Lejla Ka
|
Ana, prema svemu što pišeš, nema apsolutno nikakvog razloga za brigu. Tvoja beba nije gladna, već zadovoljna, a "nizak" prirast je, po meni, direktna posljedica problema sa probavom, grčeva i dodavanja čaja. Nemoj me pogrešno shvatiti, ja sam naučena da savjetujem izbjegavanje davanja bebi bilo čega osim maminog mlijeka. A ja sam isto tako majka dvoje djece, i sretna što su nas grčevi zaobišli, ali vidjela kako to izgleda, i znam da će roditelji učiniti sve da pomognu djetetu na svaki mogući način. Tako da ako je bebi čaj pomagao, tu vam se ništa ne može prigovoriti. Samo tu činjenicu treba uzeti u obzir i znati da nema nikakve potrebe za uvođenjem dohrane. Šta više, AD koji je teško probavljiv, može uzrokovati samo još dodatne komplikacije sa grčevima. Znači, ja sam sigurna da je vaša situacija sasvim normalna. Ono što bih ja predložila kao sitne korekcije, čisto da vam olakšaju, i možda poboljšaju prirast je slijedeće: - Bebu treba pustiti da doji kad god želi, koliko god želi, naročito u toku prva 3 mjeseca. Uobročavanje inicirano od strane roditelja je pogrešna praksa. Bebe se same uobroče kako rastu, s tim da njihovo uobročavanje ne mora da se poklapa sa našom predstavom "uobročenog" hranjenja (kao i odrasli, neki vole pojesti 3 puta al dosta, a neki 5 puta po malo). Ono što je važno, opet u ova prva tri mjeseca (tri mjeseca su neki optimalni okvir, kod nekog traje kraće kod nekog duže) je obezbjediti da beba u toku podoja efikasno doji i efikasno prazni dojku. - Što se tiće izmjene dojke po podoju, a zbog ovog gore napomenutog efikasnog pražnjenja, jako je važno da beba isprazni jednu dojku do kraja prije nego joj se ponudi druga dojka. Nije nikakav problm da se bebi ponudi i druga dojka, zato ih i imamo dvije , samo je za uspješno uspostavljanje ponuda-potražnja ravnoteže esencijalno da se jedna dojka u toku podoja isprazni do kraja. Ne postoji neki univerzalni znak da je dojka "prazna" do kraja (dojka realno nikad nije prazna, u njoj se mlijeko stalno proizvodi, i onda kad se smatra ispražnjenom u njoj ostaje nekih 20% mlijeka). Neki okvirni znaci su da je dojka potpuno meka i da beba na njoj duže vrijeme sisa u prazno (brzo sisanje od 3-5 minuta ne pokreće refleks otpuštanja mlijeka, kad beba počinje da sisa sporo, sa pauzama za gutanje). Mogućnost da se iscjedi mlijeko iz dojke nije pouzdan znak da li u dojci ima mlijeka. Da bi se obezbjedilo da se dojka isprazni do kraja ako beba ne želi dojiti u prazno, i brzo počinje da se buni, koriste se kompresije. Kompresije se izvode tako da kad beba prestane piti mlijeko, i počne sisati brzo, a onda se počne buniti, majka rukom stisne dojku sasvim blizu grudnog koša kao da istiskuje mlijeko iz dojke. Klikni na ovaj link: http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=34:4-day-old-after-tongue-tie-with-compressions&catid=6:video-clips&Itemid=13 ovdje beba fino sisa i pije, a kad prestane piti majka malo stisne dojku, kad beba ponovo pije ona pusti. Ako i uz kompresije beba ne pije, vrijeme je za drugu dojku. I ono što su ti rekli da onda slijedeći podoj započinješ na "načetoj dojci" je sasvim ispravno. Ako beba doji na jednoj dojci, i sama završi podoj, te u toku perioda od 2-3 sata traži opet da doji nudiš istu dojku na kojoj je završila podoj da je isparazni prije nego ponudiš drugu. Ovo je sve praksa u prvim mjesecima da se obezbjedi da beba, koja realno još nema snage da izvuće masno mlijeko koje je najgušće i zahtjeva više snage, dođe do ovog najhranjivijeg mlijeka. To je u glavnom to, ja zaista ne vidim razlog za brigu, a vidim puno razloga i motiva da nastavite na pravom putu ka uspješnom dojenju.