Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: lejna_ Hvala vam puno, .. podrška mi puno znači. Evo pokušaćemo sa tim obrokom dohrane, samo da malo ojača dijete, jer ja mislim da ona više nema ni snage da vuče ono masno iz dojke. Ima dvije stolice dnevno, al su oskudne, ... sa dohranom su jače. Mokrih pelena ima osam, .. otprilike, ... teške su joj pelene. Jede otprilike 6, 7 puta. Naveče se budi dva puta. Kontrola nam je u petak ili ponedjeljak. Pedijatrica nam je rekla da ne bi trebalo biti oskudnije mlijeko uvođenjem dohrane, jer kao, ... moglo bi samo poboljšati podoje, da budu kvalitetniji, jer kao dajemo vremena da se dojke napune. Neke odrednice za uspješno dojenje po savremenim savjetima za dojenje u toku prvih 6 sedmica života su 3-4 stolice dnevno (stolica u veličini kovanice od 5 KM) i 5-6 mokrih pelena. Ovo što opisuješ meni izgleda kao nedovoljni unos masnog mlijeka. Beba dosta piški, a težina sporo ide gore. Moram ti opet napomenuti, to nije nikakav strašan i ne riješiv problem u ovom početnom stadiju. Ti se sigurno jako sekiraš zbog toga, i doktoricine preporuke ti smanjuju motiv za dalje dojenje. Vjeruj mi, zaista nema razloga za to. Ja vidim puno, puno razloga da nastaviš i daš dojenju šansu. Bebe koje gladuju nemaju stolicu nikako! A postoje i bebe koje uz svo uspješno dojenje kake svaki drugi dan pa i rjeđe. Ovo su ipak rijetki slučajevi, i u toku prvih 6 sedmica važan pokazatelj uspješnosti ishrane je pojava stolice. Imaš razloga za optimizam. Šta bi mogla pokušati poboljšati: Veoma je važno da se ti, koliko god možeš pokušaš opustiti (znam, to mi je bilo najmrže da mi neko kaže ). Ja stvarno mislim da ima podloge da budeš samopouzdana i da nema potrebe da se ozbiljno zabrinjavaš. Sporo napredovanje na samom početku je veoma česta pojava. Kad dojiš, beba za početak sisa ubrzano i na taj način šalje signal da želi jesti. Na taj signal tvoje tijelo reaguje tako da stisne mišiće oko mliječnih žlijezda i na taj način mlijeko krene teći bebi u usta. Beba pije, sisa sporije, pravi pauze da proguta. Nekon toga nastane pauza kad beba opet sisa ubrzano, tražeći još. Ovaj put će vjerovatno malo duže sisati da bi se opet pokrenulo otpuštanje mlijeka. Tad joj ti možeš malo pomoći kompresijama dojke, koje imaš opisane u Hanadynom postu, a imaš i video kako se rade. Tu je važno da ti vjeruješ da je dojiš dobro, jer stres kod dojenja poremeti signal tijelu da otpusti mlijeko, pa ono teže ide, beba se umara i gubi strpljenje, a stres još više otežava istiskivanje masnog mlijeka. Kako se opustiti? Kad krene podoj tvoj je cilj da bebi daš sve što tamo ima, a ako i dalje bude gladna uvijek imaš čime nadoknaditi. I nema razloga da ostane gldna kad majka ima čitave dvije sike da ponudi. Nadam se da vidiš zašto se možeš opustiti kad krene dojenje. Kad se dojka ispraznila (meka je, a beba na njoj ubrzano sisa bez gutanja 2-3 minute), ako beba nije zadovoljna nudiš drugu dojku. I na nju dojiš na isti način, uz kompresije da pomogneš bebi. Ako beba ni nakon druge dojke nije zadovoljna, slobodno je opet vrati na prvu dojku, neka posisa ono što se u među vremenu proizvelo. Ako i nakon toga beba nije zadovoljna onda možeš ponuditi neku manju količinu dohrane. Scenario koji završava nuđenjem dohrane je ekstreman i vjerujem da neće biti često potreban, a nikako nakon svakog podoja. Ako ste i uveli dohranu, ti obavezno bebi ponudi dojenje prije tog obroka. Nemoj da taj obrok zamjeni podoj tako da ga izbaci, jer tvom tijelu je to signal da bebi u tom trenutku ne treba hrana, a to nije istina. Dojkama ne treba vrijeme da se "napune". Mlijeko se proizvodi stalno, i dok ti dojiš mlijeko se proizvodi u žlijezdama. Što beba više sisa, mlijeko se više luči. Po onom što si ti opisala, ti nemaš problem sa količinom mljeka već beba ima problem kako da stigne do onog najmasnijeg. A to se može popraviti uz malo trikova i pomoći od strane mame, i kako beba raste sve će to doći na svoje.