RE: Recepti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Anoniman -> RE: Recepti,recepti (3.10.2011 22:24:31)

znam za ustipke
krofne, ne

citavo jaje, oko 2dl mlijeka, kasika pavlake, moze i malo jogurta, malo soli, mrva sode bikarbone, dodas brasno da dobijes smjesu ravnu zvakacoj gumi na suncu ...ne mora nista stajati...odmah przis u vrelom ulju...

p.s vadis kasikom smjesu




hampsi -> RE: Recepti,recepti (4.10.2011 13:15:39)

Ja sinoc pravila punjene maslenice, sa fasiranim i povrcem, i odusevljena! Tijesto je tako mekano i ukusno, za 10, Lely je uz ramazan postavila taj recept. Hvala




gvendolina -> RE: Recepti,recepti (4.10.2011 14:31:47)

Domaci keksici
Prvi put ih pravila danas i ispali su fenomenalno i sto je najvaznije A su se jako svidjeli [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]Kao sto ja inace i radim po svom,iskombinovala sam neke recepte koje sam nasla na netu

potrebni sastojci:
-500 g brasna
-250 g putera
-150 g secera
-1 kasika cimeta
-3-4 kasike mljevenih oraha
-2 jaja
-1 praska za pec
-1 vanilin secer
-1-2 kasike meda

Pomijesati brasno,pzp,secer,cimet,vanilin i dodati omeksali puter. Rukama mijesiti dok se ne dobije prhko tijesto.Dodati jaja i orahe i umijesiti.Dodati malo vode(po potrebi 2-3 kasike) kako bi se dobilo glatko tijesto. Staviti u najlonsku kesu i ostaviti u frizider na 2-3 h,ja sam ostavila u zamrzivac pola sata.

Kada se tijesto ohladi razvaljati i vaditi oblike modlom.Peci na 160 stepeni oko 10-ak min.kada se ispeku vruce posuti secerom u prahu






Mamarica -> RE: Recepti,recepti (7.10.2011 11:20:49)

Ja bih molila (i unaprijed se izvinjavam na ponavljanju) ako neko moze da napise recept za ono carobno tijesto sto se moze zamrzavati, cini mi se da ga je pisala clanica Hanady.
Ja sam sebi bila iskopirala recept i isprintala, ali negdje izgubila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image], sad ne mogu ni na forumu nigdje da ga nadjem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

PUNO HVALA!




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (7.10.2011 11:30:25)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


evo ja ga stavila na temi tijesto za pizze i sendviče...
inače ga kosristim po receptu naše nejre-cmokvice[sm=smiley1.gif]

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Almić može i u čudo tjestu...ja pravim i teletinu i piletinu i puretinu...
vidi ovo je post naše nejre...davno sma to počela praviti jer može stajati tjesto u frižideru a pogodno i pravo ukusno za svašta...
IZVORNA PORUKA: Cmokvica


CUDO TIJESTO

Potrebni sastojci: 1 kg brasna (ja koristim zlatni puder)

                           2 jaja

                           1 šoljica mlijeka

                           1 šoljica mineralne vode

                           1 prasak za pecivo

                           2 digo kvasca

                           1 kašika maslinovog ulja

                           malo soli

                           jogurta po potrebi (meni obicno bude dovoljno pola 1 l)

Sve sastojke zakuhati i odstaviti da odstoji. Nakon što tijesto nadodje, podijeliti ga na tri jednaka dijela. Jedan obično iskoristim odmah, a druga dva odlozim u zamrzivac i vadim kad se ukaze potreba. Tijesto je pogodno za pravljenje: pizze, pogace ili za ustipke. Ja oklagijom razvijem kao jufku i okruglom čašom oblikujem uštipke. Prijatno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



ovo tijesto u zamrzivaču može stajati 6 mjeseci...
a u frižideru 7 dana savijeno u najonksu kesu...

is uper je ukusno...
ja ga znam napraviti i istaviti pa kad doletim s apola razvijem i u njega ubacim sastojek za picu pa ih svajem kao kanconu...
ili špinat i sir kao za sinricu
ili teletinu i gljive
faširano bologenje soso kao

itd...

peče s ebrzo a jako je ukusno i mekano u svakom obliku[sm=smiley1.gif]







hampsi -> RE: Recepti,recepti (7.10.2011 11:50:10)

Zna li iko kako napraviti sok od "domaceg" grozdja, ovog  avlijskog [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Voljela bih napraviti a nikad u zivotu nisam pravila nista slicno




Mila_80 -> RE: Recepti,recepti (7.10.2011 12:25:31)

IZVORNA PORUKA: ElmaB


[image]http://img508.imageshack.us/img508/4503/img1213hh.jpg[/image]

Kore:


3 jajeta
12 kašika šećera
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 supene kašike kakaa
2 supene kašike ulja
1 vanilin šećer

Sve sastojke pjenasto umutiti. U kalup staviti papir za pečenje, malo pomastiti i iztliti smjesu. Pćei 20 minuta na tempšeraturi od 180 stepeni. Kada je pečeno, potpuno ohlađeno tijesto izvaditi iz rerne i prerezati na dva dijela. Ponoviti postupak, tj. ispeći još jedanput tijesto i presjeći na dva dijela, tako da se ukupno dobiju 4 kore. Ukoliko želite u jedno tijesto ne morate staviti kakao, tako da bude crno bijela torta.

Fil:

3 pudinga sa 8 kašika šećera skuhati u 1,3 l mlijeka i kada je puding kuhan, odmah u vreo dodati 100 grama čokolade za kuhanje. Sve dobro promiješati i staviti u frižider da se potpuno ohladi. U hladan puding dodati 150 istopljenog putera. Vratiti fil u frižider. U međuvremenu napraviti šlag od 6 bjelanaca, ali skroz čvrst i u miješati u fil. Ponovno vratiti u frižider. U drugoj šerpici zagrijati 250 ml vrhnja za kuhanje, te u njega dodati 6 žumanaca umućenioh sa 6 kašika šećera. Sve sjediniti i kada provri, dodati 100 grama čokolade za kuhanje, pa skinuti sa šporeta. Ostaviti da se ohladi.
Prvu koru namazati filom od podinga pa preko nje kašikom u tankom sloju nanijeti smjesu od vrhnja, te postupak ponavljati do zadnje kore. Zadnju koru ne mazati filom, nego pred nanošenje fonant mase premazati bater kremom.




Elma, molim te, ja sam totalni laik za kolače ali se sutra spremam napraviti tortu po prvi put u životu i odlučila sam se za ovu tvoju ali meni na ovoj slici izgleda kao da su dvije kore a u recepru su četiri ili mi se samo čini...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Mamarica -> RE: Recepti,recepti (7.10.2011 14:10:49)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: Hanady RR


evo ja ga stavila na temi tijesto za pizze i sendviče...
inače ga kosristim po receptu naše nejre-cmokvice[sm=smiley1.gif]

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Almić može i u čudo tjestu...ja pravim i teletinu i piletinu i puretinu...
vidi ovo je post naše nejre...davno sma to počela praviti jer može stajati tjesto u frižideru a pogodno i pravo ukusno za svašta...
IZVORNA PORUKA: Cmokvica


CUDO TIJESTO

Potrebni sastojci: 1 kg brasna (ja koristim zlatni puder)

                          2 jaja

                          1 šoljica mlijeka

                          1 šoljica mineralne vode

                          1 prasak za pecivo

                          2 digo kvasca

                          1 kašika maslinovog ulja

                          malo soli

                          jogurta po potrebi (meni obicno bude dovoljno pola 1 l)

Sve sastojke zakuhati i odstaviti da odstoji. Nakon što tijesto nadodje, podijeliti ga na tri jednaka dijela. Jedan obično iskoristim odmah, a druga dva odlozim u zamrzivac i vadim kad se ukaze potreba. Tijesto je pogodno za pravljenje: pizze, pogace ili za ustipke. Ja oklagijom razvijem kao jufku i okruglom čašom oblikujem uštipke. Prijatno[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



ovo tijesto u zamrzivaču može stajati 6 mjeseci...
a u frižideru 7 dana savijeno u najonksu kesu...

is uper je ukusno...
ja ga znam napraviti i istaviti pa kad doletim s apola razvijem i u njega ubacim sastojek za picu pa ih svajem kao kanconu...
ili špinat i sir kao za sinricu
ili teletinu i gljive
faširano bologenje soso kao

itd...

peče s ebrzo a jako je ukusno i mekano u svakom obliku[sm=smiley1.gif]






Hvala najljepsa! Otkud meni carobno, a ono cudo tijesto [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], u svakom slucaju cini mi se oba imena su adekvatna!




Medić* -> RE: Recepti,recepti (7.10.2011 15:07:47)

Ja sam neki dan pravila kroasane od ovog ludog ili cudnog tijesta, 7 dana stajalo u frizideru. Napravila ga pred rodjendan malenom, koristila ga za sve i svasta, extra je. Vidim da moze i duze vrijeme u zamrzivacu. Super.




Honey3 -> RE: Recepti,recepti (8.10.2011 0:09:00)

IZVORNA PORUKA: hampsi

Zna li iko kako napraviti sok od "domaceg" grozdja, ovog  avlijskog [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Voljela bih napraviti a nikad u zivotu nisam pravila nista slicno

evo ti sa teme zimnica[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

eh ovako "sok od grozdja"
prebrati grozdje(otkidati bobice),oprati i u lonac potopiti vodom,da voda bude iznad grozdja mozda nekih 5cm.Staviti da prokuha i kad prokuha neka kuha 10-15 min.zatim procijediti.U sok staviti secer na 3,5l ide 1 kg.secera i to samo da prokuha i sipati vreo sok u vrele flase taj sok je kao sirup, ide mozda pola case soka pola vode,kako ko voli sok je pravo ukusan i bas mirise na grozdje





ElmaB -> RE: Recepti,recepti (8.10.2011 7:58:49)

IZVORNA PORUKA: Mila_80

IZVORNA PORUKA: ElmaB


[image]http://img508.imageshack.us/img508/4503/img1213hh.jpg[/image]

Kore:


3 jajeta
12 kašika šećera
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 supene kašike kakaa
2 supene kašike ulja
1 vanilin šećer

Sve sastojke pjenasto umutiti. U kalup staviti papir za pečenje, malo pomastiti i iztliti smjesu. Pćei 20 minuta na tempšeraturi od 180 stepeni. Kada je pečeno, potpuno ohlađeno tijesto izvaditi iz rerne i prerezati na dva dijela. Ponoviti postupak, tj. ispeći još jedanput tijesto i presjeći na dva dijela, tako da se ukupno dobiju 4 kore. Ukoliko želite u jedno tijesto ne morate staviti kakao, tako da bude crno bijela torta.

Fil:

3 pudinga sa 8 kašika šećera skuhati u 1,3 l mlijeka i kada je puding kuhan, odmah u vreo dodati 100 grama čokolade za kuhanje. Sve dobro promiješati i staviti u frižider da se potpuno ohladi. U hladan puding dodati 150 istopljenog putera. Vratiti fil u frižider. U međuvremenu napraviti šlag od 6 bjelanaca, ali skroz čvrst i u miješati u fil. Ponovno vratiti u frižider. U drugoj šerpici zagrijati 250 ml vrhnja za kuhanje, te u njega dodati 6 žumanaca umućenioh sa 6 kašika šećera. Sve sjediniti i kada provri, dodati 100 grama čokolade za kuhanje, pa skinuti sa šporeta. Ostaviti da se ohladi.
Prvu koru namazati filom od podinga pa preko nje kašikom u tankom sloju nanijeti smjesu od vrhnja, te postupak ponavljati do zadnje kore. Zadnju koru ne mazati filom, nego pred nanošenje fonant mase premazati bater kremom.




Elma, molim te, ja sam totalni laik za kolače ali se sutra spremam napraviti tortu po prvi put u životu i odlučila sam se za ovu tvoju ali meni na ovoj slici izgleda kao da su dvije kore a u recepru su četiri ili mi se samo čini...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Ovdje su tri jer mi je torta bila po prilično visoka, ali uvijek stavljam 4. Ako šta treba tu sam. Ove kore su jako mekane i nekada se čini da i nema fila, jer su one vazdušaste.




hampsi -> RE: Recepti,recepti (8.10.2011 11:08:35)

zaha hvala ti od srca! Spremam se da idem kasnije kod mame da to pravim pa citavo vrijeme kontam kako cu. Nasla sam neke recepte ali mi bas treba neki isprobani. Hvala ti, nadam se da ce mi uspjeti




Honey3 -> RE: Recepti,recepti (8.10.2011 11:12:13)

IZVORNA PORUKA: hampsi

zaha hvala ti od srca! Spremam se da idem kasnije kod mame da to pravim pa citavo vrijeme kontam kako cu. Nasla sam neke recepte ali mi bas treba neki isprobani. Hvala ti, nadam se da ce mi uspjeti
nema na cemu,nije ga tesko napraviti a isproban[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lejla Ka -> RE: Recepti,recepti (9.10.2011 23:48:34)

Treba mi pomoć da složim meni za jedan svečani doručak. Doručak će biti za 6 odraslih osoba.

Mislila sam napraviti malo paštete od dimljenog lososa po Vjekinom receptu, uz to bi išle tostirane kriškice francuskog hljeba.

Voljela bih napraviti neko hladno meso za narezati, ali mi se ne da komplikovati sa biftekom. Suho meso mi se još ne da kupovati, mesne prerađevine ne konzumiramo.

Bit će ono standardno, par raznih sireva, mileram, paradajz, masline. Vjerovatno ću napraviti domaći hljeb u pekaču da bude vruć.

Hm, možda bih mogla napraviti poširana jaja u topi?
Hajd dajte još neku ideju, pa da skontam šta ću. Nemojte samo komplikovano, jer nemam vremena da pripremam u jutro, a i dan prije mi je prezauzet.




Visnja RR -> RE: Recepti,recepti (9.10.2011 23:59:51)

jako ukusno moze biti da napravis palentu uvece i stavis je u pleh iz rerne da se ohladi...ujutro je rezes na kocke i lagano preprzis na rostilsjkoj tavi da dobije one prugice... dodad sve to to sto si navela ...
a mozes i ovo ali umjesto blitve naribas nekog sira po zelji...
http://www.minjina-kuhinjica.com/predjelo/predjela-topla/palenta-stanglice/




Galicia -> RE: Recepti,recepti (10.10.2011 0:12:50)

Lejla, ja sam u subotu ujutru pravila fin dorucak. Svima se dopao i rekla sam od sad cu ovo praviti svaki vikend.
Elem, treba ti onaj pleh za muffine. Ja imam onaj sa 12 rupica.
Potrebno: 7 jaja, 1dc mlijeka, so, biber, malo persuna, salama, sir trapist, moze i mladi luk ako imas.
Izmutis jaja i dodas mlijeko i ostale zacine. Kalup od muffina namastis, margarinom, uljem, sprejem, sta god imas. Ja sam koristila PAM spray i lakse mi je tako.
Isjeckas sir i salamu, a mozes koristiti sta god imas u kuci, paradajz, tikvice, sir, salama...Masti nikad kraja.
U kalupe stavis isjeckanu sir i salamu, a preko zalijes smjesom od jaja do odprilike 3/4 rupe. Zagrijes rernu na 220 i peces oko pola sata ili koliko treba. Moji gosti su bukvalno davili ovim. Fino izgleda, a i ukusno je.




ena23 -> RE: Recepti,recepti (10.10.2011 0:22:23)

hm ,  imam  recept      za najjednostavnije  mougce turske pogacice:

1 casa jogurta
pola  solje ulja
1 pr z pecivo
brasna   po             potrebi

zn aci  zamute seova  prva  3    sastojka pa/se/dodaje/brasno/po/potrebi/dok/smjesa/ne/dobije/gustocu/otprilike/kao/resica/uha.razvalja/se/tjesto/debljine/prsta/i/casom/iskruzis/pogacice.premazes/ih/zumancetom,pospes/susamom/ili/corekotom/i/peces/na/200/dok/ne/porumene.dok/su/vrele/mozda/ce/ti/liciti/da/su/alo/mecave/ali/cim/ohlade/malkice/budu/pravo/njam.recept/je/turski/pa/mozda/ipak/da/probas/prije/ispeci/turu/da/probas/kako/ti/se/svidjaju....




ena23 -> RE: Recepti,recepti (10.10.2011 0:25:45)

tastatura       mi u             haosu, izvinjava se na nacinu pisanja.

[img]http://resim.nefisyemektarifleri.net/2007/08/pogacapeynirli.gif[/img]

ovo je znaci slika    tih pogacica, ovdje su punjene  sirom i persunom




ena23 -> RE: Recepti,recepti (10.10.2011 1:02:23)

a zaboravih                         napisati u     receptu: sol :)




megi -> RE: Recepti,recepti (10.10.2011 10:25:47)

ena ajde kad imadnes vremena samo mi objasni kako napunis ove pogacice
postupak kao da nesto fali
vidim da ti je tastatura u haosu, al kad razvaljas debljine prsta sta dalje

hvala




ena23 -> RE: Recepti,recepti (10.10.2011 12:27:01)

e              megi ja  sam samo  dala recept       za               tjesto, ne za            punjenje,            nije ni           objasnjeno na stranici na kojoj         sam          pronala recept.  ja     ih      punim tako       sto razvaljam             dva  tjesta, na  jedan naredam    kamarice    od aalame,sira,ajvara,ma sta god imam, prekrijem drugim tjestom            i  opet  casom kruzim pogacice. ne  znam      koliko dobro   sam            objasnila.




Medić* -> RE: Recepti,recepti (10.10.2011 15:37:34)

Lejla ovako nesto cesto pravim, super je. Spanska pita  
Sastojci:
4 jaja
2 čaše od 2 dl jogurta
1 čaša ulja
2 čaše pšeničnog brašna Tip 500
1 prašak za pecivo
šunka, salama, pečenica (po želji) ( Mi ne volimo salamu pa stavimo sudzuku ili suho meso na kockice )
1 veći kiseli krastavac iz turšije
1 veća kisela paprika iz turšije
malo sira
malo soli

Priprema:
 unku, krastavac i papriku isjeći na komadiće. Sir po želji isjeći, izrednati ili izmrviti rukama. Cijela jaja umutiti što penastije, dodati jogurt, ulje i brašno pomiješano sa praškom za pecivo, pa onda i šunku, krastavac, papriku i sir. Po potrebi posoliti. Sve dobro promješati i sipati u pleh ili tepsiju prethodno nauljenu i pobrašnjenu. Po originalnom receptu, pita se peče oko 30 minuta na 200 stepeni. Ja je pecem oko 40 min na 180. Služi se uz jogurt ili kiselo mlijeko/pavlaku.Toplo ili hladno, po zelji.
 
p.s. moze se i peci u kalupima za muffine [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Honey3 -> RE: Recepti,recepti (10.10.2011 18:26:16)

evo vam jedan super recept za kolac sa jabukama i bez jaja:
potrebno:
1kg jabuka
1,5kg secera(mislim da je dovoljno 1kg)
1solja mlj.oraha
500g griza
1 prasak
1 kasikica sode bikarbone
priprema:
jabuke izrendati i pomijesati sa pola kg.secera,praskom i sodom i ostaviti da stoji 1h
kad odstoji u to umijesiti griz i solju mlj.oraha moze i malo sjeckanih i peci normalno,ja sam malo na 250stepeni pa na 200¨,gledala sam nozem je li pecen
skuhati agdu od 1kg secera i 1l vode(mislim da je dovoljno pola kg secera i pola l vode)zaliti peceni kolac,ja sam mlak zalila mlakom agdom,preko kolaca moze slag ili cokolada po zelji,mogu vam reci da je kolac super socan i ukusan[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




niki83 -> RE: Recepti,recepti (10.10.2011 21:43:23)

Zaha, ovaj kolac pravi moja mama[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Medić* -> RE: Recepti,recepti (10.10.2011 21:44:34)

zaho ovo je bas super kolac stim da ja jos ubacim kasiku kakao i umjesto agde prelijem preko vruceg kolaca puding od banane, ono upije i bude socno, a budem i sa agdom probala. Uglavnom volim ove kolace sa jabukama i grizom.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  34 35 [36] 37 38   Sljedeća stranica >   >>