saso -> RE: Recepti,recepti (18.1.2011 9:00:53)
|
IZVORNA PORUKA: idana_85 IZVORNA PORUKA: saso IZVORNA PORUKA: idana_85 IZVORNA PORUKA: Amelaa RR Evo par inspiracija [image]http://img402.imageshack.us/img402/286/prijedlog.jpg[/image] ova treca slika ti je mesni rolat, ja ga cesto pravim, kako za rucak tako i za svecanosti meze...jako je ukusan,ako zelis ostavit cu ti recept Idana,pisi odmah ovaj recept za mesni rolat P.S. znam da si ga jednom spominjala [sm=jezicek.gif] MESNI ROLAT Potrebno: 0,5 kg fasiranog mesa 5 kom jaja prezla glavica luka ajvar sos paradaiz vegeta,so,biber krompir po zelji: mrkva, persun, sojine ljuspice,senf 1. 4 kom jaja skuhati i oguliti Prvo krompir ogulim, izrezem na cetvrtine i stavim u tepsiju da se pece i odmah uzmem praviti rolat 2. u meso staviti sitno isjeckani luk, cajnu kasiku ajvara, isto tako sos paradaiza,zacine, jedno jaje (nekuhano), prezle, i ko zeli jos moze staviti senfa i sojine ljuspice. (Ja uzmem pola solje sojinih ljuspica,stavim ih u hladnu vodu, kad prokljucaju ocijedim ih, ispritiscem kasikom da se dobro iscjede i dodam u meso) 3. smjesu dobro izmjesati i razvueci u pravougaonik debljine pola cm. ovo se prvi put moze raditi na foliji jer ce se lakse urolati. 4. poredati 4 kuhanih jaja ,da ostane po 1cm sa strane mesa. rolat urolati i sa strana zatvoriti 5. dobro ga pouljiti i staviti u tepsiju sa napola pecenim krompirom. MJESTO NA KOJEM STE SASTAVILE ROLAT OKRENITE PREMA DOLE. Peci otprilike pola sata na najjacoj temperaturi,dok ne porumeni rolat i krompir. Od ove smjese se mogu praviti male pljeskavice koje se kasnije mogu napraviti u sosu ili se mogu sluziti uz mezu. Sojine ljuspice toplo preporucujem jer su jako zdrave i ukusne. Mogu se naci u Interexu. Sojine ljuspice nisu isto sto i sojine pahuljice,tu sam se zeznula. Uz rolat mozete jos sluziti i povrce. Staviti solju minestrone-a (zaledjenog) u hladnu vodu i kad prokljuca kuhati 10 min. Kad se skuha dodati saku-dvije zaledjenog povrca s rostilja i kuhati 1 min. U vatrostalnu posudu staviti masnocu (ja stavljam biljno maslo) i isjeci glavicu luka na listove te malo proprziti. Ocijedjeno povrce dodati, posoliti, povegetiti i malo proprziti. Dodati besamel sos ili vrhnje za kuhanje,mlijeko,pavlaku...po zelji i pustiti da malo kljuca na niskoj temperaturi 5min....Uzivajte drage moje Hvala draga,obavezno probam...samo nisam sigurna za te sojine ljuspice,u par navrata sam kupovala sojino mlijeko,brasno,keks al nisam bila bas odusevljena ima nekakav bljutav okus[sm=zmeden.gif],mozda su ljuspice nesto drugacije[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|