Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 17:38:55
Silver
Neko je pominjao ime Danin - inace meni prelijepo! Ali ovo sam nasla na netu, odgovor Rijaseta na pitan je o znacenju imena : Više puta smo isticali da se u ovoj rubrici ne želimo baviti imenima i njihovim značenjima, pa to ističemo i ovaj put. Ali, kada ste već postavili pitanje s tim u vezi, ipak ćemo Vam odgovoriti na Vaše pitanje. Nije čudo da spomenuto ime niste našli u djelima o muslimanskim imenima, budući da atribut daniin (dad i dugo i) znači škrt, što se smatra pokuđenim svojstvom. Ako bi se izgovaralo sa dalom (obično d i dugim a: daanin), što je particip aktivni od glagola denaa, ova riječ bi značila: biti blizu, blizak
A prijoo, i ti si mi macka prava, cuj samo 6 kg ALi zato mala maca napreduje masallah! NE vjerujem da ce morati na carski, meni je dr. prije dvije sedmice rekla da se pred porod usporava dobivanje na kilazi kod bebe! Mislim da ce i kod tebe aBd tako!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 17:56:14
gerberka
IZVORNA PORUKA: lejlaze
Drage moje, samo na brzinu u petak aBd u 7,45 smo se dogovorili . uh treme ima na izvoz!
srce moje sreeetnooo. ma to je cas poslaaaaa
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 18:05:07
anđelo
O imenima se priča rasplela.Moram priznati da ni ja nisam još skontala ime za svog bebija.Meni je bitno da ima ljepo značenje.Da je rjetko,i da ljepo zvuči.Roditelji će odgovarati na sudnjem danu za imena koja su davali svojoj djeci,zato dajite djeci imena sa ljepim značenjem.Ovo je hadis.Ja se ovog držim. Naravno svako ima pravo dati ime djetetu svom kako hoće,ali ja lično se ovim hadisom vodim.Makar za to da ne odgovaram i da budem mirna .Za starijeg sina smo napravili spisak bili od 10-tak imena.Kad sam bila u 6-om mjesecu,moj muž se jednom vratio iz džamije i kaže ,ženo čuo sam jednog čovjeka u džamiji kako zove svog sinčića ,šta misliš da mu tako damo ime.Ja se odmah u to ime zaljubila i svih 10 onih prekrižim.Kad se bebi rodio damo mu to ime ,nije bilo nikakvog dvomljenja.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 18:07:08
gerberka
IZVORNA PORUKA: anđelo
O imenima se priča rasplela.Moram priznati da ni ja nisam još skontala ime za svog bebija.Meni je bitno da ima ljepo značenje.Da je rjetko,i da ljepo zvuči.Roditelji će odgovarati na sudnjem danu za imena koja su davali svojoj djeci,zato dajite djeci imena sa ljepim značenjem.Ovo je hadis.Ja se ovog držim. Naravno svako ima pravo dati ime djetetu svom kako hoće,ali ja lično se ovim hadisom vodim.Makar za to da ne odgovaram i da budem mirna .Za starijeg sina smo napravili spisak bili od 10-tak imena.Kad sam bila u 6-om mjesecu,moj muž se jednom vratio iz džamije i kaže ,ženo čuo sam jednog čovjeka u džamiji kako zove svog sinčića ,šta misliš da mu tako damo ime.Ja se odmah u to ime zaljubila i svih 10 onih prekrižim.Kad se bebi rodio damo mu to ime ,nije bilo nikakvog dvomljenja.
i ja!!!!!!!!!
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 18:08:51
Arina
kako se zove anđelice ...ako nije tajna....joj ja bi tako volila dami bljesne neko ime...za curice ...uh hrpa lijepih imen ,ali za djecake...ma ja nikako nesto ne znam....
Silver...znaci da bi se trebalo izgovarati to Danin...Daaanin...jel...sa duzim a
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 18:18:15
raja_ringe
I ja volim da ima lijepo značenje i ne volim imena koja su hit, ali kao što rekoh moraju biti hit kada su lijepa :). Meni su moji dali u 80-im nimalo popularno ime (pomalo strinsko), a sada je hit. Svaka treća curica se tako zove. Prije rata ne sjećam se da mi je iko rekao da mi je lijepo, a sada gdje god odem obavezno mi kažu da je lijepo, pogotovo stariji ljudi. Ipak mislim da treba razmišljati i o tome da ne napravimo grešku pa dijete ako odluči ići vani da doživi diskriminaciju zbog imena. Teško je odvagati. Mi smo imali muško ime još dok smo se zabavljali, a oko ženskog se još nismo dogovorili, a čekamo curicu :). MM ima samo jedno na spisku a ja 10-ak. Meni se njegovo ne dopada, njemu moja dva mogu proći ali onako.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 18:18:28
anđelo
IZVORNA PORUKA: Arina
kako se zove anđelice ...ako nije tajna....joj ja bi tako volila dami bljesne neko ime...za curice ...uh hrpa lijepih imen ,ali za djecake...ma ja nikako nesto ne znam....
Silver...znaci da bi se trebalo izgovarati to Danin...Daaanin...jel...sa duzim a
Zove se Imran. U Kur'anu ima sura Imranova porodica.Od Imrana je poteklo najviše poslanika.Ime je iz aramejskog jezika,jezika kojim je govorio Isa a.s.(Isus)Taj jezik je izumro ,tako da se i značenje tog imena izgubilo.Otac Musa a.s.(Mojsije)se zvao Imran,a i otac od Merjeme (Marije).Mislim da ima ljepo značenje,jer ne bi ga sigurno Allah,dž.š.u Kur'anu spomenuo. Eto ,moj sin je stvarno dobro djete (nisam subjektivna)jako inteligentan,poslušan i ja sam zadovoljna s njim.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 18:38:28
pauza
draga anđelo, to je moje omiljeno musko ime..... da sad nosim djecaka tako bi se zvao.... i ako Bog da da ga ikad budem imala, zvace se Imran:-)) i to bez dvojbe, a odabrano je bas po Imranovoj porodici....:-)) ma divno:-))
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 18:45:48
teacher75
meni je prosli put u opticaju bilo i ime Dalia (bez "j") pa mi mm odmah rekao kako ce imati problema jer ce joj mozda dodavati "j" gdje ne treba (Dalija), pa ce uvijek morati naglasavati da je dalia bez "j". isad mi se svidja Arian, al bojim se da bi isto svi pisali Arijan pa ne znam...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 18:46:22
gerberka
IZVORNA PORUKA: raja_ringe
I ja volim da ima lijepo značenje i ne volim imena koja su hit, ali kao što rekoh moraju biti hit kada su lijepa :). Meni su moji dali u 80-im nimalo popularno ime (pomalo strinsko), a sada je hit. Svaka treća curica se tako zove. Prije rata ne sjećam se da mi je iko rekao da mi je lijepo, a sada gdje god odem obavezno mi kažu da je lijepo, pogotovo stariji ljudi. Ipak mislim da treba razmišljati i o tome da ne napravimo grešku pa dijete ako odluči ići vani da doživi diskriminaciju zbog imena. Teško je odvagati. Mi smo imali muško ime još dok smo se zabavljali, a oko ženskog se još nismo dogovorili, a čekamo curicu :). MM ima samo jedno na spisku a ja 10-ak. Meni se njegovo ne dopada, njemu moja dva mogu proći ali onako.
a sta ti znaci ne volis kad su hit, a moraju biti hit kada su lijepa ama sve je stvar ukusa i kriterija kojima se roditelji vode
ja ne razmisljam o diskriminaciji..ja zelim da je Allah zadovoljan s onim sto sam odabrala jer cu Njemu polagati racun o imenu kojem sam djetetu dala, a ne ljudima... a diskrimancije ce mila moja biti u svakom pogledu jer smo mi ljudi takvi.
sta ja znam meni se ne sviđa sto je svako drugo dijete Hana npr..koliko god da je lijepo..e sad ne znaci da mi se ne sviđa ali me odbija zbog toga..moja sestricna je Hana, volim je do neba, ali ima u obdanistu jos 3 Hane... moje je ime bilo hit 80-tih al eto niko mi nije rekao da je lijepo..bili su komentari "uh sta vas je..pravite halvu "
onda mi je isto smiješno kad su imena kao "strana" pa + ovo bosansko prezime = smiješan u svojo zemlji, smiješan i u stranoj
a glavno kada erik hamzic zove babo
ja volim da njegujem svoju tradiciju, a svako dijete nosi svoje ime na poseban nacin
< Poruku je uredio gerberka -- 4.1.2012 18:49:21 >
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 18:47:56
Hurma
ma nema se bas izbora... mislim nesto preneobicno ne bih... grubo takođe... nosimo grubo prezime od muza pa je i to previse... kad sam nasla bila za sina i kad se muz slozio, jos kad nađoh znacenje BORAC... a ja max rizicna trudnoca, rekoh ako se rodi na vrijeme i sve bude ok bice NIDAL i tako i bi... fakat se borio jadnik zajedno sa mamom... sad mi je malkice urednija trudnoca pa moze ovaj drugi biti "pomagac borcu"
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 18:54:32
gerberka
Hurma, ime Nidal je prepreprelijepooooooo da li je bas muslimansko i da li iskljucuje zenska imena?
prekrasno!!!! hajde javi
a za pomagaca bocu hahahahahaa
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 19:00:39
gerberka
ekstra
mada je meni Tahir još uvijek najjače uz naše prezime koje je starobosansko i ima dugogodisnje porijeklo..pa mi nekako kad to spojim dobijem ime i prezime osobe koja bi mogla biti samo ugledna i poštovana..a to je moj sin akoBogda
pukla sam na ovom mirovanju, a ie NIdal mi je stavrno zapalo za oko...a ne sumnjam da je tvoj sinac pravi mali ljepotan
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 19:06:21
Hurma
lijepo je tahir, nisam cula nikada... samo je malkice grubo zbog naseg prezimena... pa mi se ne slaže... moj nidal je jedna veselica... ali stvarno jedno sretno i veselo dijete... ocara sve gdje god dođemo... ali fakat... neurekao se :) postala sam sujevjerna kako sam izgubila naruknicu koju mu je moja mama sa hadza donijela... ali eto.... valjda nece urok na njega... :)
prijatelj turcin iz istanbula kaze da su oni imali kao lidera nekog uglednog nidala, poznatog kao omiljenog od naroda... bas ono kao pozitivan lik u turskoj historiji... pa cu ga poslati za koju godinu tamo na skolovanje, hahaha da budem fejms...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 19:11:12
gerberka
IZVORNA PORUKA: Hurma
lijepo je tahir, nisam cula nikada... samo je malkice grubo zbog naseg prezimena... pa mi se ne slaže... moj nidal je jedna veselica... ali stvarno jedno sretno i veselo dijete... ocara sve gdje god dođemo... ali fakat... neurekao se :) postala sam sujevjerna kako sam izgubila naruknicu koju mu je moja mama sa hadza donijela... ali eto.... valjda nece urok na njega... :)
prijatelj turcin iz istanbula kaze da su oni imali kao lidera nekog uglednog nidala, poznatog kao omiljenog od naroda... bas ono kao pozitivan lik u turskoj historiji... pa cu ga poslati za koju godinu tamo na skolovanje, hahaha da budem fejms...
to smo odavno pikali jer ima jacinu..sto ti zoves grubim..eto to je to..jako ime..pa eto npr mozda da bude predsjenik suda..mami ce biti dosta slicno mu je tarik,al ima ih na izvoz ne bih
a kao vjernica ne smiješ biti sujevjerna..pogotovo vi od kojih mi ucimo i pitamo vas za savjete..jer sam te viđala i na drugim temama na kojima se govorilo o vjeri..nemoj da me razocaras..sama logika ti govori...ako je izgubio i ne nosi kako moze na njega nesto da utice...a isto treba da znas da nema te narukvice da nekog sacuva od necega..da je tako svi bi mi imali narukvice i prst u uho joj zene saberite se ovo cujem vec par puta otkako sam na netu...
< Poruku je uredio gerberka -- 4.1.2012 19:13:15 >
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 19:13:14
teacher75
jest nidal bas lijeppo, meni se svidja i erol, na turskom znaci hrabar, al mm dobar prijatelj dao svom sinu. svidjelo mi se adyan, al ne bih sa y, pa onda ispade adjan-sto onda izgleda kao ađan
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (CHAT) 4.1.2012 19:14:45
gerberka
IZVORNA PORUKA: teacher75
jest nidal bas lijeppo, meni se svidja i erol, na turskom znaci hrabar, al mm dobar prijatelj dao svom sinu. svidjelo mi se adyan, al ne bih sa y, pa onda ispade adjan-sto onda izgleda kao ađan
jesmo mi trudnice kraljice koje analize cinimo tičerko ista sam..i meni se sviđa erol kaze mm ni slucajno arslan je lijepo i znaci lav