|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  161 162 [163] 164 165   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
28.8.2012 16:54:45   
Mirkica
Lejla ka i djoisa hvala punooo , poze nismo mjenjali sem one u sjedenju pa cemo isprobati a on vuce dobro ma odlicno samo kako babica rece divlje :))))) evo bas sam se sada raskomotila

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4051
28.8.2012 17:35:50   
Esmica
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Da rezimiram:

Beba često doji, ti vidiš da ima periode aktivnog gutanja, ali ne dobiva dovoljno na težini?

Nekoj se djeci nikad ne sazna red. Red podoja i raspored jedna dojka po podoju u opće nije nešto što se treba uspostaviti i čemu treba težiti.

Dobro si zaljučila da je let down noću brži i jači jer si ti opuštenija nego danju.

Mislim da ti ovaj dnevni šteka zato što si sebi zacrtala neke ciljeve, zato što ne ide prema tvom planu i zato što te to opterećuje psihički. Super je što makar na fizičkom planu imaš pomoć od muža i svekrve.

Koliko je beba sada tačno stara?

Mlijeko se proizvodi stalno, znači ne treba mu vrijeme da se akumulira, ako beba sisa češće ono se prizvodi brže, ako ima duže pauze onda sporije (to je to što primjetiš da ti mlijeko nadođe u većoj količini kad je duža pauza, jer su dojke naučile da proizvode brzo zbog čestih podoja). Let down se dešava u valovima. Beba sisanjem potakne jedan koji traje par minuta (tad beba aktivno guta) i prestane, onda bi beba opet trebala brže da sisa da bi potakla drugi let down i sve tako.

Jako je dobro ovo što si bebi davala jednu pa drugu dojku, pa je opet vračala na prvu, to je jako dobar način da se potakne proizvodnja.
Prema ovom što pišeš ja mislim da nije do količine koju proizvodiš, i da ti proizvodiš sasvim dovoljno. Također nije ni do izdajanja masnog mlijeka jer ako vi dojite maltene stalno, sa vrlo kratkim pauzama mlijeko se ne stigne razdvajati na masnije i manje masno već bude homogeno.

Možeš li mi napraviti jednu analizu pa mi javiti šta si zapazila?

Kad beba doji posmatraj koliko od prilike traje period onog početnog brzog sisanja prije nego počne gutati? Onda posmatraj koliko traje to aktivno gutanje. Interesuje me isto koliko prođe do slijedećeg perioda gutanja i kako se beba tad ponaša, da li aktivno sisa, snažno i ubrzano, ili se nakon prvog letdowna više igra, drijema, površno sisa?
Sigurno će se ovo ponašanje razlikovati u toku dana, pa ako možeš skuži kako se ponaša u kojem dijelu dana.

Usposatva ponude i potražnje je stalni proces, i stalno se nivelira, nemoj da te to brine. Isto tako konačana uspostava dojenja, kad osjetiš da je to to i da nema više "borbe" je različito kod svake majke i kod svake bebe. Može trajati mjesec, može osam mjeseci, tu nema pravila.

Još me intersuje kako daješ adaptirano. Da li ti je dr. dala neki plan ili daješ samoinicijativno. Da li nudiš nakon podoja kad misliš da je beba izdojila sve i da je još nezadovoljna ili daješ nezavisno od podoja.

Hajde mi još pojasni i ovu bol u dojci i bradavici. Da li te dojka boli unutra, imaš li kakvih tvrdih predjela? Da li je bol tup dubinski ili probada? Da li se dešava samo na početku podoja, u toku podoja ili i između podoja? Primjetiš li ikakve promjene na koži bradavice?

Čini mi se da si govorila da beba ne bljucka previše. Da li podrigne, guta li vazduh dok doji?

Koliko sad ima stolica u 24h, koliko mokrih pelena?

Dakle kao sto si napisala,nesto nije uredu,a ja ne mogu da shvatim sta.
Zasto ne dobiva na tezini dovoljno na mojem mlijeku?
Ona mnogo doji,rekla bih da je non stop u nekom skoku u razvoju.Shvatam da navlaci mlijeko,medjutim tome neka kraja,ona stalno doji.Po noci isprazni dojke potpuno,budu bas mekane...mada i u takvom stanju ja cujem let down,a po danu su obicno pune,iako mnogo doji.
Mislim da se nalazim u zacaranom krugu.Ne mogu se psihicki opustiti zato jer ona slabije napreduje,svako dojenje pratim,stalno na to mislim,a opet dojenje nam steka vjerovatno zbog moje neopustenosti.
Prva kontrola me oborila s nogu,i otad se ne mogu opustiti..,a tek sad s druge kontrole kad je i Sefika jednostavno rekla da ovako vise ne ide...medjutim sta je razlog da do tada (prvi mjesec) nije vise dobila na kilazi?

Sefika mi je rekla ja necu reci da tvoje mlijeko ne valja (ako valja zasto moram prijeci na adaptirano,zasto beba ne napreduje ako je ok),nego beba od njeg jednostavno ne napreduje.Ti si previse iscrpljena.
To je bio njen zakljucak o svemu.

Beba danas ima mjesec i 20 dana.
Ima bar 4 do 5 dobro napisanih pelena.S stolicom i dalje isti problem kao i dosad.Dakle nije razlog glad sto ima rijetko stolicu(ako neko posumnja da je gladna na mom mlijeku),jer evo popije i adaptirano,pa opet pa opet nema stolice.Bas podjednako kao kod moje druge curice,isto je imala rijetko stolicu.
Ispocetka kad joj dam caj,onda ima stolicu,sad ni caj ne pomaze,pa je podsticem toplomjerom kako mi je Sefika rekla.

Ona podoji sve sto ima kod mene,a mlijeka ima sigurno puno,mlijeko mi bas cesto nadolazi kad ona spava.
Poslije duzeg budjenja,dojke budu prepune,pa kad se probudi,dok par puta povuce odmah krene let down.Tada dok na jednoj dojci doji,na drugoj mi curi mlijeko,pa svu pelenu natopi.Nakon par minuta sto guta nastavi vuci onako,ne cujem gutanje.Tako bude par minuta,pa onda opet je cujem da guta,i bas osjetim ono otpustanje mlijeka,sto isto bude i na drugoj dojci koju ne doji.
Jutros mi bas svekrva govori vala ne moze bit da joj mlijeka fali,pa gledaj koliko gaza svaki dan peremo (to su gaze koje koristim dok na jednoj dojci doji,na drugu stavim gazu jer curi mlijeko).

Doktorica mi je rekla da adaptirano dajem koje zelim i kako zelim,tako da sam ja prvi put dala nakon dojenja,i povratila ga je.
Poslije sam skontala da joj dam uvecer,jer ona uvecer nakon duzeg dojenja obje dojke zaspe i tako spava 4 do pet sati u komadu,pa rekoh da joj dam tad kad ce ionako duze spavati da ne remeti dojenje.Evo vec dvije noci joj dam,popije 60 ml.
Poslije toga opet trazi da doji,iako je i prije adaptiranog dojila.
Jutros nakon budjenja prvo je bila pola sata razdragana,smije se,guguce,tako svako jutro nakon budjenja.
Pa je onda krenulo dojenje,sad na jednu,pa na drugu,pa sve ukrug,unedogled.
Haman do podne je bilo tako.
Tako svaki dan se oduzi to njeno dojenje,pa ne mogu nista da stignem od nje.Nekad skinem pidjamu tek iza podne.
Onda poslije zaspe par sati,i kad se probudi opet slijedi dojenje unedogled.
Sve je ovo valjda normalno Lejla,znam da su mi sva djeca prvih mjeseci haman non stop dojila...medjutim neka mi neko kaze zasto ne napreduje?

Bol u desnoj dojci se makla.Izgleda da je ona po danu jucer duze spavala,pa nakon te duze pauze mlijeko mi je previse nadoslo.Bradavica na toj dojci mi je roza,bolna na dodir...i sad je blago bolna.
Bebu nekad u tim seansama dojenja podignem da podrigne,i gotovo uvijek malo podrigne,a ne bljucka haman nikako.
Uvijek i nakon adaptiranog trazi da doji,ne bljucka ni adaptirano.
Vecinom sad svo to vrijeme dok doji je budna,dakle nema vise spavanja na dojci,pravo dugo izdrzi budna.

< Poruku je uredio Esmica -- 28.8.2012 18:04:46 >

Hvala Ti Gospodaru moj na blagodati koju Si mi dao...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4052
28.8.2012 18:12:44   
treće
a kad ste je vagali prošli put je li joj bila mokra pelena , je li poslije toga kakila, pa sad nema te količine,
a da pitaš patronažnu za vagu ili da vodiš u apoteku na vaganje?

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 4053
28.8.2012 18:25:22   
treće
jesu li joj u bolnici radili nalaze stollice

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 4054
28.8.2012 18:46:25   
Esmica
IZVORNA PORUKA: treće

a kad ste je vagali prošli put je li joj bila mokra pelena , je li poslije toga kakila, pa sad nema te količine,
a da pitaš patronažnu za vagu ili da vodiš u apoteku na vaganje?

Pelena nije bila mokra,nije ni vagana u peleni,cini mi se da je bas kakila dan ili dva prije vaganja.
Planirala sam je voditi u dom zdravlja,ionako mi je preko puta,mada mislim da i nema potrebe,jer se vidi da je buknula ovih par dana,i u licu,i onako...
Nisu joj radili nalaze stolice.

Citala sam na Rodi neke primjere gdje su bebe slabije napredovale.Majke nisu uvodile adaptirano,a kod nekih su bebe udvostrucile porodjajnu tezinu tek deseti mjesec.
Ja isto ne bih uvela adaptirano,ali me su me isprepadali da se mozak ne razvija kako treba ukoliko beba ne dobija dovoljno.

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 4055
28.8.2012 20:57:59   
Lejla Ka
Da li je ovo non stop dojenje počelo ipak od nedavno, nakon što je bila kontrola sa mjesec dana, nije ona tako često i dugo dojila prije, zar ne?

Neka djeca jednostavno sporo dobivaju. Istina je da je sporo dobivanje na kilaži ljekarima znak da treba preispitati moguće probleme, i treba.

Od kad si počela davati AD? Jeste li se izvagali prije toga? Kad vam je slijedeća kontrola težine? Ne bi bilo loše da do slijedeće kontrole fiksiraš tu količinu AD-a, pa da vidimo ima li razlike u dobitku, ako je način dojenja prije uvođenja AD-a bio isti.

Tvoje mlijeko ne može da ne valja, a očito ga ima i više nego dovoljno. Ako se dobro i redovno hraniš tu nema frke. O odmoru te neću pitaiti, 4 djece, da ništa ne radiš je makar psihičko opterećenje user posted image .
Zato me interesuju neki brojčani podatci o onom što sam te gore pitala, koliko minuta guta, koliko minuta prođe do slijedećeg gutanja, koliko minuta traje to slijedeće gutanje.

Kakve ste konstitucije ti i suprug?

Ne griješiš ti nigdje, čak radiš sve što bih ti i ja i bilo koji konsultant za dojenje preporučio. Zašto beba ne dobiva onako kako se očekuje je izvan tvoje moći, ali beba je zdrava i prevazići će te taj problem, ako Bog da!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 4056
28.8.2012 21:24:06   
nutellica
Eh da se javim i ja sa svojim problemom.Mojoj bebici su danas 4 pune sedmice, rodjena je 3 sedmice ranije!
Pocne da doji i otrpilike nekih 3-5 minuta aktivnog dojenja, ona pocne da klokoce, guta kao da ce joj neko oteti siku, ili kao da se svadja s njom, zatim pocinje da se komesa, nogicama vrti strasno i naravno tu je i plac!prvo sam mislila da su u pitanju grcevi,medjutim kontam se kako to da je hvataju svaki put kad doji, i vjetrovi su gotovo uvijek prisutni!
Kad spava desi se da malo proplace i tako se uskomesa, ali se ne budi!Navece nesto duze doji, ali meni to djeluje sve nekako slabo!
Mama kaze da je gladna ne bi joj stolica bila zlatnozuta, i kao napredovala mi je, valjda kako sam ja s njom svaki dan meni ne djeluje toliko:Patronazna je izvagala 9-ti po rodjenju imala je 3170gr, a rodjena je sa2750gr, patronazna kaze da je jeto super obzirom da bebe vecinom gube na kilazi kad izadju iz bolnice i kao oni budu zadovoljni kada ostanu na pocetnoj tezini u tom periodu!
Movim vas prosvjelite me, da li je ovo sto sam navela za njeno dojenje uredu, sta da radim kako bi ona duze dojila, i zasto se tako uznemiri nakon par min dojenja, cim je uzmem da pronosam smiri se.Podignem je i da podrigne kko bi nastavila medjutim ona i dalje nastavlja tako, doji pa ispusti kao da se svadja sa sikom.

Svatko želi živjeti na vrhu planine, ali sva sreća i rast događa se penjući se na nju.

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 4057
28.8.2012 21:29:14   
Lulu_08

IZVORNA PORUKA: nutellica

Eh da se javim i ja sa svojim problemom.Mojoj bebici su danas 4 pune sedmice, rodjena je 3 sedmice ranije!
Pocne da doji i otrpilike nekih 3-5 minuta aktivnog dojenja, ona pocne da klokoce, guta kao da ce joj neko oteti siku, ili kao da se svadja s njom, zatim pocinje da se komesa, nogicama vrti strasno i naravno tu je i plac!prvo sam mislila da su u pitanju grcevi,medjutim kontam se kako to da je hvataju svaki put kad doji, i vjetrovi su gotovo uvijek prisutni!
Kad spava desi se da malo proplace i tako se uskomesa, ali se ne budi!Navece nesto duze doji, ali meni to djeluje sve nekako slabo!
Mama kaze da je gladna ne bi joj stolica bila zlatnozuta, i kao napredovala mi je, valjda kako sam ja s njom svaki dan meni ne djeluje toliko:Patronazna je izvagala 9-ti po rodjenju imala je 3170gr, a rodjena je sa2750gr, patronazna kaze da je jeto super obzirom da bebe vecinom gube na kilazi kad izadju iz bolnice i kao oni budu zadovoljni kada ostanu na pocetnoj tezini u tom periodu!
Movim vas prosvjelite me, da li je ovo sto sam navela za njeno dojenje uredu, sta da radim kako bi ona duze dojila, i zasto se tako uznemiri nakon par min dojenja, cim je uzmem da pronosam smiri se.Podignem je i da podrigne kko bi nastavila medjutim ona i dalje nastavlja tako, doji pa ispusti kao da se svadja sa sikom.

Isto radi moja user posted image kada je muce vjetrovi/kakica a 1 mj i 3 sedmice je stara, to radi od 2 pune sedmice svog zivota. Nemam rjesenje, sve sam pokusala, dobro podriguje medjutim i dalje isti problem user posted image .

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu nutellica)
Neposredna veza do poruke: 4058
28.8.2012 21:36:13   
Lulu_08
U ovom tekstu sam pronasla ponasanje moje user posted image :

1. Kmezi i place za vrijeme otpustanja mlijeka (zbog "fast let down-a")
2. Kmezi i place za vrijeme "dudanja" sike, kada zeli da sisa siku a ne da jede a ipak mlijeko curi pa je nervira. (pretezno poslje dojenja ili izmedju 2 "normalna" podoja)
3. U jutarnjim satima place vjerovatno zbog pojacanog strujanja i tada.
http://kellymom.com/bf/concerns/child/fussy-while-nursing/

Evo definicije o fast let down reflex-u user posted image user posted image user posted image to je kod mene situacija po opisu user posted image

http://kellymom.com/bf/got-milk/supply-worries/fast-letdown/

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 4059
28.8.2012 22:00:29   
nutellica
Lulu, problem je sto se to mojoj desava gotovo kod svakog podoja!
I naravno kad povuce ispusti siku i iz nje ona pocinje bas da curi mlijeko, bojim se da mi se ne odbije od sike, a jos me vise strah da ne bude gladnauser posted image

Svatko želi živjeti na vrhu planine, ali sva sreća i rast događa se penjući se na nju.

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 4060
28.8.2012 22:05:39   
Lulu_08

I naravno kad povuce ispusti siku i iz nje ona pocinje bas da curi mlijeko, bojim se da mi se ne odbije od sike, a jos me vise strah da ne bude gladnauser posted image

Pa vrlo lako moguce da je upravo to i kod tebe slucaj. I kod mene se desava cesto, samo u toku noci ne jer je tada smirena i polako doji, bez otimanja i ispustanja dojke.

Ma nema sanse, malena napreduje hB super znaci gladna nije, a ni odbiti se od sike nece tako lako - to je ipak za nju nesto najprirodnije sto postoji. Moze biti i skok u rastu pa da malo burnije reaguje.

Znas sta meni pomaze? Kada se unervozi ja je drzim u narucju dok dojim i setam kroz kucu, valjda je pokreti smire i onda polako doji.

Neposredna veza do poruke: 4061
28.8.2012 23:00:43   
Alhemicarka
Ja sam u početku imala sličan problem, uglavnom mislim da je to neka vrsta grčeva, čak sam primjetila da je to intenzivnije kad više ogladni. Promjeni položaj, sjećam se da sam je dojila i masirala joj leđa, ali da me ubiješ ne znam koji je to položaj bio. Moguće da je ležeći, ali ne mogu da vjerujem da sam tako malu bebu stavljala na bok, ili kako sam to već radila. Ne znam, ali znam da čim je ojačala, negdje sa oo 2 mjeseca, čak i prije taj je problem nestao.

Ona neda da je slome, otima se i prkosi...

09. 04. 2012. Mamin Vrtirep

(odgovor članu Lulu_08)
Neposredna veza do poruke: 4062
28.8.2012 23:26:29   
animagical

smeta joj vjerovatno prejak mlaz na pocetku...pokusaj da rukom izdojis malo na pocetku, pa ce joj teci sporije i dobivace vise masnog mlijeka, jer je ono prvo vodenastije....meni je bar ovo, pored setnje po kuci uz dojenje pomagalo

Neposredna veza do poruke: 4063
29.8.2012 0:04:01   
Esmica
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Da li je ovo non stop dojenje počelo ipak od nedavno, nakon što je bila kontrola sa mjesec dana, nije ona tako često i dugo dojila prije, zar ne?

Neka djeca jednostavno sporo dobivaju. Istina je da je sporo dobivanje na kilaži ljekarima znak da treba preispitati moguće probleme, i treba.

Od kad si počela davati AD? Jeste li se izvagali prije toga? Kad vam je slijedeća kontrola težine? Ne bi bilo loše da do slijedeće kontrole fiksiraš tu količinu AD-a, pa da vidimo ima li razlike u dobitku, ako je način dojenja prije uvođenja AD-a bio isti.

Tvoje mlijeko ne može da ne valja, a očito ga ima i više nego dovoljno. Ako se dobro i redovno hraniš tu nema frke. O odmoru te neću pitaiti, 4 djece, da ništa ne radiš je makar psihičko opterećenje user posted image .
Zato me interesuju neki brojčani podatci o onom što sam te gore pitala, koliko minuta guta, koliko minuta prođe do slijedećeg gutanja, koliko minuta traje to slijedeće gutanje.

Kakve ste konstitucije ti i suprug?

Ne griješiš ti nigdje, čak radiš sve što bih ti i ja i bilo koji konsultant za dojenje preporučio. Zašto beba ne dobiva onako kako se očekuje je izvan tvoje moći, ali beba je zdrava i prevazići će te taj problem, ako Bog da!

Napisah duzi odgovor,pa mi se izbrisa..
Ona od pocetka doji mnogo,s tim da je ispocetka mnogo spavala na dojci,pa kad bih je spustila,ona se razbudi,pa je opet stavim na dojku,ona brzo zaspe,i sve tako.
Sad vec mnogo doji,i dugo je budna,izdoji obje dojke po nekoliko puta,sve bude budna.

U ponedjeljak smo bili kod Sefike prvi put,tad je rekla da je beba zdrava,da samo dojimo.Nakon 9 dana,u srijedu,na narednoj kontroli kad je dobila samo 70 grama,Sefika je rekla da uvedemo adaptirano.Sa suzama u ocima isti dan u dm/u sam kupila bocicu i isti dan kad sam dosla,nakon dojenja dala joj 30 ml.Odmah je sve povratila,kljucno.Onda sam pauzirala 2 dana,pa opet dala 30 ml.Nije vise povracala nikako.Ukupno sam dala 5 puta adaptirano,2 puta 30 ml. i 3 puta 60 ml.
Iako mi svi majcinski instikti govore da je sve ok,ja nakon gubitka strucne podrske nisam vise smjela samo dojiti.
Vidno je ove sedmice napredovala,dal zbog dohrane (mada nisam dala mnogo),ili nesto drugo ne znam.
Sutra je srijeda,7 dana nakon zadnjeg vaganja kod Sefike,pa sam je mislila povesti ovdje u dom zdravlja da vidimo prirast tezine.
Potajno razmisljam da sljedece sedmice ne dajem adaptirano,pa da vidim kako ce tad biti,no opet ne smijem (u meni je borba),jer kako kazem nemam strucne podrske.
Bebina gradja je preslikana ja.Mrsava duga.A ja sam ko dijete vazda bila neuhranjena,i koliko god da jedem na meni se ne zna.Ne znam zasto u bolnici to nisu uzeli u obzir,ili se kod beba na to ne gledauser posted image

Upraticu to s gutanjem,mada ti sad mogu reci da nocu mnogo vise guta,mogu reci da bas aktivno noci doji,a po danu isto kad ja legnem sa njom u sobi,tad najbolje doji,pa se trudim da cesce legnem pored nje (super izgovor da se i odmorimuser posted image )

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4064
29.8.2012 9:20:54   
nutellica
Hvala vam na odg, sinoc sam sve pokusavala i nosala je i pkusavala dojiti ali ona jednostavno tada zaspe...
Pokusala sam i da izdojim prvi mlaz da se ne zagrcne, ali ponovno ista prica ona jednostavno prebrzo doji,zaklokoce i sva se zacrveni pocne plakati, onda pokusava ponovno uzeti dojku, ali sa takvom hujom, trza se vice dojku na sve strane i pomalo i malkice su ispucale bradavice.Ona kad prihvati dojku jako lijepo to uradi, i bas fino pocne dojiti,cuje se lijepo gutanje ali previse cesto i onda to klokotanje,pa kasalj i plac i grcenje na kraju.
Podizem je po hiljadu puta da podrigne i vracam ponovo na dojku ali ista prica.
Jako sam se unervozila, znam da to nije dobro nikako ali sta da radim?

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 4065
29.8.2012 9:24:06   
djoisa
dok beba ojaca sama ce nuciti da savlada taj najjaci mlaz..
do tada, mozes probati da prekines podoj i pustis malo da mlijeko istece u pamucnu pelenu ili neku krpu..ili da probas polozaj u kojem beba doji potrbuske..ti se namjesti udobno malo se zavali i bebu stavi da doji dozgo..

Neposredna veza do poruke: 4066
29.8.2012 9:36:59   
nutellica
hvala djoisa,ali ona mi previse mala i sva zgrcena bude i nikako nemogu da je stavim na stomacic i tako da prihvati dokju, bas sam sinoc nasla kako se o radi, ali nama ne uspijeva..mene samo strah da ne bude gladna i odbije se jer sta ona uspije izdojiti i tih par sekundi i uzasno se naguta zraka, jeste da koristim svaku priliku da je stavim na dojku ali uvijek je isto,plakanje klokotanje i ostalo sto prati, vjetrovi i sl, stolica je zlatnozuta i dalje, od sinoc je 3 puta pelena pokakana bila, 2 puta ono bas i treci put nesto malouser posted image

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 4067
29.8.2012 9:49:41   
djoisa
user posted image

ovako to treba da izgleda ..znaci beba lezi na tebi..ti joj samo glavicu pricuvas svojom nadlakticom-fino je namjesti..ja sam tako najradje dojila najlakse mi bilo.. nece bebi nista biti nemoj se bojati..

vec nekoliko puta si napisala da te strah da se ne odbije od dojke - to se ne moze destiti, ako redovno doji..jednostavno je nemoguce da tek tako prestane sisati..

ti vjerovatno imas jak refleks otpustanja, sto je normalna pojava, a beba je mala pa nemoze da ga savlada i unervozi se..nemoj da i tebe zbog toga obuzme nervoza..znaci polako bebu skloni s dojke nek istece taj najjaci mlaz u krpu..onda bebu vrati..ovaj polozaj bi isto trebao biti od pomoci..

user posted image

< Poruku je uredio djoisa -- 29.8.2012 9:55:25 >

Neposredna veza do poruke: 4068
29.8.2012 10:11:29   
treće
i moj maleni s 4,5 mj isto tako jede nutelice, sad hoće samo ležeći pored mene, prije je htio i u sjedećem položaju ali je plakao i nosala sam ga ali ipak najmirniji je u ležećem, u sjedećem ako je u polusnu,
ali nije mi jasno isto dok spava ništa mu ne smeta samo brže guta

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 4069
29.8.2012 10:17:10   
Lejla Ka

hvala djoisa,ali ona mi previse mala i sva zgrcena bude i nikako nemogu da je stavim na stomacic i tako da prihvati dokju, bas sam sinoc nasla kako se o radi, ali nama ne uspijeva..mene samo strah da ne bude gladna i odbije se jer sta ona uspije izdojiti i tih par sekundi i uzasno se naguta zraka, jeste da koristim svaku priliku da je stavim na dojku ali uvijek je isto,plakanje klokotanje i ostalo sto prati, vjetrovi i sl, stolica je zlatnozuta i dalje, od sinoc je 3 puta pelena pokakana bila, 2 puta ono bas i treci put nesto malouser posted image

Beba neće biti gladna i neće se odbiti od dojenja!

Problem koji vi imate je dosta čest, i nikad ne vodi ovome čega se ti plašiš tako da možeš odmah prestati da se brineš user posted image

Kad počnu problemi isprobaj ove razne načine rješenja koje su ti do sad majke navele:

- prekid dojenja dok mlijeko ne iscuri (svaki put kad se počne zagrcavati) pa natavak kad prestane mlaz
- dizanje za podrigivanje koliko god je potrebno puta
- umirivanje u toku podoja pa nastavak dojenja
- izdajanje mlijeka prije podoja ( najbolje ručno, nema potrebe da će bebi biti malo, ti sigurno proizvodiš previše u ovom trenutku)
- položaj u kojem si ti polulešeći, a beba na dojku dolazi odozgo (ako ti ne ide da u tom položaju prihvati dojku, ti je namjesti kako i do sad radite, a onda se polako zavali u nazad, na već pripremljene jastuke ili neki naslon)

Nema ama baš nikakve potrebe da se brineš jer ovo što se dešava normalna je faza u vašm dojilačkom stažu. Beba će naučiti kako da se bori sa tim prejakim mlazom kako bude rasla i dojila. Moj je sin prvo skontao da sam pusti dojku dok mlijeko iscuri (pa ga je bilo svuda po kući user posted image ), a onda je dovoljno ojačao i odrastao da je mogao da guta dovoljno brzo, i proizvodnja se polako smanila na normalnu mjeru.

Sa vašim je dojenjem sve OK.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 4070
29.8.2012 10:18:35   
treće
Potajno razmisljam da sljedece sedmice ne dajem adaptirano,pa da vidim kako ce tad biti,

Esmice i meni je to isto naumpalo ako je dobila malo više za ovih 7d da joj heftu probaš dojenje pa bi imala bolji uvid a i dalje bi je stalno vagala , opet to je tvoja odgovornost a Lejla će još valjan savjet dati ,sumnjam da bi ti ijedan dr više rizikovao,
a kakvi su tvoji nalazi bili jedeš li kvalitetno?

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 4071
29.8.2012 10:20:29   
nutellica
Draga djoisa, hvala ti velika upravo smo pokusali tu pozu jer se malena probudila nije spavala ni 15 min kenjka i zijeva jer je gladna, uglavnom uspjeh jer je dojila i gutala bas brzo nekih 10-ak min bez da se zagrcne uhhhhh i zaspala naravno...
jedva sam je nekako stavila u taj polozaj, jako je mala ali je zivahna pa me nekako strah..nadam se da ce nam svaki naredni podoj u ovom polozaju biti duzi...nego mene zanima koliko dugo bbeba treba provesti na dojci, ja bas vidim da moja aktivno sisa svo vrijeme sad dok je bila i zaspala je, pokusavala sam je razbuditi stipkanjem obrascica, ali je samo sipustila dojku!

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 4072
29.8.2012 10:24:40   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Esmica
Napisah duzi odgovor,pa mi se izbrisa..
Ona od pocetka doji mnogo,s tim da je ispocetka mnogo spavala na dojci,pa kad bih je spustila,ona se razbudi,pa je opet stavim na dojku,ona brzo zaspe,i sve tako.
Sad vec mnogo doji,i dugo je budna,izdoji obje dojke po nekoliko puta,sve bude budna.

U ponedjeljak smo bili kod Sefike prvi put,tad je rekla da je beba zdrava,da samo dojimo.Nakon 9 dana,u srijedu,na narednoj kontroli kad je dobila samo 70 grama,Sefika je rekla da uvedemo adaptirano.Sa suzama u ocima isti dan u dm/u sam kupila bocicu i isti dan kad sam dosla,nakon dojenja dala joj 30 ml.Odmah je sve povratila,kljucno.Onda sam pauzirala 2 dana,pa opet dala 30 ml.Nije vise povracala nikako.Ukupno sam dala 5 puta adaptirano,2 puta 30 ml. i 3 puta 60 ml.
Iako mi svi majcinski instikti govore da je sve ok,ja nakon gubitka strucne podrske nisam vise smjela samo dojiti.
Vidno je ove sedmice napredovala,dal zbog dohrane (mada nisam dala mnogo),ili nesto drugo ne znam.
Sutra je srijeda,7 dana nakon zadnjeg vaganja kod Sefike,pa sam je mislila povesti ovdje u dom zdravlja da vidimo prirast tezine.
Potajno razmisljam da sljedece sedmice ne dajem adaptirano,pa da vidim kako ce tad biti,no opet ne smijem (u meni je borba),jer kako kazem nemam strucne podrske.
Bebina gradja je preslikana ja.Mrsava duga.A ja sam ko dijete vazda bila neuhranjena,i koliko god da jedem na meni se ne zna.Ne znam zasto u bolnici to nisu uzeli u obzir,ili se kod beba na to ne gledauser posted image

Upraticu to s gutanjem,mada ti sad mogu reci da nocu mnogo vise guta,mogu reci da bas aktivno noci doji,a po danu isto kad ja legnem sa njom u sobi,tad najbolje doji,pa se trudim da cesce legnem pored nje (super izgovor da se i odmorimuser posted image )

Možeš li ikako otiči do Šefike na vaganje? Jer sad je veoma važno da se izvagate na istoj vagi na kojoj ste se vagali prije uvođenja AD-a. Različite vage su različito izbaždarene, a vama je sad važan taj relativni prirast, i na različitim vagama on neće biti tačno izmjeren.

Nema potrebe za izgovorima user posted image , vi imate problem i sve što izgleda da funkcioniše u njegovom rješavanju treba pokušati primjeniti. I ti kad legneš vjerovatno se više opustiš pa mlijeko lakše ide.

Ako sam dobro shvatila ti bebi nisi AD davala redovno, svaki dan, već u par navrata? To nije povećalo broj stolica?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 4073
29.8.2012 10:29:36   
Lejla Ka

Draga djoisa, hvala ti velika upravo smo pokusali tu pozu jer se malena probudila nije spavala ni 15 min kenjka i zijeva jer je gladna, uglavnom uspjeh jer je dojila i gutala bas brzo nekih 10-ak min bez da se zagrcne uhhhhh i zaspala naravno...
jedva sam je nekako stavila u taj polozaj, jako je mala ali je zivahna pa me nekako strah..nadam se da ce nam svaki naredni podoj u ovom polozaju biti duzi...nego mene zanima koliko dugo bbeba treba provesti na dojci, ja bas vidim da moja aktivno sisa svo vrijeme sad dok je bila i zaspala je, pokusavala sam je razbuditi stipkanjem obrascica, ali je samo sipustila dojku!

Beba na dojci treba provesti onoliko vremna dok sama ne ispusti dojku, a novorođenče najčešće tad zaspe. To može biti 5 minuta, može biti i preko sat vremena i sve je OK.

Ako beba dobija na težini, ako je dojiš na zahtjev makar i svakih 15 minuta, i ako doji koliko god dugo hoće sve je to za nju OK.

Nema potrebe da podoj bude dug ako beba aktivno sisa i guta, može se najesti za 3-4 minute. Uz vaš prejak mlaz to je vrlo vjerovatno.
Nema potrebe da se plašiš držati bebu ovako na sebi, samo se okruži jastucima da ti bude udobno.

Za vas nema zaista nikakve potrebe da se plašiš bebine gladi.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 4074
29.8.2012 10:31:13   
djoisa

nego mene zanima koliko dugo bbeba treba provesti na dojci, ja bas vidim da moja aktivno sisa svo vrijeme sad dok je bila i zaspala je, pokusavala sam je razbuditi stipkanjem obrascica, ali je samo sipustila dojku!

najbolji odgovor je da beba provede na dojci onoliko koliko zeli user posted image  

ako vidis da je sisala i da je sama prekinula podoj tj najela se, nema potrebe da je dalje tjeras jer se tebi mozda cini da je to trajalo kratko..

ako beba iskljucivo doji i podoj zavrsi sama i ako je dojenje na zahtjev mislim da se mozes opustiti jer onda sve ide kako treba..kako si i opisala vas predhodni podoj zanci beba sisala dok je htjela i to je to user posted image

Neposredna veza do poruke: 4075
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  161 162 [163] 164 165   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  161 162 [163] 164 165   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

EURO 2024.
пеперутка16

Ko će proći u polufinale?

Holandija. (0%)

Engleska. (0%)

Francuska. (0%)

Portugal. (0%)

Njemačka. (0%)

Španija. (0%)

Broj svih glasova: 0

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *