RE: Recepti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


lila25 -> RE: Recepti,recepti (16.2.2012 15:58:39)


IZVORNA PORUKA: ananas_ze

nedavno mi se komsinica pohvali da je girice pekla u rerni, ja jos nisam al imam namjeru aBd, a ako ti budes pekla tako, javi iskukstvo [sm=smiley2.gif]


Juce su bile girice,pekla ih u tepsiji uvaljala ih malo u kukuruzno,sasvim malo nauljila maslinovim ispale exta.Preporucujem.[sm=smiley36.gif]




leona81 -> RE: Recepti,recepti (16.2.2012 16:11:52)

za maslinovo ulje znam otkad sam dobila tablice prehrane - dakle ne izmisljam toplu vodu, od covjeka koji je svjetski priznat i po cijim pravilima zivim zadnje 4 godine, nikakve informacije ne dajem napamet niti zelim nekoga dovesti u zabludu, samo zelim podijeliti s vama moja saznanja ako nekoga interesuje i ako nekome mogu pomoci da se zdravije hrani...svjesna sam da vecini ljudi zvucim kao neki ludjak ali me to previse ne dotice

a evo i malo procitajte ovo http://vita.jutarnji.hr/ayurvedska-ljekarna--koja-ulja-koristiti--a-koja-izbjegavati/1003998/

I naravno, maslinovo ulje, ulje našeg podneblja, obavezno hladno prešano. Međutim, maslinovo ulje nije dobro zagrijavati, podnosi samo lagano zagrijavanje – a to je ponekad teško odrediti i pronaći granicu. Prilikom zagrijavanja na većim temperaturama postaje toksično! Najbolje je za salate ili ga dodavati na već gotovo jelo.





umahmed -> RE: Recepti,recepti (16.2.2012 16:23:42)

drege zenice trebam help,neko mi rece da ima recept za domaci monte,znate li ga?????
dajte,brzoooooo[sm=smiley1.gif]




Ilhana RR -> RE: Recepti,recepti (16.2.2012 16:25:51)

Umahmed, jel mislis na kolac ili bas monte???




umahmed -> RE: Recepti,recepti (16.2.2012 16:31:41)

ne kolac,znam kolac ono sa keksom dole,interesuje me bas monte,da bude ono kao punog ali slicnog ako ne istog okusa,hvala[sm=smiley1.gif]




Malenaoduvijek -> RE: Recepti,recepti (16.2.2012 16:31:58)


IZVORNA PORUKA: klemzi

ili termicki obradjujemo maslinovo ulje - eto temelja za razne bolesti...

Zar se maslinovo ulje ne smije termički obrađivati...ili nisam dobro skontala [sm=zmeden.gif]


ne smije,dobro vam leona kaze,postaje toksicno meni rekose ono sms se samo smije zagrijavati




umahmed -> RE: Recepti,recepti (22.2.2012 10:45:39)

SLATKI DANSKI-VIKINSKI HLJEB

Dok sam bila u Danskoj prije par godina mm amidjinca je pravila ovaj hljeb,nama se jako svidjeo i ja se sjetim neki dan i nazovem ju pa mi rece ovako da se pravi. ja napravila bas je dobar uz solju caja ili b.kafe bas ide za dorucak ili veceru poslije vecere


recept:
1kg brasna
saka(oraha,badema,rozdjica,brusnice,mix suhog voca.......) sta imate i volite
ja sam stavljala anis,malo curukota,malo susana
Na komadice isjeckanu frisku narancu zajedno sa sokom,i limun na komadice.
Ja sam stavila i pekmez od sipa,moze i od jabuka ili neki drugi dvije supene kasike.
Sve to stavite u posudu,pola kesice germe,pola p.p., solja ulja,dvije kasike mardarina.
U soli rastvorite secer sa mlakim mlijekom,pa zakuhate tvrdo hljeb. Razdvoite ga na tri kolaca,napravite oblik i stavite u dugu dublju tepsiju( od strudle).
Tako da nadodje nekih 40min i u vrelu rernu. peci na 200 stepeni dok ne dobije korica boju,staviti foliju i smanjiti na 120 jos nekih 40min da sredina bude pecena.
Hljeb mora biti tezak,bez puno rupica. Kada se fino ohmali isjeci ostrim nozem,sto duse stoji sve je ukusnija.

SLATKI DANSKI-VIKINSKI HLJEB

Dok sam bila u Danskoj prije par godina mm amidjinca je pravila ovaj hljeb,nama se jako svidjeo i ja se sjetim neki dan i nazovem ju pa mi rece ovako da se pravi. ja napravila bas je dobar uz solju caja ili b.kafe bas ide za dorucak ili veceru poslije vecere


recept:
1kg brasna
saka(oraha,badema,rozdjica,brusnice,mix suhog voca.......) sta imate i volite
ja sam stavljala anis,malo curukota,malo susana
Na komadice isjeckanu frisku narancu zajedno sa sokom,i limun na komadice.
Ja sam stavila i pekmez od sipa,moze i od jabuka ili neki drugi dvije supene kasike.
Sve to stavite u posudu,pola kesice germe,pola p.p., solja ulja,dvije kasike mardarina.
U soli rastvorite secer sa mlakim mlijekom,pa zakuhate tvrdo hljeb. Razdvoite ga na tri kolaca,napravite oblik i stavite u dugu dublju tepsiju( od strudle).
Tako da nadodje nekih 40min i u vrelu rernu. peci na 200 stepeni dok ne dobije korica boju,staviti foliju i smanjiti na 120 jos nekih 40min da sredina bude pecena.
Hljeb mora biti tezak,bez puno rupica. Kada se fino ohmali isjeci ostrim nozem,sto duse stoji sve je ukusnija.
[img]http://www4.slikomat.com/11/0222/1um-002.jpg[/img]




mala_sa -> RE: Recepti,recepti (1.3.2012 13:49:56)

Gvendolina, evo ga: jednostavni kolac

Potrebno je:
2 pudinga od cokolade
1/2l mlijeka
50gr kokosovog brasna
petit keksa pola kutije
par cokoladnih bananica
slag krema (super ide od vanilije)

Priprema:
skuhati puding u molijeku, i dok je jos topao podijeliti ga na 2 dijela. U jedan dio staviti kokosovo brasno, a u drugi staviti isjeckane cokoladne bananice.
Uzeti cetvrtastu zdjelu (ja pravim u staklenoj vatrostalnoj tepsiji, i to maloj) i po dnu staviti ovu smjesu pudinga sa kokosom (lijepo izravnati), zatim po tome poredati petit keks i preliti ga nes kafom ili kapucinom. Po keksu preliti puding sa cokoladnim bananicama (takodjer lijepo izravnati); i po vrhu premazati slag kremu.

Jako je lagan, i ko god ga je probao rekao je da je super; nadam se da ce se i vama svidjeti.

Po ovoj kolicini dobije se otprilike 8 finih komada.




marinčii -> RE: Recepti,recepti (1.3.2012 14:08:20)



Evo ovako ja pravim tiramisu i bude baš odličan
Priprema:

Jagode operemo, očistimo i narežemo na polovice (jagode iz dubokog zamrzavanja ostavimo da se otope kratko vrijeme). Pola jagoda pasiramo štapnim mikserom ili protisnemo kroz pasirku, a ostatak narežemo na četvrtine. U čistu zdjelu dodamo žumanjke, jaje i šećer u prahu, te ručnim mikserom miješamo dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Smjesi, uz stalno miješanje kuhačom, dodajemo pire od jagoda i sir mascarpone. Od slatkog vrhnja i kremfixa ručnim mikserom istučemo šlag, te i njega rahlo umiješamo u smjesu. Kavu i rum pomiješamo, pa u njih umačemo piškote i naizmjence u kalup slažemo red namočenih piškota, red narezanih jagoda, sloj kreme i tako dva puta, pa ravnomjerno zagladimo kolač. Tiramisu s jagodama stavimo u hladnjak preko noći i prije posluživanja posipamo kakaom u prahu.




• 400 g jagoda
• 200 g šećera u prahu
• 4 jaja
• 500 g sira mascarpone
• 200 ml slatkog vrhnja
• 1 učvrščivać za slatko vrhnje (kremfix)
• 250 g piškota
• 200 ml crne kave




mala_sa -> RE: Recepti,recepti (1.3.2012 14:25:35)

Hvala Marinci sutra cemo da ga probamo [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




mala75 -> RE: Recepti,recepti (1.3.2012 14:37:21)

Ovako ja pravim MONTE:

potrebno: 1 l mlijeka, 12 kaš.gustina, 8 kaš.šećera, 200 gr margarina, 1/2l vrhnja za šlag (megle), 300 gr čokolade.

Bijela krema: 2dl mlijeka izmješati sa gustinom i šećerom i skuhati kao puding na preostalom mlijeku. kad se ohladi umiksati margarin.

Crna krema: vrhnje i čokoladu polako topiti na laganoj vatri (ne smije prokuhati).

Tepsiju (manji četvrtastu) obložiti petit keksom , poprskati malo mlijekom, staviti bijeli fil pa preko istresti crni (on bude ono skroz rijedak), staviti u zamrzivač jedno 2-3 sata a onda prebaciti u frižider, a onda se i počastiti jednim dobrim komadom.




gvendolina -> RE: Recepti,recepti (1.3.2012 17:58:22)

hvala mala_sa....jao koliko je na ovoj strani nikova "mala" [sm=smiley36.gif]
a zasto stavi u naslov "lagani za gvendolinu" ispade ja samo ove "lagane"[sm=jezicek.gif]

pravim ga prvom prilikom,danas sam nesto jos laganije pravila- kuglice[sm=bravo.gif]jesu se svi obradovali,nadam se da ce ostati nesto i za goste[sm=smiley36.gif]




Ilhana RR -> RE: Recepti,recepti (1.3.2012 19:19:51)

Treba mi isprobani recept za princeskrofnice =)

Imam goste u subotu pa kontam da napravim ih...




mala_sa -> RE: Recepti,recepti (1.3.2012 20:01:58)

IZVORNA PORUKA: gvendolina

hvala mala_sa....jao koliko je na ovoj strani nikova "mala" [sm=smiley36.gif]
a zasto stavi u naslov "lagani za gvendolinu" ispade ja samo ove "lagane"[sm=jezicek.gif]

pravim ga prvom prilikom,danas sam nesto jos laganije pravila- kuglice[sm=bravo.gif]jesu se svi obradovali,nadam se da ce ostati nesto i za goste[sm=smiley36.gif]


Hahaha joj i ja sam primijetila ovo za nick [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

Ma sta te briga, ja najvise volim ove lagane [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif], al nisam namjerno Bmi, slucajno se potrefio ovakav naslov [sm=smiley1.gif]




bellla -> RE: Recepti,recepti (2.3.2012 11:25:54)

Ilhana--ja sam puno puta radila po ovom receptu,nema sanse da ne uspiju,ja samo uduplam sastojke

http://www.facebook.com/media/set_/?set_=a.10150326607470933.348433.367697535932&type=3

ovaj prvi nacin ,i da,jaja ne duplam,i ja ih prelijem sa cokoladom,a ne secerom u prahu.




Dzenana_G -> RE: Recepti,recepti (3.3.2012 11:07:21)

Zna li neko neki dobar recept za gerslo?
Kupila sam juce i sad nemam pojma sta da radim s njim. Imam puretine sa kostima pa sam kontala nesto iskombinovati...




hampsi -> RE: Recepti,recepti (3.3.2012 11:18:40)

Ja gerslo cesto pravim, nije neki poseban recept. Navece ga potopim u vodu sa malo sode. Ujutro prokuham i ostavim nekih 10-tak minuta da odstoji (nekako nadodje kad stoji) i onda ga operem vise puta. Pravim ga kao i grah, znaci proprzim luk, dodam meso, gerslo, mrkvu, bijeli luk, zacine i na laganoj vatri kuham skoro 1 30-2 sata. Stavim u pretis ali bez poklopca jer zna kipiti ako se na jacoj temperaturi kuha




mala_sa -> RE: Recepti,recepti (3.3.2012 22:08:42)

Zene, molim vas ako neka ima provjeren recept za krofne da mi ga napise. Mm i ja uzasno volimo krofne, ali ja nemam nijedan recept, dosad smo ih uvijek kupovali.




draguljče -> RE: Recepti,recepti (3.3.2012 22:14:26)

mala sa, izvoli: [sm=smiley1.gif] odlične su

Potrebno:
20 gr svježeg kvasca ili 1,5 vrećica suhog
2 kašike brašna
pola kašike šećera
2 dcl toplog mlijeka

ostaviti 20 min. da se digne

Zatim dodati;

2 jaja
4 kašike šećera
4 kašike ulja
2 dcl mlijeka
800-900 gr brašna

Još je potrebno;

ulje za prženje(oko 800ml)
200gr šećera u prahu
2 vrećice vanilinog šećera

Razvaljati tijesto na 1cm i isjeći krofne kalupom ili čašom,
ostaviti 45 min da nadođu i pržiti u dubokom ulju.

Uvaljati ih vruće u šećer u prahu pomiješan sa vanilinim šećerom.




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (3.3.2012 23:29:58)

muaaaaaaaaaaaaa gdhe recept muffina sa sirom[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (3.3.2012 23:37:40)

neki[sm=smiley1.gif]
IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Integralne zemičke

potrebno:
200 gr bjelog brašna
150 gr integralnog raževog brašna
150 gr integralnig ječmenog
1 kesica praška za pecivo
1 kesica digo kvasca 10 gr znači
sjeme lana, susama i suncokreta ( po 1 kašika supena od svakog)
sol ( 2 čajne kašike otpilike...al ja stavim jednu nama dosta)
malo šećera na vrh kašike

od ove gore smejse zamjesiti tjesto i staviti da nadođe, kada nadođe napravoto 10-12 loptica na pouljenoj podlozi kao jufkice i onda ih uvaljati u mješavinu sjemena...samo gornji dio staviti na sjemena da se ''uhvate'' na ulje. ( ja unutar tijesta stavim pola do smjese sjemena iz recepta, a drugu polovinu za okolo ostavim)
zemičke poredati na papir za pačenje malo pouljen i ostaviti da odstoje oko 30 min i onda ih pećou zagrijanoj pećici oko 30 min na 200 stepeni.
kad porumene pobaditi i sa ruke vodom poprksati pa pokriti slavetom da dmeknu.







mala_sa -> RE: Recepti,recepti (3.3.2012 23:39:56)


IZVORNA PORUKA: draguljče

mala sa, izvoli: [sm=smiley1.gif] odlične su

Potrebno:
20 gr svježeg kvasca ili 1,5 vrećica suhog
2 kašike brašna
pola kašike šećera
2 dcl toplog mlijeka

ostaviti 20 min. da se digne

Zatim dodati;

2 jaja
4 kašike šećera
4 kašike ulja
2 dcl mlijeka
800-900 gr brašna

Još je potrebno;

ulje za prženje(oko 800ml)
200gr šećera u prahu
2 vrećice vanilinog šećera

Razvaljati tijesto na 1cm i isjeći krofne kalupom ili čašom,
ostaviti 45 min da nadođu i pržiti u dubokom ulju.

Uvaljati ih vruće u šećer u prahu pomiješan sa vanilinim šećerom.


Hvala ti punooo [sm=smiley31.gif]. U ponedjeljak cu da kupim dzem od maline, i idemo u akciju zvanu krofne [sm=smiley36.gif]




neki x -> RE: Recepti,recepti (3.3.2012 23:46:42)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

neki[sm=smiley1.gif]
IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Integralne zemičke

potrebno:
200 gr bjelog brašna
150 gr integralnog raževog brašna
150 gr integralnig ječmenog
1 kesica praška za pecivo
1 kesica digo kvasca 10 gr znači
sjeme lana, susama i suncokreta ( po 1 kašika supena od svakog)
sol ( 2 čajne kašike otpilike...al ja stavim jednu nama dosta)
malo šećera na vrh kašike

od ove gore smejse zamjesiti tjesto i staviti da nadođe, kada nadođe napravoto 10-12 loptica na pouljenoj podlozi kao jufkice i onda ih uvaljati u mješavinu sjemena...samo gornji dio staviti na sjemena da se ''uhvate'' na ulje. ( ja unutar tijesta stavim pola do smjese sjemena iz recepta, a drugu polovinu za okolo ostavim)
zemičke poredati na papir za pačenje malo pouljen i ostaviti da odstoje oko 30 min i onda ih pećou zagrijanoj pećici oko 30 min na 200 stepeni.
kad porumene pobaditi i sa ruke vodom poprksati pa pokriti slavetom da dmeknu.





Hvalaaaaaaa[sm=smiley31.gif]




animagical -> RE: Recepti,recepti (4.3.2012 0:02:38)


IZVORNA PORUKA: hampsi

Ja gerslo cesto pravim, nije neki poseban recept. Navece ga potopim u vodu sa malo sode. Ujutro prokuham i ostavim nekih 10-tak minuta da odstoji (nekako nadodje kad stoji) i onda ga operem vise puta. Pravim ga kao i grah, znaci proprzim luk, dodam meso, gerslo, mrkvu, bijeli luk, zacine i na laganoj vatri kuham skoro 1 30-2 sata. Stavim u pretis ali bez poklopca jer zna kipiti ako se na jacoj temperaturi kuha

ja kuham u obicnoj serpi i uvijek s piletinom...i to na laganoj vatri po nekoliko sati...




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (4.3.2012 0:10:03)


IZVORNA PORUKA: animagical


IZVORNA PORUKA: hampsi

Ja gerslo cesto pravim, nije neki poseban recept. Navece ga potopim u vodu sa malo sode. Ujutro prokuham i ostavim nekih 10-tak minuta da odstoji (nekako nadodje kad stoji) i onda ga operem vise puta. Pravim ga kao i grah, znaci proprzim luk, dodam meso, gerslo, mrkvu, bijeli luk, zacine i na laganoj vatri kuham skoro 1 30-2 sata. Stavim u pretis ali bez poklopca jer zna kipiti ako se na jacoj temperaturi kuha

ja kuham u obicnoj serpi i uvijek s piletinom...i to na laganoj vatri po nekoliko sati...


kono ti keške praviš[sm=smiley36.gif]
ja ga najviše tako vlolim..
a imala sma izlete u ovaj čirbasti geršlo sastav kao grah[sm=smiley1.gif]
i to mi cure vole[sm=smiley1.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  53 54 [55] 56 57   Sljedeća stranica >   >>