[Obrisana poruka] (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (6.1.2011 23:15:42)

[Sadržaj poruke je obrisan]




aidicaa -> RE: Recepti,recepti (6.1.2011 23:32:34)

Zenice ima li neka od vas  recept za mafinse?
Bas bih volela da dodjem do nekog lepog recepta [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (7.1.2011 11:25:43)

[Sadržaj poruke je obrisan]




mamabb -> RE: Recepti,recepti (10.1.2011 15:04:08)

IZVORNA PORUKA: Iman83

IZVORNA PORUKA: mamabb

IZVORNA PORUKA: Ilhana RR

Moze li mi neko napisati neki jednostavni recept za lisnato tijesto?
Nisam odavno pravila a jos nisam nasla kuhar moj a na google sve nesta cudno mi ;/


Ja pravim lisnato ovako:
1kg brašna
5kašika ulja
2kašičice soli
1kašičicu šećera
1jaje
250ml mlijeka mlakog
250mk vode mlake
50g germe
250grama margarina
U čašu staviti malo mlijeka,kašičicu šećera i germu da nadođe. Zajedno sa ostalim sastojcima umješati glatko tijesto,napraviti 16 loptica.Savaku lopticu razvaljati tanko,namazati margarinom 8 loptica na jednu hrpu, 8 na drugu. Zadnju jufkicu ne mazati. Ostaviti pola sata da nadođe,pokriveno krpom i s tijestom raditi šta ste naumili. S ovim pravim i slano i slatko, rolade, kroasane ma za sve je super. Moj muž kaže da mu je ovo bolje od ledovog.
A ovako to moja sunčica radi :)))
[image]http://img34.glitterfy.com/11006/glitterfy1091541950D30.gif[/image]


AmelaRR,dadada hvala na receptu,ba u da probam.


Mamabb, jel ovih 250 gr margarina topiš pa staviš u tijesto, ili onako na sobnoj temperaturi ti bude? I da li kad tijesto zamjesiš odmah razvaljaš u loptice ili pustiš da ti nadolazi? Hvalaaaaaa...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]



Iman83, margarin ide za mazanje razvaljanih loptica,tj.kora,a u tijesto, od masnoće, ide onih 5kašika ulja.
Margarin drzim na sobnoj temp. da je mazanje lakse. Odmah pravim loptice pa ih razvaljam i drzim 20minuta do pola sata da nadodje, pa opet razvaljam i od tog tijesta pravim ono sta sam naumila.

p.s. od petka ujutro nisam kući pa zato tek danas ti odgovaram :))




terve -> RE: Recepti,recepti (11.1.2011 17:24:23)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]evo jedan receptic brz i ukusan ali ide odoka kako kazu
potrebno je:2 case jogurta,palenta,prasak za pecivo,mladi sir,mlijeko,2 jaja.

u posudu staviti 2 case jogurta,
dodati 1 prasak za pecivo,
2 jaja,
malo mladog sira mozda 1 casu,
i sve promijesati te dodati palenta
da tjesto bude malo rjedje
uglavnom mozete dodati jos jogurta da to razrijedite.

izliti u tepsiju i peci.
kada se ispece isjeci na kocke i zaliti.
zaljev:
malo margarina ili masla ili putera ko sta voli istopiti i dodati mlijeko i malo soli
da prokuha..

u ovu smjesu mozete dodavati sjeckane tikvice,prasu,zaru,spinat..
sve probala i sve je uuuukusno
brzo se napravi a i pojede samo sto ja neznam lijepo pisati recepte
volim kuhati ali nista neradim po mjeri vec odokativno...
pozz
a da zaboravila sam reci da ja to sve premazem mileramom i kada sam raspolozena naribam suhog sira moze i parmezan..
prijatno
bude gotovo prije nego vi procitate 
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (14.1.2011 10:28:45)

Slani palacinci s piletinom i sampinjonima u parmezan sosu

[image]http://img218.imageshack.us/img218/293/pagevq.jpg[/image]
[image]http://img718.imageshack.us/img718/3172/14012011567.jpg[/image]  Mahune s povrcem
[image]http://img408.imageshack.us/img408/7554/page1c.jpg[/image]




Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (14.1.2011 12:40:24)

Slani palacinci s piletinom i sampinjonima

Napraviti klasicnu smjesu za palacinke ja sam koristila ovaj recept za palacinke

2 jaja
200 ml mlijeka
150gr brasna  ( mada sam ja odokativno dodavala do zeljene gustoce)
malo soli
Ispeci malo deblje ( ne predebele), slagati na tanjir, pokriti krpom da ne bi postale tvrde dok se napravi fil.

Fil:

300gr pilecijeg fileta
200gr sampinjona
Dukat vrhnje parmezan
vegeta
sol
biber
origano

Isjeckati piletinu na kockice i preprziti je na maslacu ili ulju, isjeckati sampinjone na kockice i dodati piletini, sve zaciniti i dinstati 10 minuta, na kraju zaliti parmezan vrnjem od dukata.
Filovati palacinke tako sto cete pred kraj palacinka stavljati fil , i motati tako da zavrsi kraj dodje ispod.
Filovane palacinke pohovati, prvo u jaje pa u prezlu i kratko prziti na vrelom ulju. ( Pripaziti jer prezla brzo gori)




snowrose -> RE: Recepti,recepti (17.1.2011 13:49:20)

IZVORNA PORUKA: Amelaa RR

Slani palacinci s piletinom i sampinjonima

Napraviti klasicnu smjesu za palacinke ja sam koristila ovaj recept za palacinke

2 jaja
200 ml mlijeka
150gr brasna  ( mada sam ja odokativno dodavala do zeljene gustoce)
malo soli
Ispeci malo deblje ( ne predebele), slagati na tanjir, pokriti krpom da ne bi postale tvrde dok se napravi fil.

Fil:

300gr pilecijeg fileta
200gr sampinjona
Dukat vrhnje parmezan
vegeta
sol
biber
origano

Isjeckati piletinu na kockice i preprziti je na maslacu ili ulju, isjeckati sampinjone na kockice i dodati piletini, sve zaciniti i dinstati 10 minuta, na kraju zaliti parmezan vrnjem od dukata.
Filovati palacinke tako sto cete pred kraj palacinka stavljati fil , i motati tako da zavrsi kraj dodje ispod.
Filovane palacinke pohovati, prvo u jaje pa u prezlu i kratko prziti na vrelom ulju. ( Pripaziti jer prezla brzo gori)


Ovo zaista ne kontam :
" Filovati palacinke tako sto cete pred kraj palacinka stavljati fil , i motati tako da zavrsi kraj dodje ispod "

Malo mi je rečenica nejasna [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image].




snowrose -> RE: Recepti,recepti (17.1.2011 13:54:34)

Amela,a šta je to tako lijepo na prvoj slici,peciva?
Nisam sigurna.
Može li recept,šta god da je.

Taj rolat pravi i jedna moja frendica,čak mislim da je negdje i ona sličice postavljala ( iznenadila nas svojim novogodisnjim umijecem ).




mrvicaa -> RE: Recepti,recepti (17.1.2011 15:38:26)

IZVORNA PORUKA: esmina i bebina mam

Da li neka od vas zna recept za ne znam ni kako se zove [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Sluzi se uz kafu umjesto kocke od secera i pravi se na bazi secera u prahu i mlijeka i ima ukus je kao karamela.
To sam jela prije par godina na Tuzlanskom kraju.



[img]http://www4.slikomat.com/10/0117/i4x-DSC004.jpg[/img]
ja ovako ovo pravim:
4 soljice secera karamelizirati,dodati 4 soljice mlijeka,kad se sve istopi dodati 8 soljica secera kad se i ovo istopi po zelji dodati orahe,ljesnjake...ja ovdje dodala susam  i sipati u navlazen pleh.




idana_85 -> RE: Recepti,recepti (17.1.2011 16:23:47)

IZVORNA PORUKA: saso


IZVORNA PORUKA: idana_85

IZVORNA PORUKA: Amelaa RR

Evo par inspiracija
[image]http://img402.imageshack.us/img402/286/prijedlog.jpg[/image]


ova treca slika ti je mesni rolat, ja ga cesto pravim, kako za rucak tako i za svecanosti meze...jako je ukusan,ako zelis ostavit cu ti recept



Idana,pisi odmah ovaj recept za mesni rolat

P.S. znam da si ga jednom spominjala [sm=jezicek.gif]



MESNI  ROLAT
Potrebno:
0,5 kg fasiranog mesa
5 kom jaja
prezla
glavica luka
ajvar
sos paradaiz
vegeta,so,biber
krompir
po zelji:
mrkva, persun, sojine ljuspice,senf



1. 4 kom jaja skuhati i oguliti
        Prvo krompir ogulim, izrezem na cetvrtine i stavim u tepsiju da se pece i odmah uzmem praviti rolat

2. u meso staviti sitno isjeckani luk, cajnu kasiku ajvara, isto tako sos paradaiza,zacine, jedno jaje (nekuhano), prezle, i ko zeli jos moze staviti senfa i sojine ljuspice.
     (Ja uzmem pola solje sojinih ljuspica,stavim ih u hladnu vodu, kad prokljucaju ocijedim ih, ispritiscem kasikom da se dobro iscjede i dodam u meso)

3. smjesu dobro izmjesati i razvueci u pravougaonik debljine pola cm. ovo se prvi put moze raditi na foliji jer ce se lakse urolati.

4. poredati 4 kuhanih jaja ,da ostane po 1cm sa strane mesa. rolat urolati i sa strana zatvoriti

5. dobro ga pouljiti i staviti u tepsiju sa napola pecenim krompirom. MJESTO NA KOJEM STE SASTAVILE ROLAT OKRENITE PREMA DOLE.

Peci otprilike pola sata na najjacoj temperaturi,dok ne porumeni rolat i krompir.


Od ove smjese se mogu praviti male pljeskavice koje se kasnije mogu napraviti u sosu ili se mogu sluziti uz mezu.

Sojine ljuspice toplo preporucujem jer su jako zdrave i ukusne. Mogu se naci u Interexu. Sojine ljuspice nisu isto sto i sojine pahuljice,tu sam se zeznula.

Uz rolat mozete jos sluziti i povrce.

Staviti solju minestrone-a (zaledjenog) u hladnu vodu i kad prokljuca kuhati 10 min. Kad se skuha dodati saku-dvije zaledjenog povrca s rostilja i kuhati 1 min. U vatrostalnu posudu staviti masnocu (ja stavljam biljno maslo) i isjeci glavicu luka na listove te malo proprziti.
Ocijedjeno povrce dodati, posoliti, povegetiti i malo proprziti. Dodati besamel sos ili vrhnje za kuhanje,mlijeko,pavlaku...po zelji i pustiti da malo kljuca na niskoj temperaturi 5min....Uzivajte drage moje




saso -> RE: Recepti,recepti (18.1.2011 9:00:53)


IZVORNA PORUKA: idana_85

IZVORNA PORUKA: saso


IZVORNA PORUKA: idana_85

IZVORNA PORUKA: Amelaa RR

Evo par inspiracija
[image]http://img402.imageshack.us/img402/286/prijedlog.jpg[/image]


ova treca slika ti je mesni rolat, ja ga cesto pravim, kako za rucak tako i za svecanosti meze...jako je ukusan,ako zelis ostavit cu ti recept



Idana,pisi odmah ovaj recept za mesni rolat

P.S. znam da si ga jednom spominjala [sm=jezicek.gif]



MESNI  ROLAT
Potrebno:
0,5 kg fasiranog mesa
5 kom jaja
prezla
glavica luka
ajvar
sos paradaiz
vegeta,so,biber
krompir
po zelji:
mrkva, persun, sojine ljuspice,senf



1. 4 kom jaja skuhati i oguliti
        Prvo krompir ogulim, izrezem na cetvrtine i stavim u tepsiju da se pece i odmah uzmem praviti rolat

2. u meso staviti sitno isjeckani luk, cajnu kasiku ajvara, isto tako sos paradaiza,zacine, jedno jaje (nekuhano), prezle, i ko zeli jos moze staviti senfa i sojine ljuspice.
     (Ja uzmem pola solje sojinih ljuspica,stavim ih u hladnu vodu, kad prokljucaju ocijedim ih, ispritiscem kasikom da se dobro iscjede i dodam u meso)

3. smjesu dobro izmjesati i razvueci u pravougaonik debljine pola cm. ovo se prvi put moze raditi na foliji jer ce se lakse urolati.

4. poredati 4 kuhanih jaja ,da ostane po 1cm sa strane mesa. rolat urolati i sa strana zatvoriti

5. dobro ga pouljiti i staviti u tepsiju sa napola pecenim krompirom. MJESTO NA KOJEM STE SASTAVILE ROLAT OKRENITE PREMA DOLE.

Peci otprilike pola sata na najjacoj temperaturi,dok ne porumeni rolat i krompir.


Od ove smjese se mogu praviti male pljeskavice koje se kasnije mogu napraviti u sosu ili se mogu sluziti uz mezu.

Sojine ljuspice toplo preporucujem jer su jako zdrave i ukusne. Mogu se naci u Interexu. Sojine ljuspice nisu isto sto i sojine pahuljice,tu sam se zeznula.

Uz rolat mozete jos sluziti i povrce.

Staviti solju minestrone-a (zaledjenog) u hladnu vodu i kad prokljuca kuhati 10 min. Kad se skuha dodati saku-dvije zaledjenog povrca s rostilja i kuhati 1 min. U vatrostalnu posudu staviti masnocu (ja stavljam biljno maslo) i isjeci glavicu luka na listove te malo proprziti.
Ocijedjeno povrce dodati, posoliti, povegetiti i malo proprziti. Dodati besamel sos ili vrhnje za kuhanje,mlijeko,pavlaku...po zelji i pustiti da malo kljuca na niskoj temperaturi 5min....Uzivajte drage moje




Hvala draga,obavezno probam...samo nisam sigurna za te sojine ljuspice,u par navrata sam kupovala sojino mlijeko,brasno,keks al nisam bila bas odusevljena ima nekakav bljutav okus[sm=zmeden.gif],mozda su ljuspice nesto drugacije[sm=smiley1.gif]




idana_85 -> RE: Recepti,recepti (18.1.2011 13:15:46)

LJuspice su mila za 10 u mesu....a recimo od samih se mogu filovati paprike,sarma,tikvice....slican im je sastav kao mesu,slobodno probaj,mozes prvo s manjom kolicinom, stavi u fasirano sa zacinima,lukom,ajvarom i sos paradazom i przi kao male pljeskavice na suho pa probaj...samo stavi manje soli,one budu dosta slane....mljac




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (24.1.2011 19:19:24)

Fileti oslića sa ploškama krompira u rerni[sm=smiley1.gif]

Sastojci
500 g oslića (zamrznutog, svježeg ili neke druge bijele ribe)
1 kg krumpira
2 dl bijelog vina
1 dl maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
2 žlice sjeckanog peršina
1 žlica Vegete
sol, papar

Priprema
1 Krumpir oguliti, narezati na tanje ploške (cca 3 mm) i rasporediti u škrovadu.
2 Na krumpir složiti očišćenu i na komade narezanu ribu.
3 Pomiješati Vegetu, sol i 5 žlica maslinovog ulja, preliti po krumpirima i osliću i staviti peći na 200 stupnjeva.
4 Pred kraj pečenja krumpire i oslića preliti mješavinom preostalog ulja, papra, vina, nasjeckanog češnjaka i peršina pa ispeći do kraja.




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (25.1.2011 11:12:52)


IZVORNA PORUKA: Nadi

Hanady hvala puno, ovo obavezno ću da isprobam samo bez vina u mojoj varijanti.
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]


ja sam savila pola del vina...i nevjerovatno ispari totalno i ne osjeti se ...ali riba ima super šmek.





Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (25.1.2011 14:43:21)

Machmalow

[image]http://img443.imageshack.us/img443/3518/macmalow.jpg[/image]

Sastojci

Biskvit 
4 kom zutanjka
1 casa secera
1/2 case ulja 
1 casa mlijeka
1 casa brasna 
1 prasak za pecivo
2 zlice kakaa  
za mjeru se uzima casa = 2 dl

Snijeg od bjelanjaka
4 kom bjelanjka
1 casa secera 
casa = 2 dl

Cokoladna glazura
200gr cokolade za kuhanje
25gr maslaca
malo ulja




Emica_sa -> RE: Recepti,recepti (25.1.2011 14:53:15)

Amelaa divno izgleda samo molim te,pojasni mi malo kako pravis ovaj snijeg od bjelanjaka i kolika ti je tepsija za ovu koru?Hvala




Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (25.1.2011 15:00:29)

[image]http://img535.imageshack.us/img535/9175/23012011609.jpg[/image] [image]http://img99.imageshack.us/img99/6656/snijegd.jpg[/image]

Emica evo to je ova tepsija ona uza a duza a mozes praviti u okruglu manju nekih 26-28cm. A snijeg...ovaj put sam imala belaj jer sam zaboravila oprat mutilice koje su bile tamne od smjese kore..i onako mahinalno sam pocela mutit bjelanca zaboravila oprat...i naravno nije uspjelo. Morala sam druga jaja uzet..najbolje je u staklenoj zdjeli mutit, zdjela mora biti bas suha, kao i mutilice i secer kasiku po kasiku dodavat..i da jaja nisu drito iz frizdera. A ako bas budu iz frizdera, stavi jaja u slanu toplu vodu na 10-15 minuta.
Kad umutis da snijeg moze naopako stajati kao sto sam ja uslikala, i molila Boga da mi sve ne gruhne na sto[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




vjestica -> RE: Recepti,recepti (25.1.2011 15:53:48)

amela kad si već tu, de mi odgovori na ono gore pitanje,, na vrhu stranice (zanemari ono sa šniclom, jer nisma vidjela da si već stavila recept) nego ono jeli pecivo sa susamom?
ako jeste molim te, napiši recept




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (25.1.2011 15:54:51)

Da i ja malo osvijetlim obraz dosta sam se blamirala na kuharskim neuspjesima, bit će od mene nešto[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...

[image]http://img508.imageshack.us/img508/5484/kombinacija.jpg[/image]

[image]http://img137.imageshack.us/img137/8199/pilecifile.jpg[/image]

[image]http://img440.imageshack.us/img440/2610/komae.jpg[/image]

Amela pravila sam onaj tvoj mesni rolat sa jajima i super je bio, e sad mi reci kako praviš sos za ćufte
???




Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (25.1.2011 16:48:53)

IZVORNA PORUKA: vjestica

amela kad si već tu, de mi odgovori na ono gore pitanje,, na vrhu stranice (zanemari ono sa šniclom, jer nisma vidjela da si već stavila recept) nego ono jeli pecivo sa susamom?
ako jeste molim te, napiši recept



Sorry draga nisam vidjela, ono ti je krompir s susamom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ćufte
500g  mljevenog mesa,
1 kriška hljeba natopljenog u mlijeku ili vodi
2 glavice crvenog luka
1 cehno bijelog luka
1 jaje
2 kašike brašna
so, biber,
kašika vegete

Ili ako ti je mrsko ovo sve ima i ova varijanta

500gr mljevenog mesa
Fant za ćufte


Luk očistite, isjecite, a najbolje je sto sitnije, ja ga uvijek na ono sitno rende izerendam da nema oni veliki komada luka u ćuftama. Sredinu hljeba potopite u mlijeko i ostavite da nabubri. Spojite luk sa mesom, dodajte ocijeđen hljeb, posolite, pospite vegetom, pobiberite, dodajte jaje i ako imate i suhi peršunov list, pa sve dobro izmjesajte.. Navlažite ruke i pravite ćufte, valjajte ih u brašno i pržite u zagrijanom ulju dok ne porumene sa svih strana.

Umak od paradajza:
U zagrijanom ulju propržiti 2 kašike brašna, dodati malo aleve paprike, naliti paradajz pire, dodati soli i na vrh noža šećera i miješati dok se umak ne zgusne. Kad je umak gotov, spustiti ćufte u umak i pustiti da jelo lagano ključa 1-2 min, uz miješanje.




DM -> RE: Recepti,recepti (25.1.2011 17:40:56)

Ja sam prije pravila ćufte kao i Amela, ali sada umjesto hljeba i brašna stavljam samo prezlu i malo kisele vode!
Probajte i ovako-dobre su pravo!




DM -> RE: Recepti,recepti (25.1.2011 17:56:16)

Još jedan recept za sos za ćufte(a može i za druga mesa[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image])
Na puteru popržiti brašno(onaj puter sa začinskom biljem) ali da ne potamni previše, kao za bešamel, doliti mlijeko po potrebi(zavisno koju gustoću želite)pri tom mješajući žicom da izbjegnete grudvice! Po potrebi posoliti i u j ubaciti ćufte da zajedno prokuhaju 1 min!




mala75 -> RE: Recepti,recepti (25.1.2011 17:58:59)

U potrazi za nekim novim receptima naletjela sam na mnogo novih. Kao hvala za sve evo i od mene jedan za sada slani:
GIBANICA OD PILETINE I GLJIVA
1 gotove jufke za pitu
1/2 kg pilćeg filea
1 paklo šampinjona (ono u stiropolu ili konzerva od 400gr)
1 glavica crvenog luka
bijeli luk po želji
1 velika čaša kajmaka
1 mala čaša kisele vode
5 kom jaja

Priprema:
Piletinu isjeći na kockice, propržiti na ulju i dodati 3 - 4 čehna sitno sjeckanog bijelog luka. pržiti dok ne dobije bijelu boju. Posoliti.
Glavicu luka sitno isjeckati, propržiti i tome dodati isjeckane gljive, pržiti dok voda ne ispari. Posoliti.
Jufke za pitu podijeliti na tri dijela. (mislim da dođe oko 12 kom. znači po 4)
redati  trećinu jufki jednu na drugu i malo ih ppomastiti na njih istresti piletinu i rasporediti po tepsiji. zatim satviti jufke pa na njih gljive, a onda opet jufke. isjeći kao za baklavu.
Umutiti jaja mikserom i dodati im kajmak i kiselu. sve zajedno izmješati i zaliti pitu. peći u prethodno zagrijanoj rerni.
Nadam se da ćete probati i uživati. prijatno.




Amelaa RR -> RE: Recepti,recepti (26.1.2011 9:16:27)

Štrudla s dzemom od sipka i orasima
Štrudla s nutellom[image]http://img38.imageshack.us/img38/7218/strudla.jpg[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  21 22 [23] 24 25   Sljedeća stranica >   >>