Lejla Ka -> RE: Mršajmo zajedno ! (22.4.2012 23:32:12)
|
IZVORNA PORUKA: senjorita drage zene kako vam ova tema funkcionira, vidim svima spadaju kile pa bih i ja :-) porodila sam se prije nepuni mjesec dana,dojim pa moram pazit da mi ne zafali mlijeka,nisam se jos vagala od poroda jer ne smijem , cini mi se ni kilu nisam smrsala, a udebljala se u trudnoci 30 kila.bas katastrofa. znaci cilj mi je izgubit 30 kila,akoi vise nebih se zalila :-) Ova tema funkcioniše da jedna drugu hrabrimo, savjetujemo, ružimo i dijelimo korisne informacije o što zdravijem gubitku kilograma. Mene možda poznaješ sa teme o problemima sa dojenjem. Znaš kako kažu "trebalo ti je 9 mjeseci da dobiješ višak kilograma, daj sebi makar toliko da ih skineš. I da ne dojiš, nepuni mjesec iza poroda nikakvo dijetalno skidanje kilograma ne dolazi u obzir. Ti se oporavljaš od poroda, i bit će još tako sigurno mjesec dva. Dojenje je posebna priča, majka je svojom ishranom odgovorna i za bebinu dobrobit. Tokom dojenja tebi ne smije ništa nedostajati, ni ugljikohidrata ni masti ni bjelančevina, tako da dijete tipa da se neka vrsta namirnica izbaci ili da se neka pojačano jede ne dolaze u obzir. Ako zbog dijete mršaš naglo toksini zarobljeni u mastima se oslobađaju u krvotok, a jetra ne stiže da ih obradi i izbaci pa odlaze u mlijeko. Ali nije da ne možeš ništa uraditi po pitanju ishrane i gubljenja kilograma. Šta više, period dojenja je dobro iskoristiti da se uvedu posebne prehrambene navike koje će omogućiti zdravo gubljenje kilograma uz najmanje napora. Ako ste se ti i beba uhodali u dojenju i već se poprilično znate, ako nisi imala problema sa zastojem ili mastitisima, pij dosta vode. Dojilje su često dosta i žedne pa se uvijek savjetuje da piju prema žeđi. Ako ti ne osjećaš posebnu potrebu pij koliko si žedna i dodaj makar još jednu flašicu od 0,5l (jesam dosadna sa ovom flašicom, evo je pored mene, pijuckam polako [sm=jezicek.gif]) i popij je po malo tokom dana. Izbjegavaj kupovne sokove svih vrsta, pretrpani su šećerom, a šećer su ti nepotrebne kalorije koje se samo talože, a ne daju ništa korisno ni tebi ni bebi. Također izbjegavaj slatko. Hranu pripremaj kuhanjem ili pečenjem bez puno masnoće, prženje izbjegavaj. Koncentriši se na masnoće poput maslinovog ulja, a izbjegavaj životinjske masnoće. Proteine i što je važno kalcij traži u malo masnim jogurtima koji veoma povoljno djeluju na cijeli organizam. Koristi nemasno mlijeko. Za dojilju je važno da unosi potreban broj kalorija dnevno, a regulacija zavisi kakve se kalorije unose, da li su to kalorije koje se daju lijepo iskoristiti za proizvodnju mlijeka ili one koje se samo lijepe. Meni se recimo jako sviđa režim naše članice Canim, i ona je dojilja. Ona ima 5-6 malih obroka dnevno, i trudi se da oni budi što zdraviji. Još jedna važna stvar kod regulacije težine je motivacija da istraješ, a i to je dobro kod ovog režima koji primjenjuje Canim, povremeno, umjereno, u te svoje dnevne obroke Canim uključi i ono što nije baš najzdravije ali se nagradi (slatkim, prženim, roštiljem ...), a bez posljedica na kilažu. Tako sebi postavljaš kratkoročne ciljeve prema kojima ideš postepeno. Canim je dosta pisala o svom režimu, ali vjerujem da ti uz malenu bebu nemaš vremena tražiti po temi, no vjerujem da će ti Canim drage volje opisati svoj režim na PP ako si zainteresirana. Draga senjorita, u ovom trenutku najvažnije je da se posvetiš bebi, ona još nije potpuno navikla da živi izvan tvog stomaka, i ti si joj sve. Kad se malo uhodate, kad krenu intenzivniji izlasci vani u šetnje sve će se to samo regulisati. Samo od početka izbjegavaj zamku majki, svekrva, tetaka o tome da se mlijeko proizvodi od kolača, prešećerenih kompota, šerbeta i boze [sm=smiley36.gif]
|
|
|
|