jele85dr
|
pozdrav svima! evo ja se javljam sa problemom koji vidim imaju mnogi (nutellica, simba itd), malo sam prelistala temu. ovo mi je prva beba (djevojcica). rodjena je 16.10. sa 4100gr, tezina na otpustu 3820. na prvoj kontroli sa 35 dana 4720gr. prve tri sedmice sam imala jako puno mlijeka, dojke su prije svakog podoja bile prepune. izadaja sam rijetko, tj.samo toliko da mi olaksa tu prepunjenost. nakon te tri sedmice je prepunjenost nestala. nakon prvobitnog straha da je mlijeko nestalo, nakon googlanja saznadoh da se uspostavila ponuda i potraznja. ALI! od tada je beba nervozna pri skoro svakom podoju. tj.samo nocu nije i ujutro. budi se jednom u toku noci da doji, zavisno od toga kad je prethodno vece dojila, uglavnom oko 4 ili 5h ujutro, i onda u toku dana na svaka 3h, ponekad i cesce. situacija je sljedeca: pocne lijepo da sisa dok se ne otpusti mlijeko, onda izbaci bradavicu dok jaki mlaz ne oslabi, nakon toga ponovo uhvati i lijepo sisa i guta. koliko sam uspjela primijetiti, sisa samo dok mlijeko tece samo, onda izbaci dojku i nastane vriska i negodovanje. ja ju podignem da podrigne i vratim ju na dojku, nekad nastavi normalno, nekad ne, ne znam od cega to zavisi. kad joj usne dodirnem prstom vidim da zeli jos da doji, a kad joj priblizim bradavicu - nece, vristi, mase glavom lijevo desno, nekako joj uspijem uglaviti dojku i onda nastavi dojiti jos kratko, ali uz negodovanje, razvlacenje bradavice (drzi ju cvrsto, ali vristi). svasta mi je padalo na pamet, vidjela sam da mnogi spominju pms, ni to nisam iskljucila. naime, nisam jos dobila menstruaciju, ali taman tad kada je bila 3 sedmice stara sam osjetila lagane menstrualne bolove, koje i sad s vremena na vrijeme osjetim. je li moguce da su se hormoni poremetili, pa da to nekako utice na mlijeko i na bebu? ono sto je meni najveci strah je da nemam dovoljno mlijeka i da je ona gladna. :( ubih se razmisljajuci o tome i nervirajuci, a znam da mi nervoza ne pomaze i ne doprinosi. ne znam jesam li rekla da beba mirno doji u toku noci i rano ujutro, sada mi se u toku noci dojke prepune, a mislim da bebi to i odgovara, jer mlijeko cijelo vrijeme tece samo. a onda tokom dana dojke nikako nisu prepunjene, cak stavise mekane su. i kako dan odmice i ona sisa, imam osjecaj da isisava sve vise i da se stvara sve manje tj.nedovoljno. je li to uopste moguce? ja bih najradije da dojke budu prepune i da se ona ne muci :/ kako da povecam produkciju mlijeka? sada sam uvela to da nakon svakog podoja izdojim dojku do kraja. eh da, nisam jos rekla da u toku podoja uglavnom nudim samo jednu, ako bas negoduje i ne zeli nikako nastaviti na toj prvoj, onda dam drugu. i onda ja izdojim tu prvu koliko mogu, malo izdajam i na prazno, ali opet nakon nekog vremena mlijeko pocne da tece. radim li ispravno? sta jos mogu uciniti da povecam produkciju. je li normalno da u pocetku mlijeko tece samo, a da onda prestane i da ona treba dobro povuci da pokrene novi refleks otpustanja mlijeka? (tako sam procitala na netu) imam osjecaj da njoj smeta to sto mlijeko prestane ici? sta mislite vi? uh, kako je bilo lijepo u pocetku, ni najmanje nisam sumnjala u kolicinu mlijeka koju imam. i kako je bilo lijepo dojiti a ona zaspi nakon svakog podoja, a sad moram davati dudu, nosati... 7 btw, svaka pelena je popisana i uglavnom i pokakana. doduse, ne presvlacim ju bas 8 puta, ali recimo 4-5 puta presvucem i recimo 4 od 5 pelena bude jako jako popisano, a uglavnom jedna bude puno pokakana a ostale osrednje. beba sada ima 44 dana, a to zadnje vaganje je bilo prije 9 dana. (nemam pojma koliko je dobila u ovih 9 dana, jer svojom vagom ne mogu precizno izvagati, nekad pokazuje 4800, nekad 5000gr, nekad 5200gr)
|