna ne pruža onaj položaj koji imaju sjedalice do 18kg. Na osnovu težine tvog djeteta, ono je preraslo grupu I, visina mi ništa puno ne govori, jer ne znam koju sjedalicu grupe I imate, pa ne znam da li je preraslo po visini. Dijete se mora prebaciti u narednu grupu as kada pređe težinsku granicu određenu od strane proizvođača (i UNECE direktive po kojoj se one i proizvode) jer proizvođač garantira njenu funkionalnost u slučaju sudara samo ako je dijete u okviru navedenih parametara. Prilikom kupovine grupe II/III pokušaj naći sjedalicu koja ima dovoljno niske vodilice za gornji dio pojasa, a čiji naslon se može podešavati po visini tako da prati dijete dok ono raste, jer svrha joj je da omogući pravilno vezanje djeteta pojasom. To podrazumjeva da pojas automobila prelazi djetetu preko kostiju karlice u donjem dijelu i ključne kosti u gornjem dijelu. Inače, čisto da informacija bude potpunija, dijete je sjedalicu grupe I preraslo po visini ako mu je visina leđnog naslona u visini sredine ušiju, i po visini utora ukoliko se pojasevi kojim se dijete vezuje u najvišoj poziciji ne nalaze u visini ili malo iznad ramena. U slučaju da integrisani pojasevi as idu ispod ramena, dijete je preraslo as po visini utora. Ovo je najčešće slučaj sa sjedalicama Brevi, koju djeca po visni utora prerastu prije nego zadovolje ostale parametre za prelazak u narednu grupu (od čega je težina glavno mjerilo)
i mi smo u potrazi za AS od 9-18kg. izbor u gradu kao i cijene su katastrofa. odlucili smo da uzmemo as sa isofixom, u chiccu ima samo jedan takav model i kosta oko 580km! obicna bez isofixa je oko 380km. na kraju smo odlucili da narucimo neku preko interneta iz inostranstva na prijateljevu adresu u inostranstvu pa ce nam prijatelj koji zivi vani poslati ovamo (opet ce nas jeftinije doci a i izbor je puno bolji)
i mi smo u potrazi za AS od 9-18kg. izbor u gradu kao i cijene su katastrofa. odlucili smo da uzmemo as sa isofixom, u chiccu ima samo jedan takav model i kosta oko 580km! obicna bez isofixa je oko 380km. na kraju smo odlucili da narucimo neku preko interneta iz inostranstva na prijateljevu adresu u inostranstvu pa ce nam prijatelj koji zivi vani poslati ovamo (opet ce nas jeftinije doci a i izbor je puno bolji)
jooj fakat je izbor u gradu apsolutna katastrofa.... ...ne znam sta da radim...jesil ti isla preko ebaya??? i mi imamo prijatelje u njemackoj pa bi mogli to nekako iskalkulisati...mozes li mi poslati link da vidimo sta ima.
jooj fakat je izbor u gradu apsolutna katastrofa.... ...ne znam sta da radim...jesil ti isla preko ebaya??? i mi imamo prijatelje u njemackoj pa bi mogli to nekako iskalkulisati...mozes li mi poslati link da vidimo sta ima.
hocemo ,preko ebay-a cemo. moram se zadati u potragu ovih dana. ako nadjem sta zanimljivo posalacu ti link
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.