Lejla Ka
|
Ja ću ovdje pobrojati neke mitove kojima te mogu zasuti u prvim satima nakon poroda (a nekima i malo prije), čisto da ih znaš prepoznati i prosuditi o čemu je riječ: "Možda nećeš imati mlijeka pa nećeš dojiti" Ovo nije istina, pa makar tvoja mama nije imala mlijeka pa nije dojila. Dojenje nije genetski predisponirano. A ova rečenica u istinitom obliku je: Dojit ću pa ću zato imati mlijeka. Mlijeko se stvara kad se i zato što se doji, a ne doji se zato što se mlijeko proizvodi. Mlijeko će se proizvoditi zato što će za početak raditi postporođajni hormoni, a onda kad beba krene često i dugo stimulisati bradavice sisanjem krenut će princip ponude i potražnje. "Ako ide, ide. Nemoj mučiti sebe ni bebu" Beba se ne muči učenjem dojenja. Njoj dojenje nije teško. Dovoljno joj je samo malo pomoći na početku da dobro uhvati, da mlijeko lakše poteče, i za čas će ona skontati kako to fercera. I ako plače, čak i kad je gladna, ništa strašno joj se neće desiti i ako ne dobije obrok iste sekunde, ni ako ne uspije odmah uhvatiti, ni ako mlijeko ne krene odmah. Mirna samopouzdana majka i okolina će na bebu prenijeti osjećaj sigurnosti i beba će se smiriti. A o mučenju AD-om neću ovom prilikom. Znam, jer sam hranila starije dijete AD-om. Legende iz porodilišta: "Gospođo (i moj omraženi vid umanjivanja vrijednosti majke: majčice/ženice) vi još nemate mlijeka" Ovo je potpuna laž. Kolostrum se počinje proizvoditi još u trudnoći, i u trenutku rođenja beba u dojkama se nalazi ta prva dragocjena masa, tekući život. O njegovom značaju sam dosta pisala, a pošto je Taii već upoznata neću širiti priču. "Bradavice su vam male, nabavite silikonske, jer tako ne možete dojiti" Sestre u porodilištima dobivaju finansijski procenat od prodatih komada "opreme za dojenje", tako da ovaj savjet ne bih dalje komentarisala. Rekla bih ipak da beba ne zna ni za šta drugo osim za vašu bradavicu, i ona će ako ju se pusti bez ometanja (flašicom, dudom, silikonskim nastavcima) naučiti dojiti to što je dobila na raspolaganje. "Ako ste baš umorni/treba da se odmorite mi ćemo bebu malo dohraniti" Svaki obrok dohrane koji se vari puno duže od majčinog mlijeka je pauza u dojenju koju tijelo tumači kao bebinu sitost i misli da nema potrebu za proizvodnjom. Ovo je velika zamka. -postupak štipanja bradavice da bi se provjerilo da li majka "ima" mlijeka Osim što se na taj način ne može istisnuti mlijeko (mada ga se često uspije istisnuti od mlaza do par kapi zbog početne prepunjenosti), nanosi bol i zapravo je čisti napad na majčino tijelo koji unosi nervozu, naročito ako nakon toga uslijedi nezadovoljni izraz lica patronažne, kao i savjeti tipa "hm, slabo je to", "Pa dobro, ima. Ali bi sigurno trebalo uvesti makar jedan obrok dohrane" ... "Obavezno davati dohranu da se ne bi pojavila žutica i da dijete ne bi puno izgubilo na težini" Žutica će se pojaviti ili neće, ne vezano za količinu hrane koju dijete jede. Žutica je vezana za zrelost jetre, normalna je u prvih 10-tak dana, a i kasnije ako je pod kontrolom ljekara. Istina da količina hrane koju dijete pojede utiče na izbacivanje bilirubina i njegov nivo u krvi, ali dohranom je se neće spriječiti. Bebe u početku gube na težini, i to ne gube tjelesnu težinu samo, već i nakupljenu tekućinu i otpadne materije iz organizma koje su u njemu bile do poroda. Tako da vas ne plaši gubitak težine, on je normalan. Evo se sad ne mogu više sjetiti budalaština. Ako se koja druga majka sjeti nešto korisno, nek kaže da pojasnimo. Neki osnovni principi su: -što prije na dojku -na dojku kad god je beba budna -insistirati na pravilnom položaju (neće uspjeti od prve, dojke su velike, usta su mala, ali se truditi kod svakog novog pokušaja da se približite idealu) -ne ograničavati dojenje ni po čemu, zaboraviti minute, sate, samo se namještati što udobnije i organizovati sebi što više odmora -ne postavljati pravila ishrane, sve se može jesti ako je raznoliko, i umjereno. ako baš primjetiti da bebi nešto smeta s tom namirnicom pauzirate nekoliko mjeseci. PRAVE GRČEVE NE IZAZIVA MAJČINA ISHRANA, NITI IH LIJEČI MAJČINA APSTINENCIJA OD NEKE HRANE. -svaki vaš obrazac dojenja je normalan, ne postoji ne normalno dojenje ako kao takvo odgovara i bebi i majci Dojke nisu posude, ne treba čekati da se napune. One luče mlijeko stalno, tako da beba može biti bukvalno 24h na njima i da ima šta jesti. Mlijeko iz dojki teče pod tzv. refleksom otpuštanja mlijeka, i teče u talasima sa pauzama. Tokom refleksa otpuštanja beba aktivno guta, to se primjeti po izmjenjenom ritmu pokreta usta, mogu se i čuti gutljaji. Majka refleks može osjećati kao trnce, probadanje, čak žiganje kroz bradavicu, može joj curiti mlijeko na drugu dojku. I sasvim je normalno da ništa ne osjeti niti primjeti. Bebe do 6 sedmica trebaju imati 3-5 stolica (uračunljiva stolica je veličine kovanice od 5KM) i 7-9 mokrih pelena (uračunljiva mokra pelena je kao da se u njoj nalaze 2-3 supene kašike vode, možete izvagati ako ne možete ocijeniti samo pogledom). Za isključivo dojenu bebu može biti normalno i da ima jednu stolicu ili da pauzira dan dva, ali ako je takav slučaj trebalo bi ipak posjetiti pedijatra da se isključi mogućnost da nešto nije u redu. Zelena stolica ne znači glad. Kad postoji stolica, znači da psotoji otpad od hrane, višak, jer je majčino mlijeko savršeno svarljivo bez ostatka. Majčino mlijeko se svari za cca 1,5h, i svaka učestalost podoja je normalna. Novorođenče treba da se hrani često, 3h pauze su za prve sedmice preduge. Novorođenčetu i dojenčetu do 6 mjeseci DOVOLJNO JE SAMO MAJČINO MLIJEKO!