Taii
|
IZVORNA PORUKA: Iman83 Taii, moj ti je savjet da se opustiš, vjeruješ svoj tijelu i po mogućnosti isključiš potencijalne 'navijače' tipa prijateljca s negativnim iskustvom oko dojenja, mama, sveki, strine, tetke...sve koje bi te mogle potkopati u tvojoj namjeri da dojiš. Zamoli ih da zaborave rečenice tipa: nemaš dovoljno mlijeka, mlijeko ti je nekvalitetno i daj mu malo flašice...a biće ih, i više nego misliš. Ti ćeš tada biti u jako osjetljivom periodu i na tebe će takve izjave snažno utjecati. Dalje, ne daj da te neko nagovori na izdajanje mlijeka kao način provjere koliko mlijeka imaš. Količina izdojenog mlijeka nije dokaz da imaš ili nemaš mlijeka. Izdajanje(ma kako dobra uzdajalica bila) je tehnika koja se uči. Ja,recimo, nikad nisam uspjela izdojiti značajnu količinu mlijeka, a dojili smo poprilično dugo. I možda najvažnije, u prvih mjesec-dva bebe često plaču...grčići, navikavanje na život izvan mamine pupe, glad, toplo mi je, hladno mi je, previše je ljudi u prostoriji...samo što mama svaki jedan plač vidi kao znak da je beba gladna...pa ćeš i tad možda pomisliti da je gladna. Naravno ponudi je, to i jeste pravilno, ali nemoj posumnjati da, ukoliko beba plače i kratko nakon podoja da je gladna i da nemaš mlijeka... Čak ni po svojim dojkama nećeš moći znati koliko mlijeka imaš: jedan dan će pucati od prenapunjenosti, mlijeko će samo curiti, a već drugi ćeš osjećati da imaš dvije suhe šljive umjesto dojki. I tako će se smjenjivati dok ne dođe do regulsanja ponude i potražnje pa ćeš onda uvijek imati dvije suhe šljive a i dalje ćeš uspješno dojiti. Pokušala sam se kroz ovo prisjetiti svojih prvih dojilačkih dana i svega što smo prolazile da ti dočaram...nadam se da će ti pomoći. U biti, tvoja želja je pola posla...druga polovica je da vjeruješ sebi, svoje tijelu i malom sisavcu...doji, doji i doji...i imaj pozitivan stav...sve ostalo će doći na svoje. Sretno Iman moja draga hvala ti... to sa navijacicama ce biti malo teze , jer mama se najvavila kao ispomoc , a i sveki je tu od 0- 24 , sreca pa postoji kljuc i zakljucam vrata , ali eto opet malo strahujem od takvih komentara....necu reci da se nadam , nego bas vjerujem da cemo moja pahuljica i ja uspjeti , i da cu kroz koji mjesec i ja biti ovdje i davati savjete novim mamicama , i dijeliti sa njima svoju pricu o dojenju...