Skvo RR -> RE: zacini (3.12.2012 16:07:13)
|
evo na net-u Da bi se mogao koristiti u ishrani, đumbir prije svega treba oguliti, pa potom sjeckati, ribati i sl. Ukoliko želite da vaše jelo ima jači okus, dodajte đumbir u završnoj fazi kuhanja jela, a blaži miris i okus ćete postići ako na samom početku kuhanja stavite đumbir. Đumbir se može iskoristiti kao začin pirjanom povrću, supama, dodatak filu za pečene jabuke, a u kombinaciji sa susamom i kao dekorativno sredstvo za rižu. Napravit ćete odličan sok ako pomiješate svjež, nariban đumbir sa sokom od limuna i medom, a ukoliko ne preferirate limun, pomiješajte đumbir i med s vodom. Pri kupovini đumbira, uvijek se odlučite za onaj sa glatkom površinom, jer ćete na ovaj način znati da je svjež i upotrebljiv. Svježi, neoguljeni đumbir se u frižideru može čuvati do 3 sedmice, a u zamrzivaču do 6 mjeseci. Sušeni đumbir treba čuvati u čvrsto zatvorenim, staklenim posudama na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Možete ga također čuvati i u frižideru, te mu produžiti rok trajanja na godinu dana. A vezano za upotrebu ja koristim kotanyi suseni dzumbir...riza, ubacujem u variva..eto...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ja ga jos nisam mixala sa slatkim varijantama.
|
|
|
|