Esmica -> RE: Porod kod kuce (20.2.2012 14:46:59)
|
om na Sara.at Nema potrebe se uzbudjujes,nekako osjecam u tvom pisanju neku nervozu. Niko nije rekao da se SVE bebe radjaju sa hematomom koje su isle na vacum,samo je eto to bio primjer animagical,pa smo naveli. Ja isto koja sam rodila i u bolnici i kuci,nikad ne bih mogla nositi griznju savjest da ponovo rodim u bolnici,i sve sto ide s tim,makar nesto kuci i rizikovala,tako da nam se pogledi i iskustva razlikuju,a samim tim i misljenja. Niko ti isto nije rekao ako smatras svoje iskustvo najljepsim da to nije,samo vec sam pisala da je jedno fiziologija poroda,sve sto je vezano za to,dakle znanje o onome sto se desava u zeninom tijelu,i kako se ustvari dogadja porod...Kad te stvari covjek zna,onda moze da u skladu sa tim znanjem sam procjeni kakav je bio porod.Porod ima svoje faze,u svakoj fazi tijelo se ponasa na odredjen nacin. Iskusna babica koja ima znanje o svemu vezanom za porod ce pomoci rodilji da prebrodi svaku fazu onako kako treba. Ne znam sta je bilo na tvom porodu,ali razloga za tako sporo otvaranje moze biti mnogo.Jesi radjala kod nas ovdje u Sarajevu? Ja sam pisala da za otvaranje zene je odgovoran hormon ositocin,koji se luci u smirenom i neometanom stanju zene,u stanju potpune opustenosti. Zasto se opet kod tebe nije lucio,ili se sporo lucio,ne znam. Tu je trebala da uleti babica koja bi ti pomogla. Preporucujem ti,ako te zanima da nadjes na netu knjige iskusnih babica na temu fiziologije poroda. Nisam rekla da tvoj porod nije lijep,ako tebi jest,samo moram reci da tvoj porod nije prirodan,vec vaginalni indukovani porod,kao sto je bio moj prvi porod. Sto se tice prava pacijenta ovdje kod nas..pa nije valjda da smo sve tako zatucane da bez obzira na prava budemo tako zakinute za neki super porod? Jedno je sto pise u Hipokratovoj zakletvi,a sasvim druge je ono sto ljekari rade,suprotno tome. I mislis da bi jedna porodilja koja dodje u bolovima,kojoj ne puste muza uz nju,mogla da se u takvom stanju izbori za sebe? Sta je moj muz mogao da uradi kad ga nisu pustili da udje kod mene,da se tuce sa cuvarom? Ja s prvim djetetom nisam znala sta mi daju,niko me nista nije pitao,samo su ubrizgavali kako su htjeli i sta su htjeli. Vidi saro,glavna stvar koju zelim da shvatis jeste da ti i ja imamo izbor.Ti se smatras sigurnom u bolnici,super,imas svoje pravo,idi u bolnicu. Mi koje zelimo roditi kuci,zelimo takodjer svoje pravo,da legalno mozemo pozvati babicu i roditi kuci. Ima i onih koje ne zele kuci,ali zele prirodan porod...i njima treba njihovo pravo. Jer mi mozemo do zore da se prepiremo ciji je porod ljepsi,i ko je upravu,a ko ne.Ko rizikuje vise.(Na studiji u Nizozemskoj,gdje je porod kuci cak vecinski nego porod u bolnici je dokazano da nema nikakvih vecih rizika kod poroda kuci u odnosu na bolnici.Postotak je cak bolji i ide u korist poroda kuci.Kad nadjem tacan podatak,stavim da vidite.) Niti ovdje neko pokusava ubjediti nekog da se porodi kuci[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Ne.Samo na ovoj temi su istomisljenice koje zele prirodan porod,i kojima se ne svidja nacin poroda u bolnici. Kome smetamo,nek nas uredno zaobidje. Dakle
|
|
|
|