KupusLivada -> RE: Problemi sa dojenjem... (4.2.2015 13:33:36)
|
evo malo stručnije napisano, za novopečene mame: "Dojenje prema rasporedu, kod zdravih, donošenih beba, izravno se upliće u odnos djetetova apetita i majčine proizvodnje mlijeka. Na primjer, ako beba pokazuje znakove gladi, a majka odgađa dojenje (jer po rasporedu još nije vrijeme za to), dojke ostaju pune pa proizvodnja mlijeka opada. Ako se to ponavlja iz hranjenja u hranjenje, količina mlijeka u dojkama zaista se smanjuje i uskoro nije dostatna za bebine potrebe. Nažalost, mnoge mame misle da moraju čekati da se dojke "napune" mlijekom prije nego odluče podojiti dijete jer će sisanje na praznoj dojci ostaviti dijete gladno. Količina masnoća u mlijeku opada što je duži razmak između podoja. Beba koja nastavi sisati istu dojku koju je sisala prije 30 ili 40 minuta, tako će popiti mnogo onog hranjivijeg, zadnjeg mlijeka, za razliku od bebe koja siše istu dojku nakon dva ili tri sata. Možda ste čuli i savjete da trajanje podoja mora biti točno određenog broja minuta na jednoj dojci. Znači li to da djetetu treba uzeti dojku iz usta kad štoperica pokaže da je vrijeme prošlo? Kako bi se odrasli osjećali da im usred ručka netko uzme tanjur i kaže da je vrijeme za objed isteklo?! Ne zaboravimo da bi neka djeca rado stalno bila na prsima pa čak i uspavana ne ispuštaju dojku iz usta. " Ja sam u prvih mjesec - dva praktikovala da podoj počnem sa onom dojkom sa kojom sam završila prethodni podoj, i onda pređem na drugu. to mi jebbolje odgovaralo i pokazalo se kao dobra prevencja prepunjenosti i upala.
|
|
|
|