RE: Recapti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


bebacha -> RE: Recapti,recepti (13.8.2011 17:41:53)

nisam mogla odolit i morala sam napravit kiflice,kad ih toliko falite.tjesto sam podjeli na dva djele.jedne sam punila eurokremom a druge sir i hrenovke.bas su mmmmm,mislim slane.slatke jos nisam probala al vjerujem da su i one odlicne.
do sad sam imala jedan svoj recept za lisnate pogace i kiflice al i ovaj je od sad moj.ovaj prvi je odlican al zahtjevan.
Selma [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




entinte -> RE: Recapti,recepti (22.8.2011 16:39:34)

Evo jedna supica iz Turske

Supa od crvene lece (tr.Merdžimek)

1 casa crvene lece
1 crveni luk
1 krompir
2 mrkve
malo putera
oko 1 l vode

Zacin: so, nana, tucana crvena paprika

Stavite sve namirnice u serpu i kada sve sve fino skuha ubacite to u blender ili uzmete stapni i sve fino ispasirate,ubacite puter, so, papriku i nanu (bez nane nije to to, obavezno ona ide) pa jos malo umijesate vratite u serpu zatim dodate jos vode po zelji da je razrijedite, skinete sa vatre cim prokljuca i sto bi turci rekli afiyetolsun (prijatno) [sm=smiley1.gif]




Medić* -> RE: Recapti,recepti (22.8.2011 22:17:32)

IZVORNA PORUKA: entinte

Evo jedna supica iz Turske

Supa od crvene lece (tr.Merdžimek)

1 casa crvene lece
1 crveni luk
1 krompir
2 mrkve
malo putera
oko 1 l vode

Zacin: so, nana, tucana crvena paprika

Stavite sve namirnice u serpu i kada sve sve fino skuha ubacite to u blender ili uzmete stapni i sve fino ispasirate,ubacite puter, so, papriku i nanu (bez nane nije to to, obavezno ona ide) pa jos malo umijesate vratite u serpu zatim dodate jos vode po zelji da je razrijedite, skinete sa vatre cim prokljuca i sto bi turci rekli afiyetolsun (prijatno) [sm=smiley1.gif]


Ovo nam je omiljena supica, ponajvise muzu, on je inace pravi, ako smo u skripcu sa vremenom onda ista iz kesice bude super.




Honey3 -> RE: Recapti,recepti (23.8.2011 0:43:17)

evo jedan cokoladni kolacic koji sam sama smislila[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley14.gif[/image]probajte superiska je,samo su meni mjere bile odokativne a ja cu vama otprilike pisati
potrebno:6 jaja,10 kasika secera,5kasika mlijeka,5kasika ulja,10 kasika brasna,1prasak i 4 kasike kakaa
             umutiti i ispeci na 250 stepeni
             u serpici prokuhati 1,5casu mlijeka sa otprilike pola case secera i u to staviti dvije kasike cokol.u
             prahu,zaliti vruc kolac
krema:1 kg banana(moze i manje a i vise)izrezati na kolutice(moze se malo limuna nacijediti)
          u pola litra slatkog vrhnja istopiti dvije cokolade za kuhanje,da ne provri kao za monte
          kremu pomijesati sa bananama i u to nasjeckati 100g ljesnjaka,izliti preko kolaca
          i staviti u friz,jedno dva sata[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
kolac je stvarno super i bas dosta ga izadje,ja sam mislila i slag preko staviti ali mi bila puna tepsija i nije bilo mjesta,mislim da bi i sa slagom bio extra[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (25.8.2011 19:30:44)

sporti...
ja trešnje zamrzavam tako što ih operem pa ih ocjedim, pa ih onda ostavim da s ebaš onako osuše...
trešnje i višnje sa košpicama i peteljakama stavi u zamrzivač vrećice . kad hoćeš da koristiš vrećicu na par minuta u toplu vodu pa koristi...

a jagode ovako radim, operem i osušim koliko mogu, očistim i onda ih poredma na pleh koji mi može u zamrzivačjednu do druge...kad se smrznu onda ih ubacujem u vrećice...tako neće biti puno onoga zaleđenog okolo, ostat će u komadu i neće s ezaljepiti jenda za drugu i tako skašati...

a ako imaš baš mnogo toga voća možeš napraviti začar divne kompote...ukusne i kao takvo voće možeš koristiti i u kolačima i za razne preljeve tipa palačinki a i onako u zdjelice sa šlagom ili u pudinge...

opere voće, očistiš pd koštica i peteljki i staviš u tegle...
dodaš šećera 4-5 kašika u zavisnosti do želje
i doliješ vode u tegle do onog suženja u tegli zatvporiš tegle
onda u šerpu veću stavi salvetu na dno, vodu naspi do vrha šerpe i potrpaj tegle u nju nek kuha u vodi...kad porkuha ostavi nek kuha jedno 5-8 minuta

povadiš tegle okreneš naopako i ostaviš da s eohladi




sheri -> RE: Recepti,recepti (3.9.2011 9:24:27)

jel mi moze neko dati recept za pitu sa jabukama? hvala![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




ElmaB -> RE: Recepti,recepti (3.9.2011 9:39:20)

Ja pravim po ovom receptu:

Paket kupovnih jufki za pitu  1-1 i 1/2 kg jabuka, nakiselih pola čaše prezla 1 kesica vanilije 1 kašičica cimeta malo ulja Opcija: 50 grama grožđica i zdrobljenih oraha ZA AGDU
200-300 grama šećera pola limuna malo vode PRIPREMA:
JAbuke oprati, oguliti i krupno narendati. Dodati prezlo, vaniliju, cimet, grožđice i orahe. Namastiti dno dublje tepsije. Slagati kore (na dno 3, pa između 2, pa na vrh 3), na kore rasporediti smjesu od jabuka. Može se raditi i rolana pita. Između kora može se poprskati smjesa od pola vode i pola ulja (poželjno prokuhati). Gornju koru nauljiti ili staviti listiće putera. Peći na 220 stepeni dok ne porumeni. Za to vrijeme pripremiti agdu. Šećer staviti u lonac i nasuti vode samo do vrha šećera. Iscjediti limun i kuhati 3-5 minuta. Preliti vruću pitu sa agdom, pokriti folijom i sačekati da se ohladi.
Pita se ne mora raditi sa agdom, nego šećer možete dodati u smjesu od jabuka, pa je poslije samo malo poprskati vodom i prekriti al folijom da omekša.




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (3.9.2011 23:40:47)

boranija sa kajmakom

na teflon tavi porpržiri crveni luk, dodati malo bijelog luka sitno nerzanog, dodati mrkvu u krugovima rezanu i onda buraniju očišćenu...
sve dinstati sa podljevanjem vode tople u fildžanima...
do začina staviš so, biber, alevu papriku ili vegetu ako koristiš...

kad se iszdinsta za 30 minuta uzmeš vatrostalnu zdjelu, namažeš puterom ili uljem...prebaciš u nju buraniju i zaliješ primpreljenim nadjevom od 200 ml kajmaka i 100 ml mlijeka, u to umješaša 1 jaje i peršunov list...
preliješ buraniju i zapečeš u rerni na 200 stepeni jedno 30-40 minuta




Dida79 -> RE: Recepti,recepti (3.9.2011 23:44:41)

Treba mi recept za fornete sa sirom ?Probala sam ja praviti onako od oka uzela ledo lisnato tjesto i unutra stavljala fetu sir ali ne nije to to...Na colinarci nema nista reko sigurno neka nasa forumasica ima recept ali ga krije[sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (3.9.2011 23:51:36)


IZVORNA PORUKA: Dida79

Treba mi recept za fornete sa sirom ?Probala sam ja praviti onako od oka uzela ledo lisnato tjesto i unutra stavljala fetu sir ali ne nije to to...Na colinarci nema nista reko sigurno neka nasa forumasica ima recept ali ga krije[sm=smiley1.gif]


ja ti to dido pravim bez lisnatog tjesta...

ja ovako ...
uzmem brašano, mlijeko, germu, so, stavim jednu malu kašiku vinskog sirćeta u to...i potkuham...

kad dadođe onda podjelim u 3 loptice pa opet nakuham da osdstoji...

e odna razvaljam u oarvugaonik svako pojedinačno...

i onda uzmeme sir trapist i puter, puter držim u zamrzivaču da ga rendama na to tjesto...
kad narendam i puter i margarin, zarolam u štrudlu...

režem to nižem a nekada i tanjirom...ono na trokutove ...

stavim u pleh podmazan sa pek papirom, premžem jajetom , sačekam jedno 10-15 minuta i onda ih pečem na 200 stepeni nekih 15-20 minuta dok ne porumene




Dida79 -> RE: Recepti,recepti (3.9.2011 23:55:39)

Nekako mi to ne lici na sta sam ja mislila..Ne znam da li si ikad jela fornete sto prave pored vjecne vatre(nije u Aspeku) ma odlicni su samo je mana sto su daleko..Meni ne lici da oni stavljaju trapist u fil nekako mi je licilo na fetu ali nije[sm=zmeden.gif]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (4.9.2011 0:20:12)


IZVORNA PORUKA: Dida79

Nekako mi to ne lici na sta sam ja mislila..Ne znam da li si ikad jela fornete sto prave pored vjecne vatre(nije u Aspeku) ma odlicni su samo je mana sto su daleko..Meni ne lici da oni stavljaju trapist u fil nekako mi je licilo na fetu ali nije[sm=zmeden.gif]


e nisma jela te....

ne znam...
a da pokušaša napraviti lsinato tjesto domaće kao na master cheaf pa unutra možda vajkrem, mgel sir sa vrhnjem[sm=zmeden.gif]




niki83 -> RE: Recepti,recepti (17.9.2011 16:11:36)

http://www.coolinarika.com/recept/domaca-pileca-pasteta/

evo nesto zanimljivo mamama za dorucak djeci[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

A vi mene, ako je ikako moguce uputite na recept Pahuljicinog rolata..[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mamine oci -> RE: Recepti,recepti (17.9.2011 16:20:45)


IZVORNA PORUKA: niki83

http://www.coolinarika.com/recept/domaca-pileca-pasteta/

evo nesto zanimljivo mamama za dorucak djeci[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

A vi mene, ako je ikako moguce uputite na recept Pahuljicinog rolata..[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




http://www.ringeraja.ba/clanak/pahuljicina-pita_565.htm





mamine oci -> RE: Recepti,recepti (17.9.2011 16:22:35)

pahuljicina pita

Lisnato tijesto  (jedan komad)200g Livadskog sira, gauda, edamer150 g Mljevenog mesa2 glavice crnog luka1/2 kese ili konzerve povrća za frnacusku salatu1 jaje, susamPripremanje: Odmrznuti tijesto, zatim skuhati to povrće i isprati hladnom vodom kad bude kuhano (ili isprati povrće iz konzerve).
Razviti tijesto, naribati preko sir, pa se preko stavi izdinstani luk s mesom (u koji se doda malo vegete), pa onda povrće. Zamotati rolat, zarezati ga, premazati jajetom, posuti susamom i staviti u podmazan pleh. Tako isto i sa drugim komadom tijesta pa sve zajedno u već zagrijanu rerun na 250 a kad počne da rumeni na 200 (svako najbolje zna svoju rernu)…Druga varijanta:Sve isto ali se umjesto mljevenog mesa stave šampinjoni…Treća varijanta:Sve isto ali umjesto povrća pržene tikvica:tijesto posuti sirom a zatim malo preprziti tikvice na roštiljskoj tavi na maslinovom ulju. Tikvice prije prženja držati  desetak minuta izrezane i posute s malo vegete. Zatim preko svega posuti sa izdinstanim na luku mljevenim mesom u koji u se mogu ubaciti 2 kasike nekog paradajz sosa ili malo običnog kečapa. Da bi bilo šarenije jednu kuhanu mrkvu nasjeckati (ostaviti malo za dekorciju tanjura) Sve zarolati, narezeti oštrim nožem do trećine pa premazati  žumanjkom, te posuti susamom. Staviti u već zagrijanu rernu na 250 C. Kad počne da rumeni smanjiti na 200 C Obično se peče 25 minuta al svako najbolje zna svoju rernu…Četvrta varijanta:Sve isto a umjesto mesa tuna…Peta verzija:po sopstvenom izboruOdličan prilog: francuska salata, mocarela, ili bilo koja sezonska salata.


  • [image]http://static1.ringaraja.net/uploads/BIH/articles/565/large/by_pahuljica_.jpg[/image]







Anoniman -> RE: Recepti,recepti (21.9.2011 15:33:55)

jeli neko pravio nesto od heljdinog brasna i sta imal kakv ukusan recept , na coolinarki videla lijepu pitu sa sirom od iste ali znali neko kako  to bude , jer kako sam cula nije lako sa tim brasnom baratat ili pa fulim [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




ElmaB -> RE: Recepti,recepti (27.9.2011 21:15:32)


[image]http://img508.imageshack.us/img508/4503/img1213hh.jpg[/image]

Kore:


3 jajeta
12 kašika šećera
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 supene kašike kakaa
2 supene kašike ulja
1 vanilin šećer

Sve sastojke pjenasto umutiti. U kalup staviti papir za pečenje, malo pomastiti i iztliti smjesu. Pćei 20 minuta na tempšeraturi od 180 stepeni. Kada je pečeno, potpuno ohlađeno tijesto izvaditi iz rerne i prerezati na dva dijela. Ponoviti postupak, tj. ispeći još jedanput tijesto i presjeći na dva dijela, tako da se ukupno dobiju 4 kore. Ukoliko želite u jedno tijesto ne morate staviti kakao, tako da bude crno bijela torta.

Fil:

3 pudinga sa 8 kašika šećera skuhati u 1,3 l mlijeka i kada je puding kuhan, odmah u vreo dodati 100 grama čokolade za kuhanje. Sve dobro promiješati i staviti u frižider da se potpuno ohladi. U hladan puding dodati 150 istopljenog putera. Vratiti fil u frižider. U međuvremenu napraviti šlag od 6 bjelanaca, ali skroz čvrst i u miješati u fil. Ponovno vratiti u frižider. U drugoj šerpici zagrijati 250 ml vrhnja za kuhanje, te u njega dodati 6 žumanaca umućenioh sa 6 kašika šećera. Sve sjediniti i kada provri, dodati 100 grama čokolade za kuhanje, pa skinuti sa šporeta. Ostaviti da se ohladi.
Prvu koru namazati filom od podinga pa preko nje kašikom u tankom sloju nanijeti smjesu od vrhnja, te postupak ponavljati do zadnje kore. Zadnju koru ne mazati filom, nego pred nanošenje fonant mase premazati bater kremom.





Visnja RR -> RE: Recepti,recepti (27.9.2011 21:18:16)

moze se tu malo ruma usuti i naribati korice narandze pa da mude ko ona americka torta [sm=smiley1.gif] koju MM voli




ElmaB -> RE: Recepti,recepti (27.9.2011 21:20:06)

Možeš dodati šta želiš.




ElmaB -> RE: Recepti,recepti (27.9.2011 21:25:05)

Ma ja sam ti stalno za šporetom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], SAMO JAVI PAR SATI RANIJE I .....eto torte[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




ElmaB -> RE: Recepti,recepti (28.9.2011 14:06:17)

Mala ispravka recepta:

Mala ispravka recepta:

Kore:

3 jajeta
12 kašika šećera
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 supene kašike kakaa
2 supene kašike ulja
1 vanilin šećer

Sve sastojke pjenasto umutiti. U kalup staviti papir za pečenje, malo pomastiti i iztliti smjesu. Pćei 20 minuta na tempšeraturi od 180 stepeni. Kada je pečeno, potpuno ohlađeno tijesto izvaditi iz rerne i prerezati na dva dijela. Ponoviti postupak, tj. ispeći još jedanput tijesto i presjeći na dva dijela, tako da se ukupno dobiju 4 kore. Ukoliko želite u jedno tijesto ne morate staviti kakao, tako da bude crno bijela torta.

Fil:

3 pudinga sa 8 kašika šećera skuhati u 1,3 l mlijeka i kada je puding kuhan, odmah u vreo dodati 100 grama čokolade za kuhanje. Sve dobro promiješati i staviti u frižider da se potpuno ohladi. U hladan puding dodati 150 omekšalog putera. Vratiti fil u frižider. U međuvremenu napraviti šlag od 6 bjelanaca, ali skroz čvrst i u miješati u fil. Ponovno vratiti u frižider. U drugoj šerpici zagrijati 250 ml vrhnja za šlag, te u njega dodati 6 žumanaca umućenioh sa 6 kašika šećera. Sve sjediniti i kada provri, dodati 100 grama čokolade za kuhanje, pa skinuti sa šporeta. Ostaviti da se ohladi.
Prvu koru namazati filom od podinga pa preko nje kašikom u tankom sloju nanijeti smjesu od vrhnja, te postupak ponavljati do zadnje kore. Zadnju koru ne mazati filom, nego pred nanošenje fonant mase premazati bater kremom.




sabinos -> RE: Recepti,recepti (29.9.2011 16:49:29)

evo recept za mramorni kolač koji me zamolila jedna forumasica,ne mogu da nađem link pa evo ovako:
potrebno
240 gr brasna
210 gr putera
230 gr secera
30 gr kakaa-jedna kasika otprilike
dvije kasike mlakog mlijeka mlijeka
4 jaja
prasak za pecivo
1 kasika instant kafe
vanilin secer
umutiti puter sa polovinom secera a sa ostalim secerom umutiti zumanca.smjese sjediti i dodati brasno i prasak za pecivo.posebno umutiti bjelanca pa dodati u smjesu.podijeliti na dva dijela.
u prvi dio dodati kakao.u drugi dodati prethodno pomijesanu instant kafu sa vanilin secerom koju rastopimo u dvije kasike mlijeka.
pleh posuti brasnom i naizmjenice stavljati kasiku jedne pa druge smjese.protresti da se fino poravna i ispeci na 150 stepeni otprilike pola sata...
meni se cinilo da su smjese preguste ali nisu,kad se ispece bude super,nije suho,uz kafu odlicno...prijatno
[img]http://www4.slikomat.com/11/0929/7vh-DSC027.jpg[/img]





baby2 -> RE: Recepti,recepti (2.10.2011 14:01:05)

Medenjaci

3dcl vode prokuhati sa 500gr secera,ohladiti i dodati 2 jaja umucena sa 6 kasika meda,dodati zacin za medenjake(ja stavila smjesu za medenjake kotanyi),1kg brasna i 3 kasikice soda bikarbone.Umijesiti i ostaviti u frizideru da prenoci.
Iz frizidera izvaditi 1 sat prije razvijanja,oblikovati medenjake.
Peci  na 200 stepeni c 15 min.
[img]http://www4.slikomat.com/11/1002/jym-DSC018.jpg[/img]
[img]http://www4.slikomat.com/11/1002/yhf-DSC018.jpg[/img]
[img]http://www4.slikomat.com/11/1002/wfh-DSC018.jpg[/img]




Sonja -> RE: Recepti,recepti (3.10.2011 16:09:56)

da li neko zna tacan recept za one brze krofne (ustipke)

znam da idu jaja(al ne znam koliko i da li samo zumance) secer prasak za pecivo brasno i sa jogurtom se to zamjesa

jednom je Malena RR pisala taj recept ...
mmmm bas mi se jedeeeeeee[sm=smiley1.gif]




alea -> RE: Recepti,recepti (3.10.2011 22:18:27)

ja pravim tako sto u jednu posudu stavim brasno, prasak za pecivo, na vrhu kasike sode bikarbone i to sve potkuham yogurtom. malo stavim da odstoji, i razvijam, rezem i przim na vrelom ulju..
i budu super...




Stranica: <<   < Prethodna stranica  33 34 [35] 36 37   Sljedeća stranica >   >>