RE: Recepti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (23.5.2011 0:03:02)


IZVORNA PORUKA: mama75

Ma kod nas se to cini mi se casom "rezalo", pa peklo i zaljevalo agdom. Ali jedina mi to asocijacija na tijesto + agda


jel to ono sa pekemtom od jabuka[sm=zmeden.gif]
ja sma to kod kolegice iz Tuzle jela...i njena nana je kad izlije u pleh čašom udubljivala[sm=zmeden.gif]




bananica -> RE: Recepti,recepti (23.5.2011 0:04:21)

http://www.coolinarika.com/recept/razvarusa/




muaaa -> RE: Recepti,recepti (23.5.2011 0:04:42)

Potrebno je:

  • 40 dag brašna
  • 20 dag margarina
  • 2 jaja
  • 15 dag šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • ribana korica 1 limuna
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto. Podijeliti ga u dva dijela i svaki razviti na debljinu od oko 1/2 cm (30 x 20 cm) i filovat filom koji napraviti od:

  • 25 dag mljevenih oraha
  • 2 fildžana šećera
  • 2 fildžana vrućeg mlijeka
Svaku razvijenu koru premazati sa polovicom ovog fila, uviti u roladu i sjeći na ružice debljine oko 1,5 cm. (najjednostavnije mi je sjeći koncem za zube ili običnim koncem). Isječene ružice složiti na suh pleh, peći ih u pećnici zagrijanoj na 200°c oko 20 minuta ili dok ne dobiju finu boju.

Pečene ružice zaliti agdom (zaljevom) koju se pravi tako što se kuha
  • 3/4 kg šećera sa
  • 3/4 l vode i
  • 1 limunom isječenim na ploškice


[image]http://4.bp.blogspot.com/_grcL6TYgwos/S4kDyoJq3qI/AAAAAAAADE0/utvsL7bis2U/s400/Masne+ru%C5%BEice+%288%29.JPG[/image]
Ja mislim da je ovo to[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Hannica -> RE: Recepti,recepti (23.5.2011 11:34:52)

Sto vas zaposli.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Nije nista od ovog.Moram nekako doci do strine,ona ce se vjerovatno sjetiti recepta.Znam da je uvijek pravila te kolacice za vrijeme ramazana kad nas je na iftar zvala.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Hvala vam sto ste pokusale pomoci.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
Kad nadjem recept i budem pravila stavljam slike na foto-kuhanje.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Bambi09 -> RE: Recepti,recepti (29.5.2011 17:39:14)

Nisam bas sigurna da ovdje stavljate recepte za slana jela, jer nisam temu iscitavala, podijelila bih s vama svoj recept za predivan zdrav rucak koji sam danas pravila... a kako me nasa draga tajra zamolila da napisem recept, pisat cu ga ovdje...
dakle ovako, spinat s rizom....

u serpu skuhati rizu na nacin tako da opranu rizu prelijete sa vodom tek toliko da ogrizne u vodi (sto u prevodu znaci da voda prelije preko rize)... u medjuvremenu dok se riza kuha, oprati spinat i isjeckati na sitno... Kad riza bude kuhana, odnosno kad voda savri dodati isjeckani spinat i sve pomijesati... malo pouljiti da ne zagori i povegetiti (ja kad vegetim hranu nikako ne solim, pa mozete izabrati sta vise volite)... nakon 2-3 minute dodati mesa po zelji (obicno stavljam pileci file sitno isjeckan, ali danas nisam imala pri ruKi, a u prodavnici nestalo, pa sam ubacila isjeckane virsle)... kuhati jos nekih 10-ak minuta na laganoj vatri... posluziti i njamiiiiiiii...

p.s. mm ne voli zelenise, ali je danas rekao da je rucak bio za 10 i sve je pojeo u tanjiru sto sam mu servirala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




koka i po -> RE: Recepti,recepti (29.5.2011 18:10:35)

ja ovo isto pravim ali sa blitvom i ne dodajem meso nego kajmak i sir...pa probajte [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




IvanaTz -> RE: Recepti,recepti (29.5.2011 19:04:41)

Ima li neko dobar i provjeren (a jednostavan za napravit[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]) recept za dzem od jagoda?




klemzi -> RE: Recepti,recepti (29.5.2011 19:10:41)

IZVORNA PORUKA: IvanaTz

Ima li neko dobar i provjeren (a jednostavan za napravit[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] ) recept za dzem od jagoda?
Ja kupim onaj džemfix od dr Oetker, stavim duple mjere od onih koje pišu na njemu i jednu vrećicu džemfixa, i to je to. Držim u frižideru, jer ne pravim puno, a bude baš njami. I brzo gotov, što je najvažnije[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




milenium -> RE: Recepti,recepti (30.5.2011 2:18:21)


IZVORNA PORUKA: IvanaTz

Ima li neko dobar i provjeren (a jednostavan za napravit[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]) recept za dzem od jagoda?


evo neki koji sam copi paste :

Jednostavni džem od jagoda

Sastojci: 800g šećera, 1 kg jagoda, limun
Priprema: Jagode oprati, očistiti i staviti u posudu s debelim dnom. Iscijediti limun, sokom preliti jagode i zagrijavati uz neprestano miješanje. Kad smjesa proključa, postupno dodavati šećer i kuhati uz često miješanje oko jedan sat, dok ne postane gusto poput meda. Vruć džem staviti u tople staklenke sterilizirane u pećnici ili vrućoj vodi te ih zatvoriti poklopcem ili celofanom.

Sladoled od jagoda

Sastojci: 500g jagoda, naranča, 350g šećera, 100 ml slatkog vrhnja
Priprema: Propasirati jagode i dodati im narančin sok. Posebno skuhati šećer s pola litre vode, malo ohladiti, dodati jagode i slatko vrhnje pa sve dobro izmiješati. Staviti u dvije čaše i u zamrzivač da se stvrdne.
[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]




sheri -> RE: Recepti,recepti (15.6.2011 17:31:03)

MUFFINI SA TIKVICAMA I MLADIM SIROM
1 tikvica, 2 jaja, 200 g mladog sira, 4 kasike ulja(moze i malo vise), sol, biber, 1/2 praska za pecivo, 100 g kukurznog i 100g psenicnog brasna, malo mlijeka da poveze.
tikvicu narendati, dodati sir i jaja, zatim ulje brasno sa PZP, i zacine, i postepeno dodavati mlijeko. namastiti kalupe i sipati smjesu.
peci u zagrijanoj rerni na 200 stepeni, 15-20 minuta.




MaminaBeba -> RE: Recepti,recepti (17.6.2011 15:56:56)

Moja super pogača:

[img]http://www4.slikomat.com/11/0617/rh8-pogaca.jpg[/img]

200 ml. mlijeka,
200 ml. vode,
1 kvasac, malo soli,
3 kašike ulja,
1 jaje,
600 gr. brašna,
1 žutanjak za premazivanje,
malo susama ili kima.


Mlijeko i vodu zagrijati, pa dodatii kvasac i ostaviti da nakvasa.
Brašnu dodati so, izmućeno jaje i ulje.
Dodati nakvasali kvasac, pa zamjesiti tijesto.

Rastanjiti u nauljenu posudu za pečenje, pa ostaviti cca 40 minuta da izraste.
Rukom sredinu tijesta, rastanjiti pa nožem izbockati da ostanu šare okolo.
Namazati žutanjkom i posuti sjemenom, pa peći na 200° C dok pogača ne bude gotova.
Zamotati u krpu da malo odpusti.

Evo i sličica da vidite kako to kod mene izgleda. [sm=smiley1.gif]




Lalana -> RE: Recapti,recepti (18.6.2011 12:11:06)


IZVORNA PORUKA: muaaa

Pa netreba ti tepsija kupis kosarice i eto mufincica
a ko je bolestan?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


ja sam ovo uradila ali su mi muffini bili sve osim okrugli, nisu iscurili ali su se deformisali, o cemu se radi[sm=zmeden.gif]




maja78 RR -> RE: Recapti,recepti (18.6.2011 12:14:26)

IZVORNA PORUKA: Lalana


IZVORNA PORUKA: muaaa

Pa netreba ti tepsija kupis kosarice i eto mufincica
a ko je bolestan?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


ja sam ovo uradila ali su mi muffini bili sve osim okrugli, nisu iscurili ali su se deformisali, o cemu se radi[sm=zmeden.gif]

nije svejedno kakve su kosarice




Lalana -> RE: Recapti,recepti (18.6.2011 12:18:06)


IZVORNA PORUKA: maja78 RR

IZVORNA PORUKA: Lalana


IZVORNA PORUKA: muaaa

Pa netreba ti tepsija kupis kosarice i eto mufincica
a ko je bolestan?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


ja sam ovo uradila ali su mi muffini bili sve osim okrugli, nisu iscurili ali su se deformisali, o cemu se radi[sm=zmeden.gif]

nije svejedno kakve su kosarice


e onda je do toga 100 % ovih je jako puno doslo za sitne pare, probacu opet s drugim kosaricama




palachinken -> RE: Recapti,recepti (22.6.2011 14:46:41)

Ima li neko dobar recept za domaći sladoled?




lely -> RE: Recapti,recepti (26.6.2011 21:43:56)

Vec dugo tragam za pravim receptom za krofne i evo danas sam uspjela [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] .Zbog velike radosti ne mogu da ga ne podijelim sa nekim,a taj neko ste upravo vi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Krofne

Jednu vrecicu kvasca rastopiti u 300ml mlakog mlijeka i 8 kasika secera.Kada kvasac krene zamjesiti ga sa 500gr brasna,4 zumanca i 7 kasika ulja (ovo je po receptu a ja znam da ce vam trebati jos brasna,tako dodajite brasno dok ne dobijete smjesu koja se nece lijepiti za ruke i posudu a da ne bude bas tvrda).Pustiti tijesto da se udvostruci (ja da bi mi prije nadoslo stavim u otvorenu rernu ukljucenu na 40 stepeni).
Kada tijesto nadodje razvaljati ga na debljinu od 1 cm i malo vecom casom vadti krofnice.Da bi imale supljinu u sredini pritisnutu ih palcem tako da ostane udubljenje.Krofne pustitti da nadodju 10 min s jedne pa okrenuti  a onda i 10 min s druge strane ( neka prvo strana sa udubljenjem bude prema dole)
Ulja treba biti dovoljno tako da krofne ne dohvacaju dno posude (da bi mogle da se razviju) i ne previse zagrijano da ne bi krofne gorile.Krofne prziti tako da prvo strana koja je bila prema gore se okrece ka dnu serpe,prziti dok ne porumene s jedne i druge strane.
Krofne puniti po zelji i posuti staub secerom.

[img]http://www4.slikomat.com/11/0626/58j-260620.jpg[/img]





Selma.A.M -> RE: Recapti,recepti (1.7.2011 17:22:15)

I do sad sam pravila kiflice ali niakda po ovom receptu,za kojeg stvarno mogu reći da je jako jednostavan,i brz [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] ............Bojala sam se kako će uspjeti,ali nije da sam zadovoljna,prezadovoljna sam i što je najbolje od svega napravila sa ih za 30 minuta [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] možda bi i brže da nisam morala svako malo sjedati jer me je kičma boluckala zbog povelikog stomaka ( ipak sam na pragu devetog mjeseca)

(brze su koliko vi brzo možete zamijesiti, dok se pećnica grije one se dižu! ) 600g glatkog brašna T 500 [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image],    1 prašak za pecivo
1 kašikica soli  1 dcl ulja 
1 kiselo vrhnje (ja ga nisam imala jer ih nisam planirala praviti ali sam zato ubacila 3 kašike običnog kajmaka (pavlake )
1 suhi kvasac razmućen u
2 dl toplog mljeka
Zamijesite tijesto, razvaljajte krug, režite trokutiće, motajte kiflice. Dok se pećnica zagrije na 180C kiflice se “odmaraju”. Premazati jajetom i peći 15 minuta.    

Prijatno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

Bez šećera [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

[image]http://img190.imageshack.us/img190/8783/imgp4428.jpg[/image][image]http://img819.imageshack.us/img819/622/imgp4429.jpg[/image]

Sa šećerom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
[image]http://img687.imageshack.us/img687/7119/imgp4430.jpg[/image][image]http://img5.imageshack.us/img5/6175/imgp4431.jpg[/image]




mala86 -> RE: Recapti,recepti (1.7.2011 18:18:09)

zene kako vi pravite variva [sm=zmeden.gif]

obicna najobicnija variva,sa povrcem i mesom

meni je to prije super uspjevalo,a sad mi je [sm=hudicek1.gif]!pojede se ono (imam dobrog muza koji nikad nece rec da ne valja il ne smije [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif] ) al ja vidim da nije to to [sm=smiley24.gif][sm=smiley24.gif]




palachinken -> RE: Recapti,recepti (1.7.2011 18:28:50)

Prvo bacim crveni luk na ulje, kad postakleni, onda dodam meso po izboru, malo ga prepržim s obe strane. Onda ide korjenasto povrće, nalijem vode da bude prst-dva iznad mesa, onda dodajem ostalo povrće, zavisi šta si odabrala (krompir, grašak, karfiol, paprika itd isl) i suhe začine, eventualno pelat ako cu da se crveni :) Pratim da uvijek bude dovoljno vode, ni previše ni premalo. Kad se skuha, nekad dodam kašiku gustina prethodno razmućenog u vodu. Et [sm=smiley1.gif]




mala86 -> RE: Recapti,recepti (1.7.2011 22:53:58)


IZVORNA PORUKA: palachinken

Prvo bacim crveni luk na ulje, kad postakleni, onda dodam meso po izboru, malo ga prepržim s obe strane. Onda ide korjenasto povrće, nalijem vode da bude prst-dva iznad mesa, onda dodajem ostalo povrće, zavisi šta si odabrala (krompir, grašak, karfiol, paprika itd isl) i suhe začine, eventualno pelat ako cu da se crveni :) Pratim da uvijek bude dovoljno vode, ni previše ni premalo. Kad se skuha, nekad dodam kašiku gustina prethodno razmućenog u vodu. Et [sm=smiley1.gif]


eh to i ja radim al mi vise nije to to [sm=smiley13.gif]
nekad zgusnem sa gustinom nekad brasnom,al sam razocarana u zadnje vrijeme skroz




MaminaBeba -> RE: Recapti,recepti (14.7.2011 14:41:38)

A da probaš u vodi od raskuhanog mesa. Junetine, teletine, piletine?? Meni variva budu super ukusna.




babina beba -> RE: Recapti,recepti (4.8.2011 23:48:45)

Jeli ima neko recept za kolac od breskve? I znate li mogu li se oguliti, isjeci i zamrznuti! Puna ih basta!




ananas_ze -> RE: Recapti,recepti (5.8.2011 0:01:07)

da se javim i na ovoj temi..poz svima.. u sustini variva kuham kao i palachinken s tim da ja na kraju u casi vode razmutim paradajz sos sa gustinom i zavisno variva ponekad dodam bijeli luk [sm=smiley36.gif]




DM -> RE: Recapti,recepti (5.8.2011 0:14:45)


IZVORNA PORUKA: babina beba

Jeli ima neko recept za kolac od breskve? I znate li mogu li se oguliti, isjeci i zamrznuti! Puna ih basta!

Ja ti preporučujem da kompot napraviš od njih-isjeci ih po želji(možeš samo na pola, a kožeš i kockice-ove polovice mogu za kolače-sad ću recept napisati)staviš u teglu, dodaš 2-3 kašike šećera, doliješ vodom teglu do onog sužavanja!
Tegle poredaš u dublju šerpu, na čije dno staviš kuh. salvetu i doliješ vode da pređe preko poklopaca od tegle, staviš da kuha 5-6 min i skineš sa vatre, ostaviti da se ohlade u  toj vodi i kasnije odložiti u hladnu i tamnu prostoriju! Mogu trajati više od godine!
A kolač-ispeci biskvit po svom omiljenom receptu!
Breskve popolovi i poredaj po biskvitu izvrnute naopako8naravno bez košpe)! Pripremi preliv za torte po receptu sa kesice(trebaće ti više od jednog) i prelij po breskvama, ohladiti i po želi možeš šlagom ukrasiti!
Ovo možeš napraviti  sa svakom voćem!




M kao Mama -> RE: Recapti,recepti (12.8.2011 14:54:05)

Varivo kuham kao i palačinken, samo što izbjegavam gustin i brašno, nego stavim na najmanju tem. i onda se krčka, bude odlično, a u zadnje vrijeme pred kraj ubacim i list lovora, svi u kući volimo ovu čorbicu, a najviše MM kojije baš muhanat na hranu.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  32 33 [34] 35 36   Sljedeća stranica >   >>