Lejla Ka
|
U vrijeme kad se na tržištu pojavila prva, u to vrijeme "sofisticirana" zamjenska formula Hummana, kraj 60-tih, cjelokupna zdravstvena javnost je bila naprosto oduševljena. U svom oduševljenju su povjerovali da je ovakav način ishrane novorođenčadi čak i superiorniji od dojenja. Ne može ih čovjek ni kriviti, jer su do tad muku mučili sa slučajevima beba koje iz nekog razloga nisu mogle dojiti majke, i formula se konačno pojavila kao rješenje. Najprije kroz oduševljenje, onda i zbog "slobode" koju je hranjenje bočicom nudilo novopečenim majkama, a kasnije sve više zbog finansijskog profita proizvođača formule krenuo je sve perfidniji marketing formule, koji se kao u najboljim triler filmovima uvukao u obrazovni sistem zdravstvenih radnika u obliku savjeta za dojenje. Danas, kad analitičari pogledaju na taj protekli perod jasno se vidi da su opće usvojeni savjeti "za" dojenje zapravo podrivali dojenje i vodili u njegov prestanak. - Ograničavanje dojenja na 3 sata, a u među vremenu čaj je smanjivalo majčinu produkciju mlijeka, a čaj je bebu zasićivao, a nije davao kalorije, pa bi se došlo u situaciju da "mama nema dovoljno mlijeka i beba ne dobiva dovoljno" - dohrana, papa dojenje - 10 minuta na jednoj, deset minuta na drugoj, 20 minuta max neje dojek efikasno praznilo, pa se ili smanjivala proizvodnja ili su majke dobivale mastitise - dohrana, papa dojenje - Majci ne bi nadošlo mlijeko pa se dodavalo malo dohrane, bebi bi bilo lakše na flašicu, odbijala bi dojku - dohrana, papa dojenje - U porodilištima su bebe odnosili, i redovno ih dohranjivali, a majkama ih vraćali uspavane i site - dohrana, papa dojenje. - nemate bradavice ne možete dojiti - nekvalitetno mlijeko legendarna, koja će svaku, tek porođenu majku ubiti u pojam, i učiniti da uradi sve što ljekar kaže: - nemojte patiti ni bebu ni sebe Ne bi ste povjerovali u šta se to izrodilo tokom perioda od 40-tak godina. U totalno ubjeđenje i način odgoja koji je djecu bukvalno tjerao od roditelja, da ne bi bilo "previše vezani", "razmaženi", "nesamostalni". A onda su se počele pojavljivati dalekosežne posljedice po zdravlje, po psihu, po društvo takve prakse unutar porodičnih odnosa. I nije to odmah dovedeno u vezu sa nedojećim generacijama, ali su istraživanja koja su se počela sistematski provoditi počela upućivati na stvarni uzrok. Nemojte pogrešno shvatiti, nije ne dojenje krivo za sve, već čitav taj koncept da djecu od rođenja treba "osamostaliti", u koji se ne dojenje savršeno uklopilo. Danas je opće poznato da dugodojena djeca pokazuju zavidno samopouzdanje i samostalnost u odnosu na vršnjake koji nisu dojeni. Da je majčino mlijeko nemoguće ni blizu iskopirati, da je to živa supstanca, napravljena savršeno po mjeri bebe za koju se proizvodi, i da je noišta ne može zamjeniti. I sve se okrenulo naopačke, ali se sporo infiltrira u praksi. Tako da Mino, tvoj rođak psihijatar vjeruje onom što je studirao, što je naučio, a nije dovodio u sumnju, izgleda mu logično, a nije nikad poslije toga pročitao ništa novo na tu temu. Ja sam svog sina dojila 21 mjesec, on u opće nije vezan za moje dojke. Moj otac je dojen, a nikad nije imao nikakvih psihičkih posljedica, ni pretjerane vezanosti za majku. Vjerujem da je takav slučaj sa svim našim roditeljima. I namjerno za primjer uzimam njihovu, dojenu generaciju. Jer mi smo najbolji izdanci anti dojenačke ere, vrhunca uspjeha nadomjesne formule.