jele85dr
|
evo ja se javljam, bili smo kod pedijatra juce. ipak vaga i moj instinkt nisu lagali. dobila je 360gr za 3 sedmice. malo doktorica je savjetovala ad. tj.prvo dojenje, pa dodati 30ml ad mlijeka. ako prihvati i popije sve, onda povecati na 60ml. shrvana sam bila. proplakala sam kao kisna godina. poslije sam se malo smirila, ipak nije sve tako crno. i sinoc oko 8h sam ju podojila, opet kratko, pa smo dali 30ml tog ad-a, jedva je pojela. i onda sam odlucila ovako: da izdojim dojke koliko mogu, ako bude 120, super, dajem joj to, ako ne bude 120, onda dodati ad-a koliko treba da bude ukupno 120ml (pedijatrica je rekla da je to otprilike mjera za jedan obrok ako ih ima 8 u toku dana). i sinoc oko 11 se probudila i ja sam izdojila za 15 minuta iz obje dojke 140ml tako da mlijeka ima, ali je gospodjica izgleda lijena vuci dali smo joj to (na flasicu, znam da nije najpametnije, ali stvarno presporo ide na kasikicu), pojela je 70ml u cugu i izbacila. onda smo nekako uspjeli dati jos 30ml, ali to sve nekako uz naguravanje, nije htjela, pa je na kraju zaspala, pa smo joj kroz san davali jutros se probudila u pola 5, izdojila sam 110, pojela je sve, ali opet 70ml odjednom, pa pauza, pa ostatak sporije. nesto kontam, mozda joj se zeludac navikao na manje kolicine, pa teze prihvata vise odjednom jutros u 9 je pojela 115ml, pet 70ml, pa ostatak.. nazvacu danas pedijatricu da pitam da li da nastavim ovako, ili da ipak idem sa dodavanjem ad-a. razmisljala sam cak, prvo podojiti (da ne zaboravi potpuno siku ) pa onda izdojiti, pa dati izdojeno. iako tada nemam potpunu kontrolu nad tim koliko je pojela... sta mi savjetujete? sta mislite o svemu ovome? da nastavim ovako? ipak mislim da je bolje moje mlijeko nego ad. mada, uradicu laboratorijske nalaze sutra, kazu da slab napredak moze biti zbog nedostatka zeljeza. ali kontam, ako je prvi mjesec okej napredovala, ne vjerujem da mi je zeljezo u drugom mjesecu losije, mada nije iskljuceno. eh sad, zasto je to tako kako je.. mlijeka ima, a ona ga nije dobijala, cak i uz kompresije dojke itd.. jedino sto mi pada na pamet je da je lijena. da se navikla ispocetka da mlijeko ide u ogromnim kolicinama i da ne mora vuci, i da kad je to prestalo, da se nije htjela previse patiti da dodje do hrane. jedino mi je tu cudno sto nakon dojenja nije htjela prihvatiti izdojeno na flasicu. ali to ju je vjerovatno zbunjivalo pa zbog toga nije htjela. evo citiracu sebe, prvo javljanje na ovu temu. IZVORNA PORUKA: jele85dr ..... prve tri sedmice sam imala jako puno mlijeka, dojke su prije svakog podoja bile prepune. izadaja sam rijetko, tj.samo toliko da mi olaksa tu prepunjenost. nakon te tri sedmice je prepunjenost nestala. nakon prvobitnog straha da je mlijeko nestalo, nakon googlanja saznadoh da se uspostavila ponuda i potraznja. ALI! od tada je beba nervozna pri skoro svakom podoju. tj.samo nocu nije i ujutro. budi se jednom u toku noci da doji, zavisno od toga kad je prethodno vece dojila, uglavnom oko 4 ili 5h ujutro, i onda u toku dana na svaka 3h, ponekad i cesce. situacija je sljedeca: pocne lijepo da sisa dok se ne otpusti mlijeko, onda izbaci bradavicu dok jaki mlaz ne oslabi, nakon toga ponovo uhvati i lijepo sisa i guta. koliko sam uspjela primijetiti, sisa samo dok mlijeko tece samo, onda izbaci dojku i nastane vriska i negodovanje. ja ju podignem da podrigne i vratim ju na dojku, nekad nastavi normalno, nekad ne, ne znam od cega to zavisi. kad joj usne dodirnem prstom vidim da zeli jos da doji, a kad joj priblizim bradavicu - nece, vristi, mase glavom lijevo desno, nekako joj uspijem uglaviti dojku i onda nastavi dojiti jos kratko, ali uz negodovanje, razvlacenje bradavice (drzi ju cvrsto, ali vristi). ......... ne znam jesam li rekla da beba mirno doji u toku noci i rano ujutro, sada mi se u toku noci dojke prepune, a mislim da bebi to i odgovara, jer mlijeko cijelo vrijeme tece samo. a onda tokom dana dojke nikako nisu prepunjene, cak stavise mekane su. i kako dan odmice i ona sisa, imam osjecaj da isisava sve vise i da se stvara sve manje tj.nedovoljno. je li to uopste moguce? ........ kako god okrenem i razmislim, vratim se na ovo sto sam podebljala. flasicu smo joj dali par puta, i to caj u njoj, tako da ne vjerujem da je zbog toga doslo do konfuzije, a i flasica je mala sa jednom rupicom. ne mogu da shvatim da je ona, klipara od 5 kila, takva ljencuga
|