Kontala ja nema ova tema, kad hvala Bogu na pretrazivacu ima.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] Evo ja sam u ova dva dana u potrazi za zacinima iz indijske kuhinje jer sam neku noc bila u indijskom restoranu i odusevljenaaaa sam mirisima, okusima... Pa da li ste i ako jeste gdje nasli te zacine?
neki -> RE: zacini (3.3.2010 22:07:10)
Jesi trazila u butik bademu,oni nema sta nemaju...Znam da MM i njegovi na poslu sve od zacina kupuju tamo za kuhinju...A non stop rade druge jelovnike,talijanska kuhinja,francuska,njemacka,arapska itd.
Anoniman -> RE: zacini (3.3.2010 22:08:58)
to ti je pretezno curry, cimet, koriander,timijan,djumbir, crvena paprika...a toga ima svugdje
Gdje se kupuju oni začini kao npr. bosiljak, ruzmarin, peršun što rastu u malim saksijama? Danas sam vidjela pravo lijepe saksijice i došla na ideju da sama uzgajam te začine [sm=smiley1.gif] e sad je li se oni kupuju u saksijama kad narastu ili može i sjeme[sm=zmeden.gif]
veda -> RE: zacini (24.6.2010 12:00:28)
draga ja kupim sjeme u poljoprivrednoj apoteci.Volim bosiljak i vlasac pa to i imam na balkonu. Inace,ja sam kupovala dok sam zivjela u Zagrebu u saksijama u Mercatone-u i Konzumu. Ovdje sam gledala u Konzumu dali ima ali nazalost -nisam nasla.
jasmin -> RE: zacini (24.6.2010 12:27:09)
Drage moje,vjerovale ili ne,od zacina trenutno koristim samo so,ponekad mljevenu papriku i biber.Umjesto mirisa vegete uvijek koristim frisko povrce,jer vegeta sadrzi monosodium glutaminat (MSG) koji je jako opasan po organizam i zdravlje uopce.
emma.L -> RE: zacini (24.6.2010 14:33:07)
Grah ne ide bez lovora i kima, a nama još obavezne peperonćine pošto volimo začinjenu hranu. Kupus bez lovora kod mene ne bude nikada. Za ribe uvijek ide ružmarin, za bijele sosove sa nekim povrćem (tikvice, prasa) obavezan mi je muškatni orašćić. U juhe peršin, vlasac i kopar, u mladi sir ide vlasac odlično, baš fini okus da. Origano i bosiljak su uvijek u crvenim sosovima. Curry smo počeli stavljati u rižu i piletinu, a kurkumu u pečeno povrće u sosu i baš finu aromu da. Naravno stavljam i crvenu papriku, sol i papar, a chilli dodajemo iz onog mlina skoro u sve. Vegetu obavezno imam, iako u neka jela niti ne stavim nakon svih ovim mirođija. A slatkiše jako volim sa klinčićem, đumbirom i cimetom. I kompote često znamo začiniti rumom i javorovim sirupom umjesto šećera (a dinju uvijek začinimo vanilinim šećerom i rumom i ostavimo poklopljenu u frižideru).
acudesa -> RE: zacini (24.6.2010 14:37:19)
ja u svako jelo, naročito kuhano stavljam: so, biber, vegete, lovora, đumbira, peršuna, bosiljka...sve što mi se nađe pri ruci i volim začinjenu hranu
klemzi -> RE: zacini (24.6.2010 14:40:41)
Znate šta sam ja čula, da je dinja super sa biberom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Nisam probala, ne usudim se, ali eto ako neko proba nek javi kakva je [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
SailorMoon -> RE: zacini (24.6.2010 14:41:33)
Ja uvecini kosristim so, biber, vegetu, ruzmarin, timian, oregano, slatku papriku, persun itako to. Volim da se sta ima okusiti
emma.L -> RE: zacini (24.6.2010 14:42:17)
Ja ću sigurno probati, pa javim. Mogu pojesti dvije dinje odjednom, tako da ću jednu pobiberiti prvom prilikom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
ivanak -> RE: zacini (24.6.2010 15:21:47)
Ja od začina koristim svašta. Većinom je to sol, papar, vegeta, petrusin, majčina dušica, bosiljak, origano, ružmarin, kopar i mažuran. Ne bacim sve u jedno jelo...zavisi što se kuha. I druge koristim, ali zavisi za koje jelo. Recimo cimet za jabuke, kad pravim bešamel obavezno papar i muškatni orašćić. Npr., za mariniranje više dana mesa klinčić.... Đumbir još nisam nikako koristila. Imam osjećaj da je gorak okus.
acudesa -> RE: zacini (24.6.2010 16:13:10)
IZVORNA PORUKA: ivanak
Đumbir još nisam nikako koristila. Imam osjećaj da je gorak okus.
znaš kako lijepo miriše..a, meni nije gorak, stavim malo...a, on je zdrav, jako
leona81 -> RE: zacini (24.6.2010 16:57:17)
ja imam milion zacina, a moja mama jos vise:)
nedavno nam je uspio nas persun, bosiljak i menta u velikim saksijama na terasi:)
djumbir je genijalan a on kao i origano moze da jako pomogne kod prehlade, samo se zaliju prokuhanom vodom i popiju...simptomi ubrzo prolaze
Medić* -> RE: zacini (24.6.2010 20:59:48)
IZVORNA PORUKA: klemzi
Znate šta sam ja čula, da je dinja super sa biberom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Nisam probala, ne usudim se, ali eto ako neko proba nek javi kakva je [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
dinju sa biberom nisam probala i ne mogu zamisliti tu kombinaciju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image], a bas cu probati da vidim, s obzirom da dinju ne volim mozda mi se sa biberom svidi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
a ono sto sam ja cula i naravno probala pa i vi mozete probati krastavicu sa secerom i mogu vam reci da nije lose [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
od zacina koristimo dosta njih, pored onih standardnih, bosiljak, cimet, djumbir, m.orascic, origano, i crvenu tucanu ljutu papriku dobijemo iz Sk od svekrve, u zadnje vrijeme bez ove ljute paprike ne moze jelo proci.
w.pooh -> RE: zacini (25.6.2010 8:59:52)
IZVORNA PORUKA: leona81
nedavno nam je uspio nas persun, bosiljak i menta u velikim saksijama na terasi:)
Gdje se kupuju oni začini kao npr. bosiljak, ruzmarin, peršun što rastu u malim saksijama? Danas sam vidjela pravo lijepe saksijice i došla na ideju da sama uzgajam te začine e sad je li se oni kupuju u saksijama kad narastu ili može i sjeme
leona možeš li mi odgovoriti? Hvala
leona81 -> RE: zacini (25.6.2010 10:59:18)
mi smo sjeme uzeli i super je naraslo...imas ga svugdje...
Meri29 -> RE: zacini (25.6.2010 11:08:48)
IZVORNA PORUKA: acudesa RR
IZVORNA PORUKA: ivanak
Đumbir još nisam nikako koristila. Imam osjećaj da je gorak okus.
znaš kako lijepo miriše..a, meni nije gorak, stavim malo...a, on je zdrav, jako
ja sam ga najvise koristila u prvim mjesecima trudnoce, kao caj super pomaze protiv mucnine[sm=bravo.gif]
bebacha -> RE: zacini (25.6.2010 11:44:36)
a jel moraju te saksije bit na terasi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]nemam terasu a bas imam zelju da sebi posadim te zacine. ja sam to sjeme vidjela i u supermarketima
leona81 -> RE: zacini (26.6.2010 16:12:15)
pa mislim da moraju biti vani, jer u kuci rijetko sta uspije...ja dok cvijece nisam iznijela vani nikad nije cvjetalo...eno ga vani se preporodilo
acudesa -> RE: zacini (26.6.2010 16:49:58)
ja mislim da mogu i na prozoru sa unutrašnje strane na direktnom suncu, iako je bolje napolju, nedvojbeno i logično
Mya_81 RR -> RE: zacini (28.6.2010 10:56:08)
Je li iko pravio domaću vegetu?
Ja sam je uvijek čuvala u teglicama u frižideru i nisam je sušila, ali sad čitam da se može i sušiti....zanima me koliko vremenski treba da se osuši to sve...
Anoniman -> RE: zacini (28.6.2010 11:41:37)
IZVORNA PORUKA: Mya_81
Je li iko pravio domaću vegetu?
Ja sam je uvijek čuvala u teglicama u frižideru i nisam je sušila, ali sad čitam da se može i sušiti....zanima me koliko vremenski treba da se osuši to sve...
my...mm pravi nesto...ne znam je li to ta domaca vegeta...on susi mrkvu, celer, persun...nisam sigurna je li jos nesto...znam da kupi ako ne i 2 kg mrkve i celera i perina a na kraju ispadne 1 tegla...on to nesto sjecka pa stavi u rernu na najmanju "vatru"...pa se to nesto satima susi...pa nesto otvara rernu jer se stvara kondenz...elem ja to mrzim...jer se to cudo susi citav dan[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...ako hoces mogu ga pitati kad se vrati sa posla kako i sta
Mya_81 RR -> RE: zacini (28.6.2010 14:58:03)
Dadada, to je to, jer i u ovo što ja pravim ide - celer, peršin, mrkva i luk....i naravno puno soli....ja to samo sameljem, pomiješam i čuvam u teglicama tako svježe u frižideru....sol to čuva i zato može stajati jaaaaaaaako dugo.....pitaj, pa napiši sve detaljno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley2.gif[/image]