|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  159 160 [161] 162 163   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
21.8.2012 14:19:27   
Pingi
Hvala puno na odgovorima , nadam se da ce brzo da se stabilizuje stanje. Prva beba pa mama malo sizi oko svega a zelimo da sikimo i dalje .user posted image

Moj medo 7.5.2012. , 4,100 kg, 55 cm

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 4001
21.8.2012 14:38:57   
smajli80

IZVORNA PORUKA: smajli80

Molila bih Lejlu Ka ili neku drugu ženicu koja je imala ovaj problem da mi pomogne.
Radi se o tome da se moj bebač kome je 6.5mj grize za dojku jer su mu nikli donji zubići a gornji će vrlo brzo.
Kad se nasisa onda se grize i trga dojku(što je poprilično bolno).Nekad se zna desiti da to radi u sred podoja.
Na koji načina da odviknem od toga.user posted image

Drugo...
Otkad su mu počeli rasti zubići skoro ništa ne jede od krute hrane stoga da je sa 5.5 imao jedan nemliječni obrok.Samo sisa.Bojim se da mu to nije malo.
Na 2 dana prije nego što će prestati jesti rađeni su mu nalazi krvi i urin i hB. sve uredno.On je zdrava vesela beba koja se normalno razvija.Pa me zanima kakav je sastav majčinog mlijeka u tom periodu i može li ono podmiriti sve dječije potrebe.

Heeeelp zna li iko išta u vezi boldiranog djela-baš se jako grize i bradavice me jako bole,a skoro samo doji jako slabo jede krutu hranu.
PS.doji samo na jednu dojku tako mi je bilo lakše

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 4002
21.8.2012 14:43:31   
djoisa
nekoliko zena se javljalo s tim problemom..

ono sto mozes uraditi je da stavis prst u ugao bebinih usana i prekines podoj..probaj objasniti da to ne smije raditi..
hmm nije neki pametan savjet ali eto..probaj

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 4003
21.8.2012 14:46:41   
chuci
pingi pogledaj ovdje boje stolice i šta znače
http://similac.com/feeding-nutrition/diaper-decoder

ova bright green je ona stolica ''gladi'', a ustvari posljedica uimanja prvog mlijeka u većoj količini.

helem ovim se ja vodim. gladna beba nema zelenu stolicu, gladna beba nema nikakvu stolicu jer nema šta da preradi i da pokaki. ništa se ti ne brini i samo dojite.

hvala na odgovorima animagical i djoisa. hB danas ne boli. otpuštanje me još malo brine jer sam ja s ajšom uvijek imala fino osjetan refleks osim kad sam imala začepljenja. ali sada znam da nije začepljeno, i očito se mlijeko otpusti jer on počne ono ustaljeno gutati, ali ja ne osjetim one trnce.user posted image user posted image

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 4004
21.8.2012 14:50:37   
chuci

IZVORNA PORUKA: djoisa

nekoliko zena se javljalo s tim problemom..

ono sto mozes uraditi je da stavis prst u ugao bebinih usana i prekines podoj..probaj objasniti da to ne smije raditi..
hmm nije neki pametan savjet ali eto..probaj

i ja sam odmah prekidala podoj. to se ne smije raditi i gotovo. i nije grizla. ne znam kako će sada biti s ahmedom. ja sam inače čudna dojilja. ja nisam ni s ajšom imala neke maratonske podoje a ni sada s ahmedom. standardno je oko 7-8 minuta. nekad je malo duže nekad kraće. čak i kad su jako mali bili. i kad završimo podoj mazimo se. nema razvlačenja sike i igranja s njom. možda zato i nije grizla. sika joj je bila hrana.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 4005
21.8.2012 14:52:01   
djoisa
meni je drago sto trnce vise ne osjetim, iskreno..

chuci ti si vec iskusna dojilja pa mozda zbog toga ne osjetis trnce.. kako sam ja shvatila neke zene ih nikad i ne osjete..

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 4006
21.8.2012 14:57:36   
Pingi
Hvala chuci vec sam gledala ovo,, i mi smo izmedu sve varijacije , on iscijedi cijelu siku tako da se jadna objesi skroz i kad zavrsi kad je stisnem izlazi gusto bas bijelo mlijeko tak da pojede i to jer je na pocetku bas providno. Kao sto rekoh samo malo nesigurnosti kod mene pa sam se radi toga javila user posted image

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 4007
21.8.2012 14:59:45   
chuci

onda sebi ponavljaj ovo: gladna beba nema zelenu stolicu, gladna beba nema nikakvu stolicu jer nema šta da preradi i da pokaki. ništa se ti ne brini i samo dojite.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 4008
21.8.2012 15:01:29   
Pingi
Inace zelim da vam se zahvalim svima na ovoj temi, puno ste mi pomogle a da i ne znate. user posted image

(odgovor članu Pingi)
Neposredna veza do poruke: 4009
21.8.2012 15:29:01   
smajli80
Žene moje drage hvala vam puno na odgovorimauser posted image .Pokušaću tako pa ću vidjeti.
Ma jede i on brzom brzinom ali čim zavši capuser posted image user posted image .

chuci imala sam i ja taj *problem*.Uvijek sam osjetila refleks otpuštanja,međutim kad je user posted image malo ojačao jednostavno je brže i više izvlačio nego što se mlijeko uspije uliti u dojku.Tako da više nisam osjećala kad mlijeko nadolazi a grudi su bile meke.user posted image

(odgovor članu Pingi)
Neposredna veza do poruke: 4010
21.8.2012 15:47:45   
Latinka

IZVORNA PORUKA: chuci

ali ja ne osjetim one trnce.user posted image user posted image

chuci, ja nisam osjećala te trnce na početku nikako, a eno mog Imrana, hB, sa 6 mjeseci na kontroli je imao punih 10kg i isključivo samo dojen. Zato cure, ne bojte se: ima dovoljno mlijeka i dobro je, samo bebače stavljajte stalno da da cicaju, onda nema ni upala, a ni oni nisu gladni user posted image

I. srce mamino 16.01.2012.
A. mamin dobrica 21.02.2014.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 4011
21.8.2012 21:33:00   
Lejla Ka

Molila bih Lejlu Ka ili neku drugu ženicu koja je imala ovaj problem da mi pomogne.
Radi se o tome da se moj bebač kome je 6.5mj grize za dojku jer su mu nikli donji zubići a gornji će vrlo brzo.
Kad se nasisa onda se grize i trga dojku(što je poprilično bolno).Nekad se zna desiti da to radi u sred podoja.

Drugo...
Otkad su mu počeli rasti zubići skoro ništa ne jede od krute hrane stoga da je sa 5.5 imao jedan nemliječni obrok.Samo sisa.Bojim se da mu to nije malo.
Na 2 dana prije nego što će prestati jesti rađeni su mu nalazi krvi i urin i hB. sve uredno.On je zdrava vesela beba koja se normalno razvija.Pa me zanima kakav je sastav majčinog mlijeka u tom periodu i može li ono podmiriti sve dječije potrebe.

Heeeelp zna li iko išta u vezi boldiranog djela-baš se jako grize i bradavice me jako bole,a skoro samo doji jako slabo jede krutu hranu.

Djetetu je dojenje do godinu dana GLAVNA hrana! Dohrana se ne uvodi zato što djetetu fali hrane ako doji već da mu se probava nauči variti i nešto drugo, da dijete nauči da se hrani na drugi način osim sisanja. Djetetu je i do 18 mjeseci isključivo dojenje sasvim dovoljno, pa i do druge godine. Naravno ako je zdravo i uredno, i ako se uredno razvija.

Šta god dijete promjeni u svom ponašanju majke posumnjaju na glad, ali ako realno sagledate situaciju, bebe od 6, 7 ... mjeseci i starije već jako dobro znaju kako da riješe problčem ako su gladne - traže češće, doje duže, i ne plaču, ne bude se češće, ne nervoze se na dojci zbog gladi već zbog sasvim drugih razloga. Kod zdrave bebe, najčešći razlog za promjene ponašanja je normalan psihofizički razvoj i njegove faze. I osim strpljenja i zadovoljavanja djetetovih potreba za hranom, toplotom i fizičkim kontaktom i pažnjom sa roditeljima ne zahtjeva nikakve posebne intervencije.

Što se tiče grickanja, bebe kojima rastu zubi čine to zato što im godi. E sad, mame se dovijaju na različite načine. Ono što se ne preporučuje je iznenadno vriskanje ili takve dramatične reakcije jer mogu uplašiti dijete i uzrokovati čak štrajk dojenja. Preporučuje se malim prstom onemogućiti bebu da stisne desni, odlučno reči glasno NE sa ozbiljnim izrazom lica. Ako je potrebno prekinuti podoj i odvojiti dijete od sebe. Isprobajte par stvari, vidite šta funkcioniše, šta ne ... Sretno!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 4012
21.8.2012 21:40:15   
smajli80
Šta bi mi bez naše teta Lejleuser posted image user posted image

Još jednom hvala na odgovoru.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4013
21.8.2012 21:42:24   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Pingi

Evo i nas s problemom , bili smao kod pedijatra jer je bebi zelena stolica par dana i malo smrdi, inace iskljucivo doji 3mj i 14 dana je star, e sad ona je rekla da nema nikakvu zamjerku i pregledala mu usta i dala nistatin jer ima malo bijelo u ustima pa kao da nije od gljivice, ali kad je meni pregledala dojke mlijeko je slabo islio , medutim ceklai smo 1;5 h da dodemo na red i ja nisam ni jela ni pilla plus nervoza oko pregleda itd. Kad smo dosli kuci podojim ga , stisnem strca na sve strane. Inace doji na zahtjev i njegov i moj , ima 7,5 kg . Dojke su pune al sad crv sumnje da mu je malo pa sam se i ja malo unervozila oko toga. Inace bas osjetim kad mlijeko krene on veseo i raspolozen. Doji jednu dok ne isprazni tj nudim istu u 2 3 sata, dakle nije se nista promijenilo u nacinu dojjenja samo ta boja kakice. Pa ako neko ima sl. Iskustvo ili samo podrska je dbro dosla :D i da nastavljamo sa isljucivim dojenjem.

Po hiljaditi put: boja kakice nakon prvih par sedmica nije pokazatelj količine hrane koju beba dobiva. Čak i u tim prvim sedmicama prisustvo stolice je znak da beba ima šta da kaki, dakle da ima viške, tj. da jede.

Nakon 3mjeseca života zelena kaka može biti iz raznih razloga, ali ne zbog nedostatka hrane. Ako je dijete generalno zdravo, nema tegoba u smislu začepljenog nosa, proljeva, zatvora zelena kaka definitivno niti je razlog za brigu, niti za obilazak ljekara. Zelena kaka koja još malo i smrdi je možda provela dovoljno vremena u crijevima da oksidira i promjeni boju i miris. A možda je i mama pojela nešto da se taj proces ubrzano dogodi. Pingi, vi nemamte nikakav problem!

Da li ti možda osjetiš kakvo probadanje u dojkama između podoja, da li te bradavice bole, svrbe, drugačije izgledaju nego obično, perutaju se?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Pingi)
Neposredna veza do poruke: 4014
21.8.2012 21:48:32   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: chuci

meni treba jedan savjet oko dojenja. jučer ujutro sam osjetila bol u jednoj dojci. u toku dana sam imala temperaturu (do 38,2 ne preveliku). maisrala sam kad je dojio svaki put i bol se poprilično smanjila. crvenilo je nestalo. temperature nemam od jučer popodne. i dalje me malo boli, možda je od masiranja. nigdje ne mogu napipati da ima tvrdo unutra. eh ono što me brine jeste što od jučer ne osjetim reflex otpuštanja u toj dojci. inače fino osjetim refleks u obe dojke nebitno koju trenutno doji (trnci i krene mljeko na obe dojke).
dakle sada kada doji drugu dojku na toj ne ide mlijeko nikako, a kada doji tu dojku na drugoj krene curiti. izvlačila sam mu bradavicu (kad krene samo gutati i na drugoj krene curiti mlijeko) dok je dojio tu dojku što me jučer bolila i vidim da ide mlijeko samo, mlazevi, ali ja ne osjetim otpuštanje mlijeka. jel moguće da je sve u redu a da ne osjetim refleks otpuštanja. i brine me što me i dalje pomalo boli ta dojka, recimo 20% one boli od jučer. i da napomenem da dojke nisu prepunjene, nego čak suprotno, lijepo su meke i mogu se fino prepipati.
je li se nekom dešavalo to?

Chuci, nakon ovakvih upala, jer to jeste bio neki blaži mastitis nešto se smanji proizvodnja mlijeka, tako da to što se dešava na toj pogođenoj doci je sasvim normalno. Dok dojiš masiraj bolno mjesto, prvo kružno, pa prema bradavici. Ako si u mogućnosti namjesti bebu tsko da joj je brada u pravcu bolnog mjesta i da tako doji. Sve će to proći, proizvodnja će se brzo regulisati. Ne brini, sve je OK.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 4015
21.8.2012 21:56:15   
Lulu_08

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Drugo...

Djetetu je dojenje do godinu dana GLAVNA hrana! Dohrana se ne uvodi zato što djetetu fali hrane ako doji već da mu se probava nauči variti i nešto drugo, da dijete nauči da se hrani na drugi način osim sisanja. Djetetu je i do 18 mjeseci isključivo dojenje sasvim dovoljno, pa i do druge godine. Naravno ako je zdravo i uredno, i ako se uredno razvija.

Šta god dijete promjeni u svom ponašanju majke posumnjaju na glad, ali ako realno sagledate situaciju, bebe od 6, 7 ... mjeseci i starije već jako dobro znaju kako da riješe problčem ako su gladne - traže češće, doje duže, i ne plaču, ne bude se češće, ne nervoze se na dojci zbog gladi već zbog sasvim drugih razloga. Kod zdrave bebe, najčešći razlog za promjene ponašanja je normalan psihofizički razvoj i njegove faze. I osim strpljenja i zadovoljavanja djetetovih potreba za hranom, toplotom i fizičkim kontaktom i pažnjom sa roditeljima ne zahtjeva nikakve posebne intervencije.

Što se tiče grickanja, bebe kojima rastu zubi čine to zato što im godi. E sad, mame se dovijaju na različite načine. Ono što se ne preporučuje je iznenadno vriskanje ili takve dramatične reakcije jer mogu uplašiti dijete i uzrokovati čak štrajk dojenja. Preporučuje se malim prstom onemogućiti bebu da stisne desni, odlučno reči glasno NE sa ozbiljnim izrazom lica. Ako je potrebno prekinuti podoj i odvojiti dijete od sebe. Isprobajte par stvari, vidite šta funkcioniše, šta ne ... Sretno!

user posted image Ja moram trpiti grickanje bebe koja to cini vec od 3 sedmice zivota. Njene desni su prilicno vec otecene, a nije mi strano jer je i sa starijom identicno bilo te je 2 mj. kasnije tj. sa 3 mj. dobila prva 2 zubica. Nakon nicanja zubica vise me nije grizla, pa se nadam da ce i mladjoj curici tako nekako proci.

Inace, nas jos uvijek prate i muce grcevi, ja sam na pravoj dijeti po pitanju hrane, jedem samo supice i kuhano bez icega sto nadima, i pijem cajeve za dojilje i kamilicu kao i puno vode. Malenoj dajem SAB Simplex kapi, medjutim eto i dalje ima grceve bar u 2 "napada" dnevno, a obzirom da smo krenuli u obilazak prijatelja/rodbine - sto joj bas i ne godi (ta promjena okoline/ljudi/guzva) kada se unervozi grcenje postaje jos i jace.

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4016
21.8.2012 21:57:12   
Pingi
Ne probada me nista lijeva bradavica mi je fino izvucena i na njoj tj pored imam samo kao malu bubuljicu koja nekad malo boli al to me je nazuljao da tako kazem jer bas vuce i stisce jako imala sam to i prije pa se smiri nista ozbiljno, a desna bradavica je mala i uvijek smo imali problema sa tom sikom vise proizvodi a on je ne voli i ne hvata nekad pravilno ali to se sad popravilo samo je bradavica mala :D . Imali smo soor tako da znam kako je kad boli i probada a i coktao je puno. Sad pedijatrica kaze da ima malo u ustima i dala nam nistatin za oboje. Ja sam i sama pomislila na soor jer mu je i guza bila crvena ali i ne bila od te kakice . Meni je samo cudno da on i dalje kaki poslije svakog hranjenja i da ujutru krenemo od zute a zavrsimo na zelenoj kakici koja je tamnija sluzava i tecna. Mada uvijek je imao tecnu kaku.i da sad kaki i po noci sto se nije desavalo nikad mada svi se mijenjamo pa to ne smatram problemom, presvucem ga odmah.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4017
22.8.2012 10:32:42   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Pingi

Ne probada me nista lijeva bradavica mi je fino izvucena i na njoj tj pored imam samo kao malu bubuljicu koja nekad malo boli al to me je nazuljao da tako kazem jer bas vuce i stisce jako imala sam to i prije pa se smiri nista ozbiljno, a desna bradavica je mala i uvijek smo imali problema sa tom sikom vise proizvodi a on je ne voli i ne hvata nekad pravilno ali to se sad popravilo samo je bradavica mala :D . Imali smo soor tako da znam kako je kad boli i probada a i coktao je puno. Sad pedijatrica kaze da ima malo u ustima i dala nam nistatin za oboje. Ja sam i sama pomislila na soor jer mu je i guza bila crvena ali i ne bila od te kakice . Meni je samo cudno da on i dalje kaki poslije svakog hranjenja i da ujutru krenemo od zute a zavrsimo na zelenoj kakici koja je tamnija sluzava i tecna. Mada uvijek je imao tecnu kaku.i da sad kaki i po noci sto se nije desavalo nikad mada svi se mijenjamo pa to ne smatram problemom, presvucem ga odmah.

Ništa se ne brini oko boje stolice, vi ste to već odavno prerasli. Vidi malo kao se razvija situacija sa tim naslagama u ustima. Soor definitivno zna dati i zelenu kaku, i osip po guzi. Mama čak ne mora u opće imati siptome, ali ako beba koja doji ima, ima i mama.
Predpostavljam da ti u svojoj prehrani nisi imala nešto što do sad nije bilo uobičajeno?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Pingi)
Neposredna veza do poruke: 4018
22.8.2012 11:05:53   
Pingi
Hvala Lejla Ka na podrsci, jutros tri kakice Zuteuser posted image , nema vise crvenila na guzi tako da cu pratiti jos danas pa ako nastavi dati nistatin. Prosli put sam ja imala simptome soora a on nista. I da sinoc sam srela jednu od savjetnica pa me dodatno umirila :D. Napravih frku vecu nego sto jesteuser posted image , a jos smo na samom pocetku .

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4019
23.8.2012 11:08:44   
animagical

Još jednom hvala na odgovoru.user posted image user posted image user posted image

ne znam sta bi bez nje,ali bogme nije teta, ma ni izblizauser posted image da je samo vidite...

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 4020
23.8.2012 11:11:22   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: animagical

ne znam sta bi bez nje,ali bogme nije teta, ma ni izblizauser posted image da je samo vidite...

user posted image user posted image user posted image user posted image

A ja kontam šta je sad sa ovim starim dojiocima user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 4021
23.8.2012 11:18:14   
smajli80

Ma mi to njoj tako od milja, vjerujem da je user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4022
23.8.2012 11:57:14   
Alhemicarka
Ako Bog da, dočekaćemo da Lejla postane teta našim kćerkama koje će je pitati za savjet za dojenje user posted image

Ona neda da je slome, otima se i prkosi...

09. 04. 2012. Mamin Vrtirep

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 4023
23.8.2012 12:01:45   
animagical

cuj starimuser posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 4024
23.8.2012 12:03:21   
animagical

Ma mi to njoj tako od milja, vjerujem da je user posted image user posted image user posted image

nemoj da sad sliku izrovim i stavimuser posted image salim se, nek krije identitet, inace ce je na ulici poceti za rukav cupati i sike pokazivatiuser posted image

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 4025
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  159 160 [161] 162 163   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  159 160 [161] 162 163   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

vrijeme
krofnica 2

Hoce li biti ljeta ove godine

da (80%)

ne (20%)

Broj svih glasova: 41

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *