Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: Visnja RR mene zanima jedna stvar ...kod nas vazi zakon da se MORAJU korisiti AS a praksa je da 99% gradjana ne korisiti...sta je sa zakonom i sprovodjenjem istog? na žalost, isto šta i sa ostalim zakonima. Policajac, ako želi, može ti naplatiti kaznu od 40KM ako prevoziš dijete bez AS. Onda mu ti ponudiš 20KM (ili ne ponudiš) i rješite problem. Ali, vjerujem da će te se složiti, nije poenta u 40KM kazne, poenta je da se nesreće ne događaju drugima. I nije stvar u tome da vi vozite kako treba, poenta je što smo svjedoci budala, koje kršeći ostale zakone (a niko ih ne sankcioniše), koje voze kao muhe bez glave. Ne znam da li steikad imali kakav teret koji ste držali u rukama za vrijeme vožnje? Ja jesam, svoju novorođenu bebu I svako, malo oštrije kočenje povećava težinu i traži veću snagu za njeno pridržavanje. Biste li mogli sebi oprostiti da pri nekom "beznačajnom" sudaru, vi budete nikako ili lakše povrijeđeni, a vaše dijete nastrada jer je izletilo kroz vjetrobransko staklo, ili udarilo glavom o krov, a njegov vrat to nije mogao podnijeti? Puno je primjera u saobraćajnim nesrećama kad su pojasevi i ispravno vezivanje (i odraslih i djece) spasili živote u nemogućim nesrećama, a ne vezanje u običnom slijetanju sa puta koštali putnike trajnog invaliditeta. Na žalost, kod nas ni u jednoj crnoj hronici nije naglašeno da je g. kojem se auto prevrnuo pri silasku sa Bjelašnice mogao proći bez ozljeda da je bio vezan, a on je poginuo jer je prilikom prevrtanja ispao kroz šiber. Ili da je g. Bešlić ostao bez oka isključivo zato što nije bio vezan. Da je beba od par mjeseci čiji je otac udarom prepolovio drugo vozilo ostala živa i nepovrijeđena zato što je bila vezana. Nije konačnica u finansijama nego u riziku. A stanje na našim cestama je katastrofalno, što zbog nesavjesnih vozača kojima prolazi kršenje zakona, što zbog pokvarenih automobila koji mogu zakazati u svakom trenutku. Baš zbog toga bi roditelji, bez obzira na zakon trebali imati na umu sigurnost djeteta. Jer krhki su oni za takve sile, i manje povrede organizmu koji se tek razvija nanose velike štete. Ne pričam ja vama o Romer-icama, MC-ovima, Pier Carden-ovima, ja vam pričam o neophodnosti da se djetetu obezbjedi najsigurniji mogući način prevoza. Sredstva javnog prevoza (u koji sapdaju i taxi prevoznici) nemaju obavezu posjedovanja AS. A da je sigurno tako prevoziti dijete, nije, to i sami znate. Ne zamjerite na "pametovanju". Tema ne bi trebala da ode u pogrešnom smjeru. Ja znam da je svaki roditelj svjestan neophodnosti da se dijete smjesti u AS, a razumijem da neki to sebi ne mogu priuštiti, i to je zaista žalosno