Esmica -> RE: Porod kod kuce (18.2.2012 11:08:30)
|
Alma,ne znam zasto mislis da postoji veci rizik? Samo zato sto nema doktora u blizini. Ako je trudnoca uredna,ako nema nikakvih komplikacija kod majke,i kod bebe (nista nije primjeceno na pregledima,dakle potpuno sve uredno),zasto bi bio rizik? U ovom slucaju moras poznavati fiziologiju poroda,i nacin na koji se ustavir odvija sam porod. Nije stvar mog osjecaja (a i jeste).Sta mislis ti da beba,samo zato sto pricati ne zna prodje super na induciranom porodu. Ja imam iskustvo i s jedne i s druge strane. Posmatrala sam moju djecu,vidim,znam.Mislis da je djetetu super sto je odvojeno odmah od majke,a 9 mjeseci je u njenoj toplini? Mislis da je ok da djete po porodu place onoliko prilikom kupanja? (Nema nikakve potrebe za kupanjem odmah po porodu,prvo jer je stres za dijete,drugo jer verniks jos uvijek stiti bebinu kozu...Moze se sacekati koji sat.Moja nije plakala kad smo je poslije kupali.) Mislis da je bebi lijepo kad bude izvucena na vakum,i kad dobije hematom na glavici? I na kraju krajeva,to nije zbog POTREBNE intervencije doktora,vec samo zbog brzine,da se sto prije rijese rodilje. Kad vec znamo da danas doktori rade nepotrebne intervencije,sami naprave komplikacije,pa ih sami,na grub nacin ispravljaju,sto je onda problem da zene zele drugaciji porod? Ne mora biti kuci,mi ovdje spominjemo bilo koje mjesto (posebna kuca za porode,kao sto postoji vani) gdje majka moze potpuno prirodno da se porodi,i da izabere tu vrstu poroda. Kao sto rece zena iz price koju sam navela...nekima je bitno samo kolika je duzina i apgar bebe.Takve cemo podatke najvise i naci na ovom forumu,samo brojke. Nekima nisu bitne brojke (nisam znala koliko mi je curica teska do njen 18 dan [sm=smiley36.gif]),bitno im je nesto mnogo vise od ovoga. I ja se nisam porodila samo zbog sebe u kuci.Naprotiv,za svoju djecu bi svasta istrpila. Ali prvenstveno sam mislila na bebu,i njen dolazak na svijet,koji je bio najljepsi [sm=smiley27.gif]
|
|
|
|