ena23
|
IZVORNA PORUKA: R&T@ IZVORNA PORUKA: senjorita ne znam pisem li na pravoj temi, ispravite me ako vec negdje ima... imam curicu od 20 mjeseci i jedva zivim sa njom, bas me maltretira psihicki :-) a i fizicki, stalno nosanje itd, a trudna sam 7mjesec. nece da slusa samo place, nista normalno ne trazi nego prvo pocne plakat pa onda kaze sta hoce, al najgore mj je sto je za spavanje katastrofa, po sat je uspavljujem lezim kraj nje,a da j3 obucem u pidjamu molim je po sat a ona samo place vristi necu necu, pa izvoljva gluposti, da se poljeva vodom, da se sminka, da ja oblacim sta ona kaze, da ide negdje, ma probi mi glavu. sto je najgore nije ni njoj lako, cesto mislim da ce past unesvejst od tolike vike i jecanja i plakanja. a kad uspije zaspat, spavajuci jeca po dva sata. nista ne pomaze bas ne znam kakva sam to ja majka, gdje da naucim kako odgojiti dijete ili sta vec da radim, pitam se sta ce biti tek kad dodje drugo... Bit ce bolje... Sigurno se cudis? A znas zasto ce biti bolje? Neces imati ni vremena ni snage da joj udovoljavas u svemu, a to je najbolji put ka napretku... Ne inati se s njom... Pusti je da bude po njenom... Donekle, naravno... Ona je jos mrvica, ali polahko spoznaje kako te naljutiti i to radi... Spusti se na kolena kad vristi, gledaj je u oci i pricaj normalnim tihim glasom... I da, ti si najbolja majka koju ima... Sama cinjenica da citas ovu temu pokazuje koliko si dobra majka... Ali si i zena... a tesko je naci zlatnu sredinu... Polahko... Mozes ti to... prvo da potpisem rt.. svaka joj je zlatna. pa da dodam i ja par svojih stavki: i kod moje djece je razlika kao kod tvoje (stariji nije imao ni pune dvije kad sam rodila mladjeg). tesko bude na pocetku ali je zlata vrijedilo: svaki trag razmazenosti je nestao sa rodjenjem brata.. jednostavno zato sto nisam im,mala vremena da mu udovoljavam i to je on shvatio jako brzo... drugo, pokusaj se opustiti. pronadji prvo u sebi smisao za humor u roditeljstvu... kad se ona maze sminkom to je slatko.. msiji se, slikaj je.. pricaj s njom.. akd se poljeva vodom i ti je malo polij. pa n ek ona tebe.. pa se skakljite.. pa mokre se malo mazite pa onda uz pjesmu pravac u spavacu na presvlacenje.. razumijes sta hocu da kazem? vjeruj mi molim te na rjec, pozitivna energija je izuzetno, izuzetno zarazna, na djecu prelazi kao carobnim stapicem.. mozda ne prvi dan, drugi ce sigurno... tsko je samog sebe nanalizirati i procjeniti, tesko ej samog sebe natjerati na osmjeh i igru kad ti je muka, umorna si, nikakva si, trudna si, spava ti se.. pa aj nisam trudna pa bi ih nekad anavecer najradije iz topa ispalila na mjesec sve je to normalno, ali ako hoces mir u kuci moras krenuti od sebe. otidji u drugu sobu, smiri se, ispusi se, vristi u jastuk ako treba.. i onda izadjes do curetka.. i nasmijes se.. i pocnes se smjesiti i smijati ... djete koje mnogo vristi, place, tersa, pogotovo dijete od dvije godine, trazi PAZNJU. za nju je bilo kakava paznja, pa cak ito kad ti pocnes galamati ilupati je po guzi, bolja nego da je nema nikako. a sad je naucila i kako ce je dobiti- plakanjem, deranjem, odugovlacenjem, tersanjem... dugotrajan ej proces da se to promjeni (da napomenm, sve sto pisem pisem iz vlastitog iskustva sa dvoje jaaaaaaaaaako tske djece), i moras, kako sam vec rekla, krenuti od sebe (i tm od sebe, ako ga ima u svoj ovoj prici ).. samo pozitivno draga moja, jedna majka sve moze