|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  160 161 [162] 163 164   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
23.8.2012 12:20:54   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Alhemicarka

Ako Bog da, dočekaćemo da Lejla postane teta našim kćerkama koje će je pitati za savjet za dojenje user posted image

user posted image

Ma ja "odgajam" vas. Onda ćemo imati ono prijašnje stanje kad je starija generacija znala pomoći i podržati mladu generaciju u "poslovima" oko beba i djece user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Alhemicarka)
Neposredna veza do poruke: 4026
   [Obrisana poruka]
23.8.2012 12:33:00   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Lejla Ka)
  Neposredna veza do poruke: 4027
23.8.2012 12:51:05   
mala_sa

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Alhemicarka

Ako Bog da, dočekaćemo da Lejla postane teta našim kćerkama koje će je pitati za savjet za dojenje user posted image

user posted image

Ma ja "odgajam" vas. Onda ćemo imati ono prijašnje stanje kad je starija generacija znala pomoći i podržati mladu generaciju u "poslovima" oko beba i djece user posted image

Potpis na boldirano. Moja mama je dojila nas troje, i stvarno sve problemcice koje sam ja imala sa dojenjem, odmah je znala rijesiti. I svaki put isto rjesenje mi je davala i Lejla user posted image

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4028
27.8.2012 12:11:21   
mamina princeza
moze li dojilja piti enerofuril? bili jutros kod pedijatra a zaborvila pitati za sebe.
svi smo dobili neki stomacni virus i beba i ja i i kcerka.

sad smo opet na iskljucivo m dojenju +caj.... s tim d aj enaucio da ima jedan cak i dva obroka dnevno pa sad bas hocce da doji a ja ne moguda zadovoljim njegove potrebe tako brzo. kako da povecam produkciju mlijeka nabrzaka (opet isto ko na pocetku kompot, hipov caj i td) ... imal nesto bro a efikasno a da me dodatno ne protjera? sve te stvari su mi teske za stomak sad pa ne znam smijem liih i popiti i onako me smori sve

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 4029
27.8.2012 12:35:01   
Majka Tereza
Ima draga, ANIS potopis u vrucu vodu, i pijes kao caj, a par kapljica moze i za bebu ako ima grceve. Onda ti je super FENUGREEK.. Meni je ostalo pola kutije od dojenja, ali sam trenutno u inostranstvu, pa vidi ima li ko drugi u blizini da ima fenugreeka.

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 4030
27.8.2012 13:44:06   
Lejla Ka
Mamina princezo ponudi dojenje češće, brzo će se povećati proizvodnja. Fol je da ti sebi nadoknadiš tkućinu. Što se tiče proljeva, grisini i coca-cola ti je lijek van takav. Ne bih ti ovo nikad rekla ovako javno da mi pedijatrica nije preporučila za kčer. Uzimaj tečnost gutljajima, stalno po malo, bilo šta. Začas će se to srediti.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Majka Tereza)
Neposredna veza do poruke: 4031
27.8.2012 21:40:21   
Majka Tereza
slazem se,sto vise nudis, vise ce i bitiuser posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4032
27.8.2012 22:07:23   
animagical

IZVORNA PORUKA: mamina princeza

moze li dojilja piti enerofuril? bili jutros kod pedijatra a zaborvila pitati za sebe.
svi smo dobili neki stomacni virus i beba i ja i i kcerka.

sad smo opet na iskljucivo m dojenju +caj.... s tim d aj enaucio da ima jedan cak i dva obroka dnevno pa sad bas hocce da doji a ja ne moguda zadovoljim njegove potrebe tako brzo. kako da povecam produkciju mlijeka nabrzaka (opet isto ko na pocetku kompot, hipov caj i td) ... imal nesto bro a efikasno a da me dodatno ne protjera? sve te stvari su mi teske za stomak sad pa ne znam smijem liih i popiti i onako me smori sve

moze, pise na njemu tj na uputsvu da dojilje mogu ako ej kratkotrajna terapija...meni je nedavno jedna tableta rijsila problem, a bila sam haman krepala...

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 4033
28.8.2012 0:40:13   
Esmica
Drage moje...bila sam uvjerena da cu iskljucivo dojiti cetvrtu bebu,ali nikad se ne zna sta vas iza coska ceka.
Kad se rodila bilo mi je izuzetno drago sto joj nisam nista dodala prvi dan,s obzirom da su mi sve troje djece dobili nesto mimo dojenja.
Prvo dvoje u bolnici su pili adaptirano,a trece rodjeno kuci je podojila moja komsinica.Stalno je htjela da doji,nisam ni do wc/a mogla.
S cetvrtom sam izdrzala samo na dojenju,i bas sam mislila da ce nam ici dobro.
No evo,ona stalno zeli da doji.Nikako da se zasiti.Doji desnu,pa lijevu,sve ukrug,tako desetak puta,pa zaspe par sati,i opet kad se probudi isto.Nekad samo podoji jednu,pa nastavi,a nekad se razbudi,i krece dojenje ukrug.
Ne znam,ne mogu da dokucim sta krivo radim.
Razmisljam,mozda je imala jaku zuticu,pa i ne znam koliko je izgubila porodjane tezine.Pa nije napredovala.Mozda sad ovako doji mnogo jer je krenula da napreduje.
Devet dana nakon zadnje kontrole dobila je 70 gr. I Sefika je rekla da je malo i da damo adaptirano.

Na kraju je ispalo da moje mlijeko jednostavno nije kvalitetno i tacka user posted image

Hvala Ti Gospodaru moj na blagodati koju Si mi dao...

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 4034
28.8.2012 0:54:32   
Hanady RR
Esmice ne postoji nekvalitetno mlijeko...
a ti si vrati samopouzdanje...

mlijeka ima...al očito beba je bila sitna sa žuticom gubila na težini i nije odvoljno navukla u tom preiodu...
počeli ste dobivati ...to je dobar znak...čuj dobar savršen...

možda da se posvetiš pojačanju lakatcije...hip čaj za dojilji, tečnosti što više...da odmaraš koliko možeš...i oliko je moguće...
da se pokušaš izdajati...5 minuta jedna dojka, pa onda durga 5 minuta pa vartiš se na rpvu izodijiš do kraja oa drugu ...i tako...
da izdajalicom potražnju povećaš...
beba da ojača da joj ono iz bočice i natavite dojiti krugove kako želi, kad god želi itd...
nadalje dali vodiš brigu da beba iz dojeke popapa sve do kraja...tzv.zadnje mlijeko....ne nudi joj drugu dojku dok ne osjetiš da je jednu ispaznila...zadnje mlijeko je najmansnije od njega se napreduje

dali vodiš brigu da beba pravilno drži dojku...
dali beba opet spava na siki...
da je budiš ti da jede češće...user posted image

ako je Ad definitvno ono što ćete uvesti neka to bude minimlana količina...
u periodu da beba skupi snagu a dojke se ''napune''...daješ AD nakon podoja...
u neko doba možete ostati samo na siki uz pravilno porvođnje savjeta koje će ti sigurno dati lejla Ka i mame sa više iskutva u tom ''dvojnom'' hranjenju

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 4035
28.8.2012 1:08:51   
teacher75
nadalje dali vodiš brigu da beba iz dojeke popapa sve do kraja...tzv.zadnje mlijeko....ne nudi joj drugu dojku dok ne osjetiš da je jednu ispaznila...zadnje mlijeko je najmansnije od njega se napreduje

ja bih ovo posebno naglasila

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 4036
28.8.2012 1:27:40   
Hanady RR
jedno do 10 zlatnih prvaila dojenja

Mlijeka nemoze nestati preko noci. To je proces. Ono je tu, ali zbog stresa, nervoze itd. hormon zaduzen za odpustanje mlijeka, oksitocin je blokiran.

Esmice ti si u vrlo strensom periodu...
moraš s eopustiti i vjerovati u sebeuser posted image

Ad nije strašan...čak šta više ako će te malo pogurati u tvom strahu u nedoumicama posgeni za njim...al ne odustaj do dojenja...beba je dobila 70 gr...
draga na tvom mlijeko ih dobila...znači ima ga smao ga mora još navući i papati više...kad ojača...ma nabuće ona mlijeka...ovim tempom mjesec je 300 gr...ma nije ni to malo draga...nek nagurate još 100 gr na to...vrlo lijep mjesečni pirnos ...jeste donja granica al milion beba se na toj donjoj granici odharnilo na sikiuser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 4037
28.8.2012 1:46:15   
Esmica
Hvala Hanady i Ticerko.
Ne znam sta bih vam rekla.Nesto je pogresno sigurno,a ja jos ne mogu da dokucim sta tacno.
Cak Sefika je preporucila adaptirano i rekla da sam ja vjerovatno iscrpljena.Kaze zena u logoru ima mlijeka,al to nije to.Sta time hoce da kaze?
Ja nisam u logoru,jedem cak i previse,nisam ni previse u obavezama svekrva i muz mi mnogo pomazu,tako da sam najvise posvecena bebi...no ne ide.
Ona nekad doji stalno,bas mnogo,ama izdoji cini mi se svaku kap iz dojki,doji kao najgladnija beba...a onda kad zaspe,zaspe kao najsitija beba.Nekad pomislim ona je gladna,a onda je vidim da se nasikila i zasitila i pajki.Ne mogu da shvatim.Kad spava mlijeko mi bas cesto nadolazi,tacno u onim razmacima u kojima inace dok je budna doji,a to je svakih 15 minuta ili pola sata,zavisi.
Mislim da je dobro stavljam na grudi,trudim se koliko mogu,malo teze obuhvata areolu,zapravo i ne moze citavu,jer su mi velike bradavice,ali uhvati koliko moze...no sad mi je sve upitno jer me evo desna bradavica nesto boli,a i dojka.Mozda je sad opet mastitis u ovoj drugoj dojci,ne znam.Nisam primjetila da ima soor,pa da je zbog toga,ali me bradavica boli dok ona doji.

Ne mogu nikako da uredujem dojenje.Da podoji jednu,pa da se zasiti,pa nakon nekog vremena drugu,i td....vec kad se probudi stalno doji,doji doji.
Nije to uvijek aktivno dojenje.Ispocetka guta fino,pa onda vuce onako,ne cujem gutanje,pa onda opet u neko vrijeme guta...itd.
Primjetila sam da nocu mnogo lakse ide tkz. let down nego po danu.Mnogo vise je cujem da aktivno doji nego po danu,ali je problem sto po noci ona doji mozda dvaput,sto je malo.Mozda po danu ja ne mogu da se opustim kao po noci,pa zbog toga se mlijeko teze otpusta...ne znam.
Dam joj adaptirano evo vec dvije noci navecer,kad bi i inace spavala duze poslije dojenja,da ne bi poremetila dojenje.

No jos uviijek nisam zadovoljna dojenjem,jos uvijek nismo uspostavili sve kako treba.Ne zna nam se koliko spavamo,kad spavamo,nista nam se jos ne zna.Nekad doji vise,nekad manje,uglavnom mnogo doji,tako da ja uopste ne znam kako dojke proizvode mlijeko,s obzirom da nikakvog reda nemamo,mislim da nije jos uspostavljena ponuda i potraznja...
user posted image

Hvala Ti Gospodaru moj na blagodati koju Si mi dao...

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 4038
28.8.2012 8:44:49   
treće
Esmice, nemam ti savjeta već samo prenijeti priču prijateljice ona ima 4 djece, prvo dvoje dojila sve super, treća trudnoća ublizu selidba pred porod ona forsirala da završi sve do poroda, beba na vrijeme rođena ali je slabo napredovala, ona je to osjetila ali dr je forsirala još pa vaganje ali nije išlo... sa 2 puna mj. uvede ad i onda je počeo dobijati i davala mu je ad do uvođenja kašica onda ga je nastavila dojiti i kašice i sve ok. Četvrto je rodila s 5 g razmaka i opet ga dojila bez problema... ona sama kaže da je s trećim bila iscrpljena do poroda i da je to bio uzrok,
ti se ne predaji sa dojenjem, a za dohranu- pa ima djece koja nemaju šta da jedu, ona hB ima user posted image
jesi li probala piti čaj od piskavice?

< Poruku je uredio treće -- 28.8.2012 8:48:33 >

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 4039
28.8.2012 11:14:40   
Lejla Ka
Da rezimiram:

Beba često doji, ti vidiš da ima periode aktivnog gutanja, ali ne dobiva dovoljno na težini?

Nekoj se djeci nikad ne sazna red. Red podoja i raspored jedna dojka po podoju u opće nije nešto što se treba uspostaviti i čemu treba težiti.

Dobro si zaljučila da je let down noću brži i jači jer si ti opuštenija nego danju.

Mislim da ti ovaj dnevni šteka zato što si sebi zacrtala neke ciljeve, zato što ne ide prema tvom planu i zato što te to opterećuje psihički. Super je što makar na fizičkom planu imaš pomoć od muža i svekrve.

Koliko je beba sada tačno stara?

Mlijeko se proizvodi stalno, znači ne treba mu vrijeme da se akumulira, ako beba sisa češće ono se prizvodi brže, ako ima duže pauze onda sporije (to je to što primjetiš da ti mlijeko nadođe u većoj količini kad je duža pauza, jer su dojke naučile da proizvode brzo zbog čestih podoja). Let down se dešava u valovima. Beba sisanjem potakne jedan koji traje par minuta (tad beba aktivno guta) i prestane, onda bi beba opet trebala brže da sisa da bi potakla drugi let down i sve tako.

Jako je dobro ovo što si bebi davala jednu pa drugu dojku, pa je opet vračala na prvu, to je jako dobar način da se potakne proizvodnja.
Prema ovom što pišeš ja mislim da nije do količine koju proizvodiš, i da ti proizvodiš sasvim dovoljno. Također nije ni do izdajanja masnog mlijeka jer ako vi dojite maltene stalno, sa vrlo kratkim pauzama mlijeko se ne stigne razdvajati na masnije i manje masno već bude homogeno.

Možeš li mi napraviti jednu analizu pa mi javiti šta si zapazila?

Kad beba doji posmatraj koliko od prilike traje period onog početnog brzog sisanja prije nego počne gutati? Onda posmatraj koliko traje to aktivno gutanje. Interesuje me isto koliko prođe do slijedećeg perioda gutanja i kako se beba tad ponaša, da li aktivno sisa, snažno i ubrzano, ili se nakon prvog letdowna više igra, drijema, površno sisa?
Sigurno će se ovo ponašanje razlikovati u toku dana, pa ako možeš skuži kako se ponaša u kojem dijelu dana.

Usposatva ponude i potražnje je stalni proces, i stalno se nivelira, nemoj da te to brine. Isto tako konačana uspostava dojenja, kad osjetiš da je to to i da nema više "borbe" je različito kod svake majke i kod svake bebe. Može trajati mjesec, može osam mjeseci, tu nema pravila.

Još me intersuje kako daješ adaptirano. Da li ti je dr. dala neki plan ili daješ samoinicijativno. Da li nudiš nakon podoja kad misliš da je beba izdojila sve i da je još nezadovoljna ili daješ nezavisno od podoja.

Hajde mi još pojasni i ovu bol u dojci i bradavici. Da li te dojka boli unutra, imaš li kakvih tvrdih predjela? Da li je bol tup dubinski ili probada? Da li se dešava samo na početku podoja, u toku podoja ili i između podoja? Primjetiš li ikakve promjene na koži bradavice?

Čini mi se da si govorila da beba ne bljucka previše. Da li podrigne, guta li vazduh dok doji?

Koliko sad ima stolica u 24h, koliko mokrih pelena?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu treće)
Neposredna veza do poruke: 4040
28.8.2012 11:22:18   
Mirela_sa
Lejla ka Bog ti dao lijepo zdravlje... kad te covjek cita nikada ne bi odustao od dojenja:) hvala ti na tome...Esmice moj ti je savjet slusaj Lejlu zahvaljujuci njoj ja evo dojim 5 mjeseci, pocetak sa silikonskim bradavicama, a sad evo bez njih... moja beba je znala na siki biti svako sat prva tri mjeseca.... nisam znala jeli gladna ili nije,,,, nisam u wc mogla otici, tusiranje mi je bila misaona imenica... samo sika i to stalnoooooooo, stalno,,,, dojila i plakala ali nisam odustajala... citala ovdje kako zene uobroce bebu pa im doji svaka tri sata i frustrirala se sto moj nike takav... a onda opet naletim na clanak Lejle i opet kao i ti u krug.... poslije kad je to otislo na tri sata zabronula se sto beba ne trazi :) nama samo da se sekirati.... zato slusaj lejlu i doji koliko beba trazi.:)) sretno i ljubiska

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4041
28.8.2012 12:16:46   
eskimka
drage moje, molim za pomoc... bebici ce za koji dan biti 4 mjeseca, a ja do sad vec treci put imam zacepljenje dojke pa se pitam u cemu je problem. Prvo zacepljenje je bilo sa samom pocetku u desnoj siki, masirala, beba dojila i sve ok. Nakon 2 mjeseca opet zacepljenje u lijevoj siki i opet isto... masiraj, izdajaj, beba doji i sve ok... Prije 3 dana ujutru kad sam se probudila opet desna sika onako malo tvrda, napipam unutra duboko grudvice i opet evo tri dana masiram, izdajam, beba doji ali slabije jer joj je sad sve interesanstnije od sike :( pitam se gdje grijesim i hocu li se citav dojenacki staz boriti sa upalama :( pliz pomozite sa nekim pametnim savjetom...

(odgovor članu Mirela_sa)
Neposredna veza do poruke: 4042
28.8.2012 13:14:25   
mamina princeza

Mamina princezo ponudi dojenje češće, brzo će se povećati proizvodnja. Fol je da ti sebi nadoknadiš tkućinu. Što se tiče proljeva, grisini i coca-cola ti je lijek van takav. Ne bih ti ovo nikad rekla ovako javno da mi pedijatrica nije preporučila za kčer. Uzimaj tečnost gutljajima, stalno po malo, bilo šta. Začas će se to srediti.

hvala puno :) trudila sam se d nadoknadim tecnost okoliko god mogu. hvala Bogu kod mene je stalo sa proljevom i nadam se d ame sad nece opet uhvatiti jer kazu da je nekad tako u ratama ... al sta je tu je nece akobog da.
najgore je sto je tesko zadrzati tecnost a ja bas budem nikakva a moram ga dojiti.
stavljam ga maksimalno cesto koliko god on hoce da doji al nam jeproblem sto nece do kraja da podoji nego negdje do pola i onda place - valjd amu godi ono vodenastije mlijeko ili nemam pojma sta je.
ja ga pustim i onako ga nemogu natjerati pa malo izdojim ostatak koliko god mogu radi produkcije i tako nekako. malo je vec vise cini mis e od juce pa se ndam da cemo prevazici krizu
on jos uvijek ima proljevuser posted image
sutra cemo pokuasti rizu i mrkvu mozda malo bude cvrsce .
aon je ekstrazadovoljan sto doji i ne tjeram ga povrcem - cistem dokaz da djete nije spremno za povrce koliko god sam ja kukala prije na dohrani.
tako da cemo kad se ovo malo smiri samo s vocem pa nekad se i to promjeni. jest da cu ja imati -10 kg ako se ovo nastavi. najgore mi je sto meni kassni otpustanje mlijeka kad god sam umorna nenaspavana i pod streso i onda njemu to bude problem.

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4043
28.8.2012 13:22:56   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: eskimka

drage moje, molim za pomoc... bebici ce za koji dan biti 4 mjeseca, a ja do sad vec treci put imam zacepljenje dojke pa se pitam u cemu je problem. Prvo zacepljenje je bilo sa samom pocetku u desnoj siki, masirala, beba dojila i sve ok. Nakon 2 mjeseca opet zacepljenje u lijevoj siki i opet isto... masiraj, izdajaj, beba doji i sve ok... Prije 3 dana ujutru kad sam se probudila opet desna sika onako malo tvrda, napipam unutra duboko grudvice i opet evo tri dana masiram, izdajam, beba doji ali slabije jer joj je sad sve interesanstnije od sike :( pitam se gdje grijesim i hocu li se citav dojenacki staz boriti sa upalama :( pliz pomozite sa nekim pametnim savjetom...

Da li beba isključivo doji ili dobiva i nešto na flašicu pored dojenja?
Koristite li cuclu?

Da li imaš temperaturi kod tih zastoja?
Možeš li mi opisati detaljno kako otkriješ zastoj?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu eskimka)
Neposredna veza do poruke: 4044
28.8.2012 13:41:44   
treće
Lejla ka Bog ti dao lijepo zdravlje... kad te covjek cita nikada ne bi odustao od dojenja:)

vala baš

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4045
28.8.2012 14:04:02   
eskimka
Lejla, beba iskljucivo doji, cuclu odbija i sve sto je od silikona... na pocetku sam joj nekad davala svoje mlijeko na flasicu koje bi izdojila ali uvijek je imala osjecaj gadjenja kad bi osjetila silikon... sto se temperature tice nisam je niti jednom imala... prosli put kad sam imala zastoj pola sike je bilo jako jako tvrdo, bolno i kvrgavo... tad sam masirala, izdajala, stavljala bebu i u neka doba po noci je odcepilo, medjutim ujutru kad sam se probudila sika je bila sva u tvrdim plocama, grudvica nije bilo... tad mi je dolazila babica Azra i rekla mi da moram masirati, stavljati bebu... ja sam sve to radila i bilo je bolje nakon 2 - 3 dana... sve ovo se desavallo prije mozda mjesec i po... e sad, u subotu ujutru kad sam se probudila ( beba se inace budi 3 - 4 puta nocu i tu noc je sikila desnu siku) osjetila sam bol u siki prema pazuhu i bila mi je nekako teska... citavu subotu sam masirala siku, stavljala cesce bebu i izdajala... tako sam radila svaki dan... danas beba jede na desnoj siki, na pocetku vuce i cujem je da guta medjutim nakon dva tri minuta na prazno vuce... mene i dalje boli ali sad ne znam da li od silnog masiranja ili se jos nije sve odcepilo... i dalje duboko unutra mogu napipati tvrdo.... nadam se da nisam bila konfuzna :(

Da li beba isključivo doji ili dobiva i nešto na flašicu pored dojenja?
Koristite li cuclu?

Da li imaš temperaturi kod tih zastoja?
Možeš li mi opisati detaljno kako otkriješ zastoj?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4046
28.8.2012 14:09:58   
Mirkica
pozdrav zene evo mene opet ovdje da zlo ne cuje sa dojenjem je sve odlicno u bolnici su samo jednom pogledali kako dojim i rekli super :))) ali imam jedan problem bradavice su mi jako povredjene cak je sinoc isla krv iz njih da malog nisma mogla dojiti , kupila sam kompresor i kremu za bradavice pomaze ali cim je mali na dojci boli kao djavo , pa eto ako neko ima neku ideju neki prirodan lijek neka napise .

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu eskimka)
Neposredna veza do poruke: 4047
28.8.2012 14:35:03   
Lejla Ka
Mirkice, bradavice na zrak, ne zatvaraj ih ničim, zrači koliko god možeš, idealno stalno user posted image

Nije vam dobar položaj, ispravljaj ga kod svakog podoja. Trpaj bebi što više bradavice u usta. Kad ga prinosiš nek mu bradavica ide prema gornjoj usni, a ne prema sredini usta. Donjim dijelom areole poguraj donju usnu i onda stavljaj bradavicu u usta. Kad je tako "usisa" bolje će leći. Promjeni položaj u kojem doji.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 4048
28.8.2012 14:35:42   
djoisa
do ostecenja bradavica dolazi zbog nepravilnog hvatanja bradavice..znaci beba mora siroko otvoriti usta i zahvatiti sto veci dio areole..ubuduce obratiti paznju na to

za mazanje se preporucuju lanolinske kreme-ja sam koristila onu babylove iz dm..uz mazanje dobro je i zraciti bradavice..do zacjelivanja se mogu koristiti i slikonski sesirici

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 4049
28.8.2012 14:42:07   
Lejla Ka

Lejla, beba iskljucivo doji, cuclu odbija i sve sto je od silikona... na pocetku sam joj nekad davala svoje mlijeko na flasicu koje bi izdojila ali uvijek je imala osjecaj gadjenja kad bi osjetila silikon... sto se temperature tice nisam je niti jednom imala... prosli put kad sam imala zastoj pola sike je bilo jako jako tvrdo, bolno i kvrgavo... tad sam masirala, izdajala, stavljala bebu i u neka doba po noci je odcepilo, medjutim ujutru kad sam se probudila sika je bila sva u tvrdim plocama, grudvica nije bilo... tad mi je dolazila babica Azra i rekla mi da moram masirati, stavljati bebu... ja sam sve to radila i bilo je bolje nakon 2 - 3 dana... sve ovo se desavallo prije mozda mjesec i po... e sad, u subotu ujutru kad sam se probudila ( beba se inace budi 3 - 4 puta nocu i tu noc je sikila desnu siku) osjetila sam bol u siki prema pazuhu i bila mi je nekako teska... citavu subotu sam masirala siku, stavljala cesce bebu i izdajala... tako sam radila svaki dan... danas beba jede na desnoj siki, na pocetku vuce i cujem je da guta medjutim nakon dva tri minuta na prazno vuce... mene i dalje boli ali sad ne znam da li od silnog masiranja ili se jos nije sve odcepilo... i dalje duboko unutra mogu napipati tvrdo.... nadam se da nisam bila konfuzna :(

Neke su žene sklonije zastojima. A vi ste vjerovatno još u periodu velike proizvodnje. Ako je problem u podpazušnoj regiji postavi bebu da doji tako da ti dolazi do dojke ispod ruke, a da joj je tijelo i noge iza tvojih leđa (ako razumiješ). Podmetni jastuk da se namjestite.

Potpuno je normalno da nakon perioda gutanja nastupi pauza pa onda krene opet gutanje. Ti periodi gutanja su onda kad mlijeko samo teče iz dojki u bebina usta i zove se refleks otpuštanja mlijeka. Vrlo vjerovatno ako si cijelu noć davala istu dojku da je dojenje isforsiralo povećanu proizvodnju. Ako imaš probleme sa zastojima jako je važno da vodiš računa da se dojke redovno prazne, da ne preskačeš podoje. Ako osjetiš tvdoću zagrij dojku toplim oblogama prije podoja da se tkivo opusti i bebi pomogneš da izvuče mlijeko, a nakon podoja možeš staviti list kupusa koji malo iztučeš da omekne (izrežeš i izvadiš debeli korjen) i onda staviš na dojku bez pokrivanja bradavice.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu eskimka)
Neposredna veza do poruke: 4050
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  160 161 [162] 163 164   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  160 161 [162] 163 164   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Folna kiselina
amaniamanic

Pokusavamo s bebom vec dugo.Sve smo obisli i vidjeli i pokusali.Jeste li pile i kakvi su vam rezultati..Jos ovo

odgovorite mi (98%)

odgovorite mi.. (2%)

Broj svih glasova: 47

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *