hanabanana -> RE: Sloboda izbora - odgojno/obrazovne ustanove (2.9.2011 13:54:55)
|
Tvoj R ima ponašanje jednog sasvim prosječnog petogodišnjaka. Tu ništa nije čudno, niti zabrinjavajuće. Ovdje si grešku napravila ti. Nije sada da sam ja nešto pametna, nego sam i ja istu grešku napravila. I ja sam išla nadugo i naširoko objašnjavati svom starijem dijetetu problematiku smrti, postojanja, ebitovanja na ovom svijetu. Sve je ona razumjela, ili sam ja to mislila.... Ali koliko god naša djeca bila zrela, nikada petogodišnje dijete ne može sebe zamisliti kao odraslo. Ono pravi percepciju da će odrasti, ali i kad napravi tu percepciju ono vidi sebe onakvo kakvo jeste.....dijete uzrasta pet godina. Ja sam svoje razumno, petogodišnje, dijete dovela do ruba suza pokušavajući objasniti kako ćemo nekada daleko daleko svi preseliti sa ovog svijeta. Smirila se kad sam čvrsto obećala da ja nikada, ali nikada neću umrijeti. Kad se umre, preseli se na nebo. To je ono što petogodišnje dijete može akceptirati. Ništa više od toga. Ona zna da je njen dedo preselio na ahiret. Pitala me gdje je to, ja rekla daleko. Hoćemo li ga posjetiti jednog dan? O da, hoćemo. Za bajram me pitala zašto nebo nema telefon? Nazvala bi dedu da mu čestita. Ja joj dala mobitel i rekla, evo pričaj, on će te ćuti iako mi njega ne čujemo.
|
|
|
|