Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: lost Želim pitati Lejlu Ka za mišljenje Ja dojim svoju djevojčicu od rođenja, znači sve ok od samog početka osim onih malih problemčića s kojim se susreće svaka prvorotka ali i to smo prevazišli. Dojim uspješno hvala Bogu evo 4 mjeseca i 10 dana, beba super napreduje, zdrava je i vesela . Dojim je na zahtjev kad god želi, ona doji koliko hoće i sama prestane. Želim da pitam vas Lejla Ka, pošto vidim da ste profi što se dojenja tiče, šta mislite o ovome: Meni mlijeko nikad nije procurilo van (kao što kod nekih žena zna izaći na majicu isl), niti mi je teklo u mlazu ili špricalo . Kad pokušam da istisnem izlazi ono ali ne tako u mlazu. A beba dok doji znači ja čujem da guta i vidim da ima mlijeka. Po njenoj kilaži i raspoloženju bi se reklo da je sve ok, samo mi je malo čudno što nikad niti kap ne procuri(kao dokaz da je tu ) Da li je to normalno? Potpuno normalno! Tijelo ne želi da rasipa energiju i resurse. Laktacija (proizvodnja mlijeka) ima mehanizme kako da "zna" tačno koliko je bebi potrebno i da ne proizvodi ni više ni manje, da se ne bi uzalud trošila majčina energija i uzimali nepotrebno sastojci iz tijela. Nestabilnosti se dešavaju u trenutcima izmjene ritma dojenja, ali se to vrlo brzo rješava. Naravno, svaki organizam je jedinstven, i svaki organizam niveliranje proizvodnje i potražnje odrađuje na svoj način. Kod nekih majki se ravnoteža uspostavlja brže kod nekih sporije. Neke majke na početku proizvode velike viškove, neke majke ne proizvode ništa viška. I sve je to normalno. Normalno je sve što zadovoljava bebu! Jer to je prvenstveni cilj. Ti si, po meni sretna žena. Ja sam do 8. mjeseca na jednu dojku stavljala po dva uloška koliko bi mlijeko za vrijeme podoja na jednoj curilo na drugu dojku. Sračunala sam da sam za godinu dana potrošila 300KM na uloške za dojilje, i to neke srednjeg ranga cijene. A znam žene koje ih već poslije par mjeseci dojenja nisu morale u opće upotrebljavati. U današnje vrijeme mjerenja svega, jako je teško prepustiti se nečem neizmjerljivom, naročito kad se radi o djetetu. Majke koje doje moraju potpuno vjerovati moći svog tijela da prehrani bebu i bebi da će jesti taman koliko joj je dovoljno, bez da znaju kolko je to mililitara po podoju, i u toku dana. Znam ja kako je to teško, i meni je bilo teško prepustiti se prirodi Lost, opusti se i uživaj! Opet ću napomenuti i zbog drugih majki doilja: mogućnost da se iz dojke istisne mlijeko nije mjerilo prisustva i proizvonje mlijeka. To je mjerilo samo činjenice da li majka može ili ne izdojiti nešto mlijeka stiskanjem bradavice. Isti je slučaj i sa izdajalicom. Ni jedna izdajalica, ni jedna tehnika ručnog izdajanja ne izdaja mlijeko kao što to radi beba. Pored podražaja sisanja, bradavica prima i termički podražaj bebinih usta, znači bradavica savršeno razlikuje kad je sisa beba i kad se mlijeko pokušava izdojiti na neki drugi način. I neke dojke u tim slučajevima "ne daju" mlijeko. Izdajanje je tehnika koja se uči (kao i dojenje), a nekim ženama, koje savršeno uspješno doje svoju djecu, nikad ne legne i ne uspije. A ima i majki koje isključivo izdajaju i hrane bebe (iz nekog razloga) svojim mlijekom na flašicu, isključivo do 6 mjeseci.