chuci -> RE: Porod kod kuce (21.2.2012 9:46:29)
|
IZVORNA PORUKA: animagical u neometanom, prirodnom porodu, u sigurnoj atmosferi, i nekomplikovanoj trudnoci, prvorotka bi se trebala otvarati brzinom otprilike jedan prst za jedan sat...ovako kaze gajton i fiziologija,a knjiga jako stara, pisana otprilike kad su se i radjale bebe kuci,vecinom... koliko ej to daleko od danasnjeg poroda, ptice znaju... a treba uzeti i u obzir da sad haman svaka trudnica uzima utrogestan, progesteron depo, ginipral,apaurine...prva ja pa i ostale, evo skvo npr, sjecam se da smo mi obje uzimale utrice do 34 sedmice[sm=zmeden.gif] e ako nas nisu zacepili sasvim,Bog me ubio[sm=smiley36.gif] ja sve čitam pa moradoh ovdje odgovoriti ja u prvoj trudnoći nisam uzimala ništa osim vitamina, sve u redu bilo, bez ikakvih problema. prvi trud osjetila oko 2 u noći, otišla u bolnicu nakon 20 sati trudova, znači sljedeće veče u 22 sata. trudovi su bili neometani, kući, radila šta sam htjela, zauzimala položaje koji su mi odgovarali, šetala koliko sam mogla itd. znači sve prirodno po vašoj definiciji. kad sam došla bila otvorena 3 prsta. u bolnici mi nisu ništa dali bez da me obavijeste. kad sam stigla dr me pitala (koju sam prvi put vidjela u životu) da li želim pustiti da se nastavi prirodno. ležala po 15 tak minuta u par navrata zbog CTG-a, a ostalo sam hodala po sobi i hodniku. sve se može kad se hoće. mene je nerivrala sestra koja me priključivala na CTG jer mi nije odgovaralo da ležim, ali sam joj rekla da mi minimalno uključuje ctg jer ne mogu ležati više me boli tako. porodila sam se u 2, znači nakon 4 sata od dolaska u bolnicu. dr me obavijestila kada sam prešla u salu da će mi prokinuti vodenjak sa čim sam se složila, jer su krenuli naponi. tada sam se za 10tak minuta otvorila još 3 potrebna prsta. smeta mi što je tema otišla u malo pogrešnu stranu. nije u redu pisati o svom iskustvu kao apsolutno tačnom. ako je neko loše prošao na porodu, ne znači da je svako. ako neko kaže da ne bi nikada zbog rizika odabrao porod kući, to ne znači da napada nekoga ko je to odabrao. niti obratno. čitajte malo pažljivije šta se piše, i nemojte ubacivati između redova nešto što ne piše
|
|
|
|