ElmaB -> RE: Sloboda izbora - odgojno/obrazovne ustanove (2.9.2011 21:51:33)
|
IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa IZVORNA PORUKA: ElmaB IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa IZVORNA PORUKA: ElmaB Ja sam jedna od onih koja je 100% protiv vjeronauke u obrazovnim ustanovama. I ovaj novi predmet nam je nametnut i najradije svojoj djeci ne bih dala da idu ni na njega, ali na žalost moraju. I da li će zaista biti onakav kako mu to sam naziv kaže? I samo bih voljela znati ko će predavati taj predmet? Bojim se da opet neće uposliti nekoga sa teološkog fakulteta ili nekoga ko zna govoriti o samo jednoj vjeri. Iskreno se nadam da će se ovaj put ispoštovati predmet koji se kultura/društvo/religija. Mislis na Kulturu religije?-Ako DA, onda da ti pojasnim. Taj predmet ne daje akcent nijednoj religiji pojedinacno. Bazira se na pojasnjenju svih religija i predaju ga profesori filozofije i sociologije. Pahuljice, taj predmet bi zaista trebao obuhvatati sve religije, ali......... skeptična sam jer znam da ovdje vjeru pokušavaju nasilu ugurati svugdje, u svaki segment našeg života. Posebno, što smo sada primorani da djeca moraju pohađati taj predmet. Jer, zaBoga, obavezan je. Tj. ili vjeronauka ili društvo/religija/kultura. Pa, eto od dva zla, mi smo izabrali ovo drugo. Ja sam po prof. profesorica filoz. i sociol., ne radim i ne predajem taj predmet, pa ne znam kakav im je plan i program po pitanju tog predmeta, ali pouzdano znam sta moje kolege mogu predavati. Mi nismo teolozi. Bit ću presretna ako ti profesori budu predavali taj predmet. Možda si me pogrešno shvatila, ali ja se i bojim da taj predmet ne bude predavali teolozi, što bi bilo potpuno pogrešno!
|
|
|
|