Esmica -> RE: Porod kod kuce (21.2.2012 12:37:49)
|
Plan porođaja - put do vlastite odluke Kako i u čijem društvu dijete dolazi na svijet, od životne je važnosti. Dakle, bitno je da roditelji odluče za dijete kada, gdje i kako će doći na svijet. Ovaj plan vam pomaže da pronađete prave odgovore na važna pitanja o porođaju. Plan se ispunjava nakon 30. tjedna trudnoće, a njegovo ispunjavanje nije obavezno. Izrađuje se prema vašem trenutnom zdravstvenom stanju u suradnji s vašim ginekologom. Plan porođaja vam omogućuje da istražite sve mogućnosti i donesete na znanju utemeljene odluke. S obzirom da se unaprijed ne može znati kako će porođaj protjecati, nije sigurno da će se vaš plan porođaja moći pratiti. No, važno je da svi koji vam pružaju skrb razumiju vaše želje kako biste se osjećali bolje. Uz plan porođaja naći ćete dodatne informacije o različitim postupcima koji mogu činiti dio porođaja. Pročitajte ove informacije i na osnovu njih navedite vlastite želje. Porođaj nije samo tjelesni čin, već i duhovni doživljaj -- Dr. Gerd Eldering - U kojem rodilištu želite roditi? Preporuča se da iza 36. tjedna kontrolirate trudnoću u trudničkoj ambulanti rodilišta u kojem želite roditi.
Okolina (možete označiti više odgovora): - Želim vlastitu spavaćicu/pidžamu
- Želim da moj partner bude prisutan na porođaju
- Želim da moj partner bude uz mene čitavo vrijeme porođaja
- Želim mir i tišinu
- Želim slušati muziku koju ću donijeti sa sobom
- Želimo fotografirati
Želim biti potpuno obaviještena o svim medicinskim postupcima koji će se provoditi nada mnom i mojim djetetom. Ostale želje _________________________________________________________ Priprema za porođaj Klizma (klistir) – više o prednostima i nedostacima klizme saznajte u dodatku na plan porođaja - Želim klizmu.
- Ne želim klizmu.
Brijanje – više o prednostima i nedostacima brijanja stidnih dlaka saznajte u dodatku na plan porođaja - Slažem se s brijanjem
- Slažem se s brijanjem, ali želim donijeti vlastiti jednokratni pribor
- Ne slažem se s brijanjem
Početak porođaja Postoje različite medicinske metode za započinjanje i potporu procesu porođaja. Saznajte više o prokidanju vodenjaka, dripu (infuzija sintocinona) i prostaglandin gelu u dodatku na plan porođaja. - Informirana sam o različitim metodama početka/induciranja porođaja
Ukoliko prođe izračunati termin porođaja, radije bih da se porođaj ne inducira, sve dok je sve u redu s mojim djetetom i sa mnom Tijek porođaja Pod uvjetom da moj porođaj protječe normalno i bez komplikacija: - Želim se tijekom trudova neometano kretati, koliko će biti moguće
- Želim se tijekom trudova neometano okretati i namještati u krevetu
- Želim imati mogućnost da se okupam/istuširam tijekom trudova
- Sloboda kretanja mi nije toliko važna
Želim umjereno piti i jesti tijekom trudova Želim da se dijete prati - Trajno CTG-om
- Povremeno CTG-om
- Bez CTG-a
Sve dok je sve u redu s mojim djetetom i sa mnom, želim da se ne gleda na vrijeme i da mi se porođaj ne ubrzava (možete označiti više odgovora) - Unaprijed odbijam prokidanje vodenjaka
- Unaprijed odbijam drip (infuzija sintocinona)
Želim da moj partner napusti sobu za vrijeme vaginalnih pregleda Ublažavanje bolova i sredstva protiv bolova (više o ublažavanju bolova kao npr. o akupunkturi, sredstvima protiv bolova, anestezijama, saznajte u dodatku na plan porođaja) - Želim, ako je moguće, imati prirodan porođaj, bez lijekova za ublažavanje bolova
- Ne želim trpiti bolove tijekom porođaja i želim u slučaju potrebe dobiti lijekove za ublažavanje bolova
- Želim epiduralnu analgeziju
Moji komentari u vezi sredstava protiv bolova ______________ Ako postoji mogućnost, želim probati sljedeće položaje tijekom tiskanja (možete označiti više odgovora): - Klasični/poluležeći
- Na boku
- Čučeći
- Četveronožni položaj
- Stojeći
-
- Onaj koji mi tada bude odgovarao
- Ako postoji mogućnost, želim koristiti sljedeću opremu za porođaj (možete označiti više odgovora):
- Porođajni stolac
- Porođajni stolčić
- Lopta
- Kada za porođaj u vodi
Moji komentari u vezi metoda porođaja _________________ - Želim tiskati instinktivno i ne želim da mi se govori kada i kako da tiskam, dok je sve i redu sa mnom i mojim djetetom.
Sve dok je sve u redu s mojim djetetom i sa mnom, želim da se ne gleda na vrijeme tijekom tiskanja Epiziotomija (urez međice) Saznajte više o urezu i puknuću međice u dodatku na plan porođaja. Informirana sam o prednostima i nedostacima ureza i puknuća međice Moje želje u vezi epiziotomije, ukoliko je sve u redu s djetetom i sa mnom: - Odbijam epiziotomiju (urez međice)
- Prihvaćam epiziotomiju (urez međice)
Carski rez Ukoliko bude potreban carski rez, želim sljedeću vrstu anestezije (ako je moguće): - Opća anestezija
- Spinalna anestezija
Želim kontakt koža na kožu s djetetom odmah nakon porođaja, ako je s djetetom sve u redu Ako ja ne mogu ostvariti kontakt koža na kožu, želim da partner ostvari kontakt koža na kožu s djetetom odmah po porođaju (ako je ikako moguće) Nakon porođaja Želim da se odmah po porođaju dijete stavi na moj trbuh Želim da se pričeka da pupčana vrpca prestane pulsirati prije nego što se prereže Rezanje pupčane vrpce: - Želim sama prerezati pupčanu vrpcu
- Moj partner želi prerezati pupčanu vrpcu
- Želim da osoblje prereže pupčanu vrpcu
-
- Želim podojiti svoje dijete neposredno nakon porođaja
Ukoliko je sve u redu i postoji mogućnost, želim da se svi postupci s novorođenčetom odgode dok se ne povežem sa svojim djetetom. Svjesna sam da se postupci moraju završiti u roku od sat vremena nakon porođaja. Želim da se svi postupci s novorođenčetom obavljaju uz moj prethodni pristanak i po mogućnosti u mojem prisustvu. Ako ja ne mogu biti s djetetom za vrijeme obavljanja postupaka s novorođenčetom, želim da moj partner bude prisutan Želim vidjeti svoju posteljicu Moj partner želi vidjeti posteljicu Skrb o djetetu Prehrana djeteta (u slučaju da smo i dijete i ja zdravi): - Želim isključivo dojiti svoje dijete (isključivo dojenje znači da se djetetu ne daje nikakva tekućina osim majčinog mlijeka)
- Želim da se moje dijete hrani adaptiranim mlijekom
- Želim kombinaciju oba načina prehrane
Želim dojiti dijete: - Na zahtjev djeteta
- Prema rasporedu odjela
Ukoliko dijete plače, želim da mu se ponudi: - Podoj
- Adaptirano mlijeko
- Glukoza
- Duda
U slučaju bolesti djeteta (možete označiti više odgovora): - želim što je moguće više vremena provoditi s djetetom
- želim dojiti koliko god je moguće
- želim sama sudjelovati u brizi za dijete, ako je moguće
- želim bolničku rutinu
Smještaj i posjete Moje želje u vezi smještaja: - Želim da moje dijete bude smješteno sa mnom u sobi (rooming-in)
- Prije nego što moje dijete bude smješteno sa mnom u sobi, željela bih se malo oporaviti
- Želim da moje dijete bude smješteno sa mnom samo preko dana
-
- Želim da moje dijete bude smješteno u dječjoj sobi i da mi ga se redovito donosi
- Želim biti smještena u apartmanu o vlastitom trošku
- U slučaju da sam smještena u apartmanu, želim da moj partner bude sa mnom
- Želim da meni i novorođenčetu u posjet dođe starije dijete/djeca
Izjava: U ovom planu porođaja naveli smo naše želje. Prije ispunjavanja plana smo se educirali i spremni smo aktivno sudjelovati u porođaju kako bi naše želje bile ispunjene u što većoj mjeri. Svjesni smo da se porođaj može zakomplicirati i da će u tom slučaju liječnik i primalja donijeti nužne odluke. Unaprijed hvala na Vašoj suradnji u provođenju našeg plana porođaja. Mjesto i datum Potpis majke Potpis oca
|
|
|
|