Hanady RR -> RE: Recapti,recepti (13.2.2012 23:25:14)
|
a evo bananice još...i rolovana i sa faširanim i pileći itd.. IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: palachinken Ima li neko provjereno ukusan recept za slani rolat, zeleni, crveni, zuti koja god boja :) Gledam po coolinarici, pa ne znam kom receptu da vjerujem [sm=smiley1.gif] Kora: 0,5 kg špinata 5 jaja 5 kašika bršna so Umutiti bjelanca i dodavati jedno po jedno žumanjce, stalno muteći. Zatim dodavati jednu po jednu kašiku brašn i malo soli. Dodati špinat i sve umutiti drvenom kašikom.Masu izliti u pleh i peći 15 min na 180-200 stepeni! Izvaditi na vlažnu salvetu i urolati! U0,5 kg mladog sira dodati malo soli i malo kima i umutiti,filovati rolat... a inače unutar istog može se doadati i enšeto drugo u fil nop. ko naša mama alma vajkremom koru i malo ostavim da stane, a onda stavljam fil, a fil može da bude po želji, meni se sviđa ovaj malo pavlake, malo majoneze,malo krastavčića isjeckanih, kukuruza i pileća prsa (salama), to promješaim i time filujem, bude dobar. super recpet i 100% uspješan a evo i ovi porbani svi...ovaj s akikirijekijem je od naše rokoko savršen SLANI ROLATI iz moje arhive ( svi probani i pravljeni više puta, pogodni za zabave za veliku i malu raju) e ovaj recept nam je nekada davno rokoko postavila...super je i nevjerovatno ukusan Rolat sa kikirikijem 7 jaja 10 kašika supenih brašna 500 ml mlijeka 100g susama 150g kikirikija 300g feta sira 3 kašike supenih pavlake so Mlilijeka staviti da prokuha i u njega sasuti brašno koje smo prije toga pomješali sa 6-7 kašika hladnog mlijeka.Kada se zgusne skinuti sa vatre i prohladiti.U to dodati umućena žumanca, so i čvrst snijeg od bjelanaca.Peći na masnom papiru pečen biskivit staviti na vlažnu kuhinjsku krpu i urolati kao rolat. Za fil umutiti feta sir,pavlaku,sjeckani kikiriki i susam. Rastvoriti rolat pa namazati smesom i zarolati. Rolat sa špinatom 6 jaja 6 kašika brašna 3 kašike vode 3 kašike mlijeka 1 prašak za pecivo i so po želji ( cca 1 kafena kašika jer špinat se lako presoli pa treba paziti) 500 gr špinata ( ja koristim dvježi koji obarim pa ga sitno isjeckam a može se koristiti ledo zalećeni samo ga odletiti i malo obartiti-ubaciti u ključaju vodu na 4-5 minuta) Fil: 500 gr mladog sira 1 mala pavlaka 300 gr goveđeg pršuta ( ili ko jede šumka) a jako je ukusno i sa purećim prsima 300 gr kiselih krastavica 1 rendano kuhano jaje Napravite biskvit tako što ćete umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg sa kašičicom soli Dodajte žutanjke i dobro izmjepaje. Dodati molijeko i vodu. promješati. Dodati brašno i pračak za pecivo. kad se umuti dobro na laganoj brzini miksera dodati špinta. peći na masnom papiru. kad se stavlja na pečenje voditi računa da pleh bude fino popunjen smjesom...malo lupnuti plehom od radnu površinu da se nebi napravio koji mjehurić. peći na 180 stepeni oko 25 minuta, vrhom čačkalice porbati jeli pečeno...ako je suha jeste ako je vlažna nek s ejoš peče. vruć rolat umotati u oblik rolata papirom na kojem se peklo. napraviti fil...od svih gore sastojaka, ohlađen rolat namazati pa saviti opet čvrsti i staviti u alu ili plastičnu foliju i osatviti da prenoći preko noći u frižideru. Rolat sa faširanim mesom 500 gr faširanog mesa 1 glavica crvenog luka so, biber 1 jaje malo prezle 3-4 supene kašike 1 kašika ulja 2 kašike tople vode 6 kuhanih jaja zamješati faširano meso, izrendati luk crveni, dodati sve sastojke gore navede sem naravno kuhanih jaja. smjesu dobro izmješati i napraviti kuglu koja stoji nekih 1-2 u frižideru. Kuhana jaja oguliti. smjesu razvaljati u pravougaonik debljine 1cm na aluminiskoj foliji i na njega kroz sredinu staviti kuhana jaja jedno za drugim. saviti rolat u foliji, ubaciti pažljivo u pleh za pečenje...pleh pouljiti i pobrašniti na mestu gdje ćemo spustiti foliju. peći na temperaturi 180 stepeni oko 40-45 minuta... kad se ispeče izvaditi i čekati da se ohladi, pa skinuti pažljivo foliju i rezati. Rolatići sa paštetom i maslinama uzeti jedan hljeb tepsijaš...oguliti mu koru sa svih strana pa onda od hljeba izrezati pažljivo uzdužno pravougaonike ( znači sječemo ga dužinom i od jednog dobijemo 4-5 pravougaonika. uzeti pileću paštetu po izboru, argeta ili čak napraviti domaću od tunjevine i namazati svaki pravouhaonik. masline punjene paprikom unutra poredati krajem desne kraće strane pravougaonika cijelom dužinom. na komadu folije rolati mali rolatić i staviti da stoji preko noći u frižideru u jako zategnutoj foliji. Štrudla od piletine potkuhati tjesto 500 gr brašna 1 germa na vrg kašike praška za pecivo 1 jaje malo soli 1 kašika ulja i potkuhati toplim mlijekom tvrdoće kao za štrudlu neka stoji jedno 2-3 sata da nadođe iskuhati batake ( 4 komada) sa soli, biberom, vegeotm i mlao ulja ( ja to stavim u pretis lonac naravno.) iskuhane bateke skinuti sa kostiju na manje komadiće mesa. kad štrudla nadođe podjeliti tijesto na dva dijela. razvaljati na pobrašnjenoj površini pa namazati pavlakom i onda staviti piletinu iskomadanu i malo temeljac od iskuhavanja pokapati dužinom štrudle...saviti i peći. znači dvije štrudle ispadnu od ove mjere. peći na 250 stepeni oko 40 minuta...kad porumene izvaditi pokapati vodom sa ruke i zamotati u kuhinjekse salevete ili stoljnjake da odmekne. Rolovana teletina potrebno je 1,5 kg telećeg mesa bez kostiju ( od plećke ili meso od buta, od rebara na grudima itd.) meso naravno treba biti iz jednog komada. oprati a posoliti, pobieriti o premazati uljem dobro. saviti u rolat taj komad mesa i uvezati špagom čistom ( ja koristim običnu građevinsku špagu koju prije svek upotrebe operem u vrućoj vodi pazeći naravno da je ne pokidam) eh sad vezanje tom špagom najteži je dio a evo da opišem polako.... uzmete špagu pa je na polovini stavite na jedan kraj teletine čvrsto svezanui onda idete do kraja rolata unakrst porvlačeći preko rolata...kad dođete do drugog kraja opt čvsto svezati pa se nazad vraćati unakrst da vam špaga bude uvezana kao male baklave. Kad se vratite na početak sa njom cijelom dužinom je preko krajeva prevudite i svežite na sredini rolata jak čvot. stavite je u pomašćen pekač za meso... u zagrijanu pećnisu na 250 stepeni...u pekaš na poetlu stavite 2-3 filadžana vode... nakon poal sata otvorite pekaš pa pecite još sat vremena stalno je zaljevajući vodom iz pekača. samo kašikom poljevajte odozgo. ovako spremljena teletina jede se hladna. Može da stoji nekoliko dana i super je za hladno predjelo. prije nego je koristite nožem prerežite špahu ali vodite računa da je ohladila rolada i smao hladan može s rezati.
|
|
|
|