RE: Recepti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


emma.L -> RE: Recepti,recepti (30.12.2010 16:33:00)

IZVORNA PORUKA: Amelaa RR

Zna li neko gdje se imaju kupiti kalupi za sitne kolacice..?


Na pijaci na Otoci, u Merkuru na Stupu, a mislim da sam i u Merkatoru vidjela u hipermarketu.  




Lalana -> RE: Recepti,recepti (1.1.2011 15:26:55)

Treba mi dobar, a brz recept za domace lepine [sm=zmeden.gif][sm=smiley1.gif]




Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (1.1.2011 15:38:58)

Ja pravim po ovom receptu


Potrebno:

-1kg brašna (ili po zelji)
-Čaša mlijeka
-2 kesice germe
-kasikica sećera
-3 kasikice soli..
- čurekot
-Mlake vode..po potrebi da se napravi tijesto kao za hljeb

Priprema:

-Prvo pola case mlijeka zagrijati da bude mlako,dodati u mlijeko secer i germu,razmutiti i ostaviti da germa fermentira
-Istresti germu u brasno,dodati so,i preostalo mlijeko(i ono mora biti mlako)
-Zamijesiti tijesto postepeno po potrebi dodavati  po malo i tople vode
-Mijesiti sve dok se tijesto ne bude odvajalo od ivica posude..
-Ostaviti tijesto na toplom da nadodje
-Kad je nadošlo,premijesiti ga jos jednom..
-Kad je gotovo,istresti ga na pobrasnjenu povrsinu i odmah podijeliti na komade velicine na koje zelite da vam budu somuni(kod mene su malo veci od.. neznam ,dunje:))
- Od svakog komadica napraviti lopticu(ne previse mijesiti tijesto ,nego laganim pokretima oblikovati loptice..)
-Sipati u neku zdjelu obicne vode ,skvasiti ruke i na taj nacin vrskovima jagodica pritiskati po loptici da se istanji,i napravi oblik somuna.Zapravo,ovaj oblik  više liči na Turski pide,nego na naš somun :))ali se meni ovaj nacin svidja.Postupak ponavljati,i svaki put kad se tijesto pocne lijepiti za ruke,treba ih uroniti u vodu ..
-Ne previse pritiskati ,da se ne bi previse istanjili somuni da budu kao pituljice:))
-Ako vise volite dizajn naseg somuna..Uzmete lopticu u jednu ruku,i vučete samo krajeve dok sredina treba biti malo napuhnutija:))
i blago nožem napravite po somunu one baklavice..
Posuti čurekotom,i peci na pek papiru..
Ja sam pekla u rerni - peć na drva :))
-Peku se samo par minuta ,kad se napuhnu jos koja sekundica i to je to..

[image]http://img291.imageshack.us/img291/123/5340207.jpg[/image]





Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (1.1.2011 23:52:50)

Kuglice od jabuka

1kg jabuka,
300g šećera,
100g mljevenog keksa,
100g mljevenih oraha i
još malo mljevenih oraha ili
kokosovog brašna,sarene cokoladne mrvice da bi ste uvaljali kuglice.

Očistiti jabuke, izrendati ih i u njih staviti šećer, pa ih pržiti na vatri sve dok ne nestane soka iz njih. Skinuti sa vatre, pa dodati keks i mljevene orahe. Sve dobro izmješati, a zatim oblikovati loptice koje treba uvaljati u mljevene orahe ili kokosovo brašno, sarene cokoladne mrvice..
[image]http://img337.imageshack.us/img337/7180/26122010494.jpg[/image]




Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (1.1.2011 23:59:52)

Piletina s povrcem, rizom i curryem
 500 g pileciji fileta
250 g rize
500 g meksičke mješavine povrća
malo soli
1 kasicica vegete
1 žlica curryja
Pileći file nareženo na male kockice, posolimo i pospemo vegetom, popržimo na žlici ulja dok se ne zarumeni. Za to vrijeme skuhamo rižu. Fileu dodamo povrće te sve zajedno pirjamo na laganoj vatri oko 10 min, dodamo ocijeđenu rižu, promiješamo i dodamo curry te sve ponovno dobro izmiješamo te ostavimo na vatri još 2-3 min dok riža ne upije začin.

[image]http://img513.imageshack.us/img513/5518/pagefh.jpg[/image]




Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (2.1.2011 0:08:59)

Telecija dzigerica s bijelim lukom

[image]http://img8.imageshack.us/img8/5264/23112010479.jpg[/image]




dinaa -> RE: Recepti,recepti (4.1.2011 18:16:39)

Ima li neko kakav recept za rolat ali da nije bas zahtjevan[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ono tipa "brzi rolat"[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image].




bebacha -> RE: Recepti,recepti (4.1.2011 18:18:01)

slatki ili slani




dinaa -> RE: Recepti,recepti (4.1.2011 18:20:51)

slatki,slatki[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




bebacha -> RE: Recepti,recepti (4.1.2011 18:28:25)

ova 3 su odlicna

http://www.coolinarika.com/recept/rolada-s-bananama/ 

http://www.coolinarika.com/recept/rolada-s-bananama/ 

http://www.coolinarika.com/recept/banana-split-rolat/




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (4.1.2011 22:40:35)

Rolat sa piletinom

Potrebno je za tjesto: 500 g brašna, kesica germe, 80 g putera istopljenog, 2 jaja, 2 dl toplog mlijeka, 2-3 čajne kašike soli,
.
Jaja, secer, puter i mlijeko ,mutiti pa dodati germu i Dodajte brasno, zamjestite ni tvrdo ni previse makano.
Ostavite tjesto da nadodje, odnosno udvostruci svoju postojecu kolicinu, otprilikr 45 minuta treba. Razdvojite na dva djela, razvaljajte na 5 mm, i filujte.

Fil:oko 400 grama pilećih fileta izrezanih na traje i isprženih sa začinima po želji, so, biber, eventualno vegeta i malo carriya ako želite.kad se porprži staviti pola fildžana vode i fildžan vrhnja za kuhanje neka malo dinsta tako 3-4 minute.
Na razvijeno tijesto namazati 2-3 supene kašike pavlake, narendanti trapista j4edno 50 gr. i preko tpga staviti piletinu iz vrhnja....zarolajte rolat i premazite umucenim jajetom
Pecite na 190 stepeni nekih 40 minuta,

pečeno prekriti kuhinjskom krpom da malo domekene i spremno ta jelo.
[image]http://www4.slikomat.com/10/0104/6wm-030120.jpg[/image]







Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (5.1.2011 13:34:30)

Evo par inspiracija
[image]http://img402.imageshack.us/img402/286/prijedlog.jpg[/image]




Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (5.1.2011 14:03:04)

Rolat

kg mesa
2 jaja
crveni luk
2-3 čehna bijelog luka
začini ( biber, vegeta, so )
...prezla po potrebi
Kod mene je sve odprilike :)
Razvaljaš meso na foliji, poredaš kuhana jaja i umotaš k'o rolat

Pohovana pileća prsa, punjena masnim sirom...
Pileća prsa, sir Livadu, pohovala jajima..
Piletinu prvo istučeš čekićem za meso, staviš komad sira unu...tra, zamotaš, zakačiš čačkalicom, uvaljaš u brašno, pa jaje, i pržiš u vrelom ulju..
Piletinu izrežeš tanko, onda istučeš čekićem, i ne može da se ne ispeče kako treba. Ne moraš previše misliti na to da li će sir biti potpuno zatvoren piletinom, to uopšte nije važno, jer čak i da malo viri ne smeta, neće curiti jer će ga zaustaviti jaje koje prilikom prženja popunjava rupice...Dakle, piletina mora biti tanka, i pečena je za čas :)




mummy -> RE: Recepti,recepti (5.1.2011 14:56:11)

Kad pravim rolat sa faširanim mesom ja ga tokom pečenja a vremena na vrijeme zalijem vodom, još bolje ako je to mesna voda, tipa od teleće kojljenice i bude mekan i sočan.




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (6.1.2011 10:29:01)

Nonin saft od kopra

isjeckati sitno skroz malu glavcu luka...proprziti na malo ulja, dodati kasiku brasna, supicu od koljenice i kopar po zelji...ja volim dosta staviti...krckati par min. da se brasno skuha... (saft ne treba da je pregust...znaci dodavati supice dok ne bude rjedji)

Nonin "ajmokac"[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

kasika pavlake, malo manje majoneze i skroz malo senfa...umutiti...i ovo je jedan od njenih "saftova" za leso meso[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (6.1.2011 10:35:25)

samo da se ispravim...ne proprziti...nego izdinstati luk[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

haj pa javi kako vam se svidja ili ne...bas me interesuje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




mamabb -> RE: Recepti,recepti (6.1.2011 10:41:04)

IZVORNA PORUKA: dadada

Nonin saft od kopra

isjeckati sitno skroz malu glavcu luka...proprziti na malo ulja, dodati kasiku brasna, supicu od koljenice i kopar po zelji...ja volim dosta staviti...krckati par min. da se brasno skuha... (saft ne treba da je pregust...znaci dodavati supice dok ne bude rjedji)

Nonin "ajmokac"[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

kasika pavlake, malo manje majoneze i skroz malo senfa...umutiti...i ovo je jedan od njenih "saftova" za leso meso[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



Ja u ovo još znam dodati češanj bijelog luka, sitno, sitno nasjeckan i limunovog soka, nema mi ljepšeg sosa za meso a naročito s roštilja.




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (6.1.2011 11:17:46)

mamabb, moj suprug to pravi...ja ne znam tacan recept...ako ti se niko ne javi pitacu ja njega
znam da skuha jaja...mislim da idu 4 jaja na 1kg fasiranog...u meso stavi vegetu, biber i cini mi se narendan crveni luk...pa napravi dugacku pljeskavicu (ne pretanku) pa stavi jaja...pa ih umota mesom...cvrsto...i onda u namascenoj tepsiji pece...ovo je ofrljativno...najbolje da sacekam da se konektuje pa da ga pitam




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (6.1.2011 11:45:12)

sufnudle

skuhas u kori 3 veca krompira (u pretisu...malo vode...kada prosisti jos 5-6 min...provjeris jesu li se skuhali...ako nisu vratis jos koji minut) bitno je da je krompir suh...ne vodenast...nikako...kada se krompir skuha, ogulis ga i presujes kroz ono kino za pire (ja ga dva puta presujem) dodas trecinu putera i jedno jaje i kasikicu soli...sad to gnjecis rukom i dodajes brasno dok ne prestane biti ljepljivo (dosta ode brasna)...stavis veliku serpu s vodom i malo soli da prokljuca

u medjuvremenu napravis "zmiju" od tijesta...ne od citave kolicine odjednom...nemas vjerovatno toliku radnu povrsinu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]debljine 50 feniga pa sjeckas komade 2-3 cm sirine...izmedju dlanova oblikujes valjuske (isto ov tijesto je i za njoke...samo se drugacije oblikuju) e onda kada si ih napravila ubacis u kljucalu vodu...

na velikoj tavi proprzis na ulju prezlu...na laganoj vatri...treba da potamni...kada sufnudle isplivaju vadis ih i bacas na prezlu...pa ih valjutas sa kuhacom da se uvaljaju s svih strana[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

e kad ih jedes uz meso ne treba ih stavljati u prezlu...budu dosta suhe...nego je bolje dakle ko njoke...mada ja uvijek napravim gresku pa ih sve bacim u prezlu...a nesto razmisljam da sljedeci put napravim 50:50 za slano bez a slatke u prezlu

http://www.cyberbulevar.com/kuhar-recepti/kruh-tijesto-pite/bakine-sufnudle/1272/

ja se iskreno nadam da si na to mislila[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (6.1.2011 12:12:51)

Rolat

kg mesa
2 jaja
crveni luk
2-3 čehna bijelog luka
začini ( biber, vegeta, so )
...prezla po potrebi
Kod mene je sve odprilike :)
Razvaljaš meso na foliji, poredaš kuhana jaja i umotaš k'o rolat
IZVORNA PORUKA: mamabb

IZVORNA PORUKA: Amelaa RR

Evo par inspiracija
[image]http://img402.imageshack.us/img402/286/prijedlog.jpg[/image]


gdje ima recept za ovu roladu s jajima?



Rolat

kg mesa
2 jaja
crveni luk
2-3 čehna bijelog luka
začini ( biber, vegeta, so )
...prezla po potrebi
Kod mene je sve odprilike :)
Razvaljaš meso na foliji, poredaš kuhana jaja i umotaš k'o rolat





Anoniman -> RE: Recepti,recepti (6.1.2011 13:00:06)

Amela RR de mi živa bila reci koliko se peče ovaj rolat i je li ga u foliji pečeš, i kako ću znati da je gotov to je meni bolna tačka, uvijek prepečem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Ilhana RR -> RE: Recepti,recepti (6.1.2011 13:11:59)

Moze li mi neko napisati neki jednostavni recept za lisnato tijesto?
Nisam odavno pravila a jos nisam nasla kuhar moj a na google sve nesta cudno mi ;/




Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (6.1.2011 13:48:34)

[Sadržaj poruke je obrisan]




Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (6.1.2011 15:44:28)

IZVORNA PORUKA: Breskva

Amela RR de mi živa bila reci koliko se peče ovaj rolat i je li ga u foliji pečeš, i kako ću znati da je gotov to je meni bolna tačka, uvijek prepečem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Pecem ga pokriven aluminijskom folijom na temeraturi od 180 stepeni 30 min. Kasnije skinuti foliju dopeci rolat dok lijepo ne porumeni.




mamabb -> RE: Recepti,recepti (6.1.2011 16:17:02)

IZVORNA PORUKA: Ilhana RR

Moze li mi neko napisati neki jednostavni recept za lisnato tijesto?
Nisam odavno pravila a jos nisam nasla kuhar moj a na google sve nesta cudno mi ;/


Ja pravim lisnato ovako:
1kg brašna
5kašika ulja
2kašičice soli
1kašičicu šećera
1jaje
250ml mlijeka mlakog
250mk vode mlake
50g germe
250grama margarina
U čašu staviti malo mlijeka,kašičicu šećera i germu da nadođe. Zajedno sa ostalim sastojcima umješati glatko tijesto,napraviti 16 loptica.Savaku lopticu razvaljati tanko,namazati margarinom 8 loptica na jednu hrpu, 8 na drugu. Zadnju jufkicu ne mazati. Ostaviti pola sata da nadođe,pokriveno krpom i s tijestom raditi šta ste naumili. S ovim pravim i slano i slatko, rolade, kroasane ma za sve je super. Moj muž kaže da mu je ovo bolje od ledovog.
A ovako to moja sunčica radi :)))
[image]http://img34.glitterfy.com/11006/glitterfy1091541950D30.gif[/image]


AmelaRR,dadada hvala na receptu,ba u da probam.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sljedeća stranica >   >>